среда, 19.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:37

Иринеј: Срби и Хрвати треба да граде мир, љубав и толеранцију

Олуја више неће бити јер је Србија довољно јака да брине о свом народу и никоме више неће дозволити такав погром, поручио председник владе Александар Вучић
четвртак, 04.08.2016. у 20:08
Хиљаде људи на централној манифестацији у Бусијама (Фото Фонет)
(Фото Фонет)
(Фото Танјуг)

Патријарх СПЦ Иринеј поручио је да Срби и Хрвати уместо мржње треба да граде мир, љубав и толеранцију, али и да ћутање Европе на величање усташтва у Хрватској отвара питање да ли је оправдана наша жеља да постанемо члан ЕУ.

Патријарх српски Иринеј (Фото Фонет)

У Бусијама, након парастоса приликом обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе у током Олује, патријарх је рекао да је тужно сећање на оне који су морали да напусте своје огњиште и потраже друго место за живот, али и на све оне који су настрадали од злочиначких руку.

Мук и ћутање Римокатоличке цркве и њених предстанивка на сва ова збивања озбиљно забрињава

„Сећамо се страдања нашег народа у познатој акцији Олуја која је покренута од старне хрватске војске и полиције 1995. године. Акција прогона је обухватила простра северне Далмације, Лике, Корудуна и Баније. Простор Срске крајине. Циљ прогона је био протерати Србе са својих вековних обиталишта и тиме Хрватску очистити од Срба и Православља”, казао је Иринеј.

То је био план усташке Хрватске и врха тадашње Римокатоличке цркве, досдао је патријарх.

„Тој идеји је жртвовано преко милион невиног српског народа на начин какав новија историја није запамтила. То сведоче логори Јасеновац, Јадовна, Градине... и десетине стартишта, јама и провалија у које су Срби живи бацани и умирали страшном смрћу”, казао је патријарх подсетивши да су Срби у Другом светском рату масовно страдали током усташке владавине у Хрватској.

Патријарх Иринеј, Милорад Пуповац и Александар Вучић (Фото Фонет)

Ту голготу су поред Срба доживели једино још Јермени и Јевреји, нагласио је патријарх додајући да су у усташкој Хрватској формирани злогласни дечији логор кроз које је прошло више од 120.000 невине српске деце, а од којих је највећ број умрло због глади и жеђи.

Он наводи да величање и слављење злочинаца данас у Хрватској и оживаљавање усташке и фашистичке Хрватске уноси страх и неисгурнност код Срба у Хрватској, док Европа то мирно посматра.

„Мук и ћутање Римокатоличке цркве и њених предстанивка на сва ова збивања озбиљно забрињава”, навео је Иринеј.

Он додаје да су Срби и Хрвати хтели или не најближи једни другима и зато позвани да граде мир и пријатељство, као и да заједно граде будућност.

(Фото Фонет)

Окупљенима се обратила и докторка Јелена Шарић, једна од оних који су избегли током „Олује”, истичући да је рат многима однео све, а да се свако ко је преживе бори на свој начин.

„Не бих волела да се ово догоди било ком народу, треба да живимо у миру, али да заборавимо нећемо”, рекла је она и захвалила народу Србије на подршци и хуманости коју су пружили, преноси Танјуг.

 

Вучић: Олуја више неће бити

Олуја више неће бити јер је Србија довољно јака да брине о свом народу и никоме више неће дозволити такав погром, поручио је вечерас председник владе Александар Вучић Крајишницима на обележавању годишњице протеривања Срба из Хрватске.

Премијер Србије Александар Вучић (Фото Фонет)

„Никад нисам говорио пред већим бројем људи, хвала вам што сте вечерас овде. Желим свим Крајишницима да се извиним што су постојали они у Србији који су у тренутку злочиначке акције Олуја окретали главу од вас и нису довољно бринули о свом народу”, рекао је Вучић.

Он је навео да је данас тежак и тужан дан за Србију и Србе, али је поручио да „олуја” више неће бити.

Хоћу да вам кажем да „олуја” више неће бити. Србија се не хвали својом снагом, али је довољно јака да брине о свом народу и нико више неће дозболити такав погром

„Хоћу да вам кажем да „олуја” више неће бити. Србија се не хвали својом снагом, али је довољно јака да брине о свом народу и нико више неће дозболити такав погром”, рекао је Вучић.

Додао је да кривица никако не припада Крајишницима, већ разним политикама, погрешним и лошим, које су дозволиле нешто што се „у вашем случају мозе назвати злоциначким коначним решењем”.

Истакавши да стид због „Олује” не припада прогнаном српском становништву већ, он је поручио:

„Нисте нигде погрешили, ви сте обични људи који су обично и добро живели на својој жемљи. Ничим нисте заслужили погром, бежање на тракторским приколицама, и немате шта да се стидите тога што они не умеју да се стиде ни тога што срећу покушавају да изграде на туђој несрећи”.

Како је рекао, прогнани Срби не треба да се стиде ни споменика злочинцима, нити усташких повика, нити кукастих крстева, који ће, закључио је, увек припадати злочинцима.

Премијер је нагласио да не верује у колективну кривицу и да за несрећу прогнаних нису криви сви Хрвати, већ појединци који су бацали бомбе на тракторске приколице и они који су убијали старце.

Изгубили сте куће и имања... а они кои су остали, немају ни струју, дотле је стигла та демократија. Да ли треба да кажемо да 250.000 људи није истерано, да то није био злочин, да нису никада ни живели они који су побијени и покрштени. Како некоме може да падне на памет да ми Срби то можемо да негирамо

„А колико је таквих, немамо намеру да бројимо. То треба да ураде они сами”, рекао је Вучић нагласивши да је Србија то урадила када је реч о онима који су у њено име чинили злочине.

Како је рекао, крв који је на рукама оних који су чинили злочине у име Србије не желимо на рукама свих Срба.

А одговори хрватским званичницима, слање протестних нота служе управо да би се неко у Хрватској коначно постидео због српске крив на рукама и етничког чишћења 1995, највећег после Другог светског рата у Европи, истакао је Вучић.

Олуја више неће бити: Александар Вучић (Фото Фонет)

Подсетивши на речи Хане Арент после суђења нацистичком официру Адолфу Ајхману када је упитала да ли би неко од нациста имао грижу савести да су којим случајем победили у рату, он је навео: „Не би и нема је свако ко негира погром и етничко чишћење”.

Вучић је Крајишницима, али и Србима, поручио да Србија нема намеру да ћути и ономе што се десило 4. августа 1995. године.

„Јер ми смо ту историју доживели, доживели сте бежање тракторима, камионима, у дугачким уклетим камионима које су каменовали. Изгубили сте куће и имања... а они кои су остали, немају ни струју, дотле је стигла та демократија. Да ли треба да кажемо да 250.000 људи није истерано, да то није био злочин, да нису никада ни живели они који су побијени и покрштени. Како некоме може да падне на памет да ми Срби то можемо да негирамо”, упитао је Вучић.

Он је рекао да је српски народ и после 1995. године, кад је мислио да више нема будућности, устао и да је у стању да стоји, још бољи, јачи и снажнији.

Премијер је нагласио да је Србија велика за све, и да нам не треба већа територија, већ само јача и стабилнија земља.

Поново сте код своје куће и имате чиме да се поносите, ваша кућа је саздана на вашој жртви и то сећање ће трајати вечно, подсећаћемо се сваког 4. августа и Србија и Република Српска”, поручио је премијер

Крајишницима је поручио да су у Србији добродошли те приметио да и Бусије и све што је у том месту изграђено, говори о томе шта је изгубила земља која их је протерала - вредне и пожртвоване људе.

Вучић је рекао да је Србија довољно велика да никога не мрзи, да свакоме пружи руку, али да заборав никада неће добити они који су заборав очекивали.

Он је навео да Србија са Хрватском жели најбоље односе, али да жели да заштити своје људе, те истакао да ће држава урадити све што може да заштити Србе у Хрватској.

Крајишницима је поручио да зна колико им је било тешко, али да су добили Србију и да је Србија добила њих.

„Поново сте код своје куће и имате чиме да се поносите, ваша кућа је саздана на вашој жртви и то сећање ће трајати вечно, подсећаћемо се сваког 4. августа и Србија и Република Српска”, поручио је премијер, преноси Танјуг.

 

Додик: Срби имају оно што нико нема - Србију и РС

БУСИЈЕ – Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас у Бусијама, код Земуна, да Срби имају оно што нико нема - две државе, Србију и Реублику Српску, настале распадом СФРЈ.

На обележавању Дана сећања на све српске жртве, док Хрватска 21. годишњицу војно-полицијске акције „Олуја” обележава као „Дан победе и домовинске захвалности”, Додик је позвао Хрватску на мир, али и поручио да им Срби не могу заборавити колоне ни оне Петровачке, ни оне код Окучана.

Тукли сте нам жене и децу и убијали нас онда када смо потпутно били немоћни, и мислили сте да сте да сте јунаци. Наш народ каже да су такве кукавице

„Тукли сте нам жене и децу и убијали нас онда када смо потпутно били немоћни, и мислили сте да сте да сте јунаци. Наш народ каже да су такве кукавице”, рекао је Додик.

Председник Републике Српске је рекао да је српски народ у једном тренутку помислио да је проблем са Хрватима решен, да живимо у миру и да се узајамно поштујемо.

Председник Републике Српске Милорад Додик (Фото Танјуг)

Међутим, додао је, опет је кренуло величање фашиста и злочинаца.

„Мислили смо да су можда то потиснули уласком у ЕУ. Али, нису, и даље величају своје злочинце”, навео је Додик и подсетио да је српски народ достојанствено гледао и оно што се ради у Хагу знајући да је то, како је рекао, суд неправде, а не правде.

Очигледно је, додао је, да смо били у заблуди, јер смо им веровали.

Распад Југославије направио је једну Хрватску и две српске државе…Оно што ми имамо нема нико други. Ово је живот, ово је Србија, ово је српски народ, ово је Република Српска. Одавде сигурно отићи нећемо. Бранимо наше достојанстве, бранимо наше животе, наше поштење

„Распад Југославије направио је једну Хрватску и две српске државе…Оно што ми имамо нема нико други. Ово је живот, ово је Србија, ово је српски народ, ово је Република Српска. Одавде сигурно отићи нећемо. Бранимо наше достојанстве, бранимо наше животе, наше поштење…”, рекао је председник Републике Српске.

Додик је поручио да се српски народ опоравио зато што је веровао у Србију, Републику Српску и српски народ у целини.

„Живела Србија, живела Република Српска, живео српски народ, живели Срби где год били…Ми смо један народ и остаћемо један народ”, поручио је Додик и додао да Хрвати никада неће моћи од Алојзија Степинца да направе позитивну личност.

Они су наши људи, они су наши Срби. Република Српска је њихова домовина исто колико је и моја”

Говорећи о највећем прогону Срба у новијој историји, председник Републике Српске је рекао да у том ентитету има 50.000 тих избеглих Срба, да су они интегрисани и да су допринели да РС буде богатија.

„Они су наши људи, они су наши Срби. Република Српска је њихова домовина исто колико је и моја”, поручио је Додик, преноси Танјуг.

 

Јовановић: Сви у региону морамо другачијим курсом

БУСИЈЕ – Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је вечерас поводом 21. годишњице „Олује” да та годишњица тужног епилога неодговорне политике Србије и злочина за које је одговорна Хрватска обавезује на разум и потпуно другачији политички курс којим се сви у региону морамо кретати.

„Није Туђман тај који је био дужан да се стара о Србима, него Милошевић и сви који су уз њега гурнули Србе из Хрватске и Босне у ратове деведесетих, да би им потом наметали подобно руководство, уводили санкције или их у договору са Туђманом иселили са простора на којима су живели вековима”, рекао је Јовановић Танјугу у Бусијама после манифестације обележавања Дана сећања на страдале и прогнане Србе током „Олује”.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић (Фото Фонет)

Према Јовановићевим речима, политика мора да чува људе, а овде их је превише често жртвовала.

Страдање Срба, од Хрватске преко Босне, до Косова, није само одговорност оних са којима смо били у сукобу, већ и нас самих, који смо по ко зна који пут потврдили да није далеко од истине уверење да Србима поред њих самих и не требају непријатељи

„Страдање Срба, од Хрватске преко Босне, до Косова, није само одговорност оних са којима смо били у сукобу, већ и нас самих, који смо по ко зна који пут потврдили да није далеко од истине уверење да Србима поред њих самих и не требају непријатељи”, казао је он.

Јовановић је истакао да је без сумње за злочине у „Олуји” одговорна хрватска држава, али је додао да се истицањем само те чињенице не сме амнестирати „она српска политика која је одговорна за манипулисање национализмом, она српска политика која је злоупотребила и хрватске и босанске и косовске Србе, као и саму Србију, тако што их је гурнула у ратове уместо да их од њих заштити”.

„Постали смо осрамоћен народ губитника, на рубу биолошког опстанка, несхваћен од готово свих историјских савезника, народ који је на крају завршио у збегу какав савремена Европа не памти”, упозорио је Јовановић, преноси Танјуг.


Коментари142
bac1b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dušan petković
Неко од паметних људи је дао свој коментар на изјаву високог представника ХДЗ-ја."Па немојте тако, нису сви Хрвати усташе". Тај паметан човек је одговорио: " "Јесте у праву сте, нису сви Хрвати али усташе су били Хрвати и хрватски народ је одговоран за све оне злочине које су починили". Тачка или како кажу Хрвати ТОЧКА.
Србин са Козаре
Гријешиш Чедо. Нисмо ми народ губитника него народ побједника. А побједници смо јер смо живи упркос жељи моћника да нас нема. Побједници смо јер нам ни Хрватска ни Муслиманска страна ништа нису могле док им у помоћ нису прискочили ''јахачи апокалипсе''. Желимо слободу а не живот по рецепту креатора Новог свјетског поретка, илити сатаниних следбеника (јер такви се моле ђаволу а не Богу). Цијена такве слободе је ужасно висока. То и не могу разумјети духовно затупљени људи који само размишљају како продати душу за пун новчаник пара, и који би се само простирали под ноге сваком идиоту који то затражи и пристали да буду робови на сопственој земљи само да се не би морали за нешто борити. И немој да кривиш Милошевића за све и свашта, јер тиме Алију и Туђмана аболираш од одговорности за ратове. Није Милошевић крив што ја нисам дозволио да ме зел. беретке убију на спавању, и што сам се борио за Републику Српску. То је напросто одраз моје жеље за опстанком, и престани више да браниш непријатеље.
Србин са Козаре
''Пустио бих ја њега али неће он мене...'' То је кључни проблем са Хрватима. Није им довољно два геноцида, него нас и данас третирају као да смо ми њима учинили ''Јасеновац'' и ''Олују''. Нема од тога ништа, колико год ми причали о изградњи мира и толеранције. Далеко су усташе од тога, што и слијепац види.
Stiven Sigal
Po ovom bosanskom bilmezu koga vuku svuda i na svako mesto iz nepoznatih pobuda,najbolje bi bilo da se RS i Republika Srbija spoje u celinu pa da nas onda "zuti ljudi sto ce doci da piju vodu sa Morave"(uzgred gde su na ovom skupu "vojvode" Nikolic i Seselj?) opasu jednom kvalitetnom replikom zida sa svih strana i izoluju od svih jer su po njemu "Srbi narod najomrazeniji na ovim prostorima" i "svi ih maltretiraju". Srecom pa to ima veze sa istinom koliko i tvrdnja da je Srbija 90-ih godina proslog veka vodila velikosrpsku,osvajacku politiku.
deda Mika
Nas predsednik postade i prorok! Kako on zna da nece vise biti oluja i jos obeca da se Krajisnici ne plase. Plasimo se svi, inata i izazivanja, visokih tonova i prozivanja komsija! Moje dete NIKO NECE SLATI U RAT!
jazavac pred sudom
a kada rat dodje na vrata oces da tudja deca brane tvoje
Препоручујем 4

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља