среда, 03.06.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 09.06.2016. у 10:30 Јасна Вујичић, нутрициониста
ИСХРАНА

Спанаћ богат гвожђем

Јела од овог поврћа не смеју се чувати за наредни дан, него се мора бацити уколико се не поједу после спремања
Пре припреме за јело потребно је увек добро га опрати (Фото Д. Јевремовић)

Спанаћ је поврће веома високе биолошке вредности. Изразито је богат гвожђем, калцијумом, каротеном, витаминима Б1, Б2 и Ц. Међутим, садржи непожељна једињења: нитрате и оксалате.

Иако је богат гвожђем, у организму се оно тешко ресорбује, јер је везано за оксалну киселину. Зато се препоручује припрема овог поврћа обавезно са млеком како би се оксална киселина из спанаћа везала за калцијум.

Позната је чињеница да у стварање бубрежног каменца улазе оксалати. Управо због тога не би требало сувише често и у великим количинама конзумирати ово поврће. Такође, калцијум из спанаћа веома се тешко ресорбује, само пет одсто у односу, на пример, на броколи, код кога је степен ресорпције калцијума чак 50 одсто.

Иако је богат гвожђем, у организму се оно тешко ресорбује, јер је везано за оксалну киселину. Зато се препоручује припрема овог поврћа обавезно са млеком како би се оксална киселина из спанаћа везала за калцијум

Испитивања губитка нитрата, витамина Ц, магнезијума и гвожђа у току кулинарске обраде спанаћа (кување и пирјање) показује да долази до њихове разградње и то: нитрати (који су непожељни, а којима је спанаћ богат) за 70 до 85 одсто, витамин Ц за 70 до 80 одсто, магнезијум 30 до 50 одсто, док до губитка гвожђа ни не долази.

Јело од спанаћа се зато не сме чувати за наредни дан, него се мора бацити уколико се не поједе. Воду у којој је куван спанаћ такође треба бацити јер садржи нитрате који се под дејством бактерија претварају у нитрите.

Постојбина ове једногодишње зељасте биљке која нарасте до 30 центиметара у висину је некадашње Персијско царство (данашњи Иран) одакле се најпре проширио на Кину, а преко Сицилије и на поднебље Медитерана. На нашим просторима такође се успешно узгаја па се може конзумирати како у сезони, тако и када је ради дужег чувања обично замрзнут. У смрзнутом облику спанаћ је доступан током читаве године; и има сличне особине као и блитва.

Коментари3
37bfd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ricky Radetic
Draga gospodjo Vujičić, Suprotno vašoj tvrdnji u članku “Spanać bogat gvoždjem” od 09.06.2016. , mleko NE TREBA dodavati spanaću a evo i zašto: 1. Kalcijum iz mleka drastično umanjuje apsorpciju i time iskorišćenje gvoždja iz spanaća 2. Kalcijum iz mleka se vezuje za oksalate iz spanaća i formira kalcijum oksalat koji je glavni sastojak u formiranju kamena u bubregu Srdačan pozdrav, Riki Radetić
dr Slobodan Devic
Namirnica biljnog porekla koja sadrzi najvecu kolicinu gvozdja, koje nae telo relativno lako moze da absorbuje, su SEMENKE BUNDEVE!!
Joca Medicinar - Dopisnik
To ne znaci da ako jedemo spanac dobijamo kostur od celika. To je samo uvecanje gvozdja u obliku koje telo preradi u jedinjenju koje organi naseg tela koriste za normalno funkcionisanje. A dali zato postajemo jaci? Mozda, ali nije bas tako. Sigurno je da postajemo zdraviji ako jedemo spanac, jer nase telo postaje zdravije.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља