субота, 06.06.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 18.02.2016. у 12:45 Јасна Вујичић, нутрициониста
ИСХРАНА

Прокељ богат витамином Це

Мањи „брат” купуса има снажно антиоксидативно дејство и утиче на блокирање ћелија рака
У исхрани се најчешће једе као прилог или као салата (Фото „Пиксабеј”)

Прокељ је поврће из фамилије купуса на који највише и подсећа, али је знатно мањи. У истој фамилији се налазе и кељ, раштан, келераба, броколи. Ово поврће је најчешће величине ораха, округао баш и као његов „велики брат” купус; није богат калоријама, али зато минерала, влакана, биљних протеина и витамина има у изобиљу.

То је поврће које садржи значајне количине витамина, фолне киселине и дијеталних влакана.

Калоријска вредност прокеља је 43 калорије у 100 грама, а у тој количини садржи: угљених хидрата девет грама (шећера 2,2 грама, влакана 3,8 грама), масти само 0,3 грама и беланчевина 3,4 грама. Прокељ садржи значајне количине витамина Це и витамина Ка, док нешто мање има витамина А и комплекса Бе витамина. Прокељ садржи и разне минерале: гвожђе, калцијум, фосфор, магнезијум, калијум, цинк и натријум.

Верује се да је ово поврће добро као превентива за појаву рака дебелог црева зато што садржи синигрин. Друго хемијско једињење, сулфорафан, које прокељ такође садржи има снажно антиоксидативно дејство и такође помаже у борби против рака.

Припрема са гледањем на сат
Одсеците крајеве прокеља и огулите листове који су напола огуљени. Кувајте их у води или на пари или их пржите са мешањем у воку. Ако користите мање главице, оне ће се брже припремити и мање ће изгубити храњивих материја. Савет је да се не претерује са термичком обрадом, јер ће прокељ постати превише мекан и сив, и добиће опор и интензиван горкаст укус.

Прокељ такође садржи и индол-три-карбинол, једињење које утиче на блокирање ћелија рака, тако што поправља штету на ћелијама ДНК ланца. Ипак ово није магично биље, па пацијенти који узимају антикоагуланте не смеју да га конзумирају у већим количинама, јер садржи витамин Ка.

У исхрани се најчешће једе као прилог, али и као салата. Могуће га је припремити на много начина, што зависи и од рецепта и намене. Пожељно је да се припрема истог дана када је купљен или дан после куповине јер, за разлику од купуса, не одржава се дуго у свежем стању а и мора да се држи у фрижидеру. Ако се превише кува развиће специфичну горчину па мора да се води рачуна и о времену барења. Ако се прокељ кува у води, одређена количина поменутих једињења деградира, па га је најбоље кувати га на пари или га припремати на начин „пржи-мешај”.

Прокељ је узгајан од старих времена, чак се јео и у старом Риму. Пре неких 500 година постао је популаран на подручјима данашње Холандије и Белгије. Узгаја се широм света и доступан је и у нашим маркетима.

Коментари0
ae39c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља