четвртак, 20.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:52

У мају бирамо између Европе и изолације

субота, 08.03.2008. у 22:00
Драган Шутановац (Фото Ж. Јовановић)

Сигуран сам да ће избори 11. маја бити референдум за европску перспективу Србије или за Србију изолације, каква је била Албанија под Енвером Хоџом. Грађани су већ дали свој суд на председничким изборима, али очигледно је да поједини политичари нису разумели шта грађани Србије желе – каже за „Политику”, коментаришући пад владе у којој је министар одбране Драган Шутановац, потпредседник Демократске странке.

У разговору, који је, иначе, вођен у петак, дан пре него што је јавности саопштено да је влада пала, Шутановац је рекао и да циљ ДС-а јесте улазак Србије у Европску унију, али и да је пре тога битно потписати Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, како би Србија добила приступ европским фондовима без којих не може економски да се развија.

– Не сумњам у искреност дојучерашњих коалиционих партнера који желе да Косово остане у саставу Србије. Али, постоје ствари које не доприносе томе и треба да се суочимо с реалношћу, свака одлука која нас удаљавала од Европе удаљава нас и од европских стандарда. Ако не будемо имали могућност приступа европским фондовима, нећемо моћи да одржимо стабилност ни у ужем делу Србије, а камоли на Косову и Метохији. Наивно је веровање да тиме што заустављамо воз или преузмемо неки пункт ми стабилизујемо земљу и остварујемо неки утицај на Косову и Метохији – каже Шутановац.

У чему је онда разлика између Либерално-демократске партије и ДС-а када је реч о односу према ЕУ и према Косову?

Велики део чланова ЛДП-а поникао је из ДС-а и они желе Србију у Европи. И њихов сан је да се испуни визија Зорана Ђинђића – Србија у Европи. Нико нема тапију на визију, битно је ко може да је оствари и на који начин. Сигуран сам да је то циљ већине грађана Србије.

Да ли је за Србију пут у ЕУ још отворен?

Наравно. Подсетио бих само да је пре годину и по дана у Београду било више десетина билборда ДСС-а на којима је човек држао дете које је пружало руке ка звездама, што је симбол ЕУ, с натписом „Изводљиво је”. Ми смо с том политиком и ушли у владу.

До уласка Србије у ЕУ има много етапа…

У овом тренутку се води једна, усудио бих се да кажем, беспредметна расправа, јер до самог уласка у ЕУ треба да испунимо доста критеријума. Много воде ће протећи док се то деси. Данас је суштинско питање да ли ћемо ми отворити приступне фондове ЕУ нашој земљи или нећемо. Да ли ћемо у будућности црпети разне погодности из ЕУ или нећемо. Нико нам сад није понудио улазак у ЕУ. У четвртак је на седници владе, на којој смо као и до сада имали извештај о европским интеграцијама, потпредседник владе Ђелић рекао да се настављају разговори око фондова у вези са школством. Нисам приметио да је ико рекао да то не прихвата. Неприродно је да део владе мисли да може истовремено да извлачи погодности од Европе и да је сатанизује.

Хоће ли и када бити потписан Споразум о стабилизацији и придруживању?

Тај споразум представља улазак у друштво држава које имају могућност да користе одређене погодности у здравству, школству, пољопривреди… У свему што је нашој држави неопходно.

Кад Србија дође на праг ЕУ, један од услова биће да нормализује односе с државама у окружењу. То ће да значи и признавање Косова као независне државе. Шта ћете радити у том случају?

Хајде да прво видимо у каквом ће стању бити држава, ако дођемо до тога. Сада имамо две опције. Или да држава буде разорена и санкционисана, да по препоруци државног секретара у Министарству за Косово и Метохију буду бојкотована страна предузећа, што ће више стотина хиљада људи који у њима раде оставити без посла. Друга могућност је да се држава економски утемељи и буде знатно снажнија него што је сада. Хајде да решавамо животна питања, а друге проблеме ћемо решавати када дођемо до њих.

Значи циљ је ДС-а да се иде на потписивање ССП и добијање приступа фондовима ЕУ. А кад дођемо до тог услова?

Хајде да дођемо до овог услова. Поново имамо понуду да будемо рупа на европском персијском тепиху или украс на њему. Сигуран сам да ће грађани Србије у још већем броју дати подршку политици Бориса Тадића и ДС-а.

Колико сте сигурни да је тих 2,3 милиона грађана који су гласали за Тадића њега изабрало због приче о ЕУ, а не због наводног страха од Томе Николића и СРС-а?

Сигурно постоји огроман број бирача који су гласали за Николића јер су убеђени да и он може да нас уведе у ЕУ. Мислим да је за ЕУ данас две трећине грађана Србије, а толико није гласало за Тадића. А што би се неко плашио Николића зар зато што се плаши њега на власти?

Изгледа као да је део Тадићеве кампање између два круга управо посвећен стварању страха од радикала.

Није то стварање страха, то је подсећање на период када су они били на власти. Ти људи се нимало нису изменили. Њихова антиевропска политика, мржња, позивање на сукобе... иста је као што је била.

Али Тадићева предност је била свега 100.000 гласова?

То је испит демократије у Србији. И Квебек је остао у Канади јер је 0,5 одсто грађана више било за то. И никоме не пада на памет да каже да је то мало. Небитно је да ли је то један глас више, али тај глас вам даје за право да водите политику за коју сте добили подршку грађана. То је демократија.

Демократска странка Србије и Коштуница тражили су ових дана да им Брисел одговори на питање да ли признаје легитимне границе Србије. Да ли бисте и Ви желели да чујете одговор на то питање?

Они, заправо, ни за једну државу нису рекли у којим границама је признају.

Да, али су „примили к знању” да је скупштина Косова изгласала декларацију о независности, али нису одговорили на питање председника владе о границама државе Србије.

Наравно да би за нас било најбоље да признају Србију у њеним међународно признатим границама.

Хоћете ли и Ви да се прикључите акцији понављања тог питања из дана у дан док не стигне одговор?

Тренутак је кад одлуке више не могу да се доносе из ината и пркоса, већ из мудрости, да се не одлучује из срца, већ из главе. Треба да видимо колико ми појединим одлукама доприносимо бољитку грађана, пре свега оних на Косову и Метохији. Акциони план Министарства здравља, према којем се плате здравствених радника на Косову повећавају дупло, нешто је конкретно за грађане Косова. Занима ме да свако из свог домена уради нешто конкретно за грађане. Питања која можемо јавно да постављамо нису спорна. Свако може да се попне на буре и да поставља питања. Али чему то доприноси? Расправљали смо о томе на влади – у реду, урадили сте то и то и – шта сад? Нисмо добили одговор. Бојим се да ће неки у будућности исто питање да постављају. Разумем да је неко координатор за Косово и Метохију, али дајте да чујемо шта је стратегија, шта је идеја – да нервирамо Олија Рена или да помогнемо грађанима?

Не мислите ли, ипак, да је метафора о „пењању на буре” помало претерана?

Председник Тадић је рекао на конференцији за новинаре да, ако било ко од политичара треба да нам каже где су нам границе, онда немамо достојанство и да га не занима шта ће о томе да кажу страни политичари, већ шта ће да каже међународно право. Апсолутно се слажем.

Многи, пре свега на Западу, говоре да је Косово изгубљено 1999. Да ли и Ви мислите исто?

Морамо да признамо да суверенитет над Косовом немамо од 1999. године. Над великим делом Косова нисмо имали суверенитет ни деценију пре тога. Не верујем да је Косово изгубљено, али је кључни моменат врло јасан – кад су појединци с Косова имали могућност да своје куће продају за много веће паре од оних за које су куповали куће у Београду. Пошто држава тад није интервенисала, десило се да се огроман део Косова и Метохије прода.

Да ли такав став онда доводи у питање све што се дешавало од 2000. А нарочито оно што се сада дешава у борби за очување Косова у Србији?

По мени не доводи у питање. Све почива на међународном праву. Зато постоје УН и Савет безбедности.

Питам Вас због тога што су биле актуелне две дилеме. На једној страни да је Коштуница само чекао да „извуче” радикале и ДС замени њима, а на другој страни ДС представљају као некога ко није у искрен у борби за Косово.

Он нас тако представља.Косовски мит постоји од 1389. И дан-данас неко држи свећу и покушава да нађе ко је Бранковић у овој ситуацији.

То нису демократе?

Напротив. Мислим да би Бранковић био онај ко би дозволио да нас протерају с Косова и Метохије. Онај који би дозволио да нас истерају из Копнене зоне безбедности, што је могуће. Тај би био Бранковић. Онај ко би Србију затворио и изоловао од целог света.

Ко би то могао да буде?

Онај ко то иницира латентном тензијом која може да доведе до тога да људи који руководе Кфором кажу: „Доста је више. Не можемо да одржавамо стабилност у оваквим условима. Изместите војску и полицију ван Копнене зоне безбедности. То је легитимно, потписала је Влада Србије 1999. године”. Тај који би изазвао ту могућност био би Бранковић. У целој причи о Косову и Метохији, да ли својом непажњом или жељом, огроман број политичара и медија заборавља да Косово и Метохија нису само северни део Косовске Митровице, да већи број Срба живи јужно од Ибра и да највећи глас разума с Косова стиже баш од људи који живе јужно од Митровице у албанском окружењу. Лако је србовати у северном делу Митровице и бити националиста. Али, дајте да видимо како живе људи у Грачаници и како да они србују на адекватан начин.

Марко Р. Петровић

------------------------------------------------------------

Нисам јастреб ДС-а

Недавно сте подсетили на своју идеју од прошле године: да се организује референдум о уласку Србије у ЕУ. Истог дана је председник Тадић рекао да референдум није потребан.

Рекао сам да ћемо ићи на изборе који ће бити референдумски. Само није тако пренето. И имали смо изборе који су били референдумски, јер је четири и по милиона бирача гласало. И имаћемо поново. Резултат ћемо потврдити 11. маја.

Изгледало је да имате другачији став од председника странке, што опет даје повода за приче да постоје несугласице у ДС-у, односно да сте Ви „јастреб” ДС-а.

Ваше питање је продукт удбашког новинарства које је постојало у Србији. Далеко је од тога да сам ја јастреб. Ја сам то рекао пре годину дана и тај референдум је реализован пре месец и више дана. Не постоји сегмент политике о коме ја не износим став у странци и прихватим мишљење већине. И, хвала на питању, у ДС-у нема дилеме. Председник Тадић има „110 одсто” подршку руководства странке. Гласам с две руке!


Коментари37
719a1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

student
"Шутановац је рекао и да циљ ДС-а јесте улазак Србије у Европску унију, али и да је пре тога битно потписати Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, како би Србија добила приступ европским фондовима без којих не може економски да се развија." Kakav je ovo biser? Nemoguc je ekonomski razvoj bez razvojnih fondova? Izvin'te, a kako se onda ljudsko drustvo stiglo od pecine do laptopa? Da nisu mozda Kromanjonci dobijali subvencije EU?
D
Birajmo SLOBODU...
dule
pa koliko ja znam Sutanovac je ministar vojske. Taj covek prica o svemu samo ne o opremanju vojske i njenoj sto hitnijoj reorganizaciji. Covek prica o fondovima a ne kaze koliko teritorija Kosova kosta; kolika joj je vrednost. Hajde da razmisljamo kao sto zapad razmislja. Zar bi oni toliko insistirali na otimanju Srpske teritorije da se nisu dobro izracunali. Ovo pisem zato sto ministra i sve ostale stavljam na istu srpsku stranu i sto hocu da verujem da je patriota. Samo ovakvo ponasanje i ovakve izjave neznam cemu vode: ubiranju poena kod zapadnih " prijatelja" ili izdaja. I za jedno i za drugo u svakoj zemlji se zna kakva je kazna. Sa druge strane u svim ostalim zemljama ovakav intervju se nebi ni pojavio u novinama jer ne odgovara interesima drzave u celini. Pa i novine i televizija i radio treba da budu u interesu odbrane drzave, teritorije JEZIKA istorije i kulture. Postavlja se realno pitanje medija u Srbiji; ko su vlasnici i pod cijom su kontrolom. Voleo bih da mi neko odgovori na to pitanje. S postovanjem.
Mila
Izolacija? Kakve budalastine. Sramota sto tretiraju nas narod kao debile. Sta, Evropa ce da nas izoluje jer nismo hteli da se pridruzimo njenom 'bandom'? To je sve Evropska propaganda. Ovde po novinama kazu ''Srbija ce da odluci u Maju da li ce da izabere Evropu ili izolaciju poput 1990-ih''.
milan()
Ni Tadic ni Sutanovac nemaju argumente. Da imaju valjane argumente izasli bi pred narod i rekli koji su to ovako jedini argument im je izolacija. Gledam ga na B92 ako iko razume sta je hteo da kaze i za cega se DS zalaze alal mu vera. U jednom momentu je njegov stav identican Kostunicinom, pa malo nije pa malo Cedinom, pa tako redom. Jedinoi sto mu je zajdenicko je sa Cedom i terminom "sistem vrednosti". On ga upotreblljava u svakoj desetoj recenici a Ceda u svakoj drugoj.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља