петак, 14.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:34
ИСХРАНА

Подмићивали научнике да скрену пажњу са штетности шећера

Пре педесет година, произвођачи слаткиша и сокова у тајности плаћали истраживаче да повежу употребу масти а не шећера са кардиоваскуларним болестима
Аутор: Јелена Кавајачетвртак, 15.09.2016. у 22:05
Наручена истраживања и данас утичу на препоруке нутрициониста (Фото А. Вининг)

Шездесетих година прошлог века, када није постојала обавеза да се обелодани евентуални сукоб интереса у научном истраживању, индустрија заслађене хране и сокова спонзорисала је студије у којима је маст проглашена за главног узрочника болести срца и крвних судова, објавио је „Њујорк тајмс”, позивајући се на извештај објављен у једном научном часопису.

У време када су кардиоваскуларне болести биле у порасту међу Американцима, истраживачи су почели да упиру прстом у шећер као у могућег кривца. Онда је удружење произвођача „купило” своје научнике да скрене пажњу на неког другог, у овом случају засићене масти.

У студији објављеној 1967. године у угледном Медицинском журналу Нове Енглеске као кривци за болести срца проглашени су холестерол и маст, а нису поменути докази из педесетих година да је и шећер повезан с истом врстом обољења. Преписка између професора Марка Хегстеда са Харварда и његових колега открива да је Фондација за истраживања о шећеру, како се зове удружење произвођача, одредила циљ научног рада, финансирала истраживања и контролисала нацрт текста.

На то су тек сада указали научници са Калифорнијског универзитета у Сан Француску, предвођени Лором Шмит. Они су прегледали обиље архивског материјала на угледним универзитетима, укључујући транскрипте са одржаних симпозијума. На једном од њих председник фондације за шећер Хенри Хас говорио је о могућности да Американци смање унос масти а калорије надокнаде угљеним хидратима, што би повећало потрошњу шећера по становнику за више од 30 одсто.

У то време истраживања су указивала на то да висок шећер пре него висок холестерол или притисак могу да изазову стварање наслага на зидовима артерија. Два дана пошто је „Њујорк хералд трибјун” у јулу 1965. године објавио на целој страни причу о вези шећера и кардиоваскуларних болести, Фондација за шећер је одобрила „Пројекат 226”, студију стручне литературе на тему метаболизма холестерола, коју су израдили др Хегстед и још један нутрициониста са Харварда који је имао финансијске везе са индустријом шећера.

Удружење је према објављеним документима платило укупно тројици научника скоро 50.000 долара у данашњој вредности да 1967. године објаве истраживање о шећеру, масти и болестима срца. У анализу су уврстили искључиво студије које је одабрало удружење индустрије шећера, а чланак, објављен у престижном научном часопису, минимизирао је везу између шећера и болести срца, а нагласио могућу улогу засићених масти, објавио је „Њујорк тајмс”.

Ниједан од умешаних научника није данас жив, али њихов утицај јесте.

„Откривени документи указују на то да је индустрија шећера можда обликовала пет деценија истраживања о вези исхране и болести срца, укључујући многе данашње препоруке о исхрани”, указао је амерички лист.

„Деценијама су успевали да усмере у другом правцу дискусију о шећеру”, рекао је Стентон Гланц, професор медицине на Калифорнијском универзитету у Сан Француску и један од аутора новог научног рада.

Један од поткупљених научника др Марк Хегстед касније је постао шеф одсека за исхрану у министарству за пољопривреду. Крајем осамдесетих учествовао је у изради смерница америчке владе за здраву исхрану.

Деценијама здравствени радници апелују да се смањи унос масти, што је довело до тога да се многи определе за намирнице са ниским садржајем масти, али богате шећером. То је по многима изазвало проблем гојазности у САД.

Ни нова истраживања не кажу да су засићене масти добре, али наглашавају да је штета коју шећер прави здрављу далеко већа од каријеса.


Коментари7
baa53
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Gille
Da ne biste stalno nekoga krivili, iako neko objektivno to i jeste, radite na sopstvenom prosvecivanju i preventivi. Znanjem se zastitite od ove bele posasti. Saznajte kako rafinisani secer unistava kolagen u kozi, kako ga cini krtim, zbog cega koza postaje ispucala, sto nas cini da izgledamo stariji. Saznajte kako iscrpljuje pankreas i unistava organizam. Za pocetak procitajte knjigu Proterajte secer, od grupe autora.
Sremac
Oduvek sam govorio da deci za doručak treba, dva puta nedeljno, davati hleba, masti, soli i paprike. Al ko sluša jednog matorog Sremca.
артиљерац
И то да паприка буде љута,туцана.И,уопште се не шалим.Љута паприка садржи капсицин,природни антибиотик,на кога ниједна бактерија није постала резистентна.
Препоручујем 13
Хамураби
Који су то произвођачи слаткиша и сокова платили? "Неки"? Увек су то "неки". Елем, механизам повећања конзумације њихових роба је веома лако открити а ево изнећу га на примеру најпознатијег "неког" ресторана брзе хране. Ти "неки" продају хамбургере (у који такође трпају шећер онако да буде укусан за децу!!!) и "неко" газирано пиће које има 50 гр шећера у 0,5 литара! Лепо се ви ту наручкате, организам доживи "шећерни удар" јер количина шећера скочи до најцрвенијих граница, ви имате диван осећај ситости. Међутим, организам у стању узбуне и панике, почиње да лучи велике количине инсулина како би се изборио за шећерним агресором. И док је човек још млад (и глуп) успе да се избори. Али има један проблем, нагомилани инсулин у телу не може да се тек тако разгради и сада ефектом опруге обори шећер далеко испод нормале. И гле чуда после само 1-2 h иако сте појели "диван" оброк у "неком" ресторану, ви сте опет лепо гладни, док је у ствари стомак и даље пун. Па натраг у "неки" ресторан.
Сенка
Такође, и нафтна индустрија је то урадила индустрији дувана. Наравно да је и дуван штетан, али продукти сагоревања нафте и њених деривата су вишеструко штетнији. То је исто објављено, али су опет муњевитом брзином то заташкали
kresso
već su žestoko kompromitovani (Ameri) u politici i ekonomiji.. i moralno, a sada i u nauci. Izgleda da nema kraja ovom posrnuću. Ko nama može da garantuje da i ovo najnovije istraživanje nije platio neko sa svojim interesima?! Na primer, industrija zasićenih masnoća?!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Спектар /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља