понедељак, 27.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:04

Пo плзенско у Немачку

Аутор: М. Лазаревићпетак, 07.03.2008. у 22:00
Боце и гајбице су доста јефтиније у Немачкој, па се исплати вратити их у Чешку

Специјално за „Политику”
Све више Чеха из приграничног подручја одлази у Немачку да тамо купи најбоље чешко (по многима и светско) пиво „пилснер уркел”, јер им се то веома исплати. Купе јефтиније пиво за четири круне, око 13,2 динара по флаши, а додатно још толико зараде на амбалажи.

Трговци на подручју уз границу с Немачкој приметили су да им све више долази пивских флаша на откуп с немачком етикетом. Њима је, наравно, важно да су боце исте, а не етикете, тако да се флаше с немачким етикетама несметано откупљују и сада већ чине око 15 одсто укупно враћених флаша у приграничном подручју.

Боце и гајбице су доста јефтиније у Немачкој, па се исплати вратити их у Чешку – боце су скупље у Чешкој за око једну круну, а гајбица за преко 50 круна. Све у свему, када се купи гајбица плзенског пива у Немачкој уштеди се укупно, на пиву и амбалажи, 160 круна, односно 528 динара.

Новинари су одмах израчунали да би се, пошто нема никакве царине између две суседне земље ЕУ, на једном камиону пива тако могло зарадити чак 217.000 круна, што износи негде око 8.700 евра. Проблем је, међутим, у томе што се у Чешкој не може продавати пиво с немачким етикетама.

А зашто плзенски „Праздрој” продаје пиво скупље у Чешкој него у Немачкој? Па, вероватно зато што у Чешкој, где држи око половину тржишта, има много слабију конкуренцију него у Немачкој. У Чешкој ова фирма, у саставу пивског концерна „СААБ Милер”, светског произвођача пива број два (први је белгијски „Инбев”, власник Апатинске пиваре), нема праву конкуренцију, а ни извоз се више због галопирајућег раста круне много не исплати. У иностранству ова фирма, која је лане остварила чист профит од око 150 милиона евра, продаје са упола мањим профитом него у Чешкој. Наравно, мора се бар нешто продавати и изван земље. Али пиво није роба баш подесна за извоз, нарочито на удаљена тржишта, па се зато све више траже решења улагањем у пиваре, на пример у Пољској или Русији, где се више исплати производити плзенско пиво. А на то што се доскоро тврдило да главна тајна укуса плзенског пива јесте у плзенској води, ником ништа. Ко се тога још уопште сећа?


Коментари0
c7ead
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља