Од пива које се спрема за шпоретом у кухињи не боли глава, не расте пивски стомак и тешко обара с ногу – сагласни су пивски мајстори, који су синоћ показали своје умеће у припреми овог пића, такмичећи се у Културном центру „Град”. Под овим кровом многобројни гости наздрављали су соком од хмеља, док су домаћини размењивали рецепте.
– У доколици, кад желим да обрадујем друштво домаћим пивом, ја ставим кецељу и бацим се на посао. Истина, кување траје сат времена, али пиво мора да одлежи месец дана, па пивопије морају раније да ми најаве посету – каже Марко Секуловић, који је предводио пивске мајсторе. Он подсећа да су хмељ, квасац и вода основни састојци, по жељи сваки „кувар” може да дода арому која му се свиђа.
– Често се определим за ђумбир, поморанџину кору или неки цитрус који ће да појача киселост – открива Марко.
Домаће пиво има ту привилегију да је у њему жив квасац, који у флаши остаје и током пијења, каже Иван Петровић, један од учесника програма, па окреће дно флаше у коме „царује” квасац. На питање да ли му се десило да кување не успе, он бритко одговара: – Може само да вам се не свиди, као кад спремате колач.
Неки дегустатори трагали су за благим, други за јаким пивима, а у понуди су била светла и тамна, воћног и класичног укуса.
– Посуде, углавном лонци од тридесетак литара, морају да буду стерилисани, баш као и газе и цедиљке. Нема шале с кућном радионицом – подсећа Невена Тодоровић, студенткиња дизајна, која у овом послу подржава свог дечка Чедомира Бихеловића, будућег геолошко-рударског инжењера. Они су јединствени у оцени да што се тиче рецептуре нема великих одступања и грешака.
– Шта год да се деси током спремања, ако су састојци исправни, скувана течност неће да се баци. Може да се укисели превише, али то је онда сирће, па ће добити другу намену – кроз смех вели овај пар.
Током синоћњег дружења точило се пиво по свачијем укусу, они који су били сувише пробирљиви могли су да за неку следећу седељку од кулинара поруче своју туру пива по мери каква и одговара, без обзира на то да ли ће да „вуче” на сок или ће имати опор укус.