среда, 27.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 07.10.2015. у 22:00

Кромпир садржи квалитетне беланчевине

Пре употребе, без обзира на љуштење, плод кромпира треба темељно опрати, па тек онда љуштити (Фо­то Пиксабеј)

Кромпир спада у кртоласто поврће и узгаја се и користи у целом свету. Потиче из Јужне Америке, одакле су га у Европу донели шпански истраживачи у 16. веку. Ово поврће је буквално спасило Стари континент од глади, иако се првобитно користило као храна за стоку. Код нас је дошао заслугом Доситеја Обрадовића и узгаја се широм Србије.

Богат је угљеним хидратима и скробом. Садржи мале количине беланчевина, али су оне зато одличног квалитета. Кромпир садржи и минералне соли (гвожђе, калијум, мало магнезијума), витамине Бе комплекса и Це витамин. Недостаје му калцијум и витамин Де. Количина витамина Це се смањује дугим чувањем плода, тако да се у пролеће изгуби готово целокупна количина уколико није правилно чуван. Калоријска вредност кромпира је 83 калорија у 100 грама.

Спрема се печењем, кувањем или пржењем. Пре употребе, без обзира на љуштење, мора темељно да се опере, па тек онда да се љушти. Веома важна напомена код љуштења кромпира јесте да се клице и зелени делови одстране, јер садрже отровну супстанцу соланин, која изазива поремећаје у варењу. Код љуштења кромпира мора да се води рачуна да се љушти што тање, јер се непосредно испод љуске налази највећи део витамина и минералних састојака.

Колики ће бити отпад при љуштењу зависи од старости и облика кртоле. Ољуштен кромпир требало би држати у води да не би дошло до деловања кисеоника из ваздуха на витамине и тамњења. Међутим, дужим стајањем у води долази до губитка хранљивих састојака услед растварања, па зато време плода у води мора да буде што краће, то јест кромпир треба љуштити непосредно пред термичку обраду. До промене боје на ољуштеном кромпиру долази због дејства кисеоника, посредством фермената оксидазе који се налази у кромпиру, при чему настаје меланин тамносмеђе до црне боје. Код кромпира куваног у љусци губици хранљивих састојака су најмањи.

www.nadijeti.com

Коментари0
1c017
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља