петак, 13.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:15

Вучић: Изузетно велики и важан дан за Србију

Словачка амбасада: Добра вест из Брисела –Лајчак: Отварање, помак и јака порука за напредак Србије – Хан: Брзину приступања дефинише сама Сбрија –Вучић: Нећу да скупљам поене жестоким одговором комшијама –Небојша Лазаревић: Напредак у преговорима зависи од успеха поглавља 23 и 24
понедељак, 18.07.2016. у 18:13
(Фото Танјуг)
(Фото Фонет/АП)
(Фото Фонет/АП)
(Фото Фонет/АП)

БРИСЕЛ- Председник владе Србије Александар Вучић поручио је да је данас леп и изузетно значајан дан за Србију и њене грађане.

Вучић је на конференцији за новинаре после Треће међувладине конференције Србије и ЕУ на којој су отворена поглавља 23 и 24 изразио дубоку захвалност Мирославу Лајчаку, Јоханесу Хану и другим „европским пријатељима”, међу којима је посебно истакао шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта, који су подржали пут Србије у ЕУ

„Кад ме је мој пријатељ Борис Џонсон питао данас да ли је то нешто значајно за Србију нисам оклевао да кажем да је ово изузетно велики и важан дан за Србију, јер показује да је то наш стратешки пут и добар пут, који показује наше преузимање обавеза и нашу посвећеност испуњавању свих задатака пред нама”, рекао је Вучић.

Вучић захвалан САД, верује у наставак добре сарадње
Председник владе Александар Вучић захвалио је данас САД на подршци коју пружа европском путу Србије, наводећи да верује да ће две земље наставити такву сарадњу и у будућности.Вучић је на питање Танјуга да ли се присуство Керија и састанак са њим уочи међувладине конференције може тумачити као додатни подстрек јачању позиције Србије у процесу преговарања, одговорио да је захвалан америчком државном секретару, који је подржао европски пут Србије.„Рекао ми је да је данас о томе говорио и са министрима иностраних послова ЕУ”, рекао је Вучић, на конференцији за новинаре у Бриселу, после међувладине конференције на којој су отворена поглавља 23 и 24,Он је рекао да је захвалан и помоћници државног секретара САД Викторији Нуланд, која је уложила много напора у очување стабилности западног Балкана.„Верујем да ћемо такву врсту сарадње наставити да имамо са САД”, рекао је Вучић, а пренео Танјуг.

Он је истакао да смо свесни да ћемо имати тешкоће са којима ћемо бити суочени, као и препреке, поготово у примени ова два важна поглавља, али и да смо одлучни да испунимо очекивања и да резултате покажемо.

„Ми желимо овакав тип друштва и то је најважнији разлог због којег остајемо чврсто на путу ка ЕУ”, поручио је премијер Србије и додао да све то има директну везу са побољшањем животног стандарда наших људи, што знаци да ће владавина права и постављење правих закона представљати велики подстицај за страна улагања, што једино може да гарантује бољи стандард грађана и већи привредни раст.

Он је додао да се радује сарадњи са ЕУ, са Ханом и свим колегама, да ћемо бити посвећени том процесу, иако знамо да није једноставан пут, те да постоје политичке препреке које ће се наћи пред нама.

„Свакако да са наше стране треба учинити много тога, да треба да будемо спремни и на критику, јер и то показује да смо и даље на путу ЕУ и да је потребна дискусија и размена ставова, која је увек добра”, навео је Вучић.

Грађанима Србије захвалио је и поручио да верује да ће и српски језик бити један од прихваћених европских језика.

Изразивши уверење и наду да ћемо заједничким снагама и великим радом, којег се нисмо плашили ни до сада, постићи још веће резултате и бржи привредни раст, премијер је навео да смо од сиромашне земље, која је пре две године била на рубу банкротства, стигли до једне од земаља са највећом стопом привредног раста у Европи.

Има, међутим, и многих примедби, додао је, о којима је не жели да ћути.

„Знамо да имамо много недостатака, да морамо много тога да исправимо и да променимо код себе, али се не плашимо тешког рада и уверавамо вас да ћемо свој посао у доброј вери да завршимо. При томе чувајући регионалну стабилност, не позивајући се увек на реципроцитет, већ ћемо дати све од себе да испуњавамо стандарде и услове да представници мањина буду задовољни”, поручио је Вучић.

Даћемо све од себе да направимо Србију - демократску земљу на понос свих грађана и у томе очекујемо истинску помоћ ЕУ” тога истински помоћ ЕУ, додао је премијер, закључивши да је ово један од дана кад смо поносни као Срби и грађани Србије у Бриселу, те да смо „посебно поносни кад су представници свих земаља аплаудирали честитајући Србији на отварању поглавља”, преноси Танјуг.

 

Хан и Лајчак: ЕУ остаје посвећена проширењу

БРИСЕЛ - Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан и шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак поручили су данас да Европска унија остаје посвећена проширењу, без обзира на одлуку Британије да изађе из Уније, те да је доказ за то отварање поглавља 23 и 24 у преговорима са Србијом.

Шеф дипломатије Словачке, која председава ЕУ, рекао је да Велика Британија излази из ЕУ, али да подршка за проширење и даље постоји, те да није случајност што је то приоритет словачког председавања.

„Постоји добар разлог за то, а то је да се процес проширења показао као најбољи пут за позитивне реформе друштва наших суседа”, рекао је Лајчак.

Он је нагласио да Словачка зато жели да земље које су део процеса преговарања опипљиво осете да се тај процес помера.

„Отварањем поглавља са Србијом примењујемо наше приоритете председавања и шаљемо добар сигнал осталим земљама”, рекао је Лајчак.

И европски комесар Јоханес Хан подсетио је да је на самиту земаља Западног Балкана и ЕУ у Паризу показана посвећеност процесу проширења западног Балкана, као стратешком циљу ЕУ, који треба да заокружи развој Европске уније.

Хан је рекао и да је ове године могуће отворити још четири поглавља, а неки од њих се баве образовањем и културом, преноси Танјуг.

 

Вучић: Задовољни смо како смо данас прихваћени у Бриселу

БРИСЕЛ - Наредних година Србији предстоји напоран и тежак рад, на којем ће морати сви да се ангажују, јер, како је истакао премијер Србије Александар Вучић, није питање колико сте поглавља отворили, већ колико сте их затворили.

Вучић: Сви протести су добродошли, али не и насиље
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом догађаја испред скупштине града Београда, да је Србија демократска земља у којој су све демонстрације и протести добродошли, али је насиље недопустиво.Вучић је, одговарајући на питања новинара у Бриселу како коментарише напад на градоначелника Београда Синишу Малог, рекао да су сви протести дозвољени докле год грађани на протесте долазе да показују политичку вољу.„Да бијете полицајце и разбијате носеве, то је недопустиво, и за то постоји кривично-правна и прекршајно-правна одговорност”, рекао је Вучић.Премијер је замолио све који мисле да су нечије ћутање, трпељивост и стрпљење израз слабости да то схвате заправо као знак демократске воље и политичке снаге.„Али, то не значи да можете да чините кривично дело, очекујући да будете ослобођени било какве одговорности”, поручио је Вучић, а пренео Танјуг.

„Цео државни апарат, али и цивилни сектор, невладин сектор,сви у нашој земљи,мораће да буду ангажовани да то што брже затварамо, јер није питање колико сте поглавља отворили, већ колико сте затворили. Наш циљ је да наша земља 2019-2020. буде припремљена, а онда је политичка одлука на неким другима да је донесу, хоће ли нас и када примити у чланство ЕУ”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он је поручио да европски пут није идолатријски приступ, већ је реч о томе да имамо политичку стабилност и јасан стратешки пут, док све што радимо са ММФ-ом и Светском банком на јачању наше земље треба да допринесе расту Србије и њеном напретку и модернизацији у правом смислу те речи.

Вучић је истакао и да је Србија задржала и сачувала своје ставове у политичком смислу, али истовремено одбранила своје национално и државно достојанство, при чему „ни са ким нисмо били у сукобу”.

Према његовим речима ако 18. јула имате суфицит у буџету, што је случај осим у Србји само у Немачкој, Естонији и Луксембургу, то је показатељ да смо дисциплином, одговорносчху и другачијим приступом направили много боље резултате него у прошлости.

Задовољни смо због начина на који смо данас прихваћени у Бриселу и начина на који су отворена важна поглавља 23 и 24, изјавио је Вучић новинарима у Бриселу.

Премијер је захвалио свима који су радили на томе, стручним тимовима који су уложили труд протеклих месеци, али и свима из ЕУ и САД који су уложили време и труд да помогну Србији на путу ка ЕУ.

Вучић је истакао и да жели да захвали грађанима Србије на подршци, стрпљењу и трпељивости, али и што су показали више вере, снаге и стрпљења.

„И зато имамо боље резултате и зато је Србија на добром путу”, закључио је премијер, а пренео Танјуг.

 

Вучић: Боље да се сами договарамо

БРИСЕЛ - Премијер Србије Александар Вучић поручио је Хрватској да би волео да представници те државе посвете већу пажњу сарадњи две земље, те нагласио да је на међувладиној конференцији изјаснио неслагање са ставом Хрватске у вези закона о универзалној јурисдикцији.

„Нећу да се мешам у унутрашње ствари Хрватске. Нећу да стичем политичке поене тиме што ћу жестоко да одговарам хрватским комшијама”, истакао је Вучић на прес конференцији после отварања поглавља 23 и 24.

Он је рекао да би волео да се више пажње посвећује хрватско-српској сарадњи:

„Ми већ предузимамо мере за подршку припадницима хрватске мањине, у складу са Декларацијом коју сам потписао недавно са председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић”, рекао је српски премијер на заједничкој конференцији за штампу са Мирославом Лајчаком и Јоханесом Ханом, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа да ли мисли да Србија треба да мења закон о универзалној јурисдикцији.

Вучић је подсетио да Хрватска има веома сличан закон као и Србија, али са лошијом одредбом која се тиче могућности поновног преиспитивања одлуке судова, ако Хрватска није задовољна пресудом.

Такође је навео да неке земље попут Немачке, Шпаније или Белгије имају истоветне законе као Србија.

„Управо захваљујући том закону ми смо процесиуирали 14 злочинца који су учетсвовали у извођењу злочина у Сребреници”, поручио је он.

Вучић је казао да Србија нема проблем да спорна питања решава у билатералним односима, и да верује да ће две земље имати довољно снаге да превазиђу проблеме. Истовремено је поручио да је за Србију болно и тешко да неки од људи које су наши правосудни органи пустили на слободу нису на издржавању казни, иако су вишеструки починиоци злочина над Србима.

„Чинимо уступке зарад добрих регионалних односа и сарадње”, додао је он.

Након конференције за новинаре Вучић је одговарајући на питања представника медија рекао и да је важно да покушавамо да се договарамо са Хрватском и да сами решавамо несугласице, а не да и они и ми очекујемо и тражимо помоћ великих сила.

Одговарајући на питање о хрватским условима он је приметио да је и комесар Јоханес Хан поменуо да „то није део акција”, те да има још земаља које поседују сличне норме, попут Немачке, Белгије, Италије и Шпаније.

„Нисам данас хтео да говорим о случају Марић и другим, јер желимо да гледамо у будућност, а не у прошлост”, рекао је Вучић, додајући да је и то разлог зашто понекад не разуме неке примедбе.

Важно је да радимо на будућности, билатерално, да покушавамо да се договарамо.

„То је важније него да ми увек морамо да очекујемо и тражимо подршку канцеларке Меркел, Американаца, Француза или да они траже њихову подршку. Боље је да те ствари сами решавамо”, закључио је Вучић, а пренео Танјуг.

 

Напредак у преговорима зависи од успеха поглавља 23 и 24

Отворена поглавља 23 и 24 условљавају ток и брзину целокупних преговора, јер напредак у било ком другом поглављу зависи од напретка у овим поглављима, изјавио је данас Небојша Лазаревић, директор Центра за европске политике и члан Ужег преговарачког тима за приступање Србије ЕУ.

Ђентилони: Важан сигнал за Србију и регион
БРИСЕЛ - Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони поручио је данас да отварање Поглавља 23 и 24 у преговорима Србије и ЕУ представља важан сигнал за Србију и Балкан и охрабрење Београду да настави са реформама.„Ово је важан сигнал за Србију и за балканску регију који потврђује њихову перспективу за интеграцију, чак и у Европи са Брегзитом, и охрабрује ову земљу да настави својим путем реформи кључних за модернизацију земље, оснаживање владавине права и борбу против корупције”, изјавио је министар спољних послова Паоло Ђентилони, наводи се у саопштењу италијанске амбасаде достављеном Танјугу.Ђентилони је поручио да Италија подржава интеграцију Србије и Западног Балкана у Европу и, у сусрет Самиту о Западном Балкану који ће се одржати у Италији током лета 2017. године, радиће на томе да све више укључи Београд и читав регион у конкретне иницијативе које за циљ имају развој, стабилност и безбедност овог подручја, преноси Танјуг.

Лазаревић је у саопштењу навео да су поглавља 23 и 24 која се баве правосуђем, људским правима, реформом јавне управе и другим темама, за нас, поред поглавља 35 најзначајнија, и о њима ће се преговарати паралелно са свим другим поглављима која се буду отварала.

„Јасно је да Европска унија неће допустити да једна држава чланица, рецимо, тврди како јој је напредовала потрошачка или нека друга политика, а да јој у исто време не раде судови или да јавна управа не испоручује оно што је дужна да испоручи”, објашњава Лазаревић.

Према његовим речима, лекција коју је Европска унија научила из ранијих проширења 2004, 2007, или 2013, управо се тиче поглавља 23 и 24, јер се дешавало да земље централне и источне Европе направе озбиљан напредак, да би онда са даном чланства у ЕУ почеле да се враћају на старо.

„Зато ће ЕУ сада итекако водити рачуна да ове фундаменталне реформе код нас буду неповратне, односно да кад се једном десе нема повратка на старо”, навео је он.

Иако је Србија спремна за отварање и више других поглавља, укључујући поглавља 25 и 26 о науци и истраживању, култури и образовању, као и поглавље 5 о јавним набавкама, Лазаревић наглашава да ће било какво даље отварање, као и затварање поглавља, у будућности зависити од напретка у преговорима о поглављима 23, 24 и 35.

Осврћући се на најновија збивања у Турској, Лазаревић каже да „у неким државама чланицама и то врло утицајним државама чланицама, постоји некада формално, али најчешће неформално велико противљење проширењу на Турску.

„Из тог разлога не мислим да је добро за Србију да икада доводи у везу своје проширење са евентуалним преговорима са Турском. Ми треба се држимо оквира проширења који се односи на Западни Балкан и да радимо заједно са Црном Гором, будући да је најизвесније будуће проширење оно на Црну Гору и Србију”, закључује Лазаревић, а преноси Танјуг.

 

Хан: Брзину приступања дефинише сама Сбрија

БРИСЕЛ - Европски комесар за проширење Јоханес Хан истакао је да је отварање поглавља 23 и 24 велики тренутак за ЕУ и Србију, те поручио да ће брзину приближавања Унији дефинисати сама Србија.

Хан: Јурисдикција није део преговарачког процеса са Србијом
БРИСЕЛ- Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је данас да закон о јурисдикцији, на чијој измени Хрватска инсистира у процесу преговора Србије са ЕУ, није део преговарачког процеса.„Ово питање није део споразума о приступу Србије ЕУ”, поручио је Хан, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа на заједничкој прес конференцији са српским премијером Александром Вучићем и Мирославом Лајчаком, председавајућим међувладине конференције Србија - ЕУ, на којој су данас отворена поглавља 23 и 24.„Зато нисмо сматрали да је потребно тиме се бавити”, подвукао је Хан.Хрватска инсистира да Србија одустане од процесуирања хрватских држављана за ратне злочине пред српским судовима, дефинисаног законом о универзалној јурисдикцији.Србија од почетка узвраћа да то није питање преговора о приступању. већ билатерално питање.Хан је рекао да Хрватска и Србија заправо имају слична правна решења, али различите ставове о томе и да зато и постоји „Берлински процес помирења, суочавања са прошлошћу, али и гледања у будућност”, преноси Танјуг.

Он је, на конференцији за штампу, после међувладине конференције, рекао да су шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и његов тим допринели да се постигне договор и пређу последњи километри до отварања поглавља.

„То је свакако признање Србији и њеном напретку. Много посла је урађено од стране српских власти и администрације, као и целокупног друштва које је показало да је преузело обавезу да предузме кредибилне реформе у циљу модернизације Србије на добробит својих грађана”, уверен је Хан.

Он је констатовао да преговарачки процес према Србији има моћ траснформације, промене друштва.

„Не треба имати никакву сумњу да је наша обавеза према Србији прихватање широким загрљајем у наше друштво. Словачко председавање је ставило проширење ЕУ у своје приоритете. Сада је фокус на одрживој примени ових веома амбициозних и свеобухватних реформи”, поручио је Хан.

Он је рекао да неће бити бити једноставно и да и сам тајминг није једноставан, али да је заједнички циљ да реформе буду успешне и да се дође до тога да владавина права буде неометана и самим тим да то постане основ за привлачење страних инвестиција.

Владавина права је, према његовим речима, важна и за поверење грађана у добру управу.

Хан је похвалио напредак који је направљен у Србији и оценио да ће отварање поглавља 23 и 24 бити још један важан корак ка приближавању Србије ЕУ.

„Србија је та која дефинише брзину приближавања. Не постоје ограничења у брзини, али целокупна брзина зависиће од напретка у кључним подручјима, нарочито динамизацијом односа са Косовом и напретком у владавини права“; објаснио је он.

Такође је оценио да је потребан дијалог грађана и власти.

Цео процес проширења, према његовим речима, треба да се претвори у корист за грађане, преноси Танјуг.

 

Вучић: Нећу да скупљам поене жестоким одговором комшијама

БРИСЕЛ - Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас Хрватској да би волео да представници те државе посвете већу пажњу сарадњи две земље, те нагласио да је на међувладиној конференцији изјаснио неслагање са ставом Хрватске у вези закона о универзалној јурисдикцији.

„Нећу да се мешам у унутрашње ствари Хрватске. Нећу да стичем политичке поене тиме што ћу жестоко да одговарам хрватским комшијама”, истакао је Вучић на прес конференцији после отварања поглавља 23 и 24.

Он је рекао да би волео да се више пажње посвећује хрватско-српској сарадњи:

„Ми већ предузимамо мере за подршку припадницима хрватске мањине, у складу са Декларацијом коју сам потписао недавно са председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић”, рекао је српски премијер на заједничкој конференцији за штампу са Мирославом Лајчаком и Јоханесом Ханом, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа да ли мисли да Србија треба да мења закон о универзалној јурисдикцији.

Вучић је подсетио да Хрватска има веома сличан закон као и Србија, али са лошијом одредбом која се тиче могућности поновног преиспитивања одлуке судова, ако Хрватска није задовољна пресудом.

Такође је навео да неке земље попут Немачке, Шпаније или Белгије имају истоветне законе као Србија.

„Управо захваљујући том закону ми смо процесуирали 14 злочинца који су учествовали у извођењу злочина у Сребреници”, поручио је он.

Вучић је казао да Србија нема проблем да спорна питања решава у билатералним односима, и да верује да ће две земље имати довољно снаге да превазиђу проблеме.

Истовремено је поручио да је за Србију болно и тешко да неки од људи које су наши правосудни органи пустили на слободу нису на издржавању казни, иако су вишеструки починиоци злочина над Србима.

„Чинимо уступке зарад добрих регионалних односа и сарадње”, додао је он, а пренео Танјуг.

 

Почела Међувладина конференција,отварање поглавља 23 и 24

Међувладина конференција Србије и Европске уније о отварању поглавља 23 и 24, а на основу консензуса свих 28 држава чланица Уније, почела је данас у Бриселу, иза затворених врата, десетак минута пре 18.00 сати.

Делагацију Србије предводи премијер Александар Вучић, док је на челу делегације ЕУ Мирослав Лајчак, шеф дипломатије Словачке, која тренутно председава Европским саветом.

После конференције Лајчак, европски комесар Јоханес Хан и премијер Вучић обратиће се новинарима.

Вучић је пред почетак конференције на свом твитер налогу забележио да је „атмосфера пријатељска”.

Хан: Значајан дан за Србију
БРИСЕЛ – Комесар ЕУ за проширење и суседску политику Јоханес Хан поручио је да је данас, када се отварају поглавља 23 и 24, значајан дан за Србију.„Значајан дан за Србију”, написао је Хан на Твитеру, уз фотографију са премијером Србије Александром Вучићем и Мирославом Лајчаком, шефом дипломатије Словачке, председавајуће ЕУ до краја године.

Отварање два кључна поглаваља 23 и 24, која се отварају међу првима, а затварају тек пред крај преговора о чланству у ЕУ, било је блокирано више од три месеца условљавањима Хрватске која су се односила на регионалну јурисдикцију у процесуирању ратних злочина, мањинска права и пуну сарадњу са Трибуналом у Хагу.

Поглавље 23 односи се на правосуђе и основна права, а поглавље 24 бави се питањима правде, слободе и безбедности.

На Међувладиној конференцији Србији ће бити представљена заједничка преговарачка позиција ЕУ за свако од та два поглавља.

Преговарачка позиција ЕУ садржи и прелазна мерила на основу којих ће европске институције и земље чланице одлучивати да ли је Србија напредовала у датим областима.

Прелазна мерила и сами преговори Србије и ЕУ у оквиру поглавља 23 и 24 подразумевају неке од најзначајнијих реформи неопходних како на путу Србије ка чланству у ЕУ тако и за саму модернизацију државе.

Од Србије се очекује да у наредном периоду спроведе реформу правосуђа и полиције, појача борбу против корупције, обезбеди пуно поштовање мањинских права и заштити медијске слободе и слободу изражавања.

Посебна пажња биће усмерене на примену донетих законских норми у Србији.

Вођена претходним искуствима у процесу проширења, ЕУ сада инситира на томе да реформски процеси не смеју остану само „слово на папиру”, већ морају донети промену на терену, видљиво побољшање живота грађана и у потпуности припремити земљу кандидата за сва права и обавезе које додноси чланство у ЕУ.

О важности коју поглавља 23 и 24 имају у пристуним преговорима Србије, говори и чињеница да евентуални недостаци у спровођењу реформи у ова два поглавља, као и у поглављу 35, које обухвата нормализацију односа са Приштином, могу привремено блокирати цео преговарачки процес Србије о чланству у ЕУ.

Србија је, и пре него што је почела процес преговора у области правосуђа и основних прва, била блокирана више од три месеца условљавањима Хрватске која су се односила на регионалну јурисдикцију у процесуирању ратних злочина, мањинска права и пуну сарадњу са Трибуналом у Хагу.

Иако је ЕУ одбацила да прихвати основаност захтева званичног Загреба у нацрту заједничке преговарачке позиције ЕУ за поглавље 23, у коју је Танјуг имао увид, стоји да се од Србије се очекује „темељна” регионална сарадња и добри међусуседски односи приликом решавања ратних злочина, укључујући избегавање сукоба надлежности.

Прва међувладина конференција којом је означен и формализован почетак приступних преговора Србије и Уније одржана је 21. јануара 2014, а на Другој, 14. децембра 2015. отворена су прва два поглавља - 32 о финансијској контроли, и 35, о нормализацији односа са Приштином.(Танјуг)

 

Словачка амбасада: Добра вест из Брисела

Отварање Поглавља 23 и 24 представља за Србију добру вест од великог значаја и корак у добром правцу, поручила је Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке, државе која до краја године председава ЕУ.

Како се наводи у саопштењу Амбасаде достављеном Танјугу, на Трећој Међувладиној конференцији ЕУ са Србијом на нивоу министара у Бриселу данас су свечано отворена два нова поглавља у процесу приступања Србије - поглавља 23 (правосуђе и основна права) и 24 (правда, слобода и безбедност).

Лајчак: Отварање, помак и јака порука за напредак Србије
БРИСЕЛ - Отворили смо поглавља, учинили смо велики помак у приближавању Србије и Уније, а тај помак носи јаку поруку - да ће Србија ако уради домаћи задатак напредовати у процесу проширења, поручио је данас шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак по завршетку Треће међувладине конференције Србије и ЕУ.„То је најбоље оруђе за промоцију демократских реформи и стабилности, како у Србији, тако и ЕУ”, рекао је Лајчак на предс конференцији.Он је додао да је Словачка земља која је ставила овај процес као приоритет свог председавања.Словачко председавање је посвећено одржавању кредибилности тог процеса, рекао је Лајчак, а пренео Танјуг.

„За Србију је то добра вест од великог значаја и значајан корак у добром правцу. Истовремено, са гледишта Европске уније, а нарочито посматрано са становишта словачког председавања у Савету ЕУ, то је доказ, да држимо дату реч и да политику проширења схватамо озбиљно, као стратешки и ефикасан инструмент јачања стабилности, демократије и просперитета у Европи. Сад је ред на Србији да на овом приступном путу истраје, и да даље имплементира реформе, на које се обавезала”, рекла је Репчекова.

Она је додала, да ће ЕУ посветити посебну пажњу праћењу начина имплементације акционих планова за оба поглавља.

„Темпо интеграције Србије у ЕУ неће одређивати брзина отварања поглавља, већ квалитет спроведених реформи. У овом контексту Србија може да рачуна на нашу помоћ. Спремни смо да помогнемо новој Влади Србије да одржи позитивну динамику процеса приступања”, поручила је Репчекова.

На конференцији, којом је председавао министар спољних и европских послова Словачке Републике Мирослав Лајчак, делегацију Републике Србије је предводио премијер Александар Вучић заједно са министром иностраних послова Ивицом Дачићем и министарком задуженом за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, преноси Танјуг.


Коментари84
0bdde
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

@Slobodan Ratkovic=Bul Ratka M.
Sta reci za ovo i namere koje stoje iza toga.Mozda vas neko placa,ali jos tragicnije je ako to radite aamo iz zlih namera
Bulevar Ratka Mladica
Pa sada ispada da od dva ucesnika u diskusiji vidite jednog...eto dokle moze da dovede upotreba GMO...Niti imama zle namere,upravo suprotno, mislim sve najlepse mojoj zemlji i narodu kome pripadam,niti me iko placa za moje razmisljanje. Apropo placanja i lobiranja pa to su upravo izmislili vasi nealternativni prijatelji sa zapada,a izmedju ostalog u tome su narocito aktivni Monsanto,NATO,EU i slicne organizacije usrecitelja covecanstva... P.S. Po vama za agresore su predodredjeni samo Rusija,Kina,S.Koreja,Belorusija,Libija,Srbija,Sirija,Iran,Irak,Nikaragva...taman posla da bastioni demokratije mogu tako nesto da urade...nego molim vas da me podsetite koja to drzava ima najvise osudjenika po broju stanovnika i koja svoje gradjane przi na el. stolici ili gusi u gasnim komorama i kojoj je to drzavi veca verovatnoca da vas policija ubije samo zbog boje koze,a da setio sam se i jos koja je to drzava jedina bacala atomske bombe po nezasticenim civilima...puno pitanja a odgovora nigde...
Препоручујем 2
@Slobodan Ratkovic
Morate biti iskreni i priznati da rovarite po Srbiji frustrirani sto vecina gradjana ne zeli da ucestvuje u podeli vase domovine Bosne i od ostataka stvaranje neke frankenstajnske drzave koja ne znam kako bi se zvala ali bi bila neka bosnifikovana bivsa Srbija. Od tog posla nema nista i izvolite se posvetiti svojoj zemlji. Neki moji pretci su ostavili kosti u Galiciji boreci se u Austrougarskoj vojsci pa ne tamburam po njihovim novinama.Vi i vama slicni vredjate nase politicare,sportiste,mesate se u unutrasnju i spoljnju politiku,proglasavate izdajnike i sve bi to moglo da se proguta da imate i malo dobrih namera prema Srbiji.
Slobodan Ratković
Gospodine,moja domovina je Česka Republika,a ne Bosna kako to ishitreno,i nadasve pogrešno tvrdite.Za Srbiju me vežu samo geni,simpatije i ništa više.A za Bosnu bolne uspomene na uzaludno straćene decenije života koji je neprestano bio omedjivan intrigama,poltronstvom,neiskrenošću i lopovlucima.Vi gospodine imate problem sam sa sobom,a ne sa mnom i sličnim meni.Kada bi mnogi od vas bili "iskrenih"i "nefrustriranih"volili srpski narod kao što ga ja volim,Srbija bi cvjetala i takvi kao Vi bi se krili u mišijim rupama.S.R.
Препоручујем 1
Bulevar Ratka Mladica
Sta mislite da je skoro 30 hiljada Srba u Republici Srpskoj dalo zivot da bi zivelo u Alijinoj Dzamahiriji...napadate coveka zato sto zivi sa druge strane Drine...nego nema nesto odgovora kada vam pitanja ne odgovaraju...evo ja zivim u Srbiji i mislim da sam upoznat sa politickim zivotom ovde (i svadi dan ga itekako osecam na svojoj kozi). Izgleda da vam je NATO GMO maca pojela jezik... Optuzujete druge da nemaju dobre namere prema Srbiji, a vi bi da ponistite vekovnu borbu nasih predaka za slobodu , zarad interesa korumpiranih politicara i koporacija sa genocidnog zapada (to je njihova izmisljotina,citavi narodi su nestajali u sudaru sa tzv. zapadnom civilizacijom ,a to su posebno podigli na visi nivo,industrijalizovani nasi vecni prijatelji Nemci 30-tih i 40-tih godina proslog veka )...
Препоручујем 6
Slobodan Ratković
@Siniša,blago Srbiji sa takvim tupadžijama i prodanim dušama.To što ne živim u Srbiji uopšte nije bitno,jer su mi tamo živjeli potomci koji su radi ljudi poput Vas bili prisiljeni da daljnju budućnost traže izvan Srbije.Iseljavanje Srba se nastavlja nesmanjenim tempom s obe strane rijeke Drine,a Vi i slični Vama nastavljate sa lažima i pričama iza kojih ne stoji ništa drugo,osim vaših mizernih interesa.Da li ste uopšte u stanju da shvatite šta ste izjavio kada ste napisao da ne želite više da samnom polemište, s obzirom da ne živim u Srbiji?Da Vas podsjetim Srbija je prekrivena kostima mojih predaka,istovjetno kao i mnogih hiljada drugih Srba koji su morali da se isele iz Srbije za koju su položili njihove živote kako bi mi,i njihovi potomci živjeli bolje i ljepše nego oni.I to se izdali i pljunuli na istoriju slobodarskog srpskog naroda.S.R.
@Slobodan Ratkovic
Ne sagledavate srpsku politicku situaciju dobro jer jednostavno niste iz Srbije pa necu vise sa vama polemisati,a sto se tice GMO ne postoje nikakvi dokazi za to sto pricate niti su u zemljana u kojima je dozvoljena zabelezena neka povecana obolevanja od bolesti koje ste naveli. Podsecam vas da je GMO dozvoljen u drzavama sa najrigoroznijim propisima o zastiti potrosaca i kvaliteta hrane.Otpor je kod zemalja kojima jeftina proizvodnja hrane ugrozava poljoprivredu i to moze biti predmet polemike,a ove jeftine propagandne razloge kao da ste prepisali iz ruske RT.Danas kada i BIH potpisuje SSP (Dodik se slozio) bezpredmetna je svaka prica o tome gde Srbija treba da ide. Pisem sa androida pa ne mogu da vam odgovorim ispod komentara zato pisem vase ime. Sinisa
Slobodan Ratković
@Slobodan Ratković,anonimni gospodine,Vaš komentar mog komentara je,izvinjavam Vam se, suvišan i bez veze.A evo i radi čega,Tadićeva politika koju sam nazivao "cik cak politikom"je nastavljena sa još pogubnijim posljedicama po Srbiju i njen ugled i prosperitet.Desilo se mnogo toga lošeg radi čega bi u državama gdje vladaju zakonodavstvo i odgovornost i Vučić,i Tadić i mnogi prije i oko njih morali da odgovaraju.I to debelo.Sumnjam da su članica EU koje nisu priznale Kosovo to učinile što vole Srbiju,razlozi su druge prirode.Kada se radi o GMO hrani,gospodine,tu se radi o genetski modifikovanim namirnicama koje izazivaju genetske mutacije kod konzumenata,sterilitet,maligna oboljenja,i sl.Srpska poljoprivreda je zanemarena,a odgovor radi čega,može se naći u Karadjordjevu i oko njega.Lično sumnjam da ova garnitura srpskih vazala zapadu radi išta korisno u interesu Srbije.Dokaza za to ima bezbroj.Svi koji to ne vide,ili ne žele da vide ne žele dobro Srbiji.Neznanje je najveći zločin.S.R.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља