среда, 15.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 22.03.2015. у 15:00 Мирјана Чекеревац

Не копирам Ципраса

Фото Танјуг

Промене у Србији могу се изборити само с новим програмом и с људима чисте биографије, зато ћу Демократској странци понудити нови програм, а уколико га не прихвати борићу се за онај који већина буде усвојила, наравно, уз очекивање да на предстојећим локалним и покрајинским изборима оствари велику победу у свим градовима и у Војводини, каже Борислав Стефановић, потпредседник Демократске странке, у разговору за „Политику”. Он, међутим, наглашава да ће наставити да се бори за свој програм, али, тврди, нема намеру да руши председника ДС-а.

Већ неко време обилазите Србију и на трибинама представљате програм, у ком својству то радите и чији је то програм?

Србију обилазим као потпредседник ДС-а, али и као човек који има одређене идеје о промени идеолошког и вредносног курса ДС-а, које желим да поделим са члановима странке, али и другим грађанима. Тај програм ћу понудити и странци…

Знате да тај ваш програм врх ДС-а не занима, зашто онда радите залудан посао?

То тако делује, али ми снагу даје то што су те идеје наишле на изузетно плодно тло. Грађани их масовно подржавају и из ДС-а и ван њега. Осим тога, обиласци Србије дали су резултат у виду нових идеја и предлога, које смо ја и људи који путују са мном добили од грађана. Ти грађани, у ствари, пишу овај програм. Потпуно је секундарно да ли ће га ДС прихватити или не, најважније је да смо ја и људи око мене уочили нови талас промена који се спрема у Србији и у Европи.

Изгледа да ви, ипак, правите нову странку, ма колико причали да не рушите Бојана Пајтића. Ко ће да вам поверује уз овакву активност?

Тај филм о деобама смо више пута гледали. Сигурно је, међутим, да не размишљам о промени врха ДС-а и Бојана Пајтића. Ја с Пајтићем никакав проблем немам, суштина је у томе што ја стварно желим да променим нешто у нашој политици. Хоћу да нам акценат буде на потребама грађана, хуманизацији друштва, заустављање зеленашких банака…

Као грчка Сириза што је обећавала…

Небројено пута сам јавно рекао да никога не копирам, укључујући и Сиризу, али има много ствари које бих применио у Србији, а неке нису примењиве.

Ви сте против владиних мера штедње, против смањења плата и пензија. И Сириза је најављивала веће плате, укидање штедње, па сад видимо грађанске протесте, јер од тога одустаје. Да ли би сте и ви, кад би тај програм требало да се припреми, стигли до закључка да је, ипак, Александар Вучић у праву и да су његова решења једино могућа?

Постоје много боља решења од ових које нуди наша власт. Ми грађанима не нудимо демагогију, даћемо реалне, спроводиве предлоге, другачије од Вучићевих, које ће грађани умети да препознају. Ко то не види суштински шаље поруку грађанима да смо сви исти и да ћемо сви радити као Вучић, само брже и боље од њега. Не желим да имам везе с таквом политиком и зато стварам нови правац који је окренут лево. Што се Ципраса и Сиризе тиче, они ће тек показати резултате.

У Грчкој људи протестују…

Наша и ситуација у Грчкој не могу да се пореде, јер Грчка има огроман дуг од 270 милијарди евра. Међутим, наша власт чини све да се том неславном рекорду Грчке приближимо. Задужили су нас девет милијарди, расту незапосленост и цене, пада животни стандард, нема страних улагања, власт не може да нађе недостајући новац, па ће прибећи новом дизању пореза и смањењу плата и пензија. Они су најбољи ђаци пропалог европског ултракапитализма и неолиберализма, сви су од тога одустали, сви су отишли из те учионице, а наши ђаци су једини остали на допунској настави, да гурају политику која је поражена свуда у свету.

Најстрашније је то што наш премијер покушава на силу да убеди грађане да је за њих добро да више штеде од онога што немају јер су на ивици егзистенције…

Где бисте ви нашли те паре, које Вучић налази тако како их налази?

Није лако наћи паре, нити ја тврдим да је лако спровести програм за који се залажем, али сам сигуран да огромна већина тог програма може брзо да се реализује. Новац се налази, пре свега, у демонтажи партијске државе, избацивању партија из јавног сектора, повећању ефикасности пореске управе, сузбијању сиве економије… Потрошили су 700 милиона евра за партијско запошљавање и довели до тога да не можеш плату да добијеш ако ниси близак власти.

Мени та прича о партијском запошљавању и задуживању личи на све оно што је ДС радио?

Па, јесте, али ови то раде 20 пута више, бруталније и безобзирније, иако то није оправдање за нас. Основно питање је постоји ли неко ко то хоће да прекине. Мислим да постоји…

Ко? Мислите ли да су грађани заборавили како је владао ДС и да ће да поверују да ће сад да ради другачије, само зато што његов потпредседник то каже?

Грађани су с правом разочарани, гро њих неће да гласа ни за кога. Да бисмо им доказали да нисмо сви исти, није довољно рећи ја сам образованији јер нисам купио диплому као министри у влади. Ова власт је увела најгору селекцију људи који воде ову земљу, у историји. Зато је потребно да покажемо да имамо нову политику, а, пре свега, чисту биографију. Зато ми нудимо овај нови програм…

Ко су „ми” у вашој причи?

То су људи из ДС-а који подржавају оно што ја радим, или делимично подржавају, али има и људи који нису из ДС-а, с њима заједно учествујем на скуповима. Занимљиво је да две трећине људи који долазе на те трибине нису чланови ниједне странке, то су разочарани људи, њима не можете да понудите нешто што ћете назвати промене, а у ствари им нудите рециклажу и ремонт. Рециклажа и ремонт су термини из механике и екологије, нису политички.

Промене не може да донесе никакав нови ДОС, окупљање лидера које су људи сто пута видели на делу и чији су им резултати, односно недостатак резултата, добро познати. Видим да се и грађани с тим слажу, само треба, као што је говорио Зоран Ђинђић, на шта сте ме ви подсетили, поцепати много пари обуће обилазећи Србију и објаснити грађанима шта им нудите и како ћете то да остварите. Људи неће да гледају репризу неуспешне серије, већ хоће ново и боље.

Ваш колега Горан Јешић, потпредседник ДС-а, каже да је шефу опозиције место у републичком парламенту. Слажете ли се да би Пајтић требало ту да буде?

Ако мислимо да водимо снажну политичку борбу, шеф опозиције мора бити у парламенту и, како је, такође, рекао Горан, мора се деловати из Београда. То је просто природа ове државе. Разумем и Пајтића, важно је сачувати власт у Војводини због грађана који су јој на изборима 2012. дали подршку.

То је било 2012. године, од тада смо имали изборе који су показали другачије резултате. Не чини ли се вама, као мени, да су грађани Војводине сада постали таоци између напредњака који пошто-пото желе да дођу на власт и Бојана Пајтића који све чини да би се некако задржао још неко време?

Слажем се, али има нешто због чега подржавам Пајтића да то не уради, зато што би, кад би то урадио, дошли гори, без плана и без програма. Важније од тога је што се, ако би то урадио, тако нарушава правни систем земље. Онда би се поставило питање шта ће нам уопште избори. Могао би Вучић, који је на републичким изборима добио 47 одсто гласова, да постави војвођанску власт, да одреди цену воде у Сенти.

Нека грађани сами одлуче…

Увек ће грађани да одлуче. Мислим да су избори за покрајинску скупштину близу, очигледно је да ће бити ускоро, сад да ли крајем ове године, или почетком следеће, која је изборна, не знам.

Спрема ли се ДС за те изборе, с чим ћете пред грађане?

Припремамо се, а с чим – е то је суштинско питање. Морамо, пре свега, да имамо нову понуду за грађане. Моја иницијатива је та нова понуда, да ли ће то странка прихватити или не, не знам. Ја ћу свакако сву своју енергију уложити да план који ДС усвоји буде победнички.

Мислите да може бити победнички, ако ДС прво смени Марту Такач јер, како је саопштено, то суд тражи, а онда је врати, без обзира на суд?

Неки су рекли да ће да отворе 12 фабрика с арапским капиталом, да ће да ископају канал до Солуна, да су медији слободни, а ништа нису урадили, медији не могу да живе од позива из Вучићевог кабинета, може ли да се направи та аналогија? Марта Такач је одличан директор.

Није реч о Марти Такач, већ о томе да је један дан суд закон, а следећег је небитан, важнија је коалиција…

Та нелогичност је увек зао друг сваке политичке организације која пледира да води земљу ко год да је у питању. Такву праксу треба прекинути, сигуран сам да наш покрајински одбор може то боље од мене да објасни.

Да ли бисте ви лично могли да разговарате с Александром Вучићем и да се бар око неког државног питања сложите?

Никакве договоре с Вучићем не бих правио, али увек бих подржао Вучићева настојања да нас приближи ЕУ у законодавној активности и да се примени Бриселски споразум, за разлику од напредњака који нас нису у томе подржавали. Ми њима то нећемо радити, без обзира на одсуство сваког дијалога с опозицијом о томе. Жао ми је што нема дијалога око државних питања, око социјалне политике, тужно је што власт верује у фингиране податке о расту запослености и БДП-а, као и њихова прича како им је просто непријатно колико нам је добро, док се грађани од муке смеју томе. Сањам дан када ће престати да се прича о грешкама ДС-а, а почети да се говори о овоме сада и сањам талас промена који ће мирно, демократски да пошаље ову власт у историју.

Онда ће право из сенке на власт доћи министри из ДС-ове владе из сенке?

Не мислим да постоји директна паралела између министара у влади у сенци и будућих министара у овој земљи. Није постојала ни у Великој Британији. Мени се свиђа што неки гаје ентузијазам и кажу да је то влада у припреми. Ја не бих гајио такав ентузијазам, влада у припреми ће тек да се ствара и то много брже него што ова власт мисли.

Коментари23
b851f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

laky lak
Tacno, Vi Stefanovicu ne samo sto ne kopirate Ciprasa, Vi ste svemirski daleko od njega: Cipras VOLI i POSTUJE svoj narod, a Vi samoga sebe!! Razlika je ogromna.....
Dragan Vulovic
Po onome sto sam od doticnog slusao na zasedanjima parlamenta, izvukao sam zakljucak: Retorika-8, kapacitet za ploitiku-2. Inace da li svi oni misle da imamo, kako vladika Amfilohije rece, " muvlje pamcenje"?
Zarko Bozic
Da li Borko ima putera na glavi? Nista, osim kada je razbio skupstinski auto i pobegao. Ali, da je krao, to sigurno nije, niti mu je to iko prebacio, koliko se zna i to je vrlo znacajno da nema lepljive prste. To je ljudima u Srbiji jako vazno. Zato, Borko treba da se otarasi nekih ljudi, koje ce vlast medijski zdrobiti kada za to dodje vreme. Pamet u glavu, Borko!
Jovica Aleksic
Eto, Borko tvrdi da bi se njegov program brzo realizovao. A, koja to ekonomska znanja, Borko poseduje? Gde se to dokazao? Ako, je toliko ekonomski potkovan, zašto onda ne posavetova nešto Mirka Cvetkovića da nas toliko ne upropasti, dok je bio u vlasti. Neko bi mu možda i poverovao, ali vrlo teško, dok sa sobom vuče balast u obliku Pajtića i Šutanovca. Gde si se zaputio sa njima, Borko? Tebi trebaju neiskvareni i manje kompromitovani likovi, koji ti neće biti teg oko vrata.
Edith Banacanka
Gospodine Zoran Popovic!Ostavicu Selja gde je( on pojma nema o makro privredi ali OK nek on lupetrai dalje i onako niko njega vise ne sljivi jednostavno postao .proslost)Radi se o tomé da gospodarstvo RSirbije nije ni u stanju da pokrije budzet proracuna sto dovodi do daljnjih zaduzivanje a kamolu da stvori kapital za investicije!Bez investicije nema oporavak privrede to bar jasno svakome!Priznajem da sam krivo ocjenio da Srbija uspeti dovuci Ruski kapital(ako je vec invest.,iz EU nepozeljni!)nazalos Rusije nije u stanju ni da sobst,gospodarstvo obnovi a kamoli bilo gde nesto da investira!(sada jos dodatno i raspad cj, nafte,kriza u Ukrajini ec)Ulazak u EU ne treba pratiti emocijom nego interesom!Pisala sam da cak i Rumunija( sada u EU) postala za 10 hiljada Banacana nada za zaradu ! Gde su oni bili od Srbije za vreme Juge a gde je sada Srbija(navodno posl.u okr.sa standardom!)

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља