петак, 14.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:19

Одлазак најомиљенијег дечјег другара

Милорад Мандић Манда преминуо је изненада, на претпремијери представе „Петар Пан” у позоришту “Бошко Буха”. Сахрана у суботу у Алеји заслужних грађана
Аутор: М. Ђорђевић - М. Сретеновић - А. Куртешсреда, 15.06.2016. у 19:24

Глумац Милорад Мандић Манда изненада je преминуо у 55. години, пошто му је позлило на сцени током извођења представе,. На претпремијери дечје представе „Петар Пан” позоришта „Бошко Буха”, која се игра у Установи културе „Вук Стефановић Караџић”, Мандић је пао на сцени, а недуго након тога је преминуо.

Почетком маја је напунио 55 година.

Дипломирао је  глуму на Факултету драмских уметности у класи професора Владимира Јевтовића. После дипломирања је постао члан београдског дечјег позоришта „Бошко Буха”. Године1989. снимио је више од 270 епизода емисије „Бајка за лаку ноћ” које су се емитовале на националној телевизији.

Сам сам направио име, презиме и надимак. Не кајем се ни због једног потеза у животу. Све што сам направио било је зато што сам у то веровао. За дечје емисије никада нисам имао сценарио. Све се дешавало спонтано и углавном су клинци били они који воде емисију, ја сам их само усмеравао, био сам саобраћајац за децу!

Од 1989. до 1995. водио је емисију за децу „С оне стране дуге”, што га је уз Бранка Коцкицу, учинило једним од најпопуларнијих дечјих глумаца и забављача.  Памти се његово чувено питање “Јесте ли се заљубишка?”

Милорад Мандић је играо у бројним српским филмовима, а најзапаженију улогу остварио је у филму Срђана Драгојевића „Лепа села лепо горе”. Као млад глумац играо је у серији „Вук Караџић” поред Микија Манојловића и Александра Берчека, а тада га је, како каже, редитељ те монументалне серије Ђорђе Кадијевић, научио да само онај ко чека може да се бави глумом.

Он је дочекао бројне улоге у филму, серији и позоришту, међу којима ће се памтити његови ликови и реплике у филмовима „Лепа села, лепо горе”, „Ивкова слава”, „Мртав ладан”, „Пљачка Трећег рајха”, „Точкови”, „Три палме за две битанге и рибицу”, „Браћа по матери”, те у серијама „Село гори, а баба се чешља”, „Равна гора”, „Јагодићи”, „Бољи живот”.

Родитељ и пријатељ деце више од четири деценије Манда је говорио да је срећан човек и да га  управо деца чине срећним.

 „За њих сам спреман свашта да урадим, да се не умарам. Њихова срећа када отворе новогодишњи пакетић, шта раде очи, како ручице журе да брже–боље виде шта је у кутији, тај тренутак је непроцењив”.

Као директор позоришта Бошко Буха борио се за углед ове куће за пристојније услове рада.

–Мој највећи задатак на месту управника је брига о овој породици која броји преко шездесет људи. Урадићу све да Београд и Србија добију сцену достојну репертоара за који смо једини задужени на овим просторима. Ми смо највећи ансамбл дечијег позоришта на Балкану. Репертоарски се бавимо васпитавањем, одрастањем, културним образовањем деце и припремом за одлазак у велике театре. Деца морају да знају шта је позориште, а наш задатак је да их научимо да прате представу, као и да им покажемо јасну разлику између добра и зла, говорио је Манда.

Истицао је  да је позориште место на коме се стичу драгоцена искуства и граде успомене, на ком се размењују сазнања, ставови и емоције, које је у данашње време последња оаза сувислих мисли.

Позориште за децу је још важније, јер осим што припрема публику за вечерње позориште, оно и учи најмлађе животним вредностима и томе да једног дана буду активни чиниоци друштва и доносиоци одлука, а не само пасивни посматрачи. Зато је свако улагање у њега улагање у будућност

 „Позориште за децу је још важније, јер осим што припрема публику за вечерње позориште, оно и учи најмлађе животним вредностима и томе да једног дана буду активни чиниоци друштва и доносиоци одлука, а не само пасивни посматрачи. Зато је свако улагање у њега улагање у будућност”, рекао је у једном интервјуу овај последњи глумац. 

– Сам сам направио име, презиме и надимак. Не кајем се ни због једног потеза у животу. Све што сам направио било је зато што сам у то веровао. За дечје емисије никада нисам имао сценарио. Све се дешавало спонтано и углавном су клинци били они који воде емисију, ја сам их само усмеравао, био сам саобраћајац за децу!”

Хтео је да буде пилот, али, причао је, нагло је израстао па није могао да стане у авион!

„После сам хтео да будем лекар, било је ту много праваца. Стицајем околности, навијао сам за гимназију, али мој отац је мислио да је занат злата вредан, па сам уписао електротехничку.

Уписао сам био и Електротехнички факултет, студирао сам уз рад, што је било нешто друго у поређењу с мојим друговима из основне школе. Када сам се вратио из војске, желео сам да све то надокнадим и излазио сам доста.

Једно вече, пролазио сам улицом с једним другом и чули смо неку добру музику која је долазила из Драмског експерименталног студија. Попели смо се и наишли на једну веома срдачну екипу људи, а на моје изненађење, нисмо морали ни да питамо смемо ли да уђемо. С тим финим људима остали смо до зоре и тако је почело моје ангажовање у позоришту…"

(Фото Фонет)

Особени знак генерације

Поводом смрти Милорада Мандића Манде, Скупштина града Београда послала је саопштење у коме се наводи да су Србија и Београд изгубили једног од највећих уметникa и глумаца ове епохе. –Милорад Мандић Манда био је особени знак својe генерације, личност изузетног уметничког сензибилитета, а пре свега добар човек и сваковрсни узор генерацијама које долазе.

Смрћу овог великог човека и врхунског уметника, на души Београда, Србије и целог региона остали су велики ожиљак и непреболна рана.

Саучешће су упутили и председник Србије Томислав Николић и премијер Србије Александар Вучић.

Туга и неверица у позоришту

Мук и неверица међу глумцима који су ћутке улазили на сцену УК „Вук Караџић” где је током представе „Петар Пан” преминуо Милорад Мандић Манда.

Многи од њих нису крили ни сузе. Није било речи којима би описали тугу и бол за изненада преминулим колегом, само су неки од њих кратко изустили – Као да га је неко украо.

Покушали су реанимацију, али спаса није било. У први мах, када је пао, публика међу  којом је било доста деце са родитељима, помислили су да је и то део представе, али су баш колеге из првих редова које су са својим малишанима гледали представу, схватили о чему се ради

Они који су се затекли у кафе – клубу „Култ” покрај позоришне сале, када је стигла вест да је Манди позлило, казали су да га је срце издало на сцени, и да је екипа Хитне помоћи дошла за свега неколико минута.

Покушали су реанимацију, али спаса није било. У први мах, када је пао, публика међу  којом је било доста деце са родитељима, помислили су да је и то део представе, али су баш колеге из првих редова које су са својим малишанима гледали представу, схватили о чему се ради.

Одмах су упаљена светла, а публика замољена да напусти салу. Стигли су лекари, њихова борба да га врате у живот трајала је дуже од сат времена. Манда је у кобном тренутку имао улогу Капетана Куке. Претпремијера је почела у 17 часова, а легендарном глумцу позлило је у 17.40 часова.

Саучешће председника Србије
Председник Србије Томислав Николић је поводом смрти истакнутог глумца Милорада Мандића Манде изразио саучешће породици и пријатељима.„Поштована породице Мандић, Велики првак српског глумишта који је својим јединственим даром обележио епоху нашег театра, филма и телевизије, остаје записан у нашим срцима, сваком нашем осмеху, али и у историји српске уметности глуме. Искрено саучешће упућује вам Томислав Николић, председник Републике Србије”, наводи се у телеграму саучешћа, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије. (Танјуг)

Сахрана Милорада Мандића у суботу

Глумац Милорад Мандић Манда биће сахрањен у суботу, 18. јуна, на Новом гробљу у Београду у Алеји заслужних грађана, саопштило је Позориште Бошко Буха.

Комеморација поводом смрти Милорада Мандића Манде, директора Позоришта Бошко Буха, биће одржана у суботу, 18. јуна у 11 часова на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Опело почиње у 13,30 сати у Цркви Светог Николе на Новом гробљу, а после тога је сахрана у Алеји заслужних грађана, пише у саопштењу.

Радош Бајић: Манда био изузетан, непоновљив

Вучић упутио телеграм саучешћа
Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је поводом смрти глумца Милорада Мандића Манде телеграм саучешћа његовој породици.„Са неизмерном тугом и неверицом примио сам вест о изненадној смрти нашег прослављеног глумца Милорада Мандића Манде. У срцима публике остаће заувек забележена његова упечатљива остварења на филму, телевизији и у позоришту. Провео је и окончао живот на позоришним даскама - месту које је навише волео. Несебично дајући себе, мамио је сузе и смех расплакавши нас данас последњи пут. Упућујем најдубље саучешће члановима породице Мандић, посебно деци која су, како је сам имао обичај да каже, његово највеће благо”, наводи се у телеграму премијера Вучића, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије. (Танјуг)

„Милорад Мандић - Манда био је изузетан, непоновљив, и велики мајстор глумачке уметности”, истакла је екипа серије „Село гори, а баба се чешља” на челу са редитељем и глумцем Радошом Бајићем поводом изненадне смрти колеге и пријатеља.

„Велика породица, фамилија и кућа 'Села гори' остала је без једног свог домаћина, без армираног стуба носача који је на плећима своје душе, раскошног талента и врхунске глумачке уметности, држао најлепши део бајке о Петловцу. Уместо да се радујемо животу и несвакидашњем јубилеју од 10 година нашег великог пројекта, уместо да тријумфално идемо у сусрет 101. епизоди серије, тужни и скрхани страшном вешћу о изненадном одласку на вечни пут нашег Манде, остајемо неми у неизмерном болу и губитку”, стоји у саопштењу „Contrast studija”.

„Божијом вољом, не поздравивши ни са ким, наш бата Мила, Милашин, и мој брат по бабине линије напречац је отишао тамо где га чека Жота и судија Велибор - ништа мање вољени Драган Николић. Тамо где ћемо сви. Ми, засад, остајемо ту где јесмо, да некако, како знамо и умемо, завршимо са њим започете послове у Петловцу”, стоји у саопштењу.

Екипа популарне серије најављује да ће „милионима гледалаца, којима понаособ изражавају саучешће поводом ове страшне и неправедне смрти, на јесен на РТС-у показати шта су припремили”.

„Да се тужни и остављени, али и поносни што смо били у части да са њим сарађујемо, за незаборав и поново уверимо колико је Милорад Мандић - Манда био изузетан, непоновљив, и велики мајстор глумачке уметности”, истакли су Бајић и чланови екипе серије „Село гори, а баба се чешља”.


Коментари36
fdaef
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Pera Pera
Ja se samo pitam , zar nije mogao da se hitno operise ? Srcani infarkti se desavaju svakog minuta i zivoti se spasavaju . Nije Manda imao 90 godina pa da se telo istrosilo ..? Stanje zdravstva u Srbiji je KATASTROFALNO. Preventiva se tesko izvodi kada morate da podmicujete sve od sestara , lekara do "primarijusa".
Mima bosanka
Boze, pa nije fer Boze molila sam Te da nam ostavis naseg Batu jos malo bar jos malo, da ga imamo da ga gledamo. Kad juce, Ti odluci da nam uzmes i Mandu.Da li je to Manda nas imao pravo kad rece na Batinoj sahrani da nebo snima najbolji film, da ste se odlucili da najbolje pozovete i napravite najbolji film , sa najboljima.Boze nisam ljuta jer ne mogu to da budem, ali trebalo je da ostane jos medju nama, da njegova djeca porastu, stanu na svoje noge, trebalo je. Trebalo je i da doceka svoje unuke i mnogo sta je trebalo. Zato Boze, nije fer.
Kosta
Otisao je predivni ,predobri MANDA,Trebamo se zapitati i zasto,covek je morao da radi deset poslova da bi preziveo i prehranio svoju divnu porodicu,Glumci kao i svi gposteni ljudi ove zemlje skapavaju,dok se isti kriminalni politicari 25 god vrte u krug hvale rolex satovima,bespotrebnim provodima po celom svetu,besplatnim ozderavanjima,besplatnim kolima,itdMANDA I OSTALI GRADJANI SRBIJE TO SVE MORAJU DA PLATE A ISHOD JE OCIGLEDAN
sasa trajkovic
Tuga i tisina u mom srcu nestalo je smeha izgubili smo jos jednog iz plejade vrsnih glumaca, i tek sada kada ih vise nema osecamo koliko nam znace Prle, Valter, Manda....... lepse je sa kulturom zar ne. PS saucesce porodici i svima iz te velike porodice glumaca.
poštovalac
Tiho ode naš dragi glumac Manda. Pokoj mu duši. Voleli smo ga , tužno.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља