уторак, 14.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 23.08.2015. у 09:06

Нема више драме на ничијој земљи

Према извештајима агенција

Ђевђелија – На граничном прелазу Богородица и у Ђевђелији, где се данима одвијала избегличка драма, од ујутру готово да нема избеглица, јер су македонске власти у ноћи између суботе и недеље пропустиле неколико хиљада избеглица преко своје границе и транспортовали их ка Србији, јавља Танјугов извештач с лица места. У безграничном простору јуче се налазило само стотинак миграната који су чекали да буду пропуштени, а грчки булдожери равнали су земљу и скупљали ђубре.

На самој граничној линији с македонске стране више нема јаких полицијских снага, већ свега дванаестак полицајаца и једно транспортно возило.

Међународном пругом од Солуна до Скопља, која је протеклих дана била блокирана, око 10 сати је прошао први теретни воз.

Недалеко од граничне линије међутим убрзано се гради привремени прихватни центар, а од јуче ујутру подигнута су и два шатора. Полицајац, који није желео да се представи, репортеру Танјуга је рекао да је то учињено искључиво ради убрзанијег процеса издавања папира мигрантима.

Слична ситуација је и у самој Ђевђелији, пограничном македонском граду, где се на железничкој станици протеклих дана одвијала права избегличка драма за место у возу ка Србији, сада је мирно и нема више ни гужве ни жамора.

Локални медији спекулишу да је током протекле ноћи у Македонију пропуштено и ка Србији транспортовано 4.000 миграната. Ни медијима, како тврде, није јасно зашто је македонска влада одустала од рестриктивних мера након што је одлучила да уведе ванредну ситуацију, а званичници нису доступни за изјаве.

Наводи се и да се очекује нови избеглички талас, те да је македонска власт апеловала на званичну Атину да уведе контролу на својој страни границе.

Јасмин Реџепи, председник невладине организације Легис, која је ових дана помагала мигрантима, написао је на својој Фејсбук страници да је шокиран овом ситуацијом. „Масовно аутобусима, минибусевима, комбијима и возовима превожени су до Табановаца! Гладни, искисли и смрзнути одвезени су на северну границу. Зар је то хуманист или је неко од проблема избеглица профитирао? Срамота”, написао је Реџепи.

Иначе, Ђевђелија је претпрошле ноћи била препуна и таксиста који су мигранте до северне границе превозили за 100 евра. Атмосфера на железничкј станици у овом месту, првом на уласку из Грчке у Македонију, била је нарочито наелектрисана када су македонске власти дале зелено светло за даљи пролазак миграната. Како јављају очевици –  највећа срећа за избеглице било је место у возу за Србију.

Да би ушли у вагоне, мигранти су чекали у реду, видно узбуђени, упркос умору и исцрпљености срећни су, а кад уђу у вагоне машу и са два прста руке показују латинично слово „В”, знак за победу.

Њихова одредишта су, рекли су репортеру Танјуга, Немачка, Норвешка, Шведска…

Један успаничени мушкарац са дететом на леђима одбијао је да уђе у воз, узвикујући да то не жели док уз њега не буде и његова жена.

Полицајац га је тешио и говорио му да не брине и да ће сви ући, па и његова жена, што се кроз неколико тренутака у догодило.

А у возу до Табановаца, на северној граници Македоније ка Србији, Садим из Сирије прича да се упутио у Немачку. До Македоније је, каже, дошао преко Турске.

Репортеру Танјуга је испричао да није очекивао да ће на грчко-македонској граници бити заустављен. Породица је са њим и срећан је што настављају пут јер, како каже, чуо је да Србија не прави проблем избеглицама.


Миратовац: екипе Црвеног крста и полиција раде у три смене (Фото Танјуг)

Уверен је да ће ускоро његова породица и он постићи жељени циљ и домоћи се Немачке.

За Ахмада из Авганистана није било веће среће од тренутка када је ушао у воз за Табановце. Он жели у Норвешку, заједно са Моамером који је из Пакистана.

Многи, међутим, одбијају да говоре пред камером, јер, како су објаснили, боје се за безбедност својих ближњих који су остали у ратом захваћеној Сирији и другим земљама Блиског истока.

Према његовим речима, ако би их неко ко не треба, видео на ТВ, њиховим ближњима би се могло десити оно најгоре.

На путу ка Табановцима они су срећни, јер су се бар на неко време склонили од кише која је од суботе ујутро пљушти у овом делу Македоније, али и уверени да су на добром путу ка „бољем сутра”.

Д. В.

--------------------------------------------------------------------------------------

Котевски: Грчка мора да смањи притисак миграната

Ђевђелија – Званично Скопље очекује да Грчка, као чланица ЕУ, смањи притисак миграната на македонску границу, рекао је јуче Танјугу портпарол МУП-а Иво Котевски истакавши, међутим, да не очекује да ће се то догодити у наредном периоду. „Ипак, не би било коректно да причам у име грчких власти и шта они имају намеру да предузму”, прецизирао је Котевски.

Он каже да ће Македонија наставити да појачано контролише јужну границу, те да то подразумева лимитирано пропуштање миграната у сагласности са капацитетима државе.

Упитан шта очекује, Котевски је рекао да не може да говори о хипотетичким ситуацијама. „Можда сутра влада неке земље, коју мигрант виде као коначну дестинацију, затражи од нас да пошаљемо у једном дану више хиљада миграната и понуде превоз, онда би то могли координисати”, казао је Котевски.

Иначе, Македонија је ноћас пропустила неколико хиљада миграната и на ничијој земљи, на граници са Грчком, тек је њих неколико, а у Ђевђелији, где је протеклих дана владала велика драма за место у возу, готово да их уопште нема.

Премијер Никола Груевски рекао је раније, након што је Скопље одлучило да уведе кризно стање, да је питање миграната, проблем Европе, а не Македоније.

-------------------------------------------------------------------------------------

УНХЦР превози невољнике за Београд

Према извештајима агенција

Више од 10.000 избеглица с Блиског истока, који су у Србију ушли из Македоније, слило се у прихватни центар у Прешеву у дане викенда. Због великог прилива избеглица који у Србију долазе из Македоније, у близини села Миратовац у прешевској општини, формиран је још један прихватни камп за мигранте у коме се налази око 2.000 људи.

Мигранте који добију потврде о намери да затраже азил из Прихватног центра у Прешеву аутобусима до Београда од недеље ујутру организовано превози УНХЦР. У тај центар стално пристижу нови мигранти из Македоније, док га они који добију потребна документа одмах напуштају.

Регистрација новопридошлих невољника траје непрекидно, а обезбеђене су извесне количине хране и воде. Екипе Црвеног крста раде 24 сата, у три смене од по осам сати, како би се збринуо што већи број људи. Како је за Танјуг изјавио руководилац службе Црвеног крста за међународну сарадњу Љубомир Миладиновић, сваки пакет дељен у прихватном центру у Прешеву садржи три конзерве и векну хлеба, а пакети ургентне помоћи које су добили мигранти у Миратовцу садрже рибљу конзерву, бочицу воде од пола литра и 200 грама хлеба. Миладиновић је навео да се та помоћ обезбеђује од УНХЦР-а и других донатора.

Српски министар одбране Братислав Гашић изјавио је јуче у Прешеву да је огроман број људи ушао у Србију у претходна 24 часа као и да се очекује сличан интензитет прилива избеглица и у наредних дан или два. „Имамо добру организацију државних органа који сви заједно раде на прихвату миграната. Ови људи осећају хуманост Србије према њима, а с оволиким бројем миграната нисмо до сада имали ниједан инцидент”, казао је министар, додавши да постојеће залихе хране нису довољне, као и да недостаје вода за потребе избеглица.

Како преноси Бета, Гашић је истакао да Србија не може да забрани мигрантима с Блиског истока и из севера Африке улазак на своју територију и додао да државни органи раде на организацији новог прихватног центра за избеглице у близини Београда.


Регистрација избеглих у Прешеву (Фото Фонет)

На пољу у близини прешевског села Миратовац постављено је девет великих шатора, које је донирао Руско-српски хуманитарни центар из Ниша, као и већи број малих шатора које су избеглице понеле са собом. Камп обезбеђују полиција и припадници Жандармерије с борбеним возилима.

Гашић је јуче обишао и Прихватни центар у Прешеву у коме су ангажована два војна лекара и техничара који су у разговору с министром навели да сваког дана приме између 60 и 100 пацијената, углавном због лакших повреда или респираторних инфекција, док се компликованији случајеви шаљу на лечење у Дом здравља у Прешеву или врањски Здравствени центар.

„Очекујемо да талас избеглица у наредних дан или два буде у једнаком интензитету. Увели смо и трећи смену полиција, издају се потврде, ради се 24 сата”, казао је Гашић. Како је пренео Танјуг, он је додао да су тренутне залихе воде довољне за још дан или два. Он је, такође, рекао да је тачно да држава дневно троши 15.000 евра на средства за хигијену, воду и основне потрепштине, истичући да је то само за најнеопходнију помоћ, али и да држава издваја много већа средства, на пример за дневнице, гориво и све остало како би могле да се спроведу предвиђене процедуре.

„На овом питању се види да се Србија једина у региону јако одговорно и систематски бори с оваквим проблемом”, оценио је Гашић.

М. А.

-------------------------------------------------------------------------------------- 

Гашић: Нови прихватни центар код хотела „Национал”

Министар одбране Братислав Гашић је навео да се у Србији већ ради на организацији новог прихватног центра.

„Чини ми се да је код хотела ’Национал’ изабрана локације и мислим да ћемо током идуће недеље то и успети”, казао је Гашић и додао да треба пожурити јер ће ускоро стићи зимско време.

--------------------------------------------------------------------------------------

СНП: међу избеглицама припадници Исламске државе

Српска народна партија (СНП) позвала је јуче на што хитнију изградњу зида на граници с Македонијом пошто је, како се наводи, српска полиција идентификовала прве припаднике терористичке Исламске државе међу избеглицама с Блиског истока и из севера Африке који пролазе кроз Србију. Додаје се да је принцип који предлаже та странка за решавање проблема миграната „потпуно исти као принцип који по овом питању примењују ЕУ, САД и арапске земље”. Бета

Коментари22
adb01
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dragan Miljkovic
Kada je Srbija dozivela egzodus mladih i obrazovanih za vreme gradjanskog rata u bivsoj YU, 1991-1995, niko nije plakao zasto su ti ljudi otisli u Kanadu, SAD ili EU zemlje. A u tim zemljama su ih pristojno primili, iako su dosli iz "neprijateljske" Srbije. Mnogi su danas uspesni u poslovima kojim se bave, i ostaju dobro dosli u svojim surogat domovinama. Mnogi su bili izbeglice, recimo Srbi iz Bosne ili Hrvatske (naravno i Hrvati ili Muslimani iz Bosne). Kada nasi visedecenijski prijatelji iz Libije ili Sirije samo prolaze kroz nasu zemlju, bez obzira koliko siromasnu, mi treba da im zatvorimo vrata? Kao sto smo prosledili Srbe iz Hrvatske na Kosovo u avgustu 1995. kada im je nas veliki vodja zatvorio vrata Beograda, mozda iz politickih razlga da bi naselio Srbima vec izgubljeno/napusteno Kosovo, ili da ne bi "zagadio cist vazduh u krugu dvojke" prisustvom ovih mucenika? Ima nas 4 miliona srpskih emigranata rasutih po svetu. Volimo Srbiju, ali smo srecni gde smo. Hvala vam na tome.
Jana S.
Drugim recima. lepo su nam uvalili!
kastus k
@recto verso A šta ako ste vi plaćeni da nam širite tu levo-liberalnu propagandu, tobože humanističku i tolerantnu, bez obzira na kontekst i okolnosti, a koja je u suštini propala.
Петар Мирковић - Жагубчанин
У мој дом никог не позивај, београдска хуманитарко! Дошли ти у твој дом да се населе са својим културним навикама, да Бог да, Јасмина!
kastus k
@jasmina nešković Da li Vi to stvarno mislite sa doseljavanjem "migranata" u srpska sela ili se šalite? Tako su nam se naseljavali i Albanci, pa smo dobili šta smo dobili. Kada čujem takvo mišljenje uvek se pitam da li autor to govori kao nečiji trbuhozborac ili naprosto ne poseduje sposobnost donošenja suvislih stavova - narodski bi se to moglo nazvati i znatno prozaičnije.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља