среда, 20.06.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:46

Вучић пресекао: Србија иде на ванредне парламентарне изборе

Главни одбор СНС-а је акламацијом прихватио предлог свог лидера
Аутор: Дејан Спаловићнедеља, 17.01.2016. у 11:45
(Фото Танјуг)

Председник Српске напредне странке и премијер Србије Александар Вучић одлучио је да буду расписани ванредни парламентарни избори, који би били одржани истовремено с редовним покрајинским и локалним изборима. Он је на седници Главног одбора СНС-а рекао да је Влади потребан пун четворогодишњи мандат како би до 2020. довршила започете реформе, које су Србију извеле на добар и сигуран пут.

„Зато је моја одлука, а не позив, да се данас изјашњавамо да идемо на изборе. У победу за будућност Србије”, истакао је Вучић. Његову одлуку касније је акламацијом подржао и Главни одбор напредњака.

Када је обелоданио да је за изборе Велика сала театра „Мадленијанума” је експлодирала. Свих 505 делегата ГО СНС-а, али и свих шест потпредседника напредњака, устало је и његову одлуку пропратило дуготрајним аплаузом. Неки од делегата СНС-а су се љубили и грлили, други су ову одлуку више пута поздравили повиком „браво”, док су поједини као у навијачком заносу запевали „још једна победа и титула”.

Када је дошао до речи, Вучић им је захвалио рекавши: „Хвала вам, драги пријатељи”. Он је, ипак, упозорио да нема разлога за еуфорију, цитирајући бившу британску премијерку Маргарет Тачер да су за победу потребни срце и карактер, што је, уз поштење и марљивост, рецепт за успех. Премијер је позвао своје партијске другове да не потцене политичке противнике:

„Избори пред нама биће веома тешки. Веома, веома тешки. Потценити противника пре избора је велика глупост. Потценити противника после избора је подлост. Ни једно ни друго не смемо да урадим. Морамо да победимо чиста срца”, рекао је Вучић.

Да је после вишемесечне недоумице одлучио да Србија ипак иде на ванредне парламентарне изборе могло се наслутити у најави седнице када је Вучић као другу тачку седнице ГО СНС-а најавио „Извештај председника странке о актуелној политичкој ситуацији у земљи и одлуку у ванредним парламентарним изборима”.

Лидер СНС-а је рекао да су га многи суграђани питали због чега жели изборе у ситуацији у којој има огромну већину у парламенту, али је он рекао да политика никада није само математика и бројеви, већ су избори прилика да се одговори на питање где Србија жели да иде у наредном периоду. „Зато хоћемо и себе да мењамо. Јер, и најбољи рачунар понекад забагује па му треба ресетовање, иако то не значи да и даље није најбољи”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће се мало појављивати у кампањи, већ да ће као премијер радити више него икада јер не жели да угрози будућност земље, али ни да очува власт по сваку цену. Вучић је подсетио да када је СНС преузимао власт да је Србије била у стању латентног друштвеног сукоба. Он је рекао да странка и влада коју је она формирала наилазе на огроман отпор управо „због тога што је настојала да разбије блок који су чинили тајкуни, политичари и криминалци, којима није било у интересу да Србија напредује и да се било шта мења”. „Отпочели смо сукоб и с онима који су били пре нас, али и са свима из СНС-а који су вођење земље доживели како посао у коме нешто треба да буде и за њих и којима је власт само начин за лично богаћење”, рекао је Вучић.

Говорећи о стању у партији, Вучић је најавио да планира да се „захвали и мангупима у својим редовима”, и да их, како је рекао, пошаље тамо где и припадају.

„Хоћемо друштво које ће да се одлучи за тежак рад, хоћемо да нам Србија каже да ли хоће исто што и ми. Хоћу тим који неће да се рекламира, него да ради. Хоћу да уз мене више не стоје они који причају исто што и ја, а раде оно што су радили они пре мене”, истакао је Вучић.

Он је у свом получасовном говору, који је више пута прекидан бурним аплаузима, оптужио припаднике бивше власти за центар отпора не само овој влади, већ и пристојној и напредној Србији. Превише је у Србији, рекао је он, оних који су хтели да живе од својих ставова, а не од својих руку, који ничим осим политичким везама нису заслужили оно што имају, оних који краду.

„Реч је о политичарима који су кобајаги имали став да причају о вредностима које немају намеру да примене. Да се куну у демократију и Европу и да од тога сасвим лепо живе. То је лажна елита коју је годинама владала Србијом и која је с бившом власти делила привилегије. Њима другачија Србија није била потребна. Њима је потребна њихова умишљена величина и велика лаж коју су нам продавали и убеђивали. То раде и дан-данас”, истакао је Вучић.

Он каже да је намера да се предузму мере од којих су сви бежали, а пре свега оне на економском плану, донела напредњацима у старту непријатеље. Вучић је поносан што је влада радила марљиво и вратила Србији углед у свету какав није имала у новијој историји. А грађани ће умети да изаберу, јер нико не може да заустави Србију на путу ка бољој будућности”, закључио је Вучић.

Андреј Вучић седео у последњим редовима

Сала „Мадленијанума” је двадесетак минута пре почетка Главног одбора СНС-а била крцата. Већина делегата надала се да ће „Вучић коначно преломити и одлучити се за изборе”. Један од делегата из Војводине најавио је за крај априла „дан Де” за Србију, док су други као највеће конкуренте спомињали Шешељеве радикале.

Занимљиво да су првим редовима у сали били делегати са севера државе и неки из Лесковца. Више од тридесетак чланова ГО СНС-а су стајали са стране. Међу њима је био и брат премијера Андреј Вучић, који се, за разлику од других делегата, није распитивао где има места већ је стрпљиво стајао и чекао почетак седнице. Када су неки делегати видели да је реч о брату премијера нудили су му да седне у прве редове, али је он то одбио и касније је сео у последње редове.

Занимљиво да је и директор Јавног предузећа „Електромрежа Србије”, кум премијера Вучића, Никола Петровић такође стајао и да се, за разлику од других делегата СНС-а, није борио за место.

Скупштина СНС-а 21. маја уместо 13. фебруара

На предлог лидера напредњака, ГО СНС је одлучио да Скупштина СНС-а буде одржана 21. маја, а не 13. фебруара за када је заказана. Вучић је рекао да ће после одржавања избора на свим нивоима, у случају изборног неуспеха, сносити одговорност пред странком.

„Желим да се скупштина странке одложи како, у случају лоших резултата на изборима, не бих био на терету странке у годинама које предстоје и да чланови добију могућност да изаберу другог председника и други тим”, објаснио је Вучић.

Избори 24. априла

Избори на свим нивоима највероватније ће бити одржани 24. априла, сазнаје „Политика”. Један од потпредседника СНС-а је ову могућност образложио процедуралним разлозима.

„То је недељу дана пре 1. маја и хришћанског празника Ускрса који ће бити истог дана и бесмислено је да тада буду избори. Избори на локалном нивоу морају да се одрже најкасније до 6. маја, када су пре четири године били одржани локални избори, тако да је 24. април логичан датум нових избора”, каже функционер напредњака, који није хтео да га именујемо.

На питање на који начин ће бити расписани избори он каже:

„Очекујем да у наредних два, три дана премијер Александар Вучић упутити заједничко саопштење Владе Србије за распуштање Скупштине и расписивање избора. То образложење биће упућено председнику Републике Томиславу Николићу, који ће дати коначну реч о расписивању ванредних парламентарних избора”, каже овај министар.

Он очекује да се, пре него што премијер Вучић пошаље образложење, актуелна влада састане још једном. Иначе, предлог може бити донет уз пуну сагласност свих чланова Владе или прегласавањем у Немањиној 11.

Успех владе признаје и ММФ

На почетку излагања премијер Вучић је рекао да о успесима Србије говоре сви из света, па и ММФ који је, како је рекао, у време претходне власти – 2011. године побегао из Србије главом без обзира. Према његовим речима, прошло је годину дана и девет месеци откако је СНС образовао Владу Србије. „Влада је формирана у тешко време, када смо због неспособности оних који су деценију управљали Србијом били пред колапсом, банкротом, када смо имали највишу стопу незапослености и када су Србијом управљали тајкуни”, рекао је лидер СНС-а.

Он је додао да криминалци више не управљају Србијом, да држави не прети банкрот, али и да се, откако је СНС преузео власт, друштво налази у стању латентног сукоба. Лидер напредњака је истакао да је Србија данас „сидро и симбол стабилности”, иако му се смеју када каже где је славио Нову годину „овде у Србији, на свом радном месту”. „То је сукоб у којем живимо, с идеолошким буразерима, умишљеном елитом, бестидним политичарима и измишљеним аферама”, рекао је Вучић.

Николић: Влада Вучића може да очекује одличан резултат

Поводом одлуке председника СНС и премијера Александра Вучића да се распишу ванредни парламентарни избори, председник Србије Томислав Николић је изјавио да лично мисли да је Влада премијера Вучића одлично обављала свој посао и да са правом може на изборима да очекује одличан резултат.

„Српска напредна странка је донела одлуку да провери резултате свог рада у непосредном контакту са грађанима, на изборима. Лично мислим да је Влада премијера Александра Вучића одлично обављала свој посао и да са правом може на изборима да очекује одличан резултат. Очекујем фер и демократско надметање, очекујем да победе најбољи и да са провереним поверењем код грађана наставе да остварују циљеве које смо поставили, а које је Србија одавно заслужила”, рекао је Николић, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Србије.


Коментари148
5d054
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Slobodan Ratković
Srbija,ako želi da izdaje iz začaranog kruga, koji su stvorili sadašnji i bivši političari,i koji je svjesno drže u ekonomskom,društvenom i svakom drugom sužanjstvu,morala bi da ovo predizborno vrijeme iskoristi za sudbonosni iskorak ka razrješenju Gordijevog čvora.Predlažem da nestranački ljudi,Srbi,i uz to respektovani u sredini gdje žive, osnuju stranku "Svi za Srbiju",da im se program zasniva,prije svega na obnovi svih onih vrijednosti koje su bivši i sadašnji politikanti pogazili,i da uz jasne i glasne ciljeve razvoja Srbije, srpski narod mobilišu na rekordnu izlaznost na izbore.Naravno s ciljem da glasaju za tu stranku, i za svoju budućnost,a ne za ove koji duže od dvadeset godina uništavaju i Srbiju,i njen narod zarad vlastitih položaja i prinadležnosti koje uz njih dolaze,bez obzira kako živi,i kako se osjeća narod.S.R.
Beogradjanin Schwabenländle
Na slici vidim da nije zaboravio stari boljsevisticki pozdrav, pesnicom. Osecam se privilegovan sto ne mogu, ne smem, da dam moj glas jednom srpskom politikantu.
gaga vuk
Pogledajte Vucicev put i bborbu do premijesrskog mesta, kad se to pogleda vidi se dramaticno strasna volja, izuzetnmo inteligentan, vidi se da zna kako se dolazi na vlast ali i opstaje, poznaje strukturu stanovnistva, nivo njihovog obrazovanja , sta vole da cuju itd, Kad pogledate kako ce umesto da vodi kampanju , to uraditi obilazeci domove zdravlja po srbiji kako kaze L I C N O, jer bez njega nista nemoze da se uradi, takko ce dobiti ogromnu podrsku stanovnistva, a kao sacuvace i pare gradjana Srbije. Na kraju pogledajte kako razgovara sa novinarima, veoma DRAMATICNO namece se i novinarima, nije kao Djilas okretao ledja novinarima, i stalno govori kako mogu sve da ga pitaju, a kad nece da odgovori onda jednostavno on pita novinare. Videcete posle Milosevica koji je imao ogromnu podrsku jedino Vucic moze da mu se priblizi, sto bi rekao nas narod OPASAN IGRAC, videcemo sta ce ostati od Srbije, pogotovo ako se EU raspadne do 2012 godine.
Teca Peca
Mi komentatori svedoci smo raznih politika i dogadjaja koji se odvijaju u nasoj zemlji.I ovo ce doci i proci i videcemo sta ce se dogoditi sa izborima.Imam utisak da je Vuciceva grupacija dobro proucila strukturu glasaca koji po inerciji glasaju za Vodju koji im se namece izgledom i retorikom.Ljudi malo razmisljaju svojom glavom i ne znaju sta se dogadja izvan granica Srbije i kakve sve mogucnosti Srbija ima ali se ne koriste.U tom kontekstu imamo Sinisu Malog, Percevica i mnoge druge koji su iskoristili svoje pozicije za licno bogadjenje a ne za dobrobit glasackog tela koji ih je birao.Sve dok se svest naroda ne podigne na potrebni nivo, tapkacemo u mestu.Zbog toga nam se i podmecu boze i ralitiji da se stari zabave onim sto nisu doziveli u mladosti.Navikli su na nista i mrvice i tako napustaju i ovaj svet, dok oni koji su "prevejani"to obilato koriste kao i poznati podanicki mentalitet da narod postuje i one koji ne zasluzuju postovanje.Tu lezi paradoks i enigma Srba.Srbi upamet!
Доријан
Све тачно
Препоручујем 4
Milan
Hocu slobodu govora, hocu da cujem sukob razlicitih misljenja u Utisku nedelje, hocu da svi pa i Olja Beckovic moze da profesionalno radi, hocu najbolje na odgovornim mestima, a ne falsifikatore diploma i lose djake. Ima on pun mandat i potpuno odresene ruke. Kupuje vreme. Neiskren je. To se vidi na licu dok govori,

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља