четвртак, 19.09.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:22

Замрзнуто месо из ЕУ продају као свеже

Аутор: Јована Рабреновићсубота, 21.03.2015. у 09:15
Замрзнуто месо више неће моћи да се продаје као свеже (Фото Д. Јевремовић)

Држава је најзад одлучила да заштити домаће свињарство од прекомерног увоза. Најављено је повећање посебне дажбине на увоз живих свиња, такозваног прелевмана, а биће пооштрени и услови за промет замрзнутог меса. То месо више неће моћи да се продаје као свеже и да се на тај начин потрошачи доводе у заблуду.

Ове мере држава није донела на своју руку, јер је о повећаном увозу обавештена и Европска комисија. Ми и када би хтели да повлачимо самосталне потезе то не би прошло без санкција ЕУ пошто смо потписали Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП).

Произвођачи већ дуже време указују да је увоз свиња и меса кривац за пад цена товљеника. О томе, уосталом, говоре и званични подаци и било је потребно да се одрже многи протести да би држава реаговала.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је у 2014. години увезено 14.500 тона меса и око 330.000 живих свиња. Само за живе свиње плаћено је преко 46 милиона евра. Из Хрватске је увезено 165.000 свиња које су плаћене 25,6 милиона евра, а из Мађарске 141.000 за око 20 милиона.

Замрзнуто месо увозили смо из многих земаља ЕУ, али и других европских земаља. Интересантно је да статистички подаци показују да смо ми увозници меса из Руске Федерације, па је тако из те земље лане увезено стотинак тона полутки, трупова, потрбушина. Такође је интересантно да смо и из Црне Горе увезли 23 тоне замрзнутог свињског меса.

Стручњаци кажу да се од тих увезених 330.000 товљеника, који имају по 100 килограма, добија око 55 одсто меса, што значи да је на тај начин увезено 18.100 тона меса. Уз то да је увезено и 14.500 тона свежег расхлађеног и замрзнутог меса, долази се до податка да је увезено око 32.600 тона меса.

Наша годишња производња свињског меса је од 250.000 до 270.000 тона, што значи да је прошлогодишњи увоз износио 12-13 одсто укупне домаће производње. До сличног односа се долази и када се узме у обзир да годишње утовимо око два милиона живих свиња, а да смо увезли 330.000 товљеника.

Рајко Латиновић, директор ПКБ Имеса, потврђује да је прекомерни увоз ипак крив за кризу у свињарству.

Увозили смо месо из Црне Горе, па чак и из Русије (Фото А. Васиљевић)

– Ми смо сада изложени дампинг ценама из Европске уније, јер су они рачунали на извоз у Русију, којег нема. Кривац за увоз су трговински ланци у страном власништву. Због тога су домаћи произвођачи и запуштени и напуштени – каже Латиновић.

Чедомир Радовић, помоћник директора Института за сточарство, указује на то да је наше тржиште мало, тако да сваки већи увоз меса или товљеника доводи до поремећаја.

– Без обзира на све, одгајивачи морају да схвате да, уколико немају уговор о откупу, производњи товљеника одређеног квалитета за кланицу – купца, кланица није обавезна да откупљује та грла. Кланице су све приватне. Нико не мора да купи нешто ако неће, међутим, уколико има уговор, онда мора – сматра Радовић.

Стручњаци упозоравају да наш проблем заправо није увоз живих свиња, а то не бисмо ни могли да забранимо по ССП, већ замрзнутог меса. Јер, наши правилници о њиховој употреби нису усклађени са европским. Наиме, у ЕУ је рок употребе меса замрзнутог на минус 12 и дубоко замрзнутог на минус 18 шест месеци. После тог рока власници меса су дужни да га униште, то јест пошаљу у кафилерију, што морају да плате. Код нас је рок годину дана и зато је тамошњим извозницима исплативије да га нама продају и по знатно нижим ценама, тако да им наше тржиште служи и као уносна кафилерија.

И друге неусклађености правилника о употреби меса представљају проблем. Трговци морају да назначе датум клања само када продају целе полутке и трупове, док када месо продају у деловима, као на пример крменадлу, морају да назначе само датум паковања. Пошто све наше прописе усклађујемо са ЕУ, довођењем домаћих прописа у ту раван смањио би се притисак из увоза.


Коментари11
449fc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zoran Perusina
Rok trajanja zamrnutog mesa u EU nije 6 meseci kako se navodi u naslovu clanka. Meso se u Srbiju uvozi u okviru postojecih veterinarnih regulativa, i ukoliko se kontrola uvoza vrsi na pravilan nacin i po postojecim pravilima, nema razloga da se meso iz uvoza opisuje kao roba nizeg kvaliteta. Cinjenica je da je vecina uvezenih 330,000 tovljenika zavrsila na domacem trzistu, a da su domace srpske polutke izvezene po znatno vecim cenama u Rusiju. Time je ne samo ostvarena dodatna zarada srpskim proizvodjacima svinja, i klaonicama, vec I omogucena pristupacna cena mesa domacim potrosacima, koji bi bez ovog uvoza bili prinudjeni placati I 50% vise za meso!!! Cene su na domacem trzistu pale zbog kraha Rublje u Rusiji. Trziste se oporavlja, ali ne treba se nadati cenama koje su u Srbiji vidjene tokom proshlog leta. Malo skromnosti u ocekivanju zarade ne bi bilo na odmet!!!
Увознички лоби Србе злоби
Ово месо се највероватније припрема у кухињи Скупштине и других институција Р. Србије, кад су оброци тако багателни, или су примања конзумената тако мали па имају готово статус НАРОДНИХ КУХИЊА.
folirant .
Za razliku od vecine komentara ja nisam shvatio da je EU zlocasta a nasi politicari- tajkuni toliko dobri i naivni da im ovi uvaljuju svasta. Da li nam je EU pomerila granicu alfatoksina, brojna trovanja po skolama i vrticima, poljoprivreda puna pesticida i nitrata. Sve prljavstine iz raznih firmi idu direktno u reke a posle se iz njih direktno zalivaju parcele. Koliko puta cisterne raznose vodu... Svi su krivi osim nasih ljubimaca za koje smo glasali i oni koji su nam zatvorili fabrike.
Milica Simić
Žalosno, u vreme Miloša Obrenovića smo izvozili svinje Evropi, a sada uvozimo iz Hrvatske, Mađarske, Rusije, pa čak i Crne Gore. Zemljo Srbijo, pitam se gde ćeš stići u svom propadanju? Svinjsko meso ne smem više da kupujem, jer nema nigde da se kupi sveže.
Стари Врачарац
ЕУ нема алтернативу ... па ни у тровању (нас).

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља