среда, 17.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:53

Како читати декларације на хлебу

Уколико желите бољи и квалитетнији хлеб, бирајте онај чија мешавина брашна омогућава минимум два грама влакана по порцији, као и оне који имају разне додатке
Аутор: Ј. Антељуторак, 19.05.2015. у 08:15
(Фото Дарко Ћирков)

Веома је важно да приликом куповине хлеба потрошачи обрате пажњу на оно што пише на декларацији. Ако се купује векна од интегралних житарица, пажљиво треба прочитати састојке и изабрати ону која је произведена од целог зрна пшенице или мешана са другим врстама интегралних житарица. Не би требало заборавити да боја црног хлеба може да се добије када се у обично бело брашно, као састојак убаци какао прах, меласа, карамел или нека прехрамбена боја. У списку се састојци налазе по опадајућем редоследу, па ту треба пратити које брашно иза кога следи. Када желе хлеб са мање глутена, требало би да бирају онај где је брашно кукуруза на првом месту. Уколико траже више влакана која имају изузетно висок капацитет везивања воде, предност иде ражаном брашну, а ако желе нешто нижу енергетску вредност, а више аминокиселина, минерала и витамина онда нека бирају брашно од овса. Уколико су пшеничне мекиње на првом месту у списку састојака, реч је о хлебу који је најбогатији минералима, витамином Е, витаминима Бе групе, влакнима који имају улогу код нормалног рада црева – каже др Даница Зарић, директор Ихис нутриционизма и члан радне групе Министарства здравља за израду Правилника о здравственим и нутритивним тврдњама

Познато је да се прехрамбеним производима и хлебу додају адитиви у циљу побољшања боје, свежине, укуса, мириса, али је њихов избор, као и максимално дозвољена количина строго дефинисана правилником. Тако, ако желимо изабрати производ са мање адитива, у списку састојака, требало би знати како препознати адитив. Наша саговорница каже да се према правилнику, адитиви могу декларисати на два начина и то именом или Е бројем, али у оба случаја испред мора стајати категорија адитива. 

– Категорије адитива су емулгатори, стабилизатори, згушњивачи, средства за третирање брашна, регулатори киселости и др. Ако, на пример, произвођач декларише лецитин онда би на производу требало да стоји емулгатор сунцокретов лецитин или емулгатор Е-322. Дакле, хлеб може садржавати пуно адитива, а да истовремено на декларацији нема ниједног Е броја – каже др Зарић. 

Уколико хлеб има нутритивну информацију – односно таблицу, онда би потрошачи требало да погледају и количину соли на 100 грама, јер хлеб се свакодневно конзумира и у великој мери доприноси повећаном уносу соли у наш организам. Тако, уколико на декларацији стоји да хлеб на 100 грама садржи више од 1,5 грама соли, можемо рећи да је има превише и да је потребно ту намирницу избегавати.

– Све житарице су високовредне природне намирнице и комбинацијом брашна различитих житарица можете изабрати хлеб који вама највише одговара. Не треба да се руководите изјавама о лековитости хлеба, јер ниједан прехрамбени производ није лековит и тако не сме бити декларисан. Лекови лече или превенирају болести и они се продају у апотеци уз лекарски рецепт, а не у продавници. Уколико желите бољи и квалитетнији хлеб, бирајте онај чија мешавина брашна омогућава минимум два грама влакана по порцији, као и оне који имају разне додатке као што су минерали, витамини, масне киселине, биолошки активне компоненте флавоноиде и фитоестрогене или биљне антиоксидансе – каже др Даница Зарић.


Коментари11
ed73a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dr. Sigma 3. majstorović
Čin mi se da se naša himna zove bože pravde.
Милован Рафаиловић
Храна може да буде лек а може да буде и отров. Већина болести као нпр. рак, болести срца, дијабетис итд. су последица лоше исхране и физичке неактивности. Наш народ воли хлеб, нажалост бели који ништа више не садржи осим калорија и у крањој линији шећер. Зато је врло важно хранити се црним хлебом, али не оним обојеним из продавница. Црни хлеб има доста целулозе која је невероватнао важна по здравље. Живим у Америци али не купујем хлеб у продавници. Правим га од црног брашна, то је врло лако и свако може. И нема ништа боље од свежег, топлог хлеба из своје пећи.
javorka iaquinangelo
Rekla bih da je prica o hlebu u Srbiji prica o propadanju jednog naroda...Hleb koji ima ukus hemije i koji se mrvi 24 sata po kupovini , tesko da se moze nazvati osnovnom zivotnom namirnicom.. Kakav hleb jedu Italijani.-bas kao sto je moja baka nekad pravila. Vise vrsta, jedan bolji od drugog,,Cena nije mala, 2, 3 e po kilu..ali..vredi svaki cent.. I uvek sa tugom razmisljam kako nas narod sam sebe unistava, sam sebi podmece nogu , sve u trci za brzom zaradom ... Pozdrav iz Italije, gde mnoge stvari ne valjaju, ali hrana je super..
Размислите добро
Црни хлеб је једно,а интегрални хлеб друго,хлеб од целог зрна пшенице треће. Хлеб од целог зрна пшенице је у ствари "Грахам". Ко данас прави хлеб од целог зрна пшенице ? Интегрални хлеб (односно по декларацији "специјална врста хлеба друге специјалне врсте...") је хлеб са доста додатака и најчешће и боје. Ставите хлеб у чашу воде. Сваки обојени ће брзо изгубити боју. Хлебови су неретко пуни адитива,и разних додатака. Тек од скоро је почео да се прави "црни хлеб" који се једино тако може звати јер садржи брашно типа 1100 у већој мери. А и тешко се налази у трговини. Инђијски хлебови су доста квалитетни,раније смо куповали ту врсту и била је доста добра. Штета што је "Клас" из Београда престао да производи један квалитетан интегрални хлеб.
Дане С.
ХИГИЈЕНА У ПРОДАВНИЦАМА ХЛЕБА? На Бежанијској коси МАКСИ преуређен изгледа светски, а о хлебу ништа. Продавачица хлеба вуче 2 прљаве гајбе по поду и једну испразни и испражњену са пода ставља на другу гајбу у којој је хлеб и гура до другог места на поду где стоји хлеб. Потпуна катастрофа, када сам то рекао шефици одбрусила је: "ако вам се не свиђа идите у другу трговину. Не знам како је сада али некада су продавачице, куварице, конобарице, ако нису завршиле школу морале да положе испит из ХИГИЈЕНСКОГ МИНИМУМА, мислим да тога данас нема. Да несрећа буде већа хлеба довозе у старим прљавим заствиним ПИКАПОВИМА и исто тако у страшно прљавим гајбама. ИНСПЕКЦИЈЕ на то не обраћају пажњу ХИГИЈЕНА је испод нуле.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља