недеља, 18.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 25.08.2016. у 20:51 Ана Вуковић

Ку­ћи­ца „Ин­фо пар­ка” и да­ље код Ауто­бу­ске ста­ни­це

(Фото А. Вуковић)

Ку­ћи­ца „Ин­фо пар­ка” по­ред до­ла­зног пе­ро­на Ауто­бу­ске ста­ни­це пре­жи­ве­ла је укла­ња­ње на­ја­вље­но за четвртак. Прет­ход­но је ре­че­но да је од­лу­ку до­нео град у са­рад­њи са Ко­ме­са­ри­ја­том за из­бе­гли­це, али из Ко­ме­са­ри­ја­та по­ру­чу­ју да они не­ма­ју ни­ка­кве ве­зе са тим ре­ше­њем. То по­твр­ђу­је и Ве­ран Ма­тић, ди­рек­тор Фон­да­ци­је Б92, под чи­јим окри­љем ра­ди „Ин­фо парк”. Од­лу­ка је, на­во­ди он, за­јед­нич­ки став не­ко­ли­ко ми­ни­стар­ста­ва с ци­љем укла­ња­ња ми­гра­на­та из пар­ко­ва, а до­зво­ле за по­ста­вља­ње ку­ћи­це по­ву­кли су ЈКП „Зе­ле­ни­ло” и оп­шти­на Сав­ски ве­нац. Ма­тић је за­то овим ин­сти­ту­ци­ја­ма под­нео жал­бе ко­је су на не­ко вре­ме про­ду­жи­ле жи­вот објек­ту „Ин­фо пар­ка”.

– Ми­си­ја „Ин­фо пар­ка” је од са­мог по­чет­ка би­ла пру­жа­ње ин­фор­ма­ци­ја из­бе­гли­ца­ма и њи­хо­во упу­ћи­ва­ње у ко­лек­тив­не цен­тре. На­ша уло­га ни­је де­ље­ње хра­не, али од ка­ко је „Мик­са­ли­ште” пре­ста­ло да снаб­де­ва об­ро­ци­ма нај­ве­ћи део му­шке по­пу­ла­ци­је из­бе­гли­ца на­шли смо се у ху­ма­ни­тар­ној кри­зи и осе­ти­ли од­го­вор­ност да по­мог­не­мо љу­ди­ма – об­ја­шња­ва Ма­тић.

Да је „Ин­фо парк” за­и­ста ва­жан шраф у ме­ха­ни­зму упу­ћи­ва­ња из­бе­гли­ца ка аде­кват­ном сме­шта­ју еки­па „По­ли­ти­ке” уве­ри­ла се ка­да су во­лон­те­ри јед­ну по­ро­ди­цу из Си­ри­је упу­ти­ли ка при­хват­ном цен­тру у Ба­њи Ко­ви­ља­чи.

– Ов­де смо од да­нас до су­тра и ни­смо си­гур­ни ко­ли­ко ду­го ће­мо мо­ћи да оста­не­мо у овом објек­ту. На­да­мо се нај­бо­љем јер од на­ше по­мо­ћи за­ви­си ве­ли­ки број љу­ди – ка­же Ти­ја­на Си­ја­рић из „Ин­фо пул­та”.

Из­бе­гли­це из­гле­да не при­ме­ћу­ју да је њи­хо­ву си­гур­ну лу­ку ових да­на по­го­ди­ла бу­ра. Не­ко­ли­ци­ну му­шка­ра­ца за­те­кли смо иза спор­не ку­ћи­це. Ши­ша­ла их је и бри­ја­ла јед­на од во­лон­тер­ки. Дру­ги су игра­ли од­бој­ку, а тре­ћи се­де­ли у хла­до­ви­ни пар­ка код Еко­ном­ског фа­кул­те­та. Про­ла­зе­ћи по­ред обли­жњег пар­кин­га, при­ме­ти­ли смо да је ме­ђу не­ким од из­бе­гли­ца из­би­ло и ко­шка­ње, али ту су се на­шла и дво­ји­ца по­ли­ца­ја­ца ко­ји су за­ва­ђе­не љу­де сми­ри­ли и спре­чи­ли озбиљ­ни­ји су­коб.

Пре­те­ћа по­ру­ка

По­сле на­пи­са не­ко­ли­ко бе­о­град­ских ме­ди­ја о „ба­ха­то­сти ми­гра­на­та” у Бе­о­гра­ду, на „Тви­те­ру” се по­ја­ви­ла пре­те­ћа по­ру­ка. Ко­ри­сник ове дру­штве­не мре­же са на­дим­ком Кр­ти­ца по­звао је сво­је пра­ти­о­це да се оку­пе на Зе­ле­ном вен­цу и по­ђу да би­ју ми­гран­те. Ка­да су во­лон­те­ри „Ин­фо пар­ка” са­зна­ли за ову прет­њу, при­ја­ви­ли су то по­ли­цај­ци­ма ко­ји па­тро­ли­ра­ју у овом де­лу гра­да. 

Коментари0
4e4d2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља