четвртак, 12.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:04

Нови шпијунско-политички рат у Србији

среда, 30.09.2015. у 15:55

Посао изградње једног ветропарка поред Вршца, због кога је пала сенка на Вучићеву посету Америци пре две недеље, прераста у праву политичко-шпијунску драму. Поред досадашњих актера – брата, кума и пријатеља српског премијера, сестре и зета потпредседнице владе Кори Удовички и њихове компаније „Континентал винд”, америчких конгресмена и Мирослава Мишковића – од јуче су умешани и покрајински премијер Бојан Пајтић, амерички амбасадор Мајкл Кирби и тајне службе.

У другом чину водећу улогу добија Пајтић, захваљујући транскрипту његовог прошлогодишњег приватног разговора са Лидијом Удовички, раније директорком „Континентал винда”, који је објавио портал „Телепромптер”, а покрајински премијер јуче потврдио његову аутентичност. Лидија Удовички се није оглашавала, али јесте Ана Брнабић, директорка „Континентал винда” (Continental Wind Partners LLC – CWP) тврдњом та компанија нема сазнања о том разговору.

У поменутом транскрипту разговора сестра потпредседнице владе Кори Удовички тврди да јој је Никола Петровић, директор јавног предузећа „Електромрежа Србије” и кум Александра Вучића, тражио два милиона евра у кешу како би се струја из ветропарка, који би градила компанија у којој је њен муж (Американац) сувласник, прикључила на систем ЕМС-а.

„У време када је наведено да је овај приватни разговор вођен, пре једне и по године, госпођа Удовички није била запослена ни у CWP, ни у било којој повезаној компанији, нити се тренутно налази у сталном радном односу или на саветничкој функцији у иједној од CWP компанија”, наводи се у саопштењу које је потписала Ана Брнабић.

Она је навела и да CWP није никада, директно или индиректно, примио захтев Николе Петровића „за било какво плаћање у вези са прикључењем ветропарка на преносни систем, изван оних који су прецизно и транспарентно дефинисани уговорима и пратећом законском регулативом који регулише ову област”.

Петровић је у јучерашњем саопштењу оспорио (наводне) тврдње Лидије Удовички, а министар полиције Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Александар Ђорђевић, на ванредној конференцији за новинаре, категорички су навели да ни МУП ни БИА никада нису прислушкивали разговоре, нити учествовали у пресретању комуникације Бојана Пајтића или Лидије Удовички.

И то нису били једини демантији јуче. Из америчке амбасаде поручили су да амбасадор Кирби „није изјавио то што му се приписује у наведеном разговору”. А у том кратком, али садржајном и прецизном разговору, из чијег тона се може закључити да је реч о блиском пријатељском односу саговорника, Пајтић на помињање Николе Петровића, кога у једном тренутку назива и „консиљере”, каже: „Али, замисли да ме је баш пре који дан Кирби питао да ли сам чуо информацију да баш тај Никола Петровић месечно за Вучића износи два милиона евра из земље. Рекао сам да нисам и стварно нисам до тада. Изгледа да им је два милиона некаква лоповско-напредњачка норма. Одвратно.”

Садржина транскрипта је, међутим, пала у сенку онога што је већ дуго тема српске политике – прислушкивања и пласирања делова на тај начин прикупљеног „материјала” у медије. Ни Пајтић није желео да се изјашњава о садржини разговора, али је на ванредној конференцији за новинаре затражио од „режима Александра Вучића“ одговоре на питања ко га и по чијем налогу прислушкује. Он је најавио да ће се обратити домаћим институцијама за заштиту људских права и личних података, као и да ће поднети кривичне пријаве због прислушкивања за које каже да је неовлашћено.

Министар Стефановић, пак, сматра да је очигледно да је ово „фабрикована и измишљена прича”, оцењујући да је у току опсежна акција рушења премијера Вучића. Према његовим речима све то је стварање политичке климе, која треба да каже да се овде нешто страшно дешава.

„Зато сам рекао Вучићу да што пре расписујемо те изборе, уз страх и стрепњу да ли ће он те изборе дочекати. Страхујем, јер се ствара таква ужасна атмосфера да је Вучић крив за све иако никад ништа лоше није урадио. И пошто не могу да нађу ништа лоше, јер би га од 2008. сигурно ухапсили или прогласили зликовцем, они причају сада ово. Имали смо такве примере да се стварала атмосфера и политичари извргавали линчу”, рекао је он.

Пајтићева Демократска странка је саопштила да је „згрожена” тиме што је министар полиције „оптужио ДС за дестабилизацију државе и стварање атмосфере која може довести до атентата на премијера. Како је наведено, Стефановић, који је потпредседник Вучићеве Српске напредне странке, говорио је о томе ко, по њима, није прислушкивао Пајтића, али да није одговорио – ко јесте и по чијем налогу. Пајтићев саветник Саша Вукадиновић, директор БИА у време власти ДС-а, јуче није желео да коментарише ништа у вези са овим случајем.

Ако транскрипт верно преноси садржај разговора, као што Пајтић тврди, оно о чему је причао са Лидијом Удовички представља наставак приче која је отворена писмом пет конгресмена америчком потпредседнику Џозефу Бајдену уочи Вучићеве посете Вашингтону. Они су, између осталог, навели да је „мала група, људи коју предводе премијеров брат Андреј Вучић и двојица блиских пријатеља Никола Петровић и Зоран Кораћ, учврстила свој утицај и интерес у енергетици, телекомуникацијама, инфраструктури и свим главним пословима у Србији”. У писму је наведено и да је неопходно испитати везе те групе са специјалним изаслаником председника Русије у Србији Александром Бабаковим.

Писмо је у домаћој јавности добило на значају када се премијер вратио из Америке и рекао да су против њега за време посете Вашингтону поједини тајкуни организовали кампању и то зато што ни њима, ни било коме другом не дозвољава да рекетирају ни Србију, ни њега лично. Додао је да је у то умешана једна америчка компанија и рођака једног нашег министра који су хтели да добију посао градње ветропаркова по сваку цену, указујући практично на Кори Удовички и њену сестру.

Портал „Телепромптер” је први објавио и писмо конгресмена. 

Б. Баковић

--------------------------------------------------------------------------------

Петровић: Спреман сам да са Лидијом Удовички идем на полиграф

Поводом објављивања транскрипта разговора Бојана Пајтића и Лидије Удовички, Никола Петровић, директор ЈП ЕМС, затражио је јуче од Лидије Удовички да каже време, место име и презиме особе од које је наводно тражио новац како би могао да поднесе кривичну пријаву против самог себе.

„У супротном ћу поднети пријаву против госпође Удовички за кривично дело непријављивања извршења кривичног дела. Такође сам спреман и да са њима идем на полиграф”, објаснио је јуче Петровић у саопштењу за јавност. Он још додаје „да су бедни људи у свом бедном наводном разговору могли да кажу и да сам неког својеручно убио”.

Ј. П. С.

--------------------------------------------------------------------------------

Стефановић: МУП и БИА никада нису прислушкивали Пајтића

Ниједна државна институција, ни МУП ни Безбедносно-информативна агенција (БИА) немају везе са појављивањем информација на сајту „Телепромптер” Данила Реџеповића, блиског пријатеља Бојана Пајтића, категорички је јуче тврдио Небојша Стефановић, министар полиције на ванредној конференцији за новинаре на којој је поред њега присуствовао и Александар Ђорђевић, директор БИА.

Стефановић и Ђорђевић су, нагласио је министар унутрашњих послова, потпуно спремни да одговарају, уколико се, како је рекао, пружи иједан доказ да су МУП или БИА на било који начин учествовали у пресретању комуникације Пајтића или Лидије Удовички.

„Никада није дат налог нити је било када добијена било каква наредба за њихово прислушкивање, односно пресретање телефонских разговора”, тврди Стефановић и оцењује да је очигледно да је ово „фабрикована и измишљена прича”.

У прилог овој својој тврдњи министар је новинарским екипама показао како изгледа прави полицијски документ у случају када полиција прислушкује, наводећи да објављени папир нема никакве везе са тим.

„На страну то што је потпуно чудно да се са неким започиње разговор тако што га питате – ’јеси ли то ти’, свако ко је икада видео како изгледа документ МУП-а, у смислу праћења комуникација, видеће да он нема никакве везе са папиром објављеним на сајту ’Телепромптера’. Осим тога, полиција у документу никада не ставља имена, већ је особа за коју постоји наредба и чије се телекомуникације прате увек објекат. Тај објекат се шифрирано води и зна се ко је, а то никаад не пише на документу који се израђује”, објаснио је Стефановић.

Евиденције о мерама тајног надзора воде се, навео је министар, од 2003. године.

„Сви контролни државни органи имају могућност да провере и утврде да ли су ти телефони прислушкивани, по чијем налогу и у ком трајању. То је потпуно транспарентно и проверљиво и не може да се уради, а да се за то не зна, јер остају електронски трагови који се не могу избрисати зато што су везани за провајдере мобилне телефоније”, указао је министар полиције.

МУП је у току јучерашњег дана од Вишег јавног тужилаштва у Београду добио захтев за прикупљање обавештења поводом овог случаја. У оквиру истраге, од Реџеповића ће полиција тражити, како је навео министар, да одговори на питање како је дошао до сазнања које је објавио на сајту.

„Све ћемо проверити. Ми смо заинтересовани да покажемо колике су ово измишљотине. Уверени смо у то. Директор БИА и ја за то гарантујемо лично и не само својим оставкама, што се уопште не доводи у питање”, казао је Стефановић.

У другом делу конференције Стефановић се осврнуо на своја сазнања о прислушкивању премијера Александра Вучића од стране ДС-а. Стефановић је навео да постоје кофери докумената о прислушкивању лидера Српске напредне странке (СНС) у периоду од 2008. до 2012. године, које је спроводио режим Демократске странке (ДС).

„Те кофере докумената видео сам својим очима. Не знам хоће ли Вучић о томе лично говорити, јер није желео да се то објављује, али очекујем да јавност наредних дана буде упозната са тим”, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, то је било брутално кршење свих Вучићевих права, које је режим ДС-а годинама спроводио прислушкујући чак и његове приватне разговоре са породицом.

„Видео сам разговор Вучића са ћерком која је тада имала девет или десет година, у којем он њој каже да је воли највише на свету. То су ти страшни разговори када је режим ДС-а прислушкивао годинама Вучића као лидера опозиције. То је радио дивни режим Бојана Пајтића и та дивна власт од 2008. до 2012. године”, ироничан је био Стефановић.

Д. Вукосављевић

--------------------------------------------------------------------------------

У току опсежна акција рушења премијера

Министар полиције Стефановић је јуче констатовао да је у току опсежна акција рушења премијера Вучића.

„Не могу да га победе на изборима, као ни у посвећености послу, јер његови политички противници више воле да иду на море па желе да се обрачунају лажима. На те лажи ћемо свакодневно одговарати, нећемо се повући. Вучића не занима новац, што је чак и Војислав Шешељ, који га мрзи, рекао. Па погледајте само како он живи, он је поштен човек кога то не интересује. Знам да Пајтићу и њему сличнима то није јасно јер су из те странке долазили људи који су крали од хендикепиране деце”, тврди Стефановић.

БИА никога не прислушкује без налога суда

Директор Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александар Ђорђевић рекао је да БИА не прислушкује никога без налога суда, као и да су то потврдили контролни органи, међу којима је и заштитник грађана.

„БИА не може да прислушкује никога без судске одлуке. Систем прислушкивања је у техничком смислу тако уређен да је неопходна одлука надлежног суда. То је у законском оквиру Закона о БИА и Законика о кривичном поступку”, рекао је Ђорђевић на заједничкој конференцији за новинаре с министром полиције Небојшом Стефановићем.

Он је подсетио да овај систем постоји од 2003. док је пре тога, како је навео, „било мало другачије, али то је давно прошло време”.

--------------------------------------------------------------------------------

Пајтић: По чијем налогу ме прислушкује Вучићев режим

Нови Сад – Председник покрајинске владе Бојан Пајтић јуче је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је његов разговор мобилним телефоном са Лидијом Удовички вођен пре више од годину дана, а да је о његовој објави на сајту „Телепромптера” сазнао када му је прексиноћ за то јављено.

„Вероватно један од најгорих осећаја које човек може да спозна јесте да су вам укинули слободу и забранили приватност. Тако сам се осећао“, рекао је Пајтић. Он је казао да не зна на који начин је тај разговор доспео до медија, као и да је сигуран да је био прислушкиван он, а не саговорник, јер је заштитник грађана почетком године упозоравао на то да се прислушкују опозициони лидери.

„Свако ко помисли да је ово мој лични проблем не разуме да ако је могуће да прислушкују председника покрајинске владе и шефа највеће опозиционе странке, онда ниједан грађанин није ни слободан ни сигуран. Држава у којој се прислушкује опозиција није ни правна, ни демократска, ни слободна“, истакао је председник Демократске странке.

Пајтић је казао и да не зна зашто је његов разговор са Лидијом Удовички од пре више од годину дана објављен сада, али да је то „у принципу свеједно“.

„Ко ту коме унутар служби и унутар власти ради о глави је секундарна ствар и то мене не интересује. Очигледно се ради о унутрашњим размирицама и подметањима“, додао је и оценио да би овај случај у другим државама била „афера Вотергејт“ због које би пала влада, али да се то „сигурно неће догодити у Србији“.

Упркос инсистирању новинара, о садржају разговора није желео да се изјашњава.

„Нећу говорити о садржају. Тиме би се забашуривала суштина, а суштина је то да не постоји правна, демократска, слободна држава у Србији“, поновио је на скоро сваки покушај новинара да сазнају више о оптужбама које је, према објављеном транскрипту, изнела Лидија Удовички.  

Очекује да се о томе изјасне надлежне институције, ако их, како је казао уопште има. Замолио је новинаре да не инсистирају на томе зашто он до сада о својим сазнањима није обавестио јавност или надлежне органе јер је то, по његовим речима, био приватан разговор и материјалних доказа нема.

На питање да ли је као јавни функционер ипак имао обавезу да надлежне обавести каква сазнања има и да затражи да се то испита, одговорио је да је Удовички тада рекла да ће она предузети кораке, поновио да је то био приватни разговор и оценио да није имао ту врсту формалне обавезе.

„Да изнесем то онима на које се информација односи, нисам видео да има много смисла“, закључио је Пајтић.

С. Ковачевић

--------------------------------------------------------------------------------

Јанковић: Данас свако свакога може да прислушкује

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је јуче, поводом тврдњи лидера ДС-а Бојана Пајтића да је прислушкиван, да ни у најорганизованијим системима нема апсолутне гаранције за прислушкивање без одлуке суда.

Донедавно су у Србији те гаранције биле прилично солидне, јер су повереник за информације, заштитник грађана и неки други органи релативно успешно и детаљно контролисали рад јавних служби, подсетио је Јанковић истакавши, међутим, да више није сигуран да ли тај достигнути ниво контроле постоји или је он сада снижен. „Или су ово само краткотрајне варијације које би требало да прођу”, рекао је Јанковић за ТВ Б92.

Подсетио је да је упозоравао на неправилности у раду наших служби, не, како је рекао, директно на прислушкивање, већ на прикупљање података, али да су санкције изостале.

Јанковић тврди да данас свако свакога може да прислушкује, те да одговорност наших тајних служби и органа власти није да они не прислушкују незаконито, већ и да онемогуће сваког другог да то ради, јер је то кривично дело.

Код нас, каже Јанковић, тога нема.

Пре свих требало би да реагује надлежни парламентарни одбор, рекао је Јанковић додавши да његова реакција изостаје, те да то тело иступа као заштитник тих служби које би требало да контролише.

Подсетио је да је председник тог одбора након објављивања снимка разговора Ивице Дачића са Мишом Бананом одмах рекао да је сигуран да то не потиче од тајних служби, те запитао како неко у то може бити сигуран. „Ја да сам директор тајне службе, не бих могао да гарантујем тако нешто”, рекао је Јанковић.

Танјуг

--------------------------------------------------------------------------------

Традиција прислушкивања

Традиција афера око прислушкивања код нас је дуга, а многе од њих пратио је и озбиљан политички обрачун онога за кога се тврдило да је био озвучен и оног ко је оптужен да је то наручио.

Томислав Николић: У јесен 2012. тврдио да је прислушкиван заједно са Александром Вучићем и да су он и тадашњи први потпредседник владе „упали у змијско гнездо међу људе који користе високе функције у многим службама да господаре животима”, закључујући да „тако у Србији не може да се живи”. Николић је крајем 2013. поновио тврдњу да га прислушкују.

Александар Вучић: Поводом вести да су он и Николић прислушкивани најавио је покретање опсежне истраге и упозорио да поједини тајкуни и криминалци желе да оборе владу, додајући да иза тог обрачуна стоји и Мирослав Мишковић.

Борис Тадић: Извештавано да је био озвучен док је његов ДС био у кохабитационој влади са ДСС-ом 2007. и 2008. године. Као могући наручиоци прислушкивања помињани су и сарадници Војислава Коштунице док су били на челу БИА.

Војислав Коштуница: После петооктобарских промена када је дошло до раскола у ДОС-у и сукоба на линији ДС–ДСС, Коштуница је са сарадницима наводно био мета прислушкивања које је организовао шеф Информативне службе владе Зорана Ђинђића, Владимир Беба Поповић.

Зоран Ђинђић: Премијер Србије је после 5.октобра 2000. помињан као мета прислушкивања у медијском рату између ДС-а и ДСС-а. Као организатор је навођен генерал Ацо Томић, бивши шеф војне безбедности.

Слободан Милошевић: Бившег председника Србије и СР Југославије прислушкивало је, како су преносили медији, више служби, међу којима су и амерички и хрватски обавештајци. То се најчешће дешавало док је боравио у Карађорђеву, а снимани су и његови приватни разговори с члановима породице који су касније и објављени.

Н. Б. 


Коментари11
f6f56
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља