уторак, 11.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 30.08.2016. у 17:51

PIC позива власт у РС да не одржи референдум, Русија издвојила мишљење

Дачић: Николић и Вучић у четвртак са лидерима Срба у БиХ и РС - Додик: Не интересују ме ни PIC, ни њихова саопштења
Панорама Сарајева (Фото Д. Ћирков)

САРАЈЕВО– Амбасадори Управног одбора Савета за имплементацију мира (PIC) у БиХ позвали су данас власти у РС да не одрже референдум о Дану Републике јер ће то, како тврде, дестабилизовати БиХ.

У заједничкој изјави, са којом се није сагласила Русија, стоји да је потврђено да су одлуке Уставног суда коначне и обавезујуће те да ентитети морају поштовати одлуке институција БиХ.

„Уставом БиХ недвосмислено је је утврђено да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обвезујуће и да су ентитети у обавези да поштују одлуке институција БиХ. У том контексту, предложени референдум у Републици Српској, који од бирача у РС-у тражи да се изјасне о питању о коме је већ одлучио Уставни суд БиХ, је дестабилизирајући и подиже политичке тензије, које неконструктивно одвлаче пажњу са веома озбиљних економских и социјалних изазова пред којима се БиХ налази. Позивамо власти Републике Српске да не одрже референдум”, наводи се у заједничкој изјави.

Истакнуто је да иако референдум о ентитетским празницима може потпадати под надлежност једног ентитета, било који референдум мора бити спроведен на начин који је у складу са Уставом БиХ, и не може кршити Општи оквирни споразум за мир нити уставни оквир БиХ.

„Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира примили су к знању уверавања Владе РС да је циљ референдума да буде 'корак ка спровођењу одлуке Уставног суда БиХ'. Али Управни одбор PIC-а такође је констатирао да су председник РС и Народна скупштина РС-а (НСРС) више пута оспоравали надлежност државних правосудних институција у БиХ. Такве изјаве и потези противни су Општем оквирном споразуму за мир и владавини права, и једноставно су неприхватљиве”, поручено је у изјави амбасадора PIC-а, пренели су медији у БиХ.

Сви су сагласни да одлука Уставног суда БиХ остаје на снази у потпуности и мора се поштовати, у складу са Општим оквирним споразумом за мир.

Политички директори Управног одбора PIC-а су више пута истакли, између осталог и у јуну 2016. и децембру 2015. године, „да је Уставни суд БиХ саставни дио Анекса 4. Општег оквирног споразума за мир, и да је кључан за његово спровођење”.

Управни одбор PIC-а још једном је потврдио своју подршку високом представнику као коначном ауторитету за тумачење цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир, у складу са Анексом 10. Споразума и релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених народа.

„Управни одбор PIC-а позива институције БиХ да ово питање реше кроз установљене законске процедуре и постојећи уставни оквир, те путем конструктивног дијалога. У том контексту, констатирамо да су пред Уставним судом БиХ већ у току поступци које су покренули представници државних институција с циљем оцењивања уставности одлуке НСРС о референдуму, као и захтев за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ о Закону о празницима РС који је поднела НСРС. Колико је познато Управном одбору PIC-а, председник Уставног суда је наговестио да би се седница Суда могла одржати пре референдума”, стоји у изјави амбасадора PIC-а.

Управни одбор PIC-а позива све стране у БиХ да се суздрже од исхитрених мера и реторике која води поделама, које само продубљују негативну политичку атмосферу.

„У том контексту, Управни одбор PIC-а жали због коришћења сецесионистичке реторике на свим странама, и још једном потврђује своју неупитну опредељеност за територијални интегритет и фундаменталну структуру БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета, без права на отцепљење. Нећемо толерисати било какво кршење Општег оквирног споразума за мир, укључујући, између осталог, и покушаје отцепљења. Неће бити прекрајања географске карте БиХ”, поручују амбасадори.

Наглашено је да ће Управни одбор PIC-а ће наставити пратити ово питање и даљи развој догађаја, уз напомену да се Русија не придружује овој изјави.

 

Русија издвојила мишљење 

САРАЈЕВО – У седишту ОХР-а у Сарајеву завршена је седница Савета за спровођење мира (PIC) у БиХ о најављеном референдуму о Дану Републике у РС, а седницу је први напустио амбасадор Русије Петар Иванцов који је рекао да је Русија издвојила мишљење о тексту заједничке изјаве.

„Нисмо подржали текст заједничке изјаве јер се у њему само прети и осуђује. Сматрам да се до решења проблема који постоји може доћи, пре свега, дијалогом”, рекао је руски амбасадор у БиХ након седнице PIC-а.

Иваноцов, наиме, сматра да би Уставни суд требао да буде мало више пажљив према Закону и према актуелној ситуацији у БиХ.

„ Нећу ја причати прецизно о том тексту и сами ћете видети. Кад се текст појави, спреман сам да дајем додатне коментаре”, рекао је Иванцов и додао да на састанку, који је одржан иза затворених врата, није чуо ништа о коришћењу „бонских овлашћења”.

Он је навео да ће изјава бити упућена јавности из ОХР-а у току дана.

„Сматрамо да су учесници тог процеса требали бити мало мирнији и да су се тада требали договорити о некој избалансираној одлуци, али су се до сада тражили само уступци од Републике Српске”, оценио је Иванцов.

Руски амбасадор сматра да су на неки начин и други требали да припомогну у проналажењу решења у том процесу, напомињући да он нема право да се меша у доношење одлука Уставног суда.

Он сматра проблематичним то што текст усаглашеног документа тражи уступке искључиво од Републике Српске, уместо да позива на дијалог, због чега је Русија и издвојила своје мишљење.

Иначе, према правилнику доношења одлука PIC-а, ако на првом састанку не буде постигнут концензус заказује се друга седница на којој је за званичан став PIC-а потребна проста већина.

Према одлуци Народне скупштине Републике Српске референдум ће бити одржан 25. септембра.

Референдумско питање о коме ће се грађани Републике Српске изјаснити гласи: „Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?”.

Састанак Управног одбора PIC-а, који је требало да буде одржан 23. августа, одложен је ради додатних консултација.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов раније је изјавио да Русија не сматра да је незаконито изражавање воље једног народа о питању за које сматра да је од великог значаја.(Танјуг)

 

Изетбеговић: Издвојено мишљење Русије је очекивано

САРАЈЕВО – Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је очекивано издвојено мишљење Русије на данашњем заседању чланица Управног одбора Већа за имплементацију мира (ПИЦ) у БиХ.

„Нажалост, издвојено мишљење Русије је било очекивано. Русија већ извесно вријеме неселективно подржава све што долази из Републике Српске. Подршка политичкој авантури, која доводи у питање институције успостављене Дејтонским мировним споразумом, донеће штету свима, и БиХ, и РС-у, и региону, а у коначници и Русији”, рекао је Изетбеговић за Клиx.ба.

Осим Русије која је издвојила своје мишљење, остале чланице ПИЦ-а су усагласиле заједничку изјаву, која је према речима амбасадора Русије у БиХ Петра Иванцова спорна, јер тражи искључиво уступке РС-а, а не позива на дијалог, што је, сматра Иванцов, потребно у овом тренутку, преноси Клиx.ба.

С обзиром да је за заједнички став чланица ПИЦ-а потребан консензус, вероватно ће бити заказана нова седница, на којој је потребна проста већина гласова.

Осим Високог представника у БиХ (ОХР-а), од којег се очекује да реагује и спречи заказани референдум у РС-у, реаговати може и Уставни суд БиХ, којем је Изетбеговић прошле седмице упутио захтев да нареди одлагање референдума у ентитету Република Српска, преноси Клиx.ба.

„Претпостављам да ће први реаговати Уставни суд БиХ, а да ће иза његове одлуке стати и високи представник, односно међународна заједница”, казао је Изетбеговић за портал, преноси Танјуг.

 

Додик: Не интересују ме ни PIC, ни њихова саопштења

БАЊАЛУКA – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да га апсолутно не интересују ни Савет за спровођење мира (PIC) у БиХ, ни њихова саопштења, преносе бањалучки медији.

Додик је рекао да му у дану, у којем је добио унуку и који је тако посебан за њега и за његову породицу, не пада на памет да се бави PIC-ом и њиховим саопштењем, пренеле су Независне новине.

Председник РС је тако реаговао на изјаву амбасадора PIC којом позивају власти РС да не одрже референдум о Дану Републике, преноси Танјуг.

 

Салкић: Савет потврдио да је референдум у РС антиуставни

БАЊАЛУКА – Потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић изјавио је вечерас да је Управни одбор Савета за спровођење мира (PIC) у БиХ, потврдио оно што су упозоравали бошњачки званичници, а то је да је референдум у РС о 9. јануару као дану тог ентитета антиуставан и антидејтонски, те противан интересима Босне и Херцеговине.

„PIC је у овом првом кругу оставио простор властима у ентитету да одустану од најављеног референдума желећи да подстакну и домаће институције да се ухвате у коштац и раде на решавању овог проблема”, рекао је Салкић, додајући да се види да је акценат на домаћим институцијама, које морају да се оснаже и реше ово питање.

Важно је, наглашава, да је у закључцима Управног одбора PIC-а јасно речено да је неупитан територијални интегритет и суверенитет БиХ, те да се неће дозволити било каква ескалација овог проблема.

Такође, потврђено је и оно што су говорили бошњачки представници власти - да је референдум супротан Дејтонском споразуму у смислу напада на Уставни суд БиХ, који има дејтонска овлашћења.

Ентитетски потпредседник указује и да је битно да се у закључцима PIC-а позивају ентитетске институције у РС да одустану од референдума, што је, каже, логично с озбиром на то да су истакли да је референдум антидејтонски и супротан уставу.

Салкић сматра да је важно да је PIC осудио, како наводи, сепаратистичку политику, која се спроводи, и поручили да се она ни у ком случају не може десити на територији БиХ.

„Можда су грађани очекивали и снажнију реакцију PIC-а. Имајући у виду да је на неки начин поручено да по правилима PIC-а постоји и други круг, где није потребан консензус, мислим да су оставили отворена врата и за снажнију реакцију уколико за њу буде било потребе”, закључио је ентитетски потпредсједник Рамиз Салкић за Фену, преноси Танјуг.

 

 

Државни врх Србије о ставу PEC да РС одустане од референдума

Председник и премијер Србије, Томислав Николић и Алекдсандар Вучић, састали су се вечерас, на хитним консултацијама, после става Савета за имплементацију мира (PIC) у БиХ да власти РС треба да одустану од референдума о Дану Републике.

Председник и премијер најпре су разговарали 40-так минута у четири ока, иза затворених врата, а потом су им се придружили министри спољних и унутрашњих послова, Ивица Дачић и Небојша Стефановић, као и министарка правде Нела Кубуровић.

На почетку састанка, у 20.30 сати, није било, уобичајеног у редовним приликама, снимања почетка састанка, у обавештењу редакцијама није наведено ни да ли ће уследити изјаве за новинаре, нити да ће бити саопштења о садржају разговора. Састанак је завршен око 22.30,, преноси Танјуг.

 

Дачић: Николић и Вучић у четвртак са лидерима Срба у БиХ и РС

Председник и премијер Србије, Томислав Николић и Александар Вучић састаће се у четвртак с лидерима Срба у БиХ и РС, како би размотрили став Савета за импелемнтацију мира у БиХ против референдума у Српској, ситуацију уопште, те о даљим корацима.

То је један од закјључака вечерашњих консултација у Председништву Србије, који је новинарима вечераш пренео министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је рекао да је на консултацијама државног врха анализирана ситуација, која се тиче безбедности и регионалне стабилности и разматрано питање наших виталних националних државних интереса.

„Договорене су и предузеће се, и већ се предузимају мере на заштити наших националних и државних интереса, тако да грађани могу да буду спокојни да неће бити угрожена безбедност у земљи и, надамо се, у региону”, рекао је Дачић у паузи састанка у Председништву Србије.

Усаглашено је да се у четвртак одржи састанак председника Томислава Николића и премијера Александра Вучића лидерима Срба у БиХ и Републици Српској, на којој ће се размотрити актуелна ситуација и, евентуално, даљи кораци.

„Ми смо заинтесовани за очување безбедности и стабилности у региону”, рекао је Дачић.

Коментари79
75829
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ekica
@Zvrko od juče, Ustavni Sud BiH nije ni u kom slučaju u rukama nikoga osim sudija Suda BiH koji su na tu dužnost imenovani i postavljeni da savjesno i profesionalno rade svoj posao za koji su plaćeni od poreznika države BiH. Zašto nema sudije iz Rusije, bilo je vaše pitanje? Svima u Evropi, a ljudima u BiH je kristalno jasno da oni ne rade na bazi primjene prava i pravde što pokazuje i primjer ruskog ambasadora u Sarajevu koji bez ikakvih objašnjenja ili argumentacije izdvaja svoje mišljenje iz zaključaka PIC-a. Suci Ustavnog Suda BiH su znajući za osjetljivost problematike dodatno konsultovali Venecijansku komisiju i donijeli Odluku kojom se kaže da se ne poštuju LJUDSKA PRAVA I SLOBODE kada zakonom tj silom nekoga ko nije pravoslavac obavezujete da proslavlja institucionalne praznike koje se identificiraju kao vjerski. Postoje i drugi razlozi koje naravno morate pročitati u odluci Suda BiH i koji su utemeljeni na Ustavu BiH, Međunarodnom pravu, Konvencijama, Protokolima
Славиша Гавриловић
БиХ је дестабилизована објављивањем лажних резултата пописа, у којима је исказано 195.000 становника који не живе у тој држави. Иста ова амбасадорска камарила је оцијенила да је попис у реду. Чудно, када је вишак од тих скоро 200.000 становника искључиво исламске вјеоисповјести, а десетине хиљада Срба који и сада имају некретнине у Федерацији нису пописане. Неки од пописаних према попису живе у џамијама (изгледа да постоје и вишенамјенске џамије) . Иначе Срби немају никаквог разлога да се отцјепљују из БиХ. БиХ је српска држава, а не држава Турака који су остали након пропасти Отоманског царства.
nikola andric
RIS: ''Necemo tolerisati bilo kakvo krsenje opsteg sporazuma za mir''. Dodik: '' Ne interesuju me ni RIS ni njihova saopstenja''. Pretencije RISa i Dodika su prilicno jasne . Ovi prvi pretendiraju najvisu vlast u BiH dok se drzavna vlast u BiH kao i najvisi sud onako ''uzgred'' navode kao Ustavni argumenti. Dodik ocevidno nije impresioniran ni RISom niti njihovom argumentacijom. ''Destabilizacija'' pretpostavlja ''stabilno stanje stvari''. To stanje svari je opisano od RISa kao: ''veoma ozbijnih ekonomskih i socijalnih izazova u BiH''.
Dule Prizrenac
Puna i bezrezervna podrska Republici Srpskoj. Dosta je vise licemerja prema Srbima na Balkanu. Izgleda da smo krivi zato sto postojimo. Kad se KiM otima tj. proglasava nezavisnost to je ok, sve je legalno, pljuste priznanja drugih drzava nema krsenja medjunarodnog prava. Sa druge strane referenum o danu RS je neustavan, nelegitiman. I sta se uopste tice koga sta ce RS da slavi? Sama se za sebe izborila i moze da slavi sta hoce. Mislim da i mi sa ove strane Drine moramo dati podrsku RS i to jasno i nedvosmisleno na drzavnom nivou. Od 1995. samo cinimo ustupke strancima i drugima u regionu na ustrb nasih nacionalnih interesa, pritom, ne dobijajuci ni trunke postovanja vec samo napade, omalovazavanja i ponizenja. Dosta je vise sa tom praksom.
Владимир Петковић
@Дени За Хрватску не знам а и брига ме али Србија ЈЕСТЕ гарант. То каже и Т. Николић и још многи други, а да није гарант причао је, рецимо, Харис Силајџић. То кажу и странци, рецимо Данијел Игрец: "Битну улогу у очувању Републике Српске има и Република Србија, као гарант Дејтонског споразума..." Истина, то они кажу увек када Србији треба завртати уши. И да "осликају" свој став који је увек на штету Срба. Свака част Русима. То што осликавају свој став неутемељен у законима и уставу БиХ, па, ето, може им се. Терористи харају по њиховим земљама, терориста има "на тоне" у БиХ али се они баве референдумом у РС, и врапци већ знају зашто. А за рат, зна се и ко га и како призива, истина споразум између Путина и Ердогана их је мало спречио, али... Да, а шта ћемо са "поделом" РС на три дела како су то осмислили Хрвати из Хрватске? Заиста, ко СТВАРНО призива и жели рат у региону? Срби сигурно - не!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља