субота, 21.04.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:24

Разрешен Братислав Гашић

За смену министра одбране гласало свих 195 посланика власти и опозиције. – Драган Шутановац поруком на „Твитеру” увредио председницу парламента Мају Гојковић, због чега су, у знак протеста, посланици владајуће већине напустили салу
Аутор: Мирјана Чекеревацпетак, 05.02.2016. у 17:01
(Фото Бета)

Скупштина Србије разрешила је Братислава Гашића функције министра одбране, на предлог премијера Александра Вучића. За ову одлуку гласало је 195 присутних посланика власти и опозиције. Посланици владајуће коалиције учинили су то јер, како су истицали, подржавају одлуку премијера, иако, попут њега, сматрају да је Гашић радио одлично, али да није смео да увреди новинарку ТВ Б92 Златију Лабовић. Опозиционари су, међутим, тврдили да је Гашића требало сменити одавно, зато што је лоше радио и због „одговорности за пад хеликоптера”. Седницу је, ипак, обележио одлазак посланика парламентарне већине из сале због тога што је Драган Шутановац (ДС) поруком на „Твитеру” увредио Мају Гојковић.

Шутановац је на овој друштвеној мрежи написао: „Вучић о пристојности, Маја о поштењу, Маријан о култури, ријалити скупштина.”

Премијер је оправдао овакав поступак парламентарне већине. „Урадио бих и ја то, али ја немам права да то радим. Моја је обавеза да заступам предлог који сам потписао и зато сам у обавези да останем и да одговарам”, рекао је Вучић, који је остао сам три сата у сали са посланицима опозиције.

Шутановац се правдао тако што је рекао премијеру да га је неко обмануо и да није написао „ко о чему Маја о поштењу”, додајући да се његов „твит” односи на расправу у парламенту.

Образлажући предлог за смену министра Братислава Гашића, премијер Александар Вучић је рекао да је захтев поднео због пристојности и учтивости, која се очекује од једног министра, а не због резултата, који су „врло добри”. Он је казао да је Гашић „урадио много за Министарство одбране, Војску Србије и нашу наменску индустрију”.

Вучић је казао да је ово један „редак, готово неуобичајен захтев, јер је упућен због једне изјаве”, нагласивши да је то ипак „много више од ’само’ једне изјаве”. Он је додао да је „пристојност учтиво, морално и поштено понашање” и „нешто што сви желимо у овој земљи”. Према Вучићевим речима, „пристојност је обавеза, а друштво ће бити онолико пристојно колико су пристојни они који у име тог друштва одлучују”.

Премијер је казао и да земља не може да издржи пораст насиља над женама или децом, које своје корене има у елементарној непристојности.

„Свако ко каже жени да клекне, тера је суштински у сигурну кућу, чак и ако није имао никакву сличну намеру, а знам да Гашићу тако нешто није било ни на крај памети. Без обзира на то, Братислав Гашић је, по мом мишљењу, управо то урадио. Чињеница да је то урадио један од мојих најбољих сарадника, пријатељ, човек којем верујем, натерала ме је на размишљање о сопственој одговорности и о томе колико се поштујемо и колико поштујемо оне који су извор сваког од наших појединачних живота – жене. Братислав Гашић сигурно себи не би пожелео да клечи. Знам да то није пожелео ни девојци или жени којој је то изговорио. Тако је рекао и за то мора да сноси одговорност и политичке консеквенце. Напослетку, од Братислава Гашића, свог пријатеља, очекујем да убудуће својим делима покаже шта је из свега овога научио.”

У дебати учествовали сви посланички клубови из владајуће коалиције, а њихови представници имали су само речи хвале за све оно што је Братислав Гашић, као министар одбране, урадио. Нико од њих није, како су истицали, имао разумевања за увреду коју је изрекао новинарки ТВ Б 92 Златији Лабовић, али су похвалили то што се одмах извинио и што је прихватио одговорност,  а, према њиховој оцени, платио је високу цену за оно што је урадио.

Најављујући да ће СВМ гласати за смену, Елвира Ковач је рекла да је „ова седница пример одговорности за јавно изговорену реч, што до сада није био случај”. Она је истакла да сви имају обавезу да жену „третирају равноправно, без дискриминације”. „Министар се извинио, али ово би требало да буде опомена свима, а ви сте, господине премијеру, испунили своје обећање”, додала је она.

Драган Марковић Палма (ЈС) рекао је да Гашића познаје 20 година, да је сигуран да се он каје за оно што је рекао и истакао: „Братислав Гашић је један од 18 министара, господине председниче владе – свака вам част, и вама и њему, што смењујете једног од 18 министара. У парламенту има 250 посланика, а најмање 50 би требало да буде смењено због тога што су изговарали. ЈС ће послушати оно што сте ви предложили, али вас молим да то буде критеријум за све, ма из које партије били.”

Истакавши да ће СПС прихватити премијерову сугестију, Ђорђе Милићевић је рекао да социјалисти подржавају разрешење, али „не зато што није добро радио, већ зато што министри својим изјавама морају да буду пример целом друштву”. Милићевић је рекао да је Гашић поштено и одговорно радио свој посао: „Радио је бар десет пута више и боље од оних који га критикују.” Сличан став има и Нова Србија, а Дубравка Филиповска казала је Гашић имао запажене резултате, али да је „због умора или околности рекао новинарки непристојну реченицу”. Александар Чотрић (СПО) навео је да „премијер овим потезом уводи принцип одговорности за речи и поступке”, што је нешто што „досад није забележено”.

Милорад Мијатовић (СДПС) рекао је да овај потез показује да се Србија мења набоље, а Милан Кркобабић (ПУПС) да се од овог дана „мења политичка историја Србије, будући да се први пут дешава да неко одговара за јавно изговорену реч”.

Колико пута би Шојгу требало да поднесе оставку

Марко Ђуришић (СДС) оценио је да је „седница све само не промоција политичке пристојности”. Према његовим речима, министар Гашић се извинио тек онда кад је схватио да је све снимљено, зато од те „прокламоване пристојности нема ништа”. Ђуришић је питао и „каква је то пристојност кад премијер каже да га није занимало шта ће рећи они који сматрају да је министар одбране одговоран за то што се срушио хеликоптер у коме је страдало седморо људи”. Он је, такође, питао и да ли је „цела та акција са хеликоптером била замишљена због наслова у новинама, да се промовише нечија брига”.

Вучић му је одговорио да његову дискусију сматра пристојном, мада не разуме „потребу за повишеним децибелима” и додао су сви били ужаснути због страшне несреће у којој је седморо људи изгубило живот. „Те ноћи сви ви остали сте спавали, док је Братислав Гашић обилазио лице места да пронађе хеликоптер”, казао је Вучић.

Он је потом побројао све авионске несреће које су се догодиле у време када Гашић није био министар, као што је, између осталог, пад авиона „Орао” у региону Баранда, „Супер галеб”, додавши: „Гашић је добро обављао свој посао. Знате ли колико пута би до сада Сергеј Шојгу, руски министар одбране, морао да поднесе оставку због хеликоптера или авиона – 31 пут. Никада му је нико није тражио. Амерички државни секретар би морао да поднесе оставку најмање 24 пута у претходних пет година, а никада му је нико није тражио.”

Ви сте прислушкивали Томислава Николића и мене

Марко Ђуришић (СДС) рекао је, између осталог, да је Гашић требало да поднесе оставку и због незаконитог прислушкивања политичких странака од стране ВБА, те да је причу о прислушкивању покренуо заштитник грађана Саша Јанковић, с ким „Гашић није хтео да сарађује”. Вучић му је одговорио: „Ви сте прислушкивали Томислава Николића. Ви сте прислушкивали опозиционе лидере све време. Са мном сте имали четири акције преко којих сте ме прислушкивали. У једној сте ме прислушкивали преко овде присутног посланика, а законски изговор сте нашли тако што сте њега прогласили за екстремисту. Ја вам дајем све податке о томе. Срамота је да нам ви говорите о прислушкивању, као и о оном другом прислушкивању. ’Кад ћемо на полиграф’, онда ни полиграф нећемо. Замерио сам Гашићу на лошој сарадњи са заштитником грађана, иако се не слажем увек са оним што ради.”

Гашић, Јешић и танте за кукурику

Наташа Вучковић (ДС) оценила је да је премијер решио да смени Гашића да би од „седнице направио поен”. Она је истакла да „сексистичка увреда новинарке није једини разлог за смену министра одбране” и истакла: „Наш глас за разрешење Гашића није амнестирање од одговорности њега и целе владе, јер је листа разлога због који је Гашић требало да буде смењен дуга. Међу те разлоге сврстала бих однос према заштитнику грађана. Ако вам стварно смета изјава вашег омиљеног партијског друга Гашића, како сте могли за саветника да узмете Строс Кана, који је у свој земљи прокажен, али то вама не смет?”

Вучић јој је одговорио да се у време претходне власти никада није догодило да функционер буде смењен због непристојности, а као пример је навео „непристојно понашање Горана Јешића према новинаркама”. Он је рекао: „На питање новинарке ’Ало’ која кола вози Јешић, потпредседник ДС-а је одговорио: ’Шта вас брига шта сам ја купио, шта те ... шта сам купио.’ Разлика између мене и функционера ДС-а јесте што мени није смешно ни када ружно говори Гашић, нити када тако говори Јешић. Дочекали смо да се Гашић извини, а то од вас никад нисмо дочекали. Тужно ми је што никада нисте у стању да се извините.”

Вучковићева је одговорила: „Ако мислите да треба да сменимо Јешића, да ли ћете ви сменити Гашића са места потпредседника СНС-а?” Вучић се обратио посланицима речима: „Мислим да сте све сада чули. Она, госпођа Вучковић, јесте за трговину, ми нећемо трговину, већ принципе. Принципи су важни, идеје, а не танте за танте, или танте за кукурику. Ми смењујемо свог, а нека вам га Јешић такав какав је, такве заслужујете. Владу свако може да вређа, а прашина се диже кад неко хоће да одговори. То вам је као кад човек хоће да убије тигра, он то назива спортом, а када тигар хоће да убије њега, то назива свирепошћу.”

Владајућа коалиција напустила седницу због Шутановчевог „твита”

Посланици Српске напредне странке напустили су око 16.30 седницу, због, како је рекао Зоран Бабић, увреде посланика ДС-а Драгана Шутановца упућене Маји Гојковић, председници парламента, на друштвеној мрежи „Твитер”. Напредњаке су следиле и остале посланичке групе из парламентарне већине, па су у сали остали само опозиционари и премијер Александар Вучић.

Шутановац је на „Твитеру” написао: „Вучић о пристојности, Маја о поштењу, Маријан о култури, ријалити скупштина.”

Бабић је рекао да је „скандалозно и примитивно када један народни посланик тако говори, кад се има у виду народна изрека”, коју није желео да изрекне. Бабић је рекао да Шутановцу није доста што је вређао друге колегинице из СНС-а, већ је увредио и председницу парламента, „упоређујући је знате већ с ким”: „Најмање што можемо да очекујемо је извињење. Знам да се то неће десити.” После тога је председавајући Игор Бечић дао десетоминутну паузу, након које је Бабић саопштио да напредњаци не могу да остану у сали док је ту неко ко је тако увредио председницу парламента. Потом су редом сви шефови посланичких група владајуће коалиције рекли да ће се солидарисати са напредњацима и напустити салу, што су и учинили.

Шутановац је рекао премијеру да га је неко обмануо и да није написао „ко о чему Маја о поштењу”, додајући да се његов „твит” односи на расправу у парламенту. Он је навео: „Нисам мислио на поштење на које сте ви помислили, односило се на поштење о којем грађани Новог Сада знају све, о томе да је Маја Гојковић променила сва седишта у овој сали и све странке, што ви знате.”

Вучић му је одговорио да је показао шта значи не политичка, већ људска непристојност. Премијер је истакао: „За ово сте ви криви, ви сте рекли: ’Вучић о пристојности, Маја о поштењу, Маријан о култури’ и ’Вучић о пристојности ко војник о скраћењу и неко о поштењу’. То су ваше речи, то је срамота за некога ко жели да се бави јавним послом и ко би желео да говори о пристојној Србији.”

Борислав Стефановић (ЛС) оптужио је премијера да је он режирао одлазак владајуће коалиције из сале и да је све „фарса”. Вучић му је одговорио да то није тачно, да ништа о томе није знао: „Сад су ми јавили и да су држали конференцију за новинаре, то је њихова одлука.”

Бранка Каравидић (СДС) рекла је премијеру да „пристојан премијер не говори посланику да треба да га је срамота” и да је то незамисливо у енглеском парламенту. Вучић јој је узвратио: „Какви сте ви Енглези, такав сам ја Гледстон. Цео дан сте нас вређали.”

О тучи током Параде поноса

Више посланика СДС-а Бориса Тадића говорило је о тучи током одржавања Параде поноса и о улози Андреја Вучића, премијеровог брата, о у томе. Говорило се и о „Кобрама” и Жандармерији и ко је кога претукао, а премијер Вучић је одговорио: „Мој брат никога није ударио онако како су њега тукли. Мене је лидер ваше странке (Борис Тадић) звао тог дана и питао: ’Како ти је брат, ово је страшно.’ То нисте знали.”


Коментари18
39d4c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sagovornik
@Dragan Batinic. Ne bojte se, i taj bi se (parlament) brzo ubudjao.
мргуд
Гледао сам и слушао већи део преноса и установио да сам гледао погрешан канал. Где су то пређашњи коментатори гледали да је неко из опозиције нешто сувисло рекао? Не волем ја премијера, одавно још док је министар обмане био, али гледајући и слушајући ову тзв опозицију све сам сигурнији да ћу, овога пута, на изборе. А гласаћу за њега, таман ме рука заболела. Зашто? Па шта то нуде остали? И ко су ти остали? И ко од тих осталих помиње Србију? А сви се нагло обогатили, од "колкеге пољопривредника" преко Чеде до Шутановца, Влаховића, дулића, Бубала..... У силној њиној неспособности и лоповлуку Вучић је за њих доктор части и поштења испао.
vitez
Tačno je to da su se ovi obogatili, obogatla se i vlas i opozicija, eto Vučić mislite da nije, ali tako to ide nije on ali jeste njegov brat, kum, drug. Jedini koji se nje obogatio je Koštunica, pa što ga ne birasmo, ako ćemo o poštenju. Ostavte vi poštenje, ja hoću sposobnog državnika, koji postavlja institucije, hoću institucije koje rade za narod, neću lidera.
Препоручујем 5
Цицка
Значи смењује се због речи а због криминалних дела која су се раније починила нити је било речи нити је било смене
momcilo
Gasica zbog toga sto nije podneo ostavku, treba smeniti I zato sto je cela skupstina I vlada utrosili jedan celi radni dan na njegovu smenu. Zar nije bilo lakse i jeftinije za narod da je iz moralnih razloga podneo ostavku, I cekati priliku da negde bude ambassador.
milojica dragicev
Farma je nula.Ovo je,bolji sou.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља