четвртак, 22.06.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:04

Нема дана без поскупљења

Аутор: Ивана Албуновићпетак, 05.08.2016. у 22:00

Гувернерка Јоргованка Табаковић сасвим сигурно ових дана осећа нелагоду на помен меса било које врсте.

Једнако јој по вољи нису ни крменадле ни пилећи батаци. Ако се обистини најгори сценарио кланичара да је талас поскупљења незаустављив (и то на нешто дужи рок) мораће да коригује своју процену да би ови потреси на тржишту могли да повећају укупну инфлацију и до 0,56 одсто.

Нагоре, наравно. Јер ко би се досетио да ће за шпекулативним растом цена свињског меса од 50 одсто уследити и поскупљење пилетине а вероватно и јунетине. Видећемо убрзо. Ако јој је за утеху живинари уверавају да је у питању само уобичајени летњи дисбаланс понуде и потражње који ће ускоро проћи. 

Трговци кажу да не прође дан без налога за промену ценовника на десетине различитих артикала. Цене неприметно расту динар по динар све до тачке када пред касом схватите да „хиљадарка” више није довољна ни за најосновније.

Уз папрену пијацу, боровнице од невероватних хиљаду динара, поскупљење воде, најскупље гориво у региону и већ извесни раст цена неких других комуналија јасно је којим путем смо кренули и како ће се све то одразити на и тако ниску куповну моћ грађана.

Али какву поруку нам ових дана шаљу и држава и кланичари, подједнако одговорни за потресе на тржишту меса и катастрофално стање у сточарству. По ономе што чујемо испада да нам је једини спас у интервентном увозу свиња што је парадоксално јер нас је управо неконтролисани увоз и довео до овога.

Трећина домаћих фармера није преживела двогодишње тутњање петоспратних шлепера који су, уз благослов државе, преко Немачке Аустрије и Хрватске, допремали свињско месо најлошије категорије.

И свиња храњених концентратима у брзом тову да за мање од три месеца добију на килажи и заврше у „српским” кобасицама. Само у прошлој години увоз је био 120 милиона долара што нам се ко бумеранг враћа управо баш сада – несташицом домаћег меса и вртоглавим ценама.

Шта вреди што Матијевић сада патриотски тврди да неће из принципа да увози свиње из Мађарске. Драже му је, каже, да купује домаће. Радо би он као и остале колеге из бранше у борби за екстрапрофитом и сада посегнуо за европским месом да и тамо нису скочиле цене због јагме за стокилашима. 

И не треба да чуди ако наредне сезоне пијаца буде још скупља и бресква постане егзотично воће док се домаћи парадајз баца у реку јер га накупци неће ни за десет динара. Уместо да пристојним субвенцијама подстичемо домаћег сељака уводимо механизам увоза као тобожњу заштиту интереса потрошача.

И како каже један наш читалац – јадна је држава у којој се произвођачи моле Богу да им воћњаке уништи град у нади да би од осигуравајућих кућа добили више од бедних 30 динара, колико откупљивачи нуде за килограм купина. Шта њима значи што смо највећи произвођачи овог бобичастог воћа у Европи. И ко нам је крив што нисмо знали да сировину претворимо у нешто вредније.


Коментари22
b27f5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

vis
Milan Djuric@Bio sam u jednom delu Dancske i ono sta sam video ne moze se reci da im je zemla toliko kvalitetna ,da bi postali agrarna velesila u odnosu na Vojvodjansku.Dakako ovo je moj amaterski utoisak.
Realno
Možda ćemo najzad dobiti raznovrsniju i zdraviju kuhinju... U evropi se meso jede jednom dvaput nedeljno...
5C
Eto, bas gledam da nadjem neki clanak kako se gradjani i seljaci bune protiv bjede,korupcije,gladi ,siromastva,rasprodaje drzave.......................
slobodan
@Stefan Stojanovic.Nisam znao.Ali ako je tacno sto kazete,odgovor Vam je parekselans
kir janja
Dadoh Vam preporuku, ali nije objavljena,i dalje ste na nuli, ali možda je gospodin Stojanovićn u pravu, ili je pak novi kandidat za ministra ekonomije, ako nešto tako postoji u Srbiji, tj.ekonimija. Dakle, treba štedeti, jer što mudar narod kaže "zrno po zrno, pogača, dinar po dinar palace", jer tako su usotalom, a kako bi drukčije, i svi pošteni vladodršci, bogataši i ostali uspešni ljudi stekli svoje "palače". A nama, ostalima, preostaju i neke druge poslice, na primer "seci uši, krpi d, ", ali to takođe nije uvredljivo, jer je to plod vekovnog iskustva i mudrosti "najstarijg naroda".A ima i ono, "trpen spasen", dakle, strpljenje je majka mudrosti. Eto još jedne skice za ministarski "ekspoze".
Препоручујем 5
Власт
чине једни те исти људи већ четврт века, властела се мења укруг а бирокраде чекају пензије и синекуре. Четврт века се дешава отимање једне мале групе од већине народа. Распродате су фабрике и природни ресурси, провизије за узимање кредита су подељене, да би се нахранила глад властеле неопходно је узети од хране сиромашнима. Овде је храна скупља него у делу земаља ЕУ , у Пољској је просечна плата 3 пута већа него у Србији а месо је јефтиније бар 30% .

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Погледи /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља