недеља, 29.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:40

Телеком остаје у рукама Србије

петак, 11.12.2015. у 16:45
(Фото А. Васиљевић)

БЕОГРАД – Телеком Србија остаје у рукама Републике, одлука Владе била је једногласна, као и Комисије за приватизацију Телекома, нисмо добили задовољавајућу цену и сада нам предстоји да реорганизујемо ту компанију како би могла да побеђује на тржишту, изјавио је данас премијер Александар Вучић, јавља Танјуг.

Он је на конференцији за новинаре објаснио да то значи увођење професионалног менаџментна, вероватно по угледу на оно што је урађено у Железари Смедерево, али је и напоменуо новинарима да га не држе за реч, јер је све време размишљао о приватизацији, па, како је рекао, о овој опцији није довољно размислио.

Вучић је рекао да се нада да ће за четири године Телеком повећати своје перформансе, те да ће касније цена домаћег оператера реално бити већа него што је сада понуђена.

А о понуђеној цени рекао је да је нешто нижа од оне коју смо очекивали, али и да је Влада донела одговорну и озбиљну одлуку имајући у виду интересе грађана.

Вучић: Нема довољно доказа у „случају Панда"
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је готово сигуран шта се догодило пре 17 година, кад је у кафићу Панда у Пећи убијено шест младића српске националности, али да за то нема довољно доказа.„Бауљамо у мраку. Готово да сам сигуран да знам шта се тамо догодило, али за то немам довољно доказа. То је све што могу да кажем, све друго што бих рекао неко би рекао да кршим принципе поштовања институционалног рада”, изјавио је Вучић на конференцији за новинаре.Премијер је рекао да је згрожен многим стварима из српске прошлости, иако има и безброј ствари којима треба да се поносимо.„То је један од догађаја у којима, шта год да је стварна истина, нисам сигуран да бисмо могли да се поносимо с тим што су учнили наши органи у том тренутку”, рекао је Вучић.

Најозбиљнија понуда дошла је од америчког инвестиционог фонда, рекао је Вучић, наводећи да због уговора не можзе да изнесе више детаља, али да на ту понуду није било других примедби осим висине цене. Премијер је рекао да влада није хтела да се коцка иако је цена била близу одговарајхуће.

Србија ће ове године имати већи ниво инвестиција, навео је, и додао да влада није хтела по сваку цену да тај број испуњава, иако је тај фонд показао огроман интерес за Србију, и поручио да се нада да ће с њима сарађивати у будућности.

Вучић је навео да је одлука донета и на радост синдиката Телекома који су се противили приватизацији. Истовремено је захвалио генералном директору домаћег оператера Предрагу Ћулибрку што је био за продају Телекома, упркос томе што би то значило да остаје без функције и истакао да такво понашање у Србији није уобичајено.

„Он се није држао своје функције, овај директор је био другачији”, истакао је Вучић.

Вучић је указао да је просечна вредност регионалних оператера била око 4,5 пута ИБИДА, да је Телеком Аустрија када је пре неколико година желео да купи удео у српском Телекому нудио 4,8 пута ИБИДА, а да је сада понуђено шест пута ИБИДА.

„То је тренутно најбоље што у региону може да се добије за оператера”, истакао је он и додао да су Бугари продали свој Телеком за 770 милиона евра.

„Ми нисмо тако одлучили ни за више пара. Наша намера је била добра и мислим да је и одлука добра. Сад, да ли ће нам у будућности бити боље у Телекому - даћу сву своју снагу и енергију да то тако буде”, поручио је премијер.

Вучић је рекао и да се размишља о продаји мањинског пакета акција, али ни о томе није могао да изнесе детаље.

Он је такође подсетио да је у процесу приватизације Телекома добијено шест обавезујућих понуда за куповину акција, да тај број показује да је спроведен јак и конкурентан процес приватизације, да је Влада Србије ушла у цео процес „чиста срца и образа”, желећи да се направи добар потез за економију Србије, али и за грађане Србије и нашу телекомуникациону компанију.

Подсетивши да су постојале шпекулације како се неко договара, како продаје сребрнину, приметио је да смо тиме „показали велико незнање, неодговорност и непромишљеност и да смо свесно, а многи и несвесно, радили директно на своју штету и против своје земље”.

Одговарајући на питање да ли ће бити отпуштања у Телекому, он је рекао да наравно да и ту има вишка запослених, као и партијских кадрова, истина много мање него што су неки помињали, али да ће Телеком, без обзира што је у државном власништву, морати да се избори на тржишту.

Он је, међутим, напоменуо, да то можемо постићи само ако се отресемо самоуправљачке праксе и навика које су нас и довеле у ову ситуацију.

Премијер је изјавио да су Србији приватне инвестиције важне тим пре што „немамо нафту и гас као Руси, немамо море као Хрвати и Грци, али морамо као Швајцарци и Аустријанци да се ослонимо на свој рад и да се изборимо за повољнијиу позицију”.

(Фото Танјуг)

Како је рекао, код нас је највећи приоблем што се у Србији живи исто као „кад смо завршили средњу школу - као да се ништа око нас не мења и да имамо стечена права у која нико не сме да дира”.

Ми не учимо и не напредујемо, а цео свет се мења, констатовао је он.

„Знао сам да приче о сребрнини долазе од највећег броја лажова, од политичара до других, нисам срећан, не сијам од задовољства, али гледам у будућност и знам проблеме. Радимо ово због државе, а не због тога што ће неко нешто да каже. Они који говоре да продајемо Телеком да напунимо буџет ништа не знају ни о чему, разарали су српске финанасије раније, а видим да још мање знају и сада”, закључио је Вучић.

Вучић: Гашић ће бити смењен веома брзо

Министар одбране Братислав Гашић ће бити смењен веома брзо, јер је одлука донета и неће се мењати, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање како коментарише акцију појединих директора наменске индустрије Србије који петицијом траже да се министар одбране не смени, рекао да не зна ко од кога тражи и шта тражи и нагласио да је одлука о смени донета.

„Разумем те људе, јер је Гашић урадио доста за ту индустрију, али одлука је донета и неће се мењати. Ја 50 пута мерим пре него што сечем. Када се одлука донесе она се спроводи у дело. И биће веома брзо спроведена”, поручио је Вучић.

Странке позитивно реагују на одлуку да се Телеком не прода

БЕОГРАД - Одлука Владе Србије да не прода „Телеком” углавном наилази на позитивна реаговања или одобравања политичких странака, мада са различитих позиција.

Српска народна партија (СНП) саопштила је да подржава одлуку владе и да сматра да је сада главни изазов пред националном телекомуникационом компанијом -улагање у развој и повећање конкурентности да би могла да одговори изазовима тржишта у земљи и окружењу.

„Ова одлука важна је и са комерцијалног становишта јер је реч о стратешки важном предузећу за нашу земљу, које послује успешно и доноси профит, али је, у садашњим геополитичким околностима, одлука да се „Телеком” не прода странцима добра и са безбедносног аспекта”, наводи та странка у саопштењу.

СНП наводи да је „Телеком Србија” стратешки битно предузеће не само за нашу државу, већ за целокупну економију Србије.

Нарочита стратешка важност „Телекома Србија” лежи у чињеници да је ова наша компанија власник и „Телекома Српске „, као и једног мобилног оператера у Црној Гори, што нам омогућава да остварујемо важан економски утицај у региону, додаје се у саопштењу.

ДС сматра да је добра вест да „Телеком” није продат, јер како тврде, они који су га продавали чинили су то на начин који је могао изазвати само даљу штету.

Трећа Србија саопштила је такође да подржава одлуку да се не продаје једно од, како кажу, стратешки најважнијих предузећа у држави.

„Телеком је по свим мерилима једно од најпрофитабилнијих предузећа, а уједно и једина српска државна компанија која послује и у Црној Гори и Републици Српској, што свакако има великог значаја за Србе који живе у региону.Немамо сумње да ће сада уследити фронтални напад разних интересних кругова који ће покушати да оспоре потребу да било шта буде у власништву државе Србије”, наводи се у саопштењу те странке.

Патриотски блок Двери-ДС С, како кажу, поздрављају једину разумну одлуку да се Телеком не прода.

Двери сматрају да је било доста сумњи у законитост целокупног процеса, због могућег сукоба интереса између саветника Владе Лазарда и потенцијалних купаца Телекома.

Двери свеједно оцењују да влада води погубну економску политику, поготово кад је реч о продаји „малобројних преосталих вредних економских ресурса и тиме урушава не само могућност на нормалан живот граћана Србије, већ и будућих генерација”.

ДС С је у саопштењу навела да одустајање од продаје „Телекома” показује између осталог, и да грађани Србије могу да извуку поуку колико је важно њихово енергичније ангажовање у свим активностима које имају за циљ заштиту јавног интереса, протестима, петицијама и слично.

ДС С затражила је од владе да се, заједно са руководством „Телекома” Србија, сада усредсреди на развој и ширење тог предузећа.

„Телеком Србија има људски, технички и финансијски потенцијал не само да учврсти своје позиције на телекомуникационом тржишту Србије, Републике Српске и Црне Горе, него и да настави са политиком регионалног ширења”, наводи се у саопштењу ДСС-а.

Економисти: Добра одлука о Телекому, сад га треба „утегнути”

БЕОГРАД - Одлука владе да не прода Телеком Србија је добра, слажу се економисти и додају да би сада домаћег оператера требало „утегнути”, а да би влада требало да се према тој копманији односи исто како би то чинио и приватни власник.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић изјавио је Танјугу да је ова одлука једна од лепих вести ових дана и оценио да то расположење дели већина грађана Србије.

„Јавности је понуђено доста добрих аргумента, након деценије лутања кроз приватизацију и великих промашаја”, рекао је Савић и додао да нема разлога, после свега, продавати тако добу фирму као што је Телеком.

Консултант за страна улагања Махмут Бушатлија изјавио је Танјугу да је одлука да се Телеком не прода добра и да је јавна управа том одлуком показала озбиљност и заштитила интересе грађана.

Како је казао, даљи процес за то предузеће мора бити добар и професионално осмишљен и спроведен.

Бушатлија сматра да су Телекому потребна деполитизација управљања, потпуна професионализација и реструктурирање.

Он је навео и да се не противи приватизацији, али под условом да уђе „свеж капитал у Телеком, а не у државну касу”, односно да то буде докапитализација.

То је како каже, једини начин да уложене паре буду ефикасно искоришћене.

Економиста Саша Ђоговић каже да то што није продат Телеком „није никаква трагедија” и да је то свакако боља одлука уколико понуда није задовољила циљеве које је влада поставила.

Он је Танјугу казао да треба видети како ће се даље реорганизовати то предузеће, како решити вишак запослених и како да се нађе евентуално мањински партнер који би управљао предузећем уз подизање вредности и ојачавање позиције на тржишту. (Танјуг)


Коментари27
20720
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Biba
Vec nekoliko dana nemam liniju fiksnog broja i sticem utisak da se odvija tihi strajk u Telekomu. U KOM VEKU ZIVIMO?Kome da se zalimo? Imamo li mi ministarstvo komunikacija ili nesto slicno da se zalimo?
korisnik Telekoma
Zao mi je sto nije prodat. Mozda bi drugi gazda vise postovao korisnike. Meni ne radi fiksna linija PET dana i nikom nista. Do pre par godina kvar se otklanjao za najvise dva dana.
Dragan Ivanovic
Moj racunar i operativni sistem je na engleskom jeziku i zbog toga imam teskoca da pisem i komponujem tekst po srpskom jeziku kao sto bih ucinio cirilicom . Ja zivim u inostranstvu i zato imam slobodnu da pisem comentare pod svojim vlasitim imenom.
vox ex populi
@Телеком остаје у рукама Србије Valjda mislite u vlasništvu Srbije, a ne u rukama. Srbija nema ruke.
ekonomski perpetum mobile
Економисти: Добра одлука о Телекому, сад га треба „утегнути” Ko da ga utegne? Srpski ekonomisti koji izjavoljuju ovo i ostaju citavi: “ навео и да се не противи приватизацији, али под условом да уђе „свеж капитал у Телеком, а не у државну касу”, односно да то буде докапитализација.” Privatnik, novi vlasnik, amerikanac, ce da vam dozvoli to?! Moze jedino da taj privatnik emituje akcije i da ih ponudi na berzi po ceni koju on zatrazi. I kad ih drzava kupi po toj ceni gubi i jare i pare….za sicu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља