недеља, 27.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 11.01.2015. у 15:00 Јелена Церовина

Делим Николићеву забринутост

Фото А. ВАсиљевић

Не знам шта је идеја председника Николића, на шта би се односила нова платформа о Косову и Метохији. Како ми је рекао премијер, до сада он и председник нису разговарали о томе на шта се конкретно мисли када је у питању ова платформа. Није спорно да се о томе у Србији разговара. Убеђен сам да ћемо у наредном периоду имати пуну сагласности између владе и председника, каже у разговору за „Политику” Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.  

Дакле, из онога што сте чули до сада од председника Николића вама није јасно која је идеја?

Тако је, али оно што знам сигурно то је да Србија не може да одустане од Бриселског споразума. Уосталом, Бриселски споразум је био услов: да није било Бриселског споразума Србија не би направила ни корак даље у европским интеграцијама. Тога смо сви свесни.

Да ли је уопште потребна нова платформа?

Бриселски споразум не решава целину проблема, неке конкретне ствари, остало је да се разговара о многим питањима. Оно о чему смо ми с председником разговарали и у време потписивања Бриселског споразума јесте да је потребно да све те ствари о којима у Бриселу разговарамо с Приштином, на крају преговора, легализујемо кроз одређени уставни закон како би све то био део нашег правног система. Од тада нису у државном врху вођени разговори на ову тему, тако да и о томе премијер треба да разговара с председником. Влада има програм који је дефинисао Александар Вучић у свом експозеу и у том смислу ћемо наставити даље да водимо политику.

Председник сматра да је Бриселски споразум прихватљив за Србе на југу, али да није баш најбољи за оне на северу Косова?

Овај споразум је потписан уз потпуну сагласност свих политичких актера и целе владе. Мене као премијера, Александра Вучића као првог потпредседника и председника државе Томислава Николића.
Платформа је идеја председника, о томе треба да разговара с премијером и да се нађу најбоља решења.

Преговори с Приштином се настављају 9. фебруара, шта ће бити на столу?

Још није прецизирано да ли ће бити 9. фебруара или неки дан раније.
То је први састанак у новом формату, први састанак нових премијера, али и први који води Могеринијева уместо Ештонове. Додат је један део формата, тако да ће сада то бити разговори „премијери плус један”. Ја ћу бити уз премијера на првом састанку, касније ће ићи неко други, у зависности од теме о којој се расправља. Тај састанак је замишљен као неки нови почетак у новом формату разговора. Требало би да се анализира докле се стигло и шта још треба урадити да би се надокнадило изгубљено време. Не очекујем да ће сада неке нове теме да буду лансиране и да се о томе одмах одлучује.

На крају преговора треба да уследи један правно обавезујући споразум између Београда и Приштине, о чему је реч?

Ја мислим да то не зна нико. Зато је и потребна та формулација која ништа не значи зато што није било могуће постићи сагласност. У ЕУ не постоји сагласност, нити консензус око питања Косова. Зашто би сада Србија разјашњавала шта то значи када је употребљена формулација, да будемо потпуно отворени, која ништа не значи. Зашто би се ми бавили нечим што ни ЕУ не зна шта значи.

Мислите да не треба да се бавимо коначним решењем питања Косова, како је то формулисао председник Николић?

Тај термин није превише популаран јер је коришћен против Јевреја у Холокаусту. Ми смо стално говорили да је потребно наћи свеобухватно решење за Косово. И данас то исто мислимо, али Приштина мисли да је то решење већ постигнуто. Какво ће бити то свеобухватно решење, видећемо у наредном периоду. Ми сада играмо игру на дуже стазе него што је бриселски дијалог. Зато што су ту и УН јер без договора са Србијом није могуће решење које је везано за УН. За Србију је важно да још постоји велики број земаља које нису признале независност Косова и ми желимо да им посветимо посебну пажњу.

Како доживљавате иступ председника Николића који је узбуркао духове изјавом да ће нам тражити признање независности на уласку у ЕУ. Да ли је у питању искреност, убирање политичких поена или нешто треће?

Ја потпуно разумем његову забринутост јер у разним изјавама људи који долазе с европске политичке сцене па и из САД, рефлектује се то да они сматрају да је то питање већ решено.

Али нико други није рекао јавно да се то тражи од Србије?

Ми смо јасно свим саговорницима рекли да то с наше стране не долази у обзир.

Ви значи никада не бисте овако реаговали као Николић?

То је индивидуална ствар, председник је самосталан орган, он има своја уставна овлашћење и он може да даје такве изјаве. Политика Министарства спољних послова се креће у оквиру политике коју утврђује Влада Србије и више гледамо да нађемо тачке које нас вуку напред него да истичемо оно око чега се не слажемо.

Да ли о спољној политици Србије разговарате с председником?

Ја се консултујем пре свега с председником Владе јер сам ја пре свега функционер Владе Србије. И, наравно, с председником у оном делу који се тиче наших заједничких активности и његових уставних овлашћења. Али никада до сада се није десило да се разликујемо, ниједна одлука до сад није донета уз различита мишљења.

Да ли се мењају времена?

Не мислим да се мењају, чак је и сам председник Николић рекао да неће предлагати ништа што Влада неће прихватити. Сигуран сам да ће председник и премијер наћи формулације које су у државном интересу.

Председник Николић сада износи и идеју да се мења Устав и да се председник бира у парламенту?

Када је реч о промени Устава то треба да се уради на крају процеса преговора с ЕУ. Ту не мислим на преамбулу, то је политички део Устава. Има много ствари које се тичу политичког система, избора председника. Све зависи од овлашћења које желимо да има председник. Али, није ту само ствар уставних овлашћења. Ми смо имали разне примере. Уставна овлашћења се нису променила из времена Милошевића, а он је био све и свја. И Тадић је био све и свја. Како сад имамо слабог председника с истим уставним овлашћењима? Реч је о личности, односно о његовом положају, све зависи од позиције тог човека, да ли је он шеф или није. Очигледно да је Николићева позиција у политичким односима слабија, он није шеф највеће странке, док су Милошевић и Тадић то били. Не треба за све критиковати само Устав.

Да ли би вас странка кандидовала ако би се председник бирао у парламенту?

Ја нисам ни рекао да желим да будем кандидат за председника, ја сам рекао да ће СПС имати кандидата јер је Милошевићева одлука да подржи Шешеља на председничким изборима била катастрофална.

Али ви сте рекли пре неколико дана да би можда подржали другог кандидата?

Можемо имати договор са СНС-ом да подржимо заједничког кандидата.

Један немачки портал је приметио, мислећи на председавање Оебсу, да „српски министар спољних послова Ивица Дачић не делује баш срећно због тога што одједном мора да сноси велику одговорност”?

Немачки новинари би требало да имају у виду да се Немачка у последњем тренутку пријавила као следећи председавајући. Тек уз наш и Буркхалтеров наговор Немачка и Аустрија су се пријавиле за председавање, схватајући да је председавање данас можда најтеже у протеклих 40 година. Пошто се нико није пријављивао, ја сам у шали говорио да ми можемо да председавамо још једну годину.

Шта Србија може да уради што никоме другом није пошло за руком у украјинској кризи?

Од Србије се не очекује да реши украјинску кризу, већ да на непристрасан и објективан начин води организацију која има читав низ оперативних задатака. Први пут после низа година буџет Оебса је ове године донет на време, што је прва дипломатска победа Србије јер смо ми то издејствовали.

Јесте ли у тим за председавање позвали Вука Јеремића?

Не, његова интересовања су УН.

И о томе да ли ћете га подржати још нисте донели одлуку?

Нисмо.

Јесте ли љути на Жарка Обрадовића, како се спекулише у медијима, јер се наводно нефер бори за потпредседничко место у СПС-у?

Не. Ми смо завршили конгрес који је био успешан, ја сам дао тајмаут и посматрам.

До када ћете да их посматрате?

Док не будем донео одлуку

Нисте ли могли раније да их посматрате?

Ја сам изабран за председника и моје је овлашћење да предложим потпредседнике. Ја сам се залагао за промене. Међутим, партијске организације нису предложиле никакве промене.

Дакле нисте задовољни својим одборима?

Тако је. Нисам задовољан отпором променама који је иначе карактеристичан за Србију. И пророк Мухамед је рекао да је свака промена ђаволско дело. Ја не могу да се залажем за промене, а да на крају сви остану исти. Предложићу још додатних људи у Главни одбор и у руководство странке.

Значи неће бити места за многе који су досада били ту?

То значи да ће ту бити и нових. То није чистка, ми желимо да наша партија иде напред.

Критиковали сте Бранка Ружића, рекавши да је Вучић био с правом љут и да су неке Ружићеве изјаве изгледале као забијање ножа у леђа. На шта конкретно мислите?

Моје су примедбе биле да сви треба да схвате моју политику која је усмерена ка томе да са Вучићем делимо глобалне циљеве, реформе, куда Србија треба да иде и да нисам задовољан јер уместо да се расправа води о неким важним питањима ми се бавимо и свађамо око неких периферних питања где су углавном износе лични ставови. Политика се не заснива само на личним ставовима.

Онда сте љути на Ружића?

Не могу да кажем да сам љут. То су све моји другови, ја ни на кога нисам љут, ја само тражим решење како да СПС иде даље, како да на следећим изборима имамо већи број гласова, како да преживимо ове тектонске промене.

Продаја Телекома

Некада сте се противили приватизацији јавних предузећа, а сада ћутите. Јесте ли дигли глас против приватизације „Телекома”?

Противили смо се лоповској приватизацији. СПС је напустио концепт друштвене својине. Ми смо критиковали такав концепт приватизације после кога дошло до потпуног осиромашења. Ми смо за то да се утврди у којим јавним предузећима држава треба да има већински део. Када је реч о „Телекому” нисмо били никад против јер смо га први продали, али би у ЕПС-у требало задржати већински пакет државних акција.

Коментари12
8735c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Analiticar iskusni
Opet nekakva "mapa"od Nikolica a ni min.vanjski poslova jos nije video a kamoli ljudi u BRÜSSELU!Boze kakav je ta "trojka druzina "Bog ti pomozi!Ovo sve nije vise smesno! nego tuzno!
m p
Ima nas dosta koji trazimo ostavku Dacica. NIJE imao mandat da potpisuje briselski sporazum, pa ga je ipak potpisao. Onda je ulicnim recnikom rekao "ko meni moze da kaze da sam izdajnik" u banana drzavi kada vas strane sile i sluzbe postave na neku funkciju ...onda ste veleizdajnik? Rusi daje podrsku Dacicu a zasta? Ako ga Rusi podrzavaju onda neka mu povere neku funkciju u Rusiji. Dacic NIJE u stanju da bude ministar bilo cega. Bio je ministar policije, i na sta lici srpska policija? Sada je sa svojim tarzanskim znanjem jezika medijator u Oebsu. Tragicno za Srbiju; Njegova stranka je samo socijalisticka u imenu, nikakve veze ti ljudi nemaju sa socijalistima, to je samo reklama za njihovu sumnjivu udrugu. Mnogo je veza sa podzemljem, laznih diploma (Toncev) foliranja. ODvratno !!! NIsta NE nude, nista NE resevaju samo otimaju dok zemlja tone.
Srba Tarabic
Najezio sam se zbog Daciceve iskrenosti, bas kao i zbog Tomine...
Nemanja Nema Prezime
Dačiću, nije li te sramota? Mene jeste.
Milan Mladenovic
Ma sta nam se brines Dacko,pa bio si na marsu.Kada su taj teledirigovani mars od organizoatora koji su svojevremeno preuzeli teroristicku palicu nad Srbijom,nisi nam se nesto mnogo sikirikao,pa sad malo da skrenes paznju sa temom Nikolic.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља