понедељак, 25.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 09.09.2014. у 14:00 Жарко Ракић

Немачки рекорд: извоз у јулу 101 милијарду евра

„Сименсова” фабрика у Суботици међу највећим извозницима Србије (Фото А. Васиљевић)

Не­мач­ки из­воз по­ста­вио је но­ви ре­корд. У ју­лу је оства­рен ре­зул­тат из сно­ва – вред­ност из­ве­зе­не ро­бе и услу­га из­но­си­ла је 101 ми­ли­јар­ду евра. 

Пре­ма по­да­ци­ма Уре­да за ста­ти­сти­ку из Ви­зба­де­на овај ре­зул­тат је за 8,5 од­сто бо­љи у по­ре­ђе­њу с истим ме­се­цом 2013. го­ди­не. И оства­рен је упр­кос не­га­тив­ним по­сле­ди­ца­ма санк­ци­ја ко­је је ЕУ уве­ла Мо­скви и ру­ском „од­го­во­ру”. 

А пре­ци­зна не­мач­ка ста­ти­сти­ка ка­же да су санк­ци­је ко­шта­ле у пр­вих шест ме­се­ци ове го­ди­не Не­мач­ку 3,5 ми­ли­јар­ди евра. Гу­би­так ће би­ти још ве­ћи, јер се тек оче­ку­ју не­га­тив­ни ре­зул­та­ти због ру­ске за­бра­не на увоз по­вр­ћа из Европ­ске уни­је.

Фан­та­сти­чан из­во­зни ре­зул­тат Не­мач­ке у ју­лу до­би­ја још ви­ше на ва­жно­сти ка­да се до­да да је у овом лет­њем ме­се­цу оства­рен шам­пи­он­ски из­во­зно-уво­зни ре­зул­тат. Тог ме­се­ца Не­мач­ка је на ра­зли­ци из­ме­ђу из­во­за и уво­за оства­ри­ла плус од чак 23,4 ми­ли­јар­де евра. 

У струк­ту­ри не­мач­ког из­во­за и да­ље до­ми­ни­ра Европ­ска уни­ја. У ју­лу не­мач­ки из­воз у ЕУ из­но­сио је 56,9 ми­ли­јар­ди евра. То је по­ве­ћа­ње од 9,6 од­сто у од­но­су на 2013. го­ди­ну.

За­ни­мљи­во је да је за­бе­ле­жен још ве­ћи скок из­во­за у др­жа­ве из­ван евро­зо­не, ме­ђу ко­ји­ма су глав­ни тр­го­вин­ски парт­не­ри Ве­ли­ка Бри­та­ни­ја и Пољ­ска. Ов­де је не­мач­ки из­воз оства­рио раст од чак 15,9 од­сто.

На осно­ву ових ре­зул­та­та струч­ња­ци су оп­ти­ми­сти и про­це­њу­ју да ће уку­пан при­вред­ни ре­зул­тат Не­мач­ке на кра­ју го­ди­не би­ти бо­љи од оче­ки­ва­ног. Про­це­њу­је се да чак ни ја­ча­ње санк­ци­ја про­тив Ру­си­је и ње­на ре­ак­ци­ја не­ће озбиљ­ни­је угро­зи­ти ово­го­ди­шњи успон не­мач­ке при­вре­де ко­ја би мо­гла да пот­пу­но „по­бе­ди“ ре­це­си­ју. 

Не­мач­ки ана­ли­ти­ча­ри сма­тра­ју да санк­ци­је, као по­ли­тич­ко оруж­је са еко­ном­ском це­ном, не мо­гу да на­не­су озбиљ­ни­ју ште­ту до­ма­ћој при­вре­ди ко­ја бр­зо ре­а­гу­је на сиг­на­ле из Бер­ли­на.

А ту је не­мач­ка кан­це­лар­ка Ан­ге­ла Мер­кел би­ла ве­о­ма ја­сна.

„За­да­так не­мач­ког би­зни­са је да стал­но тра­жи и осва­ја но­ва тр­жи­шта”, по­ру­чи­ла је Мер­ке­ло­ва. Због то­га др­жа­ва не­ће има­ти раз­у­ме­ва­ња за оне ко­ји има­ју ште­ту од уво­ђе­ња санк­ци­ја Ру­си­ји.

Ж. Ракић

-------------------------------------------------------------

Србија – Немачка

Укупна спољнотрговинска размена Србије и Немачке у 2013. години вредела је 2,78 милијарди евра. Из Србије је у Немачку извезено робе за 1,2, а увезено за 1,6 милијарди евра. Према подацима немачког Статистичког уреда, од почетка ове године до краја јуна српски извоз вредео је 633,4, а увоз 856 милиона евра.

У Србији послује 370 фирми чији су оснивачи правна лица из Немачке. Оне запошљавају око 30.000 људи, а само 10 највећих послодаваца око 13.000. Немачке компаније су у нашој земљи од 2001. године уложиле више од 1,6 милијарди евра.

Ал. М.

Коментари5
6110c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Goricanin
Uvek je bila dilema, da li ce Nemacka biti deo Evrope, ili Evropa deo Nemacke. Sada je, kao od 1941. do 1945. ova druga situacija.
Раде Ковачевић
Докле год Немачкој буде успевало да води економску политику која у целој Европској унији буде највише њој одговарала, дотле ће на историјској сцени и да се одржи једна таква политичка творевина као што је Европска унија. Да ли ће, или боље речено докле ће, Шпанцима, Французима, Италијанима итд., па и оним чланицама Европске уније које нису у еврозони, бити прихватљиво да у економској размени са свим осталим чланицама Европске уније Немачка сама буде у енормном финансијском добитку ? Како то да је немачка привреда конкурентнија од свих привреда Европске уније узетих заједно? Да ли су за то једино заслужни неоспорна немачка радиност, индустријска дисциплинованост и пословна креативност, као што мисле безусловни поштоваоци немачке привреде, или су у питању « конкурентске предности » које је Немачка стекла искључиво захваљујући свом предоминантном политичком положају у Европској унији? У ствари, право питање гласи : зашто реалне немачке зараде не расту у складу са реалним растом немачке продуктивности, као што расту у свим другим чланицама еврозоне, и није ли то кључни « конкурентски » разлог за енормно суфицитарни раст немачког извоза на тржиште Европске уније ? ( За ово последње извор, Der Tagesspiegel, 14.4. 2013. Harald Schumann ).
Mirjana Goranic
Cudo bi bilo da nisu u dobitku. Unistili su kompletnu privredu istocne evrope, i u njoj formirali svoje firme. Tako da su mirnim putem zauzeli celu Evropu pa i sire. Svaka cast. Dok nekom ne smrkne drugom ne svane, a njima izgleda zora ne prestaje.
vortex shark
@ guten, malo, morgen Upravo je tako kako ste rekli-napisali. Samo jedna dopuna; Carina i PDV se plaćaju novcima upumpanim u platni promet iz ino kredita. Strana roba kupljena novcima od ino kredita, carina i PDV podmireni ino zaduženjem. Istina platne transakcije se odvijaju preko domaćih banaka u ino vlasništvu. Ovi što su na vlasti tako stvaraju privid funkcioniranja i obilja.
guten, malo, morgen
Siroti Nijemci. Navikli da dirinče.Gdje bi im bio kraj da su umjesto Adenauera, Šredera i Merkelove imali uglednog srpskog ekonomistu, podpredsjednika vlade bivše SRJ, da ih pouči da gase sopstvenu automobilsku i svaku drugu domaću proizvodnju, žive od uvoza kineske i druge robe sa Dalekog Istoka i da žive od PDV plaćenog na njen uvoz.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља