четвртак, 17.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:20

Усвојен „лекс специјалис“ о пројекту „Београд на води”

четвртак, 09.04.2015. у 22:00
Марко Ђуришић (СДС) добио две опомене (Фото Т. Јањић)

БЕОГРАД – Посланици Скупштине Србије усвојили су око поноћи „лекс специјалис“ за пројекат „Београд на води”, којим ће бити регулисан поступак експропријације и издавања грађевинске дозволе, што је предуслов за почетак изградње тог пројекта.

За Закон, којим је „Београд на води” дефинисан као пројекат од посебног значаја за Србију и Београд, гласало је 176 посланика владајуће коалиције, док је против било девет посланика, а уздржаних није било.

Посланици су о 70-ак амандмана расправљали више од 13 сати, а у начелу расправљало се у уторак, у такође маратонској дебати.

На површини од око 177 хектара предвиђено је да се изгради више од милион квадратних метара стамбеног простора, око 750.000 квадратних метара пословног и комерцијалног простора, више од 62.000 квадрата јавних садржаја као што су вртићи, школе, установе културе, социјалне и здравствене заштите и око 242.000 квадрата нових зелених површина.

То ће, такође, створити услове за запошљавање више од 13.000 радника.

Како се наводи у Закону, Београд има око 200 километара обале која је у највећем делу запуштена и неуређена, а део обале, Савско приобаље по својој локацији спада у најатрактивније делове града.

Анализом је утврђено да би уређењем локације, Београд и Србија значајно подигли туристичке потенцијале, а тај део града би био комунално и саобраћајно уређен.

Из тих разлога влада је пројекат „Београд на води” прогласила пројектом од значаја за Републику и град Београд.

„Лекс специјалисом“ се одређује корисник експропријације, начин издавања грађевинске дозволе и других аката потребних током изградње објекта.

Утврђује се јавни интерес за експропријацију како би земљиште на којем ће бити изграђен пословно-стамбеног комплекс са пратећом инфраструктуром било припремљено за изградњу.

Законом је предвиђено да Србија и Град Београд имају сва права, обавезе и одговорности корисника експропријације предвиђене законима који уређују ту област.

За експроприсану непокретност власник има право на накнаду која не може бити нижа од тржишне вредности непокретности, а власник непокретности дужан је да се изјасни у року од осам дана од дана добијања предлога за експропријацију.

По окончању тог поступка и упису права својине на непокретностима, држава неизграђено грађевинско земљиште може дати у дугорочни закуп.

Трошкови Града Београда на уређивању грађевинског земљишта на локацији биће регулисани посебним уговором Града Београда и Републике Србије.

Процене су показале да ће оријентациони трошкови рашчишћавања терена за припрему изградње бити око 33 милијарди динара, док ће приходи од пореза, како се процењује, бити око 37,3 милијарди динара.

Економска анализа показала је, такође, да је предложени пројекат спроводив и са аспекта државе и локалне самоуправе и са аспекта инвеститора, као и да ће бити ангажована целокупна грађевинска индустрија.

За спровођење закона потребна су додатна финансијска средства из буџета.

У току 2014. године усвојен је плански документ, започете активности на рашчишћавању терена и обезбеђен је инвеститор радова, што су предуслови да се, имајући у виду одредбе овог закона, започне и са изградњом.

Закон ће решити и питање измештања београдског железничког чвора из Савског амфитеатра, расељавање становника који деценијама станују у старим, трошним и неусловним објектима без основне саобраћајне и комуналне инфраструктуре.

Уставни основ за доношење закона садржан је у одредби којом је предвиђено да право својине може бити одузето или ограничено само у јавном интересу утврђеном на основу закона, уз накнаду која не може бити нижа од тржишне као и да Република Србија уређује и обезбеђује својинске и облигационе односе и заштиту свих облика својине.

Са аспекта уставности, доношење закона, који је по својој правној природи леx специалис у односу на општи закон је могуће, с обзиром да је влада тај пројекат оценила као пројекат од посебног значаја за Србију.

Анализом власничких односа на грађевинском земљишту, утврђено је да је Србија уписана као власник на највећем броју катастарских парцела, на мањем броју уписан је град Београд, а најмањи број на приватна лица.

Танјуг

------------------------------------------------------------------------------

„Београд на води” у сенци свађе посланика

Две опомене Марку Ђуришићу (СДС), тврдња Игора Бечића, потпредседника парламента, да му је Ђуришић претио да ће га „разбити”, оптужба Маје Гојковић, председнице Скупштине, да опозиција мобингује већину и опаска да би уместо новчаних казни за опозицију требало увести друштвено користан рад и апел опозиције премијеру Александру Вучићу да смени Бечића и Гојковићеву, обележили су јучерашњи радни дан у Скупштини Србије.

На дневном реду седнице парламента била је расправа о амандманима на предлог посебног закона за „Београд на води”. Посланици су, међутим, задату тему искористили за међусобне обрачуне. Сви су углавном понављали своје ставове о овом пројекту из начелне расправе, па је опозиција тврдила да нема никаквог разлога да се за „Београд на води” утврђује јавни интерес, јер је „реч о приватном интересу неког инвеститора”, а власт да је пројекат у интересу целе Србије јер ће покренути привреду и обезбедити радна места.

Преподневни део седнице протекао је већим делом у рекламирању повреда пословника. Право на реч по повреди пословника било је и разлог због којег је кажњен Марко Ђуришић. Ђуришић је замерио председавајућем Константину Арсеновићу што је дао реч Александри Томић (СНС) да говори о повреди пословника, иако је указивала на нешто што се није десило тог тренутка. Председавајући се извинио, а председавање је преузела Маја Гојковић и на опаску Ђуришића да се Арсеновић извинио тек на његову интервенцију замолила посланике да не претворе рад у критику председавајућих.

Ђуришић, коме је остао укључен микрофон, наставио је да коментарише вођење седнице. Гојковићева га је упозоравала да не понижава парламент и тера их да раде ноћу, „јер нисте у стању да обуздате темперамент”, а Ђуришић јој је одговорио да никога не понижава. Ова „комуникација” завршила се опоменом за Ђуришића, а како је он наставио да прича, Гојковићева му је изрекла и другу опомену уз опаску: „Вршите мобинг над 249 посланика који желе да раде. Молићу председника Административног одбора да размислимо и да финансијске казне, које немају никакав ефекат, заменимо за друштвено користан рад.

Лидер Нове странке Зоран Живковић стао је у одбрану Ђуришића, оптуживши Гојковићеву да га је без разлога казнила: „Он је седео у клупи и говорио нешто. Ваша је грешка што му је био укључен микрофон, а не његова. Ниједна од ваших опомена нема никаквог смисла. Шта сте ви у овом парламенту да можете да доцирате како треба да се понаша посланик и предлажете друштвено користан рад?” Гојковићева му је одговорила да председник мора да води рачуна о реду, а „моје је право да нешто предлажем, не можете то да ми ускратите”. Она је потом прогласила редовну паузу.

Тада је Игор Бечић рекао новинарима да му је претио Ђуришић. Бечић је рекао: „Након одређивања паузе Ђуришић ми је пришао и без икаквог повода упутио псовке мени и мојој породици. Рекао је да ће да ме разбије, да ме претуче. Коментарисао је чак и мој изглед и претио да ће се обрачунати са мном. То није нимало пријатно, јер долази од колеге из странке чији је председник бивши председник државе. Ја сам само немо стајао, посматрао и на крају му рекао да нема проблема, ако му је то задовољство, нека изволи.”

После Бечића новинарима су се заједно обратили Јанко Веселиновић (СДС), Зоран Живковић (НС) и Борислав Стефановић (ДС), који су, како су рекли, апеловали на премијера да смени Мају Гојковић и Игора Бечића и да на њихово место „постави некога ко ће имати више знања и такта”.

Веселиновић је рекао да је Гојковићева без икаквог разлога изрекла две опомене Ђуришићу, „како се не би причало о веома лошем пројекту ’Београд на води’, који руши уставни поредак”. Међутим, према његовим речима, „опасније је од тога то што је она предложила друштвено користан рад као казну за посланике”. Веселиновић је истакао: „Имајући у виду да је група људи која је пре неки дан испред скупштине дочекала Вучића са натписом ’хапси све’ и сад овај друштвено корисни рад, то није ништа друго него увођење тоталитарног режима у коме нема слободне речи.”

Зоран Живковић казао је да председница парламента није способна да обавља функцију и да зато треба да буде смењена. Што се Бечићевих тврдњи о Ђуришићевим претњама тиче, како је рекао Живковић, у скупштини су свугде камере, може да се види да није било „никаквог физичког насртаја”.

Борислав Стефановић казао је да је председавајући оголио своје насиље, које се спроводи већ месецима, јер је одузео реч посланику без разлога и упутио посланике на друштвени рад – „следећи корак јесте ношење јавног обележја за неистомишљенике”. Стефановић је казао да власт хоће да згази опозицију и закључио: „Нећете нас згазити.”

Казна и за Живковића

Председавајући Игор Бечић казнио је јуче опоменом Зорана Живковића, са закашњењем од сат времена, због тога што је рекао: „Драго ми је да су неки напредовали, па сад желе Абу Даби у Београду, а некад су тражили да се убија сто муслимана. Снимак можете да видите на Јутјубу.” Бечић на први мах није казнио Живковића, што му је замерио Владимир Ђукановић (СНС).

Ђукановић је казао да је Живковић увредио напредњаке, да је посланик СНС-а Бошњак, који је некада подржавао Живковићеву владу, али ју је и срушио кад је видео каква је. Бечић је казао да није чуо шта је Живковић рекао и да ће, кад буде видео стенограм, реаговати. И реаговао је, кажњавајући Живковића, на шта је Марко Ђуришић (СДС) рекао да пословник не дозвољава ретроактивно кажњавање. Уследио је нови сет рекламирања повреда пословника, па је Маја Гојковић дала кратку паузу да би се договорили шефови посланичких група о раду, али ни то није помогло, па је дебата настављена у истом тону.

Гојковићева: Згрожена сам понашањем опозиције, која жели да обесмисли скупштину

Згрожена сам покушајима посланика опозиција, који својим понашањем из дана у дан желе да обесмисле Народну скупштину, рекла је јуче новинарима Маја Гојковић, председница парламента. Она је истакла да председник, потпредседници и посланици владајуће већине раде под притиском, слушајући увреде, и потврдила да је Марко Ђуришић (СДС) вређао потпредседника Игора Бечића у паузи седнице.


Маја Гојковић (Фото Танјуг)

Гојковићева је рекла: „Наравно да ћу и даље председавати седницама, поштујући грађане Србије и наравно да ћу поштовати пословник и сваки пут кад се изрекне увреда. Чули смо од једног посланика да су посланици СНС-а глупи, да не знају да читају, као што су пре неколико месеци рекли да су стока, ђубре, као што су псовали неки дан министре. Увек ћу на то реаговати и изрицати мере опомене.”

Гојковићева је казала и да су се јуче опозиционари жалили мада, како је истакла, посланици имају плате које су међу највишим у држави.

Осврћући се на новчане казне које иду уз опомену за увреде, Маја Гојковић је навела:

„Када им је понуђено да те казне замене радећи добровољно са оболелима, старима, или за добробит грађана изашли су овде и најгрубљим лажима и увредама поново вређали ову институцију. Ако неко од посланика не жели да ради у парламенту у интересу грађана, онда свако јутро када крене на овај посао, треба да размисли кога он у ствари представља.” Гојковићева је истакла да је Ђуришић, чим је прогласила паузу, вређао и претио Игору Бечићу, додавши да се „пре два дана тај исти посланик псовкама обраћао посланицима СНС-а”. 

М. Чекеревац


Коментари35
e07d1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

NOVI SAVSKI MOSTOVI
Pismo za one koji planiraju gradnju u Beogradu: Da bi BEOgrad postao evropska metropola na ušću Save u Dunav (a ne loša kopija arapskih gradova na obalama mora), mora da se izgradi NOVI POSLOVNI CENTAR na OBE obale Save (između Gazele i Tramvajskog mosta) sa širokim mostom za automobile, bicikliste i pešake.. Novi centar mora imati mnogo parkova, trgova i zgrada sa kulturnim sadržajem. Na DESNOJ obali se mogu graditi zgrade do 10 spratova (da bi se sačuvala stara beogradska panorama sa kupolama hramova, crkava, narodne skupštine), a na LEVOJ visoki soliteri od 20, 40, 60. Sadašnji predlog "Beograda na vodi" je ružan, nekulturan (falusne kule) i politički opasan, jer razdvaja stanovnike na DESNOJ obali, od stanovnicima na LEVOJ obali (Novi Beograd i Zemun).
Bonn Berlin
@ Slobodan Stanic, promasili ste Datum, danas je Uskrs, 12. April, a prvi April je prosao.
slobodan stanic
Usvojen "leks specijalis" Bravo .Kad sad krene gradjevinska industrija,industrija cementa ,plocica ,industrija namestaja.,industrija stakla ,cevi i dr i Odma ce da napravimo nasipe oko reka koje plave.ocisticemo sve kanale po Vojvodini i napraviti nove,zaustavicemo propadanje stocarstva i prestacemo da uvozimo dugotrajnosmrznuto meso ko zna kakvog kvaliteta.Poljoprivreda i preradjivacka industrija ce da procveta i izvoz u USA i EU ce da krene svom silinom.Nece vise biti deficita u Budzetu,ukinucemo oma ogranicenja placa u javnom sektoru i zakon o privremenom nacinu regulisanja isplata penzija onijem 700.000 penzosa.Narodna Banka ce da spusti referentnu kamatnu stopu na 2 procentna pojena.Dinar postaje konvertibilan i trazen u celoj Europi i narocito u Dubajiju gde je ona najveca zgrada u Evropi. Uh, al nam ide???
Bonn Berlin
" Leks specijalis ", vole ovi danasnji pokondireni Srbi strane izraze, vise nego leba i Krsnu Slavu. Beograd je vec sada na vodi, lezi na uscu Dunava i Save. Sta treba Beogradu ? Treba urediti obale na obe strane, napraviti parkove i setalista. Zar nisu nasi politikanti prosarali celom Evropom u potrazi za istinom ? Posetio sam stotinu gardova po svetu, oni na vodi, bez obzira da li na moru ili rekama su imali uredjene obale, zitelji su imali mogucnosti da se osveze i razonode u parkovima. Ruzne obale kao u Beogradu nisam nigde video.
Магла, магла, свуда око нас....
Закон је закаснио бар три године. А било би дфовољно да су А све би било другачије да је....Добро нећу да цитирам добро познати графит. Дакле, да је Вучић донео "Лекс специјалис" пре три године били би бар три пута богатији. Могло је и да се промене неколико алинеја неких чланнова неколиких закона. Ако није, могло тако могло је и доношењем новог закона. У првом члану неког (новог) закона би било оснивање Министарства државне контроле. Е, сад ко је и зашто уништио Службу друштвене контроле они не смеју да кажу. Други члан би био принуда да СВИ привредни субјекти морају да имају фискалну касу. Трећи, да ратне и државне рерзерве буду у нивоу министарства. Четврти, да се судије мере по дужини вођења поступка, по броју застарелих случајева и по броју корупционаштва и изнуђивања, ( да баш изнуђивања; морао сам судији да платим 15.000 динара за неурађене и не наређене послове). НАРАВНО, ДА БУДУ ОТПУШТЕНИ. Ово је срамно.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља