петак, 22.06.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:19

Од малине већа вајда кад је у чоколади и меду

Аутор: Б. Пејовићчетвртак, 26.03.2015. у 08:15

Ариље – Из лета у лето слична прича понавља се у Ариљу, срцу наше малинарске производње у коме су и споменик овом извозном воћу подигли: из узаврелих малињака или са барикада на путевима малинари што веће цене за откуп свежег воћа траже, а откупљивачи никад не би толико да плате. Први муку и зној сељака помињу, други се ниском извозном ценом бране.

Једни против других, лошом сликом потискују ону добру о познатој ариљској предузимљивости. И упорно истрајавају, мада је одавно било разумних предлога да би прерадом малине и стварањем нових производа од ње, који су у извозу тражени (у мањем, скупљем паковању), боља зарада могла да се стекне. Да се не пласира само јефтина свежа малина. Тек последњих година, ево, храбрији овде праве значајне кораке у том правцу.

Најпре је део тога приказан на овдашњој манифестацији „Дани малине“, где су представљени разноврсни домаћи производи од „црвеног злата“: сокови, ликери, торте, пите, колачи… Том приликом средњошколци из ученичке задруге ариљске школе „Свети Ахилије“ опробали су се у прављењу малине у чоколади и меду. Тада су почели да се проносе и гласови о почецима организоване производње таквих ђаконија.

Тако је крајем прошле године, на међународном Сајму етно-хране и пића у Београду у конкуренцији 1.500 различитих производа који се праве по посебној рецептури и у ограниченим количинама, хладњача „Дреновац” из ариљског села Миросаљци освојила титулу апсолутног победника за сушену малину. То је лиофилизована малина, како је зову они, додајући да су једина домаћа хладњача у Србији која ради ту лиофилизацију. А осим малине праве и лиофилизовану боровницу, шумску и питому јагоду, јабуку, кајсију.

Власник хладњаче „Дреновац“ Слободан Обрадовић каже да је процес лиофилизације релативно нов поступак сушења воћа у вакууму при ниским температурама, започет код њих пре четири године. – Воће се суши у замрзнутом стању директним превођењем леда из залеђеног плода у гасовито стање, без течног међустања. Оваквим сушењем се очува мирис, укус и нутритивне вредности плода. Сушена малина се у мањем и већем паковању продаје у продавницама здраве хране, а може се наћи и у производима за добијање муслија и овсених каша – објашњава Обрадовић, чија фирма ради 23 године, замрзава и суши разне врсте воћа, а сада запошљава 16 радника.

До купаца лакше од другог долази чоколадирана малина, коју такође овде праве. Свеже плодовеосушене лиофилизацијом преливају квалитетном чоколадом и то, кажу, ствара сластан чоколадно-воћни укус. Обрадовић истиче да је на идеју да чоколадира воће дошао пробајући сличан производ са америчког тржишта. Без обзира на захтевност и скупоћу процеса израде, видео је шансу да пласира финални производ различит од других на тржишту код нас и у окружењу. Сада он планира проширење капацитета за лиофилизацију те повећање извоза на тржишта бивше СФРЈ.

Пажњу на сајмовима у последње време привлачи и сушена малина у меду, коју представља Пчеларско домаћинство „Јовановић“ из Ариља. Они већ три деценије цеде мед и праве производе од њега, са 20 стигли су на 200 кошница размештених по Хомољу и Мирочу. Готово да нема године кад не добију какво сајамско признање, а малином у меду, за коју кажу да је превентива од тешких болести, проширују своју тржишну понуду.


Коментари3
39b8f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

плазма успеха
Браво, коначно нешто самоиницијативе, истраживања и улагања у вредније производе. Наставите тако, доћи ћете до квалитетних и јединствених производа.
bronx pj
Primetio sam da ovaj autor cesto koristi recenice sa glagolom na kraju - stilski neispravno, osim kada treba da se naglasi radnja opisana glagolom. Posledica je utisak da ne citate novinski clanak nego nekakvu pripovetku ili nesto drugo. Lektori gde ste? Ovo je ipak "Politika".
Miro Koch
Nemacki Institut za ishranu je potvrdio izjave engleskih kolega iz 1989 da je je med sastavljen od raznih vrsta secera kiselina i da tako malo ima po zdravlje korisni supstanca da je samo volja coveka hoceli secer ili med Bon 2006.nemojte vise zavaravati ovaj inako bedan narod zato ste vi novinari krivi kada neznate prije procitat nesto o produktu ali iz zdravstvenih instituta,za nas nema pomioci dragi bog je i sam digao ruke dajte mi @mail da vam posaljem nalaze iz nemacke i engleske,kao drugo vrhunski svajcerski poslasticari nikada nebi koristili malinu u cokoladi u meduje vec druga stvar!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља