субота, 18.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:58

Пиво из домаће кухиње

Аутор: А. К.понедељак, 07.07.2014. у 12:11
Такмичење пивских мајстора у Културном центру „Град” (Фото З. Кршљанин)

Од пива које се спрема за шпоретом у кухињи не боли глава, не расте пивски стомак и тешко обара с ногу – сагласни су пивски мајстори, који су синоћ показали своје умеће у припреми овог пића, такмичећи се у Културном центру „Град”. Под овим кровом многобројни гости наздрављали су соком од хмеља, док су домаћини размењивали рецепте.

– У доколици, кад желим да обрадујем друштво домаћим пивом, ја ставим кецељу и бацим се на посао. Истина, кување траје сат времена, али пиво мора да одлежи месец дана, па пивопије морају раније да ми најаве посету – каже Марко Секуловић, који је предводио пивске мајсторе. Он подсећа да су хмељ, квасац и вода основни састојци, по жељи сваки „кувар” може да дода арому која му се свиђа.

– Често се определим за ђумбир, поморанџину кору или неки цитрус који ће да појача киселост – открива Марко.

Домаће пиво има ту привилегију да је у њему жив квасац, који у флаши остаје и током пијења, каже Иван Петровић, један од учесника програма, па окреће дно флаше у коме „царује” квасац. На питање да ли му се десило да кување не успе, он бритко одговара: – Може само да вам се не свиди, као кад спремате колач.

Неки дегустатори трагали су за благим, други за јаким пивима, а у понуди су била светла и тамна, воћног и класичног укуса.

– Посуде, углавном лонци од тридесетак литара, морају да буду стерилисани, баш као и газе и цедиљке. Нема шале с кућном радионицом – подсећа Невена Тодоровић, студенткиња дизајна, која у овом послу подржава свог дечка Чедомира Бихеловића, будућег геолошко-рударског инжењера. Они су јединствени у оцени да што се тиче рецептуре нема великих одступања и грешака.

– Шта год да се деси током спремања, ако су састојци исправни, скувана течност неће да се баци. Може да се укисели превише, али то је онда сирће, па ће добити другу намену – кроз смех вели овај пар.

Током синоћњег дружења точило се пиво по свачијем укусу, они који су били сувише пробирљиви могли су да за неку следећу седељку од кулинара поруче своју туру пива по мери каква и одговара, без обзира на то да ли ће да „вуче” на сок или ће имати опор укус.


Коментари0
95c8b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Вести култура и забава

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља