уторак, 11.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:45

Американци шаљу тенкове на исток Европе

Аутор: Жарко Ракићнедеља, 03.04.2016. у 08:05
(Фото Војска САД)

Сје­ди­ње­не Аме­рич­ке Др­жа­ве пла­ни­ра­ју да јед­ну це­лу оклоп­ну бри­га­ду пре­ба­це на ис­ток Евро­пе. У са­оп­ште­њу Пен­та­го­на на­во­ди се да је ова од­лу­ка до­не­та као од­го­вор на „агре­сив­но“ по­на­ша­ње Ру­си­је и и да се ти­ме, за­пра­во, из­ла­зи у су­срет ис­точ­но­е­вроп­ским чла­ни­ца­ма НА­ТО-а ко­је су за­бри­ну­те за сво­ју без­бед­ност.

Аме­рич­ка од­лу­ка пре­то­че­на у број­ке зна­чи да ће на ис­ток Евро­пе би­ти пре­ба­че­но 4.200 вој­ни­ка, 250, тен­ко­ва, ха­у­би­це и 1.700 во­зи­ла раз­ли­чи­те на­ме­не. Пен­та­гон ни­је пре­ци­зи­рао где ће тач­но би­ти ста­ци­о­ни­ра­на ова аме­рич­ка оклоп­на бри­га­да. Ме­ди­ји на­во­де да ће тру­пе и тен­ко­ви би­ти нај­ве­ро­ват­ни­је рас­по­ре­ђе­ни у бал­тич­ким др­жа­ва­ма и Пољ­ској, а да би не­ки ма­њи део мо­гао да стиг­не и у Ру­му­ни­ју и Бу­гар­ску.

У пр­вим ана­ли­за­ма нај­но­ви­је аме­рич­ке од­лу­ке да по­ша­ље тен­ко­ве на ис­ток Евро­пе на­гла­ша­ва се да та­кав по­тез Ва­шинг­то­на ни­је из­не­на­ђе­ње. Аме­рич­ки пред­сед­ник Ба­рак Оба­ма је у ја­ну­а­ру на­ја­вио до­дат­ни но­вац за ја­ча­ње вој­ног при­су­ства САД на ис­то­ку Ста­рог кон­ти­нен­та. Та­да је ре­че­но да ће у ту свр­ху – са­мо ове го­ди­не – би­ти утро­ше­но до­дат­них 780 ми­ли­о­на до­ла­ра.

Пр­ви при­пад­ни­ци аме­рич­ке оклоп­не бри­га­де тре­ба­ло би да стиг­ну у Евро­пу у фе­бру­а­ру 2017, а ста­ци­о­ни­ра­ње ком­плет­не је­ди­ни­це би­ће окон­ча­но до кра­ја на­ред­не го­ди­не. По­сле то­га САД ће има­ти три ком­плет­не бри­га­де у Евро­пи.

Не­мач­ки днев­ник „Велт“ на­во­ди да ће Аме­ри­кан­ци ме­ња­ти људ­ство у оклоп­ној бри­га­ди на де­вет ме­се­ци. Пла­ни­ра­но је и да део до­дат­не вој­не тех­ни­ке ко­ја сти­же с дру­ге стра­не Атлан­ти­ка бу­де сме­штен у Не­мач­кој, Бел­ги­ји и Хо­лан­ди­ји. Не­мач­ки ме­ди­ји на­во­де не­и­ме­но­ва­не са­го­вор­ни­ке у Пен­та­го­ну ко­ји ис­ти­чу да ће у Евро­пи би­ти „ста­ци­о­ни­ра­на нај­мо­дер­ни­ја вој­на тех­ни­ка ко­ја у овом тре­нут­ку по­сто­ји на све­ту“.

Мо­сква је од­мах од­го­во­ри­ла на од­лу­ку САД да по­ша­љу до­дат­не вој­ни­ке и тен­ко­ве у ру­ски ком­ши­лук. Ру­ски ам­ба­са­дор при НА­ТО-у Алек­сан­дар Гру­шко на­ја­вио је хит­не кон­тра­ме­ре.

„Си­гур­но је да не­ће­мо би­ти не­ми по­сма­тра­чи“, из­ја­вио је Гру­шко ТВ ста­ни­ци Ро­си­ја 24. „При­ме­ни­ће­мо од­го­ва­ра­ју­ће вој­не ме­ре ка­ко би­смо од­го­во­ри­ли на ово по­ја­ча­но аме­рич­ко при­су­ство и по­вра­ти­ли на­ру­ше­ну вој­ну рав­но­те­жу.“

Про­шле не­де­ље за­ме­ник ру­ског ми­ни­стра од­бра­не Ана­то­лиј Ан­то­нов, у ин­тер­вјуу не­мач­кој ста­ни­ци Дој­че ве­ле, од­луч­но је де­ман­то­вао при­че и спе­ку­ла­ци­је о мо­гу­ћој вој­ног агре­си­ји Ру­си­је на бал­тич­ке др­жа­ве, Пољ­ску, Бу­гар­ску и Ма­ђар­ску.

„Мо­ра да пре­ста­не ши­ре­ње гла­си­на о то­ме ка­ко ће Ру­си­ја по­сла­ти сво­је тен­ко­ве у бал­тич­ке др­жа­ве, Бу­дим­пе­шту или Со­фи­ју. Ни­ко то не же­ли. Та­кви пла­но­ви јед­но­став­но не по­сто­је“, на­гла­сио је Ан­то­нов. 

Ру­ски ин­фор­ма­тив­ни пор­тал „Спут­њик” је 25. мар­та, у из­да­њу на не­мач­кој је­зи­ку, об­ја­вио крат­ку вест да Ру­си­ја, због ја­ча­ња при­су­ства НА­ТО-а на ис­то­ку Евро­пе, ша­ље две но­ве ди­ви­зи­је на сво­је за­пад­не гра­ни­це.


Коментари31
7e9a5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ilija
Amerika bi da pljacka ruske resurse naftu zlato jer od kad postoje to im je politika i demokratija
Mica Bor
Nekada je "svabo" slao tenkove na istok, znamo kako je prosao !
Sinisa
Idealne mete za Ruske borbene helikoptere K-52 Aligator.Sto vise dovedu bit ce vise gvozda na smetlistu I to ce se sve pretopiti za novac koji sigurno nece otici porodicama poginulih marinaca.
miroslav
Kao ovi na istoku su ugroženi, pa im veliki brat šalje tenkove. Ovo je provokacija, što za posledicu može imati rat. Žalosno je da oni što spremaju rat, spremaju rat daleko od svoje teritorije. Žalosno je da oni što goste strane trupe u slučaju rata, sigurni su gubitnici. Ako propagandom, sankcijama, izolacijom i lažima im ne uspe slomiti Ruse, možda se ludaci odluče i za rat. Nadam se da ne.
Svetski Mega Car
Kako vi svi koji negativno komentarisete ovaj potez USA mozete da govorite u ime toliko drzava? Ko ste vi da bolje znate sta je za te drzave dobro a sta ne? Nije u pitanju jedna drzava, nego 6. Pitajte poljake u Varsavi, rumune u Bukurestu, bugare u Sofiji, litvance u Rigi, i.t.d. sta oni misle o ovom potezu USA. Da im se to ne svidja, bilo bi demonstracija ili bi se tamosnji mediji negativno o tome izjasnjavali. Toga nema. Znaci poljaci, rumuni, bugari, i.t.d. to zele. Ostavite im to pravo.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља