петак, 22.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:57

Историјска победа Сиризе

Аутор: Јасмина Павловић-Стаменићнедеља, 25.01.2015. у 19:41

Од нашег дописника

Атина – Грци су сами одговорили како убудуће намеравају да враћају дуг од 240 милијарди евра. Не више погнуте главе, доведени до очајања и сиромаштва, под сталним притиском мера штедњи, новог смањивања плата и пензија већ на начин који им је обећао Алексис Ципрас, победник парламентарних избора у Грчкој, за које многи кажу да су историјски.

Грци су, гласавши за Сиризу и озбиљан заокрет у политичком животу земље али и Европе, показали да желе да их међународни повериоци убудуће виде као нацију с којом ће се преговарати о праведнијим условима, другачијим дужничким обавезама, као земљу која ће се борити за обнову привреде и нова радна места. Досадашњи премијер Адонис Самарас, који је на овим изборима доживео свој најтежи политички пораз, до последњег тренутка је позивао нацију да „не допусти хаос који ће настати ако победи Ципрас” јер ће, по његовом мишљењу, политика левих радикала земљу лишити свих извора финансирања и довести је до финансијског краха, до сукоба с целом Европом.

Талас незадовољства и засићености, вишегодишње апатије био је, очигледно, снажнији од осећања страха које је многе Грке кочио у одлуци да на овим изборима глас и шансу дају Сиризи.

Лидер опозиције Алексис Ципрас, кога повериоци упозоравају да је Грчка дужна да испуњава обавеза и враћање кредита, донекле је последњих дана ублажио позицију и поручио да Сириза признаје институционалне обавезе у оквиру ЕУ, али да, у исто време, није обавезна да строго поштује мере драстичне штедње на којима инсистирају кредитори. Ципрас, наиме, сматра да ће управо кредитори бити приморани да прихвате преговоре и отпишу део дуга. Он поручује да ће странка тражити нове преговоре о грчком пакету помоћи и да се нада да ће тај посао бити завршен до јула. По његовом мишљењу, тврдње да су строге мере штедње донеле стабилизацију је само „произвољно извртање чињеница” јер, како каже, „грчки дуг не може бити отплаћен све док је економија под притиском константних фискалних проблема”.

Оно на шта Сириза може да рачуна јесте пристанак еврозоне на продужење рокова за отплату и евентуално укидање преостале камате на мањи део дуга. Рокови за отплату грчког дуга су су већ продужени у просеку на 30 година, а Атина има грејс период од 10 година на готово три четвртине укупних дуговања.

Ако би рокови били продужени на 50 година онако како Грчка жели, просечни трошкови сервисирања дугова би драстично пали. У том случају, веће суме новца би остале за подстрек привреде али и отплату дуга.

Моменат какве-такве сигурности коју је нудио Самарас није био довољан „милиону незапослених и гладних” које је иза себе имао Ципрас. Уз њега су били и млади, њих 200.000 без посла и будућности који су први пут добили право гласа. Глас су му дали припадници генерација које су се разочарале у политику последње владе, новинари и техничар државне РТВ ЕРТ коју је Самарас угасио, али којој Ципрас обећао кам бек.

Коначно, победа Ципраса има историјски значај јер никада до сада Грчка није имала левичарску владу и премијера. Само једном, далеке 1958, странка ЕДА (Уједињена демократска левица) била је надомак власти освојивши 24,89 посто гласова. Такође, Грчка никада није имала млађег политичког лидера, јер Ципрасу је 40 година, а који при том није ни из једне од већ познатих династија које су стварале историју модерне Грчке. Никада није постојала шанса да у конзервативној Грчкој, где је утицај Цркве огроман, на челу владе буде атеиста, неко ко годинама живи у ванбрачној заједници из којој је рођено и двоје деце.

Очигледно је дошло време за нешто ново и другачије, с тим што остаје дилема да ли је, с обзиром на деликатност ситуације у којој се земља налази, ово баш прави тренутак за радикалне заокрете.

Европа је узнемирена јер не зна какав ће је сценарио чекати у месецима који долазе. Европа зазире од чињенице да долазак Сиризе може да буде почетак политичких процеса у многим европским земљама у којима популистичке партије желе да започну властиту кампању против мера штедње.

Тако, шпанска партија Подемос, која је истомишљеник са Сиризом у ставу да треба одбацити наметнуте мере штедње и започети борбу против корупције, у њиховој победи види „наду, али и опрез”. Ципрас је сигнал за нове покрете у Европи који се супротстављају строгим мерама штедње и партије левице за које је оно што се десило у Грчкој само – пусти санак. Француски комунисти и левичари у Италији, Белгији и Ирској виде у грчком сценарију поновно рађање наде за левицу у Европи.

Уосталом, не без разлога, управо Сириза је тријумфовала на локалним изборима за Европски парламент и ушла у регионалну власт у Грчкој. Истовремено, Ципрас је био кандидат левичарских партија Европе за председника Европске комисије.

За све што се догађа, лидер социјалиста ПАСОК-а Евангелос Венизелос има своје тумачење. Алексиса Ципраса због његових магичних идеја праведности, планова за излазак земље из кризе и бољитка назива „грчким Харијем Потером”. Можда Ципрас заиста има магичну моћ, али то, свакако, Венизелосу не смета да му већ сада нуди своје евентуалне услуге. Као и многим другим који су спремни да поверују у – чуда! 

Политичар који пркоси естаблишменту

Изборна победа лидера грчке левичарске партије Сиризе Алексиса Ципраса представља историјски догађај, будући да ће он вероватно бити први ултралевичарски премијер те земље икада, а самим тим и најмлађи премијер Грчке у новијој политичкој историји.

Ципрас је рођен 28. јула 1974. године – кључне за политичке промене у Грчкој јер је тада срушена војна диктатура која је прогонила левичаре и комунисте.

Младолики Ципрас важи за атипичног политичара за земљу из које долази, а тајна његовог успеха је што не припада ни социјалистичком Пасоку ни конзервативцима Нове демократије.

Он представља освежење у грчком традиционалном политичком спектру јер су бирачи сити две етаблиране партије које деценијама воде познате политичке династије.

По професији инжењер, Ципрас је прошао дуг пут од комунистичког омладинца до лидера партије која је основана 2000. године.

Грчка јавност је први пут чула за њега 1990. године, кад је 17-годишњи Ципрас током школског протеста рекао у изјави грчкој телевизији: „Желимо да имамо право да сами одлучимо да ли ћемо да идемо на час”.

Сарадници кажу да је Алексис Ципрас „много више од лепог лица” – да је темељан у раду и перфекциониста, те да је његов успех пре свега резултат стратегије и вредног рада, наводи Ројтерс.

И политички аналитичари се слажу да не би успео без пажљивог планирања, а кључни став који га одваја од осталих политичара је доследна позиција да је решење у рукама Атине – ако се одупре ригорозним захтевима штедње које је пред њу поставила ЕУ.

Политички противници замерају му неискуство, коментаришући да би после само неколико година у парламенту, без искуства у финансијским и правним пословима, Ципрас био „до гуше” у проблему када би се нашао за преговарачким столом с представницима Међународног монетарног фонда или Европске централне банке.

Да ће вероватно нови грчки премијер остати доследан својим предизборним обећањима говори и његова изјава: „Можете мењати позиције, али не и своје принципе”.

Ципрас је у недавном интервјуу, да би показао да није спреман на компромисе кад су у питању кључни принципи, рекао и: „Ако ме нисте видели до сада да носим кравату, сумњам да ћете и од сада”.

Осим што никад не носи кравату, зна се и да је много радио како би унапредио своје знање енглеског језика.

Од претходних избора 2012. до данас ојачао је своју позицију на међународној сцени сусретима с многим виђенијим личностима и политичарима, попут папе Фрање, председника Европске централне банке Марија Драгог и чак немачког министра финансија Волфганга Шојблеа, особе коју је Ципрас често нападао због чврстог става да Грчка мора да покаже већу фискалну дисциплину.

Осим неконвенционалне гардеробе и неконвенционалног односа с грађанима, Ципрас је познат и као заљубљеник у моторе. Танјуг

---------------------------------

Ципрас: Отказује се споразум о штедњи

Победник превремених посланичких избора одржаних у недељу у Грчкој, вођа левичарске странке Сириза, Алексис Ципрас (40) најавио је отказивање споразума Грчке с међународним повериоцима и обећао народу тешку борбу у интересу Грчке већ од сутра.

"Данас је грчки народ исписао историју; нада је исписала историју", рекао је Ципрас у говору хиљадама присталица на тргу у центру Атине.

"Грчки народ је дао јасан, јак и неоспоран налог: Грчка окреће лист, Грчка засобом оставља катастрофалну штедњу, страх и самовлашће, оставља засобом петогодишње понижење", рекао је Ципрас и најавио да његова земља "с надом и достојанством иде ка Европи која се мења".

Ципрас је рекао да је "данас славље, а од сутра почињемо тежак рад... несумњиво се завршава зачарани круг штедње".

"Отказује се споразум о штедњи и уништењу, 'тројка' (међународних поверилаца) постаје прошлост, народ нам је дао налог за национални препород и обнављање друштвене кохезије", рекао је Ципрас.

Најавио је "формирање владе свих Гркиња и свих Грка, на чврстим и праведним основама правде и напретка".

Ципрас је оценио да је "данас побеђена Грчка елите, отимања и прикривања", а "победила је Грчка културе, Грчка која се нада, која тражи место и време да достојанствено гради будућност".

Будући премијер је захвалио "хиљадама из свих крајева Европе" за "талас солидарности грчком народу, без преседана".

"Наша победа (Сиризе) је и победа свих народа Европе који се боре против штедње" што ће чинити и његова влада "спремна да сарађује и први пут преговара с партнерима о праведном, обострано корисном и одрживом решењу" за проблем јавног дуга, рекао је Ципрас уз најаву својих предлога и плана реформи.


Коментари61
7c400
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Jugoslav Srboljubovic
Pozdravljam pobedu Sirize i smatram je pocetkom revolucije protiv neoliberalizma. Prvi put da prava opozicija pobedi, do sada se se samo kurta i murta menjali. Svaki sesti hrvat je glasao za Sincica a nisu ni znali da postoji, da su znali desilo bi se isto sto i u Grckoj. U Srbiji niko ne zna za Dragasa i Radulovica, ali saznace... Iz Grcke je krenula revolucija i prosirice se uskoro na ceo svet. Pad neoliberalizma je neminovan, pocinje Novo Doba. Narod se osvescuje i tome se ne moze stati na put.
b b
Kod nas se kaze:kad nekome posudis malo para on ti je duznik...kad mu posudis puno on ti je partner...Ocigledno je da Siriza pokusava da iskoristi ovo drugo,pored populizma, da se docepa vlasti...Markelova je jednom rekla ,da Grci prodaju ostrva da vrate dug.,sto im se lako moze i dogoditi...Uostalom, izraz:propao k'o Grcka je vec dugo odomacen i kod nas...Nema 'leba bez motike,cujte Srbi!!!
polako, polako
Grci misle da ce im sada biti mnogo bolje? Steta, pregrmeli su najgore i sada ce se srozati jos gore. Sve te EU pozajmice, milijarde su prosle kroz Grcke banke i nisu upotrebljene za odredjene svrhe, vec za neke "druge"? Nikad nece moci da isplate ni kamate a ne dugove... Sve je to zavaravanje.
Пчелица Маја
Овде је било неколико коментара у стилу да и Србија треба једног Ципраса. земља у којој је могућ 5. октобар није спремна за свог Ципраса, он бива испоручен у Хад, неки би рекли Хаг, са налепницом да тамо треба и да иструне. Изгледа да је наш ЈаПаЈа ипак био у праву кад нам је говорио да Срби морају променити свест.
Zoran Zoran
B. Petrovic | 26/01/2015 17:50, to je Srbin. Pozajmis mu pare, kao sto sam ja pozajmio, kukao, molio, kumio, samo sto nije kleko. Kad dobio pare, onda sve to isto, ali sa moje strane da mi mi vratio. Srbinu nikad vise pare na zajam.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља