петак, 17.11.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:20

Ко се тови на цени свињетине

Од почетка потреса на тржишту меса, Министарству пољопривреде поднето је девет захтева за увоз свиња, али не могу да открију које су то фирме без њихове сагласности
Аутор: Ивана Албуновићсреда, 10.08.2016. у 22:00
Залихе пуне јефтиног меса (Фото Ројтерс)

Одговор кланичне индустрије на раст цена свињског меса стиже и брже него што се очекивало, иако није било и непредвидиво да ће се одвијати управо по таквом сценарију. Како „Политика” сазнаје у Министарству пољопривреде, само у последњих двадесетак дана (што се подудара са почетком потреса на тржишту меса) стигло је чак девет захтева за увоз свиња са других тржишта.

Али то није све. Управа за ветерину од почетка године, на захтев 15 правних лица издала је решења о ветеринарско санитарним условима за увоз 29.340 товљеника. У овом министарству, међутим, нису могли да открију за наш лист које фирме су недавно затражиле дозволу за увоз, уз образложење да је реч о поверљивим информацијама.

– Подаци о пословању фирми, у складу са прописима, не могу се давати без њихове сагласности – пише у одговору који су нам доставили.

Подаци из министарства ипак јасно указују да би месна индустрија овим потезом могла да матира домаће фармере и обори цену меса са њихових фарми. Али, тврде произвођачи, питање је да ли ће истовремено доћи и до појефтињења или ће потрошачи утешно добити само увозну шницлу лошијег квалитета по цени која ће бити безначајно умањена.

– За ову годину издато је седам решења о ветеринарско санитарним условима за 7.200 товљеника. Од почетка године није било ниједног захтева за увоз свиња за тов тежине око сто килограма – тврде у овом министарству. Ситуација се, међутим, преокренула недавно када су надлежне службе добиле чак девет захтева за увоз.

– У последње две недеље поднето је девет захтева за увоз свиња за тов али не за свиње тежине око сто килограма – истичу у овом министарству за наш лист.

У великим трговинским ланцима јуче је килограм свињског бута коштао око 520 динара, што је за тачно 30 одсто више него пре последњег драстичног поскупљења. У појединим приватним месарама цена је ишла и до 690 динара. Ко ће највише профитирати у новонасталим тржишним околностима (што је све само не уобичајено сезонско поскупљење како на то гледају у НБС) и која цена меса је тренутно реална?

Златан Ђурић, председник Уније пољопривредних произвођача из Сремске Митровице, истиче за „Политику“ да је увоз недопустив као и шпекулантско подизање цене меса у трговинама јер је и до сада она формирана као да су кланичари килограм живе ваге плаћали 220, а не 120 динара, колико су последњих осам месеци давали фармерима у откупу и довели их до пропасти. Тврди да су кланичари пуни залиха тог јефтиног меса, а да се причом о мањку свиња на тржишту  обмањује јавност.

– Према рачуници која је свима њима добро позната, максимална цена свеже расхлађене свињетине прве категорије (бут, филе), са уградњом кланичара од 10 одсто, не би смела да пређе 460 динара за килограм. Остале категорије морале би да буду знатно јефтиније. Али у трговинама и месарама зарачунавају марже и до 40 одсто, на шта би држава коначно морала да реагује – каже Ђурић.

Према рачуници, која је свима њима добро позната, максимална цена свеже расхлађене свињетине прве категорије (бут, филе), са уградњом кланичара од 10 одсто, не би смела да пређе 460 динара за килограм, тврде произвођачи

Како истиче, и раније су постојали захтеви за енормни увоз свиња и меса. То што у министарству кажу да се не увозе стокилаши, ништа не значи, јер сви добро знамо да код нас стижу свиње за клање мање килаже из такозваног брзог това, храњене хормонима за брз раст. Али, додаје, цене на Берзи у Модени достигле су 195 динара за килограм живе ваге, због повећаног извоза на азијско тржиште, што увозницима сада може да помрси конце.

– Чисто сумњам да ће наћи јефтиније него што је код домаћих фармера. Могу само да купе месо из старих резерви у неким државама Европске уније, али каквог квалитета је та роба – пита Ђурић.

Државна секретарка у Министарству трговине Весна Ковач изјавила је недавно да се у наредним данима очекује стабилизација цена меса. Она је за РТС рекла да држава нерадо директно интервенише на тржишту, већ може само да буде усмеравајући фактор за функционисање тржишта.

 – Али, ако дође до поремећаја на тржишту било у погледу снабдевености или енормног повећања цена, држава ће интервенисати из Робних резерви. Уколико ни то не да задовољавајуће резултате, свакако да ћемо ићи са мерама за олакшање увоза или чак интервентног увоза – рекла је Ковач, а преноси Танјуг. Робне резерве, међутим, још нису интервенисале и питање је и да ли ће.

Кланичари процењују да је Србији неопходан увоз управо око 20.000 свиња, како би се цене стабилизовале. Увоз би, наводно, био исплатив само у случају да држава на кратак рок укине прелевмане, јер су цене свиња на другим тржиштима такође порасле. Увозни прелевмани продужени су недавно до краја ове године у пакету са таксама за млеко и износе 15 динара по килограму. Како је за наш лист недавно изјавио власник највеће српске кланице Петар Матијевић, у тренутним околностима увоз свиња из Мађарске није исплатив.

За сада нема званичних најава да ли би држава могла да прибегне овом механизму, иако сигнали из Министарства трговине (где се држава помиње као „усмеравајући фактор”) указују да би можда и то могло да се догоди, сматрају аналитичари. Истичу да то не би био добар потез већ да, напротив, треба повећати износ увозних такси како се ова ситуација не би понављала.

– Сада плаћамо цех због чињенице да је у протекле две године на домаће тржиште ушло 430.000 свиња. Очигледно да износ увозних прелевмана није ефикасан и да треба да буде увећан. Тврдим да наша кланична индустрија има резерве и у месу и у новцу, што је остварено неумереним увозом на штету домаћих фармера. Имају буџет па нек сада плате робу произвођачима. Треба их натерати да врате цене у највећој мери – каже нам аграрни аналитичар Војислав Станковић, додајући да је подизање малопродајних цена за 50 одсто шпекулантска игра у којој постоји намера да се увоз учини рентабилнијим.

– Ниска цена прасади на тржишту, што је потпуно неуобичајено, указује да у Србији поново постоји ризик у свињарству и да се смањује интерес за тов свиња – упозорава Станковић.


Коментари14
6ca6a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

seljak licno
Kada su gradjani prosle sezone imali meso na trpezi svakog dana, isli na odmore, po morima , planinama... kupovali tovljenika po 100 din. bilo im je lepo, seljak je bio u oborima ,na njivi kada gori nebo i zemlja od vrucine, i nije zaradio nista, a kamoli da vidi more, 100% u minusu, u dugovima. Sada pustite malo seljaka da zaradi, a gradjani neka preskoce malo meso i mesne preradjevine ako misle da sacuvaju kucni budzet, a ne da zive na seljackoj grbaci, ceo zivot i da jedu dzabe. Kada seljaci izadju sa traktorima na ulice apeluju da se ne uvoze svinje jer pocinju da propadaju i rade sa gubitkom, svi se prave ludi, a sada kada je malo doslo do poskupljenja onda samo bruje potrosaci. Nafta poskupi, struja , pesticidi , djubrivo, seme sve je poskupelo, Subvencije drasticno smanjene, samo kada poskupe poljoprivredni proizvodi onda kao da se desio ,,smak sveta,, Sramota .........
Vucetic S.
Sve je to obicna svinjarija,na stetu domacih svinjogojaca-tovljenika.Prekupcima stoke u svakom rezimu bilo jepo volji.
Marko Jovic
Protekle dve godine cena tovljenika se kretala oko jednog evra.Tada je svima bilo super,a drzava se nije trudila da utice na trzistu,da bi spasla domacegm farmera.Sada,kada se cena tovljenika vratila u neku normalu,dize se halabuka,vec 15-ak dana u svim medijima.KO ce nama da nadoknadi gubitke u poslednje dve godine.Jedini koji "skidaju kajmak" u svoj ovoj guzvi su klanicari i mesari.Uvezli bi oni svinje,ali su i u EU cene oko 1,6 evra po kilogramu,pa im se ne isplati.I ako nesto budu uvezli da obore cene,to ce biti otpad poput papaka,zuba,repova itd,sto ce zavrsiti u mesnim preradjevinama.
drug pera
Ne mogu da shvatim da su imena uvoznika poslovna tajna. Niko ne traži da se obelodane njihovi poslovni niti bilo kakvi drugi rezultati već samo njihova imena kao podnosioca zahteva za uvoz svinja. Ako nam je to poslovna tajna, jadan na je svaki naš posao.
Radoje
Prvo treba znati dali je Vlada odobrila poskupljenja mesa, drugo dali je realna maloprodajna cena mesa koju potrošači plaćaju u trgovini, kada se zna otkupna cena svinjetine od seljaka, ili Farmi svinja, koja iznosi 100 dinara, a negde i manje. Za kilo Čvaraka u Marketu, ili na pijaci, svejedno, može se kupiti 10 kg. žive vage svinjskog mesa. Kilogram suvog mesa ili Slanine ide i do 2500, znači 25 kg. žive vage, ni orali ni kopali, no na tanjiru.U svemu ovom su odgajivači i potrošači opljačkani- Ko li posadi Ministra za trgovinu da mi je znati i šta ima od škole, bar da je srednju završijo, za smer da ne pitamo, može kod Vuleta i obućar da bude samo da je iz njegove partije. "šta da kažem, Amin"

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља