субота, 30.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 21.04.2016. у 12:27 Јасна Вујичић, нутрициониста
ИСХРАНА

Келерабом против анемије

Поврће слично купусу помаже код смањивања нивоа лошег холестерола и триглицерида, добро утиче на систем за варење и регулише ниво шећера у крви
Келераба има укус који је сличан оном који има корен обичног купуса (Фото Д. Ћирков)

Келераба припада истој фамилији као и обичан купус, али осим бојe (светлозелена или љубичаста), немају много сличности. Док обичан купус има листова напретек, келераба је оскудна листовима и најупотребљивији је корен. Када је о укусу реч, келераба има укус који је сличан оном који има корен обичног купуса.

Најбоља за салате
Млада келераба је величине лоптице за тенис; а користи се највише као салата, у свежем стању. Употреба је једноставна: довољно је поврће само огулити и исећи попут кромпира или је изрендати. Ако се изрендана келераба исцеди кроз газу, добија се укусан сок. Међутим, мора одмах да се употреби јер услед стајања постаје опора и љута.
Осим употребе у салатама и као сок, ово поврће може да се кува и динста. Јестиво је и лишће јер садржи доста минерала и витамина. Када се кува и динста, уништава се витамин Це, па је најбоље користити је у салатама. Може да се комбинује са другим поврћем, а зачини се класично са маслиновим уљем и сирћетом или јогуртом, павлаком или лимуновим соком.

У 100 грама само 27 калорија, што је чини добром намирницом код редукционих дијета. Угљених хидрата има 6,2 грама, шећера 2,6 грама, дијетних влакана 3,6 грама, протеина 1,7 грама. Од витамина, келераба највише има витамина Це, комплекс витамина Бе и витамин Е. Од минерала келераба садржи калцијум, гвожђе, фосфор, калијум, манган, магнезијум.

Ово поврће користи се за смањивање нивоа лошег холестерола и триглицерида у крви. Због садржаја влакана, корисна је особама које имају проблем са затвором, ублажава тегобе код хемороида, а посредно утиче и на смањење ризика од рака дебелог црева.

Келераба помаже код анемије, разних вирусних инфекција, а утиче и на здравље система за варење, зуба и десни.

Цењена је код дијабетичара, јер регулише ниво шећера у крви, а код особа са хипертензијом, регулише крвни притисак. Келераба има улогу и за здравље костију и лимфног система.

Порекло келерабе је у централној и северној Европи на обалама Северног мора и у Немачкој, где се и даље највише употребљава. У продавницама се чува у фрижидеру мада може дуго да се држи и у просторијамa које нису расхлађене. Као и код купуса, келераба се у нашим продавницама може наћи као плод бледозелене или љубичасте боје, а употребљива је само док је млада.

Коментари0
cdcb8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља