уторак, 01.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 07.07.2016. у 21:59 Александра Петровић

Није опраштање дугова него обустава предмета

(Фото Ж. Јовановић)

Јесу ли „Телеком” и „Инфостан” опростили 650.000 неплаћених рачуна или су судови обуставили 650.000 извршних предмета јер их та предузећа нису обавестила како желе да намире потраживања од фирми и грађана ?

Око ове правно-језичке дилеме током дана водила се жестока полемика у јавности, након што смо на насловној страни објавили текст о стотинама хиљада обустављених предмета против дужника.

Министарство правде замера „Политици” што је обуставу 650.000 извршних предмета назвала „опраштањем дугова”.

„Помоћник министра Нела Кубуровић никада није изјавила да су поменута предузећа ’опростила дуговања’. Суштина је да се на основу првих података о изјашњавању извршних поверилаца може закључити да ће доћи до обуставе одређених предмета, али то није наведени број у наслову текста у листу „Политика”. Наиме, постоји велики број судских предмета у којима су дужници већ платили дуг, али које суд није „раскњижио“, односно означио решеним. Коначан и тачан број предмета у којима ће наступити обустава, биће познат након што се статистички уреде евиденције судова о изјашњењима извршних поверилаца, а што неће бити пре краја јула 2016, наводи се у демантију Министарства правде послатом „Политици”.

Подсећамо да смо у тексту цитирали Нелу Кубуровић, која је на састанку судија и председника судова, јуче у Новом Саду, рекла да су у „Телекому” одлучили да у око 300.000 њихових предмета наступи обустава и да остаје око 17.000 до 18.000 предмета које ће „Телеком” поделити између извршитеља и суда, а да у више од 350.000 предмета „Инфостана” наступа обустава у Београду.

На питање нашег новинара, у паузи скупа у Новом Саду, да ли су тачни подаци од 300.000 за „Телеком” и 350.000 предмета за „Инфостан”, као и да ли је реч о броју предмета у којима се повериоци нису изјаснили, помоћница министра правде је потврдила ове податке и додала да ће комплетно стање у вези са милион и по извршних предмета бити тачно утврђено до краја јула, што смо и написали у тексту.

Позвали смо телефоном помоћницу министра Нелу Кубуровић и послали поруку са молбом да ступимо у контакт, али смо из Министарства правде добили поруку да „не узнемиравамо сараднике телефоном”.

„У тексту је наведен цитат: „Тако ћемо имати решене предмете на врло једноставан начин”, што помоћник министра правде никада није изговорила на скупу одржаном 6. јула у Новом Саду. Та реченица односила се на део њене изјаве која није наведена у тексту, а у вези са електронским евидентирањем изјашњења поверилаца у складу са новим Законом о извршењу и обезбеђењу, што се односи на старе извршне предмете. Обраћање Неле Кубуровић присутнима на скупу у Новом Саду односио се на примену заједничког упутства, које су донели Врховни касациони суд, Високи савет судства и Министарство правде, као и техничке услове које је обезбедило Министарство правде да се на једноставнији начин изврши евиденција изјашњења поверилаца у пословном софтверу за евиденцију судских предмета (АВП)”, наводи се у демантију Министарства правде упућеном нашој редакцији.

Саопштење је упутио и „Инфостан” у коме наводи да није одустао од принудне наплате старих дуговања „нити да је икада донета таква одлука”. „Инфостан” наводи да је поступак наплате старих дугова поверио судовима и да ће у њиховој надлежности остати око 375.000 старих предмета овог предузећа.

„Телеком” одустао од потраживања старијих од шест година
’Телеком Србија’ није опростио потраживања према дужницима и обезбеђује редовним путем наплату потраживања за своје услуге у врло високом проценту од скоро 99 одсто. Потраживања која не успевамо да наплатимо редовним путем настављамо да потражујемо преко јавних извршитеља у складу са законом”, наводи се у одговору ове компаније „Политици”. „Што се тиче предмета који су били пред судовима од 1997. године до јуна 2012. године, ’Телеком Србија’ је одлучио да не наставља поступке за већину потраживања која су старија од шест година за приватна лица, односно пет година за правна лица. ’Телеком Србија’ је урадио детаљну анализу свих незавршених предмета који се односе на наведени период и донета је одлука да је неоправдано наставити поступке за предмете чија наплата готово да није могућа из бројних разлога као што су престанак постојања правног лица, пресељење у иностранство, смртни случајеви итд. За оне предмете из тог периода за које је ’Телеком Србија’ проценио да постоји извесност наплате потраживања, компанија ће наставити поступке у складу са законом.Наглашавамо да ’Телеком Србија’ није овом одлуком начинио никакву штету компанији, није послао поруку да рачуне не треба плаћати, нити да дуг за пружену услугу може бити опроштен”, наводи се у одговору „Телекома”.

Занимљиво је да је на скупу посвећеном решавању старих и извршних предмета, одржаном 27. априла у Палати „Србија”, помоћница министра правде Нела Кубуровић изнела податак да „Инфостан” као највећи поверилац има 600.000 извршних предмета. Сада се поставља питање где је нестало преосталих 225.000 предмета.

Политика је у „Инфостану” затражила податак колико је укупно њихових предмета у маси од милион и по извршних предмета у Србији. Речено нам је да тај податак немају, „јер има предмета који су решени плаћањем или репрограмирањем дуга”. Замолили су нас да сачекамо званичну статистику Министарства правде, која ће бити објављена крајем јула.

Управо је и помоћница министра Нела Кубуровић истакла на састанку у Новом Саду да ће прецизни подаци бити познати крајем јула, када се „подвуче црта”.

На поменутом састанку се такође чуло да се у неким градовима повериоци уопште нису изјашњавали о томе да ли ће предмете поверити извршитељима или суду, што значи да ће сви ти предмети бити обустављени.

Проблем је настао због тога што смо обуставу извршних предмета по сили закона назвали – опраштањем дуга, што и одговара истини у највећем броју случајева. Али тек после сумирања свих резултата велике акције спремања извршних предмета, можда ће јавности бити саопштено више детаља – да ли су то дугови мале вредности, да ли су то потраживања која су у међувремену ипак плаћена или репрограмирана, колико је предмета обустављено зато што је дужник у међувремену преминуо и остао без наследника.

Има и извршних предмета који никада нису дошли до судије, а има и поверилаца који уопште немају прецизне евиденције о томе које поступке воде пред судом и колико их има, чуло се на састанку судија у Новом Саду. Неке судије су објашњавале како су до сада успевале да изађу на крај са непрегледном масом старих извршних предмета, па да су за предмете старије од 10 година куповали црвене фасцикле.

Треба такође напоменути да за одустајање од наплате старих дуговања повериоци нису ни морали да донесу конкретну одлуку. Било је довољно само да се не изјасне – да не пошаљу суду писано изјашњење о конкретном извршном предмету, па да се тај предмет евидентира као обустављен, и то по сили закона, јер управо тако је предвиђено новим Законом о извршењу и обезбеђењу, који је почео са применом 1. јула. Сви извршни предмети се „по сили закона” обустављају у свим случајевима где се поверилац није изјаснио.

То је био добар начин да се знатан број извршних предмета једноставно „ликвидира” и да се судови ослободе њиховог баласта. Циљ овог закона и јесте растерећење судова. Јер, како је такође изнето на састанку у Новом Саду, удео старих предмета у укупном броју предмета у раду основних судова је 51 проценат, заједно са предметима извршења. Када се извршни предмети изузму, укупан проценат старих предмета је свега 6,88 одсто. То довољно говори колико су судови оптерећени овим предметима, који нису судећи, и колико је важна примена новог закона.

Друга страна ове приче су грађани који сматрају да су оштећени тиме што редовно плаћају своја дуговања док неком другом дуг бива „опроштен”, слично као што је било и са телевизијском претплатом и ранијим „акцијама” које су организовали повериоци.

Врховни касациони суд, Високи савет судства, Министарство правде и Правосудна академија одржаће још три регионална састанка судија у вези са применом новог Закона о извршењу и обезбеђењу. Наредни састанак је већ данас у Крагујевцу, а следеће недеље заказани су састанци председника судова и судија за подручја апелационих судова у Нишу и Београду. 

 

 

Коментари17
c99e0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Penzioner Caka
"Nije šija nego vrat"ta izreka najbolje odslikava ovaj članak i izjave.Nije opraštanje već obustava,pa ljudi moji u čemu je razlika???Milijarde "obustavljenih"predmeta ili oproštenih platili su ili će platiti pošteni platiše.Neka se objavi podatak iz kojeg će se jasno videti koliko je dugovanje u ovim ciframa,naprimer za Niš i Kragujevac iz vremena kada su Dosovski lideri iz tih regiona javno pozivali na bojkot i neplaćanje struje i drugih obaveza.....
Пунослав
Е,сада су ухваћени са рукама у џему!Садa се види,на коју је страну ветар дувао када је писан нови Закон о извршењу. Наводних 650.000 предмета је показивало колико је суд неефикасан.( систематизацију и број запослених извршитеља у суду одобрава министар правде, па суд не може бити бољи од одобрене систематизације !).Када је ступио нови Закон, искључиво вољом повериоца (другачије ни по овом закону не може да буде!) предмети су обустављении,јер се повериоци нису изјаснили о њиховом наставку и пред ким то желе и одједном су ти предмети образложени ,,ненаплативи." Тако се на ,,ефикасне приватне извршитеље" ови предмети неће превалити.Ово је очигледан спој јавних ( читај партијских) предузећа са приватничким извршитељским лобијем. Наглашавам, да приватни извршитељи нису никакав услов ЕУ интеграција,па тако нпр. они у Хрватској не постоје.
Psihoterapeut sa Marsa
Manite se pravnickih nebuloza. Svako zna nekoga ko ne placa a sigurno ima i za internet i za mobilni telefon. I naravno obavezne cigare. Takodje svako zna nekoga ko od jadne plate sve obaveze poplaca i nikome ne duguje. Sljam ce u svakom sistemu da bude sljam i da bez trunke grize savesti pregazi i iskoristi. Mislim da svako moze da se prepozna u jednoj od ove dve kategorije. A sada ajmo komentari.
Vid
Ako je po zakonu o Obligacionim odnosima pojedinačno potraživanje zastarelo u slučaju da poverilac nije pokrenuo sudski postupak onda bi sudovi trebali da uzmu ovu činjenicu i za 5 min. rešili slučaj.Obrazloženje po klišeu i stvar ja gotova , a gospoda potražioci da to stave na rashode i izbrišu iz bilansa Ovako kako ovu stvar komentarišemo a naročito gospoda iz Infostana i EPS-a ispade "Nije šija nego vrat"
Goca
Lepa poruka građanima i to ne prvi put: ne plaćajte ništa - oprostićemo dug, obustavićemo izvršenje, prepolovićemo, reprogramiraćemo, platićete na 150 rata, ukinućemo taj namet pa nikom ništa i sl - ko je bio lud platio, ko nije na dobitku je kako okreneš.
mućka kao i uvek
Nije to poruka građanima to su dugovi njihovih kadrova. probajte Vi da ne plaćate te račune pa da Vas vidim. Nama u Novom Sadu odmah stiže dug uvećan za iznos sudske presude. Baš me zanim ako su ti koji ne plaćaju 6 godina račune.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља