недеља, 24.06.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:32

Избори 24. априла

уторак, 01.03.2016. у 21:30
(Фото Бета-АП/Дарко Војиновић)

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће ванредни избори бити одржани највероватније 24. априла.

„У року од два дана влада ће упутити председнику Србије образложен предлог”, рекао је Вучић за РТС и додао да председник одлучује кад ће бити одржани избори и то ће највероватније бити 24. априла.

Он је истакао да ће ови избори бити референдум - хоће ли Србија 2020. да буде модерна европска земља, или ће да се врати у прошлост, унутрашње сукобе и лошије односе у региону.

„Србија мора да буде уједињена. Хоћу да грађанима поставимо јасне циљеве, наш је задатак да покажемо који нам је пут у будућност у наредне четири године”, казао је Вучић.

Како је рекао, сада је Влада у периоду када постоје три кључна питања.

Прво је: како напред и куда даље? Друго је шта је циљ у наредном периоду и може ли да се оствари. Треће је сагледавање политичке сцене.

Најважније је да постигнемо јединство, објаснио је премијер и додао да се на изборе и одлучио када је видео да то јединство не постоји.

„Суштина је да за четири године постигнемо европски стандард”, навео је премијер.

Наводећи да странка коју води више неће имати такву већину какву је имала, Вучић је рекао да је спреман да ризикује много, јер је у питању будцухнсот Србије, која је важнија од било кога појединачно.

„Суштина је у томе да сам схватио да смо успели јер смо имали дисциплину, били уједињени, а данас не видим да сви имамо исте циљеве, већ имамо различите и хоћу да те циљеве изнесемо пред грађане”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да неће правити компромисе кад је реч о будућности Србије.

„Не пада ми, међутим, на памет да правим компромисе зарад опстанка на власти, ни политичке, нити било какве друге”, рекао је Вучић.

Не пада ми на памет да сарађујем са десничарским странкама, које би тражиле да не идемо у ЕУ, нити са оним другим, рекао је, који кажу да Русији морамо да уведемо санкције и да се вратимо у време пљачкашке приватизације.

Упитан да ли ће СНС сарађивати са СПС после избора, Вучић је рекао да је неко ко добро разуме политичку реалност, да је разумео све њихове поруке претходних дана и месеци и да о евентуалној сарадњи има времена да се говори.

„Неки су у стању у дану да се уједине и разједине зарад власти, мене то не занима”, рекао је Вучић.

Истакао је да напредњацима социјалисти ни сада нису били потребни, али да је он желео да они буду у влади и да Србија буде уједињена.

Вучић је рекао и да на предстојећим изборима могу да победе неки други, да нема проблем са тим, да ће његово да буде да том неком честита, али да тражи од људи да одговорно гледају на то за кога ће да гласају.

Вучић је подсетио да је 22 месеца председник Владе Србије, нагласивши да не постоји поноснији човек на свету од њега.

„Не постоји ништа важније нити лепше, нити веће, што човек може да сања, да уради за земљу коју воли, за своју земљу”, рекао је Вучић.

Он је додао да се заједно са пријатељима и сарадницима борио за успех Србије и подсетио да током та 22 месеца није био лак период, имајући у виду да је држава била пред потпуним банкротством захваљујући неодговорној политици претходних власти, да се суочила са катастрофалним поплавама, да је почео рат у Украјини, да је почела мигрантска криза...

„Не постоји проблем који нашу земљу није задесио”.

„Имали сте нестабилност у региону, и у свему томе успели смо земљу да стабилизујемо, спасимо од банкротства, не само да преопловимо дефицит вех направимо шансе за будућност, да земљу извучемо из рецесије и да економија буде у успону и да у наредне три-четири године имамо само позитиван тренд раста”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је влада, и поред тога што су земљу задесиле тешке ствари, попут поплава и мигрантске кризе, успела да постигне доста тога зато што су сви били уједињени.

„Успели смо да задржимо стабилност у земљи, свуда је било сузавца и камења, само код нас није. „

Премијер је указао и да су свуда у свету одбрањени витални интереси Србије.

„Захваљујући нашој политици нисмо проглашени за геноцидни народ у СБ УН, и успели смо да победимо у наметнутом царинском рату са Хрватском”, рекао је Вучић и истакао и да су сачувани интереси по питању УНЕСК-а, преноси Танјуг.

Обавеза ми је најмарљивији рад, макар „искакао из фрижидера"

Премијер Александар Вучић нашалио се на сопствени рачун, рекавши да „искаче из фрижидера”, али је истакао да сматра својом обавезом пун ангажман и најмарљивије обављање свог посла.

„Знам да ми замерају што се превише појављујем на телевизији..знам, што кажу клинци, да 'искачем из фрижидера'“, рекао је премијер за РТС и додао да је то и била моја намера и жеља да најмарљивије ради свој посао.

Он је подсетио да се од првог дана мандата тако понашао, а не само у ово предизборно време.

Поидсетио је да је отворио 27 фабрика, да се срео са преко 130 страних државника и званичника, преноси Танјуг.

Вучић: Ако добијемо гаранције, имаћемо партнера за ФАП

Влада од стратешког партнера за ФАП у Прибоју тражи гаранције за државни новац , а договора неће бити ако те гаранције не добије, већ ће се тражити нови партнер, изјавио је вечерас премијер Александар Вучић.

Вучић је за РТС рекао да радници ФАП знају да влада ради за њих и да је тешко наћи некога од њих који ће рећи нешто против актуелне владе, додајући да је лично имао више од 60 састанака за ФАП.

Премијер је рекао да је влада нашла стратешког партнера, али да тражи и гаранције за 30 милиона државних пара, преноси Танјуг.

„Тражимо и чекамо те гаранције, ако их добијемо имамо пословног партнера, ако их не добијемо, тражићемо другог”, рекао је Вучић и додао да би јавност, без гаранција, рекла да је влада бацила државне паре.

Вучић је рекао да је у међувремену у Прибој дошла погранична полиција у којој ће стотину радника добити посао, да ће у немачкој и шпанској фирми које ће такође отићи у Прибој запослити 300 људи.

Радницима ФАП-а су, подсетио је, исплаћиване плате које, истина, касне девет месеци.

Вучић је подсетио да влада није наследила „мерцедес” него затворену и зарђалу фабрику са огромним дуговима коју покушава да извуче и за коју се бори сваког дана.

Вучић је поздравио раднике у ФАП-у.

Нису плате смањене зато што је неко луд или глуп

Премијер Александар Вучић изјавио је да су смањење плата и пензија били тешки, али неопходни кораци, и да људи за то имају разумевања.

„Не би их смањио нико зато што је луд или глуп, већ зато што је морао да предузме тешке кораке и мере, а не неко ко ће да се додворава народу сваки дан”, рекао је Вучић за РТС.

Он је истакао да у јануару и децембру имамо највеће плате у историји, а да је посебно захвалан пензионерима коју су издржали најтежи терет, јер су знали да то раде за будућност и своју децу, преноси Танјуг.

Жилаво се боримо за Железару Смедерево и за РТБ Бор

Вучић је за РТС рекао да питање Железаре није лако за решавање, јер је у супротном америчка компанија својевремено не би оставила за динар и не би они који су владали раније оставили пустош у тој фабрици.

Железара, према његовим речима, није била профитабилна, не зато што су људи у њој неспособни и што је неко лоше радио, већ што је цена челика на светском тржишту пала.

„Да је цена остала иста били бисмо профитабилни, али на то не можемо да утичемо”, рекао је Вучић, додајући да се Влада Србије бори за 5.000 радника у Железари, али и за 5.000 њихових коопераната.

Премијер је истакао и да синдикати и радници подржавају владу, јер знају колико се труди и шта све ради.

„У Кину сам ишао два дана само да бих о томе разговарао”,рекао је Вучић, најављујући да је извесно да ће кинески партнер ускоро доћи и да ће за два дана бити расписан тендер за приватизацију.

Говорећи о односу ЕУ према том питању, премијер је рекао да је Унија наш партнер, да су до сада помагали и да верује да ће нам помоћи и у будуће.

Поручио је и да није био спреман, као неки други, да каже да сутра затварамо Железару, РТБ Бор и ФАП.

„Жилаво се боримо, за ове две године ти радници су имали пуну плату и својим породицама носили те плате, да није било ове владе остали би иза катанца закључани, као и радници у Бору који то треба да знају, којима је свашта нуђено, од намештаја, до кикирикија”, истакао је Вучић.

Политика субвенција инвеститорима једина могућа

Премијер Александар Вучић изјавио је да верује да је политика субвенционисања инвеститора једина могућа политика.

Он је објаснио да то знају и неке друге земље и да се Србија бори за инвеститоре са Македонијом и Бугарском.

Вучић је истакао да је Ер Србија наша фирма која је убедљиво најуспешнија у региону и која ће летети за Америку.

Навео је да неки хоће да сруше све оно што је најбоље.

„Па и Аеродром и Ер Србију, коју данас сви у свету хвале”, приметио је премијер.

Он је подсетио је да је ЈАТ дуговао 700 милиона евра и да је држава највећи део тог дуга отписала.

„ЈАТ је био пропала фирма”, подсетио је премијер.

Када је реч о пољопривреди Вучић је истакао да је држава спремна да повећа субвенције, али уколико српски сељак почне да размишља „снажније према будућности”.

„Млекари су задовољни, ратари нису. Поправићемо то, али хајде да не зависимо од суше следеће године. Размишљате о машинама за наводњавање. Даћемо, не кредите, већ директне паре”, рекао је Вучић и констатовао да таквог размишљања нема.

На критике да субвенције у пољопривреди за домаће произвођаче касне, док се странцима дају за отварање радних места, Вучић је поручио да су субвенције касниле, али да су исплаћене око 29. јануара и да ће за пролећу сетву бити исплаћене на време.

„Тачно је да су субвенције мање јер нам је намера да направимо инвестициони амбијент да људи инвестирју у пољопривреду у будућност”, рекао је Вучић.

Он је објаснио да је држава спремна да плати 600.000 динара, ако примера ради комбајн кошта милион и по, држава ће поллонити до 55 одсто укупне вредности.

„Даћемо и озбиљнији новац, ако сте спремни да инвестирате у пољопривреду, а не да живмо од тога тако што ће тајкуни накупцима, а накупци тајкунима, па да од 2.000- до 4.000 динара да неко живи више. Од тога никакве среће немамо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић: Поносан сам колико је путева направљено

Сви аутопутеви у Србији ће бити завршени за годину и један месец, годину и два месеца, изјавио је вечерас премијер Србије Александар Вучић, поручујући да је поносан на то колико је путева направљано за време мандата актуелне владе.

Вучић је за РТС појаснио да ће грађани Србије од Београда до бугарске границе и од Суботице и Шида до границе са Македонијом имати сво време аутопут, па и кроз Грделичку клисуру.

Најавио је да ће ускоро да отвори деоницу Грабовница-Грделица, у дужини од 5,8 километара, да остаје још 28 километара кроз клисуру и 8,5 на деоници Левосоје-Српска кућа.

Како каже, нешто већи проблеми постоје око Димитровграда, али да ће и то све бити завршено.

„Све то кад радите и градите, онда видите да на једном мосту или том делу при мосту један од извођача, а још му нису истекли рокови за исправлање свега, на 479 метара има неколико рупа, еј па то није ауто пут, па то су све рупе”, рекао је Вучић.

Поручио је да је поносан на то колико је путева направљено за време његовог мандата.

„Ја сутра могу да одем, али ће сви морати да кажу да су ти аутопутеви изграђени за време владе коју је водио Вучић. Баш ме брига да ли ћете да вичете Вуцичху педеру, Вучићу магарче или како год хоћете, то је у ово време изграђено и то у најтеже могуће време, у време поплава, финансијске консолидације...”, рекао је Вучић.

Вучић о Хагу: Бринућу о грађанима и поштовати закон

Премијер Србије Александар Вучић поручио је, поводом захтева Хашког трибунала за изручење троје чланова Српске радикалне странке, да је његов посао да брине о грађанима Србије и поштовању закона, и да ће се у складу с тим понашати.

Вучић је, гостујући на РТС-у, рекао да је Влада Србије добила више налога из Хага, као и одговор председника Трибунала Теодора Мерона, али да у њему не пише зашто Здравко Толимир није пуштен на слободу.

„То је кључно питање. Иако је добио гаранције Владе Србије, иако смо упозорили Хашки трибунал да морају да га пусте, да ћемо да га вратимо. Човек је мртав. Нико не каже да су га убили, већ да је требало да га пусте на слободу, да има боље лечење и буде са својом породицом”, рекао је Вучић.

Он је додао да је то последњи од више примера у којем је неки грађанин Србије преминуо у Хагу.

На констатацију да се, упркос томе, Србији и даље постављају захтеви за изручењем лидера радикала Војислава Шешеља и троје чланова те странке, и да ли би то утицало на изборну кампању уколико би власт поступила по тим захтевима, Вучић је одговорио да је његов посао да брине о грађанима Србије.

„Мој посао као предсдника Владе Србије јесте да бринем о грађанима Србије, поштовању закона и њиховом спровођењу и у складу с тим ћу се понашати”, рекао је Вучић.

Упитан да ли је сагласан са мишљењем председника Србије Томислава Николића који је рекао да Шешељ и Вјерица Радета морају да иде у Хаг, да је „то држава”, и да ли се „не слаже” с Николићем, Вучић је одгворио:

„Не мислим да се не слажем. Већ сам рекао шта мислим по том питању”, преноси Танјуг.

Неће бити референдума о НАТО, Србија није ни изразила жељу

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да никаквог референдума о НАТО неће бити, јер Србија није ни изразила жељу да приступи тој војној алијанси.

„Србија неће у НАТО, већ да хоће да буде војно неутрална”, истакао је Вучић за РТС.

За споразум који је недавно ратификован у републичком парламенту каже да није споран, да је реч о техничком споразуму, који је потписан 2006. године, а који су потписали „велики родољуби који би да баце Србију у прошлост и који данас соле памет”.

„Нисмо ништа лоше урадили, радили смо најбоље за нашу земљу”, истакао је.

Међутим, „кренула је хистерична кампања која треба Србију да подели, којој ћу да се супротставим":

„Наша полтика је - ми волимо Србију, поштујемо САД и Русију, идемо у ЕУ, али волимо Србију изнад свега”, истакао је Вучић.

Поручио је да неће да дозволи да се на такав начин говори о Србији, јер Србија не иде ни на ову, ни на ону страну.

Каже и да уместо да причамо о послу, радним местима, о томе како ћемо да решавамо проблеме, треба да причамо о нечему што не постоји, што је измишљено питање.

„Доста је Србија живела у небесима, треба да живи на земљи, чврсто, тврдо и да гледа у будцност. Они који хоће Србију да воде у небеса доста су је водили”, рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија мора остати на европском путу.

„Важно нам је да уведемо правила ЕУ, не само приступање. Важно је да будемо на европском путу будемо због инвестиотра. Они који говоре да нам није потребан тај пут, су неодговорни. Не знам који су то други планови нити алтернативе. Упркос добром односу са Русијом, нисам спреман да жртвујем европски пут Србије”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић: Неће бити великих проблема због мигранта у Србији

Мигрантска криза неће направити велике проблеме на територији Србије, изјавио је премијер Александар Вучић и истакао да су оцене да ће Србија постати преплављена мигрантима и Балкан постати „логор за мигранте” завереничке теорије за плашење народа.

„Сигуран сам да на целој територији Србије, укључујући и Косово и Метохију, неће бити великих проблема, иако то нису једноставни изазови”, рекао је Вучић.

Он је, такође, оценио да мигранти неће бирати руту преко Албаније и Косова јер би, да им је то одговарало, одавно кренули тим путем.

Упитан како коментарише оцене да ће Балкан постати логор за мигранте, Вучић је рекао да су то завереничке терорије којима „велики заштитници српских интереса плаше народ”.

Вучић је рекао да се цела Европа урушава под тим великим проблемом, који је довео и до других промена којих се „прибојава”, какви су црнокошуљаши у центру Загреба или они који би да се у Србији понашсају као Аљбин Курти (Самоопредељење) у Приштини, преноси Танјуг.


Коментари35
74611
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Radoje Stjepović
Значи, дошао му је крај - 24. април! Доста је и било за Њега и његове СНС-овце који су, док си рекао бритва, - погледај ти то, сад, брајко мој! - задужили Србију за још додатних, нових, десет милијарди долара! А о косовским Шиптарима - једино,МУ, не ваља Аљбен Курти, а о Тачију, доказаном кољачу Срба, нема ниједну лошу реч!Shum interesant!
Mane Revolucija
Stiven Sigal,nije gledao ali sve zna!Prayne price!!!
Zorica J.
Nisu Izbori bioskop.pa kupiš kartu i gledaš šta dobiješ. U svetu političari izlazu svoj Program biračima mesecima unapred.Nigde nisam pročitala ni jedan plan i program neke stranke.Svi jurišaju da ugrabe deo kolača od uboge starice, a njena deca će i dalje , da gladuju.
dzems bond 2
Nisi se trudila. Procitaj program Dosta je bilo. Medijski mrak, pa nema ni normalnog toka informacija.
Препоручујем 13
dzems bond
Nisi se trudila. Procitaj program DVERI
Препоручујем 15
Slobodan Ratković
Ni na kraj pameti mi nebi bilo palo da detaljno pročitam sve ovo što je u prednjem intervjuu izjavio Vučić.Taj tekst bi trebali pažljivo da pročitaju psiholozi i psihijatri jer pas s maslom nebi bio u stanju da ga proguta.Ovaj čovjek se nalazi u dubokoj psihičkoj krizi,a niko da ga,barem dobronamjerno opomene da je i suviše zabrazdio u sfere koje nemaju ništa zajedničko sa onim šta obećava.Očigledno je da su njim zavladale demonske sile koje ga onemogućavaju da koristi zdrav razum,tj.razum koji nam je Bog dao.Vučiću,ne mogu Srbiju i njen narod spašavati,niti izvesti u "zlatne horizonte" oni koji su je unesrećili za vijekove vijekova!Zar Ti to stvarno nije jesno?Bolna je spoznaja u kojoj mjeri je srpski narod postao nezainteresovan za vlastitu budućnost,i u kojoj mjeri je sam sebe srozao u ponor beznadja,kukavičluka i naivnosti.Svi mi imamo samo jedan život i trošimo ga na pozitivne i čovjeka dostojne sadržaje,a ne na ono što Srbe i Srbiju gura u potpunu propast.S.R.
doktor detus
... ja sam gledajuci taj "intervju" (monolog) veoma optimistican - samo je pitanje trenutka kada ce se ta vuciceva kula od karata urusiti - treba se spremati za taj trenutak..
Препоручујем 20
Stiven Sigal
U narodu se za sve ovo što već par godina unazad čini aktuelni srpski premijer kaže jasno i slikovito "upleo se ko pile u kučinu"a može i "mnogo hteo mnogo započeo". Nametnuti izbor najbližih saradnika (jer sumnjam da bi neko iole inteligentan mogao samostalno da ih izabere) je očajan - rezultati evidentni svakog dana u svakom pogledu. U celoj kombinaciji se i ne može ići u rešenja problema ( i naravno efikasno rešavati) od manjih ka većim - sistematski, planski, zaista reformatorski. Međutim sve ovo napred napisano nikako ne treba shvatiti kao bilo čiji alibi za stihiju koja ovde traje li traje "nesmanjenom žestinom". Uvek postoje alternative - časna ostavka uz "hvala narode moj ali ja dalje ne mogu na ovakav način". Problem je ne ko može već ko sme na sasvim drugačiji po državu/narod bolji način?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља