уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:57

Норвежани купили „Златну трубу”

Аутор: Г. Оташевићпонедељак, 29.09.2014. у 22:00
Хотел „Златна труба” у Гучи (Фото Г. Оташевић)

Гуча – Стечајни управник предузећа „Евротурс” из Гуче, Милић Нешковић, продао је хотел „Златна труба” у овој варошици за 35 милиона динара. То је била и почетна цена на јавном надметању одржаном у самом хотелу, а једини понуђач и купац је предузеће „Оушн рентал” чији је пуномоћник адвокатска канцеларија „Вуковић и партнери” из Београда. Купопродајни износ је практично исплаћен пошто је обавезни депозит за учешће у јавном надметању износио 34,65 милиона динара.

- Инвеститор је норвешка компанија која је за ову продају сазнала непосредно пре истека рока за откуп продајне документације и полагање депозита, и наложила нам да обавимо целокупан посао. Инвеститор нас је обавестио да ће већ у току следећег месеца преузети хотел, као и да ће најпре уследити сређивање комплетног приземља, односно ресторана и других јавних површина хотела и рецепције, а накнадно и сређивање соба и апартмана – каже за „Политику” Дејан Вуковић, адвокат из Београда.

Власник планира и отварање неких нових садржаја: у почетку теретане, малог конференцијског простора и дечје играонице, а временом спа и велнес центра, што је ипак остављено за даље фазе реконструкције и улагања. Процена је да ће за рад у хотелу на почетку да буде потребно 15 радника, а развојем посла и увођењем наведених садржаја и знатно више.

Ово је била седма продаја хотела који је пре три године банкротирао, пошто у шест досадашњих нико није положио кауцију, иако је почетна цена у међувремену више него преполовљена. На првој продаји, 12. октобра 2012. године, износила је 86,64 милиона динара, на другој 69, трећој 55, четвртој 45, петој 40 а на шестој, 14. марта ове године, 35 милиона динара.

Хотел у Гучи саграђен је по пројекту Михаила Митровића, са 2.320 квадрата укупног простора и 103 лежаја, и отворен 1981. године. Крајем прошлог века створено је мешовито друштво у којем је УТП „Драгачево”, као дотадашњи власник хотела, задржало 36 одсто капитала, док је већи део, по тадашњем Закону о приватизацији, откупио београдски привредник Слободан Младеновић.

Хотел је 2009. године добио и свој хелидром, али је због сталног пада броја гостију затворен на Видовдан, 28. јуна 2011. године, кад је банкротирало предузеће „Евротурс” чији је највреднији иметак био.

 У Гучи је на том месту од 1932. стајала кафана „Оријент” са помоћним зградама. Власник крчме, мештанин и шаљивџија Добросав Протић, заповедио је да се на зидовима испишу следеће поруке: „Ко пије, умреће – ко не пије, и пре ће” и „Чија ли је – чија бити неће”. Убрзо је банкротирао па је Драгачевска пољопривредна банка 1936. године кафану дала у закуп Средоју Протићу.

„Труба” је вероватно једино хотелско здање на свету које је радило само седам дана годишње, и то у време Драгачевског сабора трубача. Стечајни управник „Евротурса”, Милић Нешковић одлучио је да током те седмице хотел ипак прима госте и станаре, а као седмодневни закупац редовно се јављао угоститељ из Београда Миле Лучић, власник „Ариља”. Овогодишњи закуп износио је 250.000 динара.

Приход од ове продаје иде у стечајну масу ради процентуалног намирења поверилаца, који од „Евротурса” потражују укупно више од 100 милиона динара.


Коментари1
6c85a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Muradin Rebronja
Drago mi je što su Norvežani kupili "Zlatnu trubu" a ne neki naš kafeđija. Nakon sređivanja kompletnog prizemlja, u koje, pored restorana i recepcije spada i kuhinjski blok, turistička privreda Srbije će moći da vidi kako izgleda moderan hotel i za turiste iz sveta, uglavnom penzinere. Videće i šta su to Hasap standardi, zdrava i niskokalorična hrana. Hotel koji će raditi preko cele godine a ne jednu nedelju, uglavnom za mlade (i "lude") vašarske goste, što se do besvesti opijaju i hrane nebezbednom i nezdravom hranom (pečenja, roštilj, svadbarski kupus...). A kada oni budu uspešni na takvoj lokaciji, onda se može zamisliti kako će tek biti uspešni hoteli u turističkim centrima na planinama i u banjama. Nema tu tajne. U svim hotelima se mora izvršiti modernizacija kafansko-menzaškog ugostiteljstva (tehnologija, proizvodi i zaposleni) i onda reformisati primitivni sindikalno-pansionski turizam. Tada se može računati na penzionere iz Amerike, Kanade, Evrope, Emirata.. i naših.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља