понедељак, 17.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:47
ИНТЕРВЈУ: БОРИС ТАДИЋ, председник Социјалдемократске странке

Сигурно нећемо ући у Вучићеву владу

У мандату владе Мирка Цветковића имали смо 499.000 сиромашних грађана, оних који не могу да живе од својих примања и којима је потребна заштита државе, а данас имамо готово 650.000
Аутор: Биљана Баковићнедеља, 20.03.2016. у 22:00
(Фото Зоран Анастасијевић)

Борис Тадић, лидер Социјалдемократске странке, уверен је да ће Савез за бољу Србију са Ненадом Чанком и Чедомиром Јовановићем на изборима 24. априла постићи бољи резултат него што је пре две године добила његова коалиција са Чанковом Лигом, већ и самим тим што су сада појачани за ЛДП. Уверен је и да ће цензус прећи, како каже, националистичке и антиевропске странке, па ће се свакако после ових избора променити структура српског парламента, а актуелни премијер Александар Вучић доживеће изненађење. Вучић ће имати, сматра Тадић, великих проблема да формира владу какву је мислио да ће формирати кад је ушао у ванредне изборе.

– Уколико будемо имали иоле фер кампању, не мислим да ће имати већину ни са социјалистима, али ту реченицу сада не ковертирам као у шаху. Уколико не будемо имали фер кампању, наравно, све је могуће – каже Тадић у разговору за „Политику”, током којег је износио замерке на рад медија, оцењујући да је већина – режимска. Наводи, између осталог, да РТС као јавни сервис води „срамну” уређивачку политику: „Не дозвољава опозицији да уопште приђе том медију. Ја сам последњи интервју РТС-у дао пре годину дана...”

Да ли је то на рачун Драгана Бујошевића?

Он не води уређивачку политику.

Директор је, има утицај...

Он се бави платама и организацијом, а ја говорим о уређивачкој политици. Уколико, дакле, ми из опозиције будемо имали приступ медијима, уверен сам да коалиција Дачић-Вучић неће имати већину у парламенту, јер ћемо моћи да објаснимо грађанима шта се у ствари дешава и у каквој обмани живе, као и да понудимо потребна решења.

Испада као да је Ивица Дачић једини могући коалициони партнер Вучића, насупрот у добром делу јавности увреженом мишљењу да су заправо многи кандидати за Вучићеве коалиционе партнере, а да можда само нису ДС и ДСС-Двери.

Ту потребу да се створи такав утисак имају само режимски медији и Вучић и то је једна прљава политичка игра. То нема везе са реалношћу. У сваком случају, ми сигурно нећемо ући у Вучићеву владу, јер би то било потпуно бесмислено. Оно што ја видим као могућност јесте да евентуално дође до договора са Шешељем. И сам Шешељ говори да постоје одређене околности под којима би он сарађивао са људима које је политички правио.

А да ли постоје икакви разлози због којих бисте ви ушли у власт с Вучићем?

Не. Већ сам одбио улазак у Вучићеву владу, иако сам након прошлих избора имао чак и сугестије из извесних кругова ЕУ да се придружим влади.

А зашто су постављали такве захтеве?

Да се осигура европска будућност Србије.

Потврђујете, дакле, да међународне институције имају утицај на формирање владе у Србији?

Као што видите, немају утицаја, јер сам одбио такву сугестију. Али имају право да кажу шта мисле, као и ми њима, јер живимо у повезаном европском простору.

Ко је то од вас тражио?

’Ајмо даље.

Борко Стефановић каже да је глас за Тадићеву или Пајтићеву колону – бачен глас, јер је то као Вучићева политика, само у свиленим рукавицама и с правим дипломама.

Не бих ја трошио ионако мали простор у новинама на одговор Борку Стефановићу. То је, наравно, бесмислица. Важније је да кажем нешто о економији, која је у катастрофалном стању. Грађанима мора да се одговори којим ћемо путем даље, иначе, ако се поново направи изборна грешка, ми ћемо ући у опасну ситуацију из које више нећемо моћи економски да се извучемо. У мандату владе Мирка Цветковића имали смо 499.000 апсолутно сиромашних грађана, оних који не могу да живе од својих примања и којима је потребна заштита државе, а данас имамо готово 650.000 таквих грађана. То је ефекат рада ове владе, и то грађани треба да знају.

Подсећам и да је у време владе Цветковића, која је радила у условима највеће светске кризе, кључни проблем био око 750.000 незапослених, чиме смо дошли до више од 20 процената грађана који траже посао. Данас по званичним подацима Министарства финансија има и даље 744.000 незапослених, али се тај апсолутни број из пропагандистичких разлога приказује као 16,9 процената. Тако данас Србија напредује, у статистичким обманама.

Како мислите ви да решите све те проблеме?

Решаваћемо их онако како смо их већ успешно решавали. Сви економски параметри из нашег времена бољи су него данашњи, а ми смо имали околности највеће глобалне кризе. Данас немамо економску кризу, али смо на репу свих земаља Југоисточне Европе. Истовремено, свесни смо и грешака које смо чинили. На крају, посвећено пратимо иновативне мере које примењују успешне економије које, за разлику од наше владе, штите своје националне ресурсе, као што су пољопривредно и грађевинско земљиште, али обезбеђују реиндустријализацију кроз инвестициону политику.

Шта бисте ви сада урадили?

Начин на који се води економска политика у Србији је јако опасан. Ми смо последња земља која је почела да примењује погрешну лекцију Европе, а то је примена само мера штедње, без икакве концепције развоја. И Немачка је почела да напушта те мере, а САД их никад нису ни примениле.

Причате те ствари већ неко време, али то се бар по истраживањима јавног мњења не одражава на рејтинге.

Нормално, јер четири године у оркестрираној кампањи влада, њени медији, такозвани аналитичари и финансијске структуре врше даноноћни пресинг у коме лакирају стварност, а за све недаће оптужују опозицију и претходне владе по принципу „држите лопова”! Притом намерно заборављају да је земља коју су они заједно водили крајем деведесетих била разорена, што ратом, што пљачком.

Вероватно сте свесни да у делу јавности постоји мишљење да је Вучић само пошао утабаним стазама, за вама.

То је тек најбољи начин да се утврди Вучићева власт и да се ништа не промени. Неко чак говори бестијалне лажи да сам ја поставио овај медијски систем у Србији. Ма је ли? А ко је правио медијску атмосферу пред убиство Зорана Ђинђића? А ко је правио медијску атмосферу пред убиство Славка Ћурувије? Значи, проблем с медијима постоји и пре мојих мандата.

А зашто ви нисте поправили ту ситуацију?

Имали смо неупоредиво виши ниво медијских слобода у земљи. На томе су радили влада и регулаторна тела, а ја као председник Републике нисам могао да поправим ситуацију, јер бих се мешао, у уставно-правном смислу, у туђе надлежности.

Већ су вас оптуживали да сте били као онај маргарин, зашто се нисте умешали онда и у ту ствар?

А како ће онда оптуживати Вучића који је десет пута више у медијима него што сам био ја?

Мислите да је медијска обмана толико јака да људи више верују телевизији него томе ако скапавају од глади?

Појаснићу као психолог – они који скапавају од глади немају потенцијал да се побуне и да било шта кажу у јавном животу. Тако је свуда у свету, кроз историју човечанства.

Јесте ли ви сада њихов глас?

Наравно да се трудим да будем и њихов глас и да објасним каква је њихова судбина. Земља са оволико апсолутно сиромашних на 7,5 милиона становника је земља без будућности.

Актуелна власт дошла је после вас, умногоме као последица протестног гласања. Како да вам сви ти раније разочарани сада поверују да ће бити другачије него што је било тада?

Ја говорим шта мислим и стојим иза сваког свог дела у прошлости и данас. И не дам никоме да ме вређа и да ме лажно оптужује. Они који неће да гласају за нашу политику, нека гласају за Вучића. Ја и не желим глас оних који сматрају да је у Србији одлично.

А зашто да гласају за вас а не за неког другог из опозиције?

Јер смо, за разлику од ових сада на власти, имали конкретније и опипљивије резултате. Када Зорана Михајловић каже да је Тадић само потписивао споразум о стратешком партнерству са БиХ и Републиком Српском, а Вучић гради мостове, онда она обмањује. Не каже да смо ми не само потписали споразум, него и изградили мост код Сремске Раче. Е, тако власт лаже. Ми смо у то време практично завршили пет капиталних мостова (на Тиси код Сенте, Бешка, Ада Циганлија, Сремска Рача, Земун–Борча), а они овај између Братунца и Љубовије тек почињу да граде, а на власти су четири године. У томе је разлика између нас и њих и других из опозиције.

Чека се још програм ваше коалиције, немате слоган, плакате, билборде... Касните с кампањом или је то ствар тактике?

Изаћи ћемо тачно на време са свим тим.

Ко је ваш кандидат за премијера?

На време ће бити објављено.

Кад је време, месец је дана до избора?

Размислићемо о томе да ли ћемо откривати име кандидата за премијера, јер постоји могућност да се власт острви на сваког кандидата, покушавајући да дезавуише сваког ко би могао довести у питање конкуренцију постојећег премијера. Наћи ћемо најбоље техничко и тактичко решење с тим у вези.


Коментари72
8b582
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

zoran
Guraj Boro.
Pera Perić
Jel ste sigurni da nećete biti pozvani?
Dragoje
Tadicu, najvaznije je da vi: 'sigurno necete ___________ ' (upisati na liniji po zelji) !!! To je tvoja jedina politika. Nestani.
ne razumem sta kaze tadic
Sta hoce da kaze Tadic? Da Vucic nudi Tadicu da udje u njegovu vladu, a Tadic nece? Ili da niko ne nudi Tadicu da udje u Vucicevu vladu, a Tadic nece?
Milica
Molim vas posaljite ih u istoriju, jednom za svagda. Veciti politicari, koji lepo zive, ne znam od cega? daleko im lepa kuca.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља