среда, 24.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

У Бечу без конкретних решења за избегличку кризу

Дачић: Вучић није нарочито задовољан самитом у Бечу.-Керн: Проблем избегличке кризе није решен, али има разумевања.-Орешковић: Одлична сарадња са Србијом у избегличкој кризи.-Меркел: Европи потребни нови договори о враћању миграната
субота, 24.09.2016. у 15:39
Српски премијер Александар Вучић (Фото Ројтерс)

БЕЧ – Премијер Александар Вучић и највиши представници још девет земаља завршили су разговор о избегличкој кризи у Бечу, посебно о западнобалканској рути, на састанку иза затворених врата, који трајао више од три сата.

Скуп, који је иницирао аустријски канцелар Кристијан Керн, имао је за циљ проналажење заједницког решења за избеглицку кризу, то јест спречавања новог таласа преко балканске руте.

Самит је почео негде око 11.40 часова, радним састанком, после којег је приређен и радни ручак.

Премијери Аустрије, Србије, Немачке, Албаније, Словеније, Хрватске, Мадарске, Бугарске Македоније, као и министар унутрашњих послова Румуније разговарали су о могућностима даљег тесног координирања мера у циљу обезбедивања спољних граница ЕУ.

У делегацији Србије је био и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а испред ЕУ на скупу уцествују европски комесар за миграцију Димитрис Аврамопулос, као и преседник Савета ЕУ Доналд Туск.

Самит у Бечу се одржававо под опсежним мерама безбедности, те су улице око седишта аустријске владе биле затворене за саобраћај и пешаке, а хеликоптери надлетали овај део града.

 

Меркел: Европи потребни нови договори о враћању миграната

БЕЧ - Европа мора да обезбеди додатне договоре са трећим земљама о враћању миграната, који не испуњавању захтеве за азил, изјавила је данас немачка канцеларка Ангела Меркел и поручила да илегалну миграцију треба потпуно зауставити.

Она је, након самита о избегличкој кризи у Бечу, обећала помоћ Грчкој и Италији као чланицама ЕУ, које су највише изложене избегличком таласу.

„Желимо да зауставимо илегалну имиграцију док живимо у складу са нашим хуманитарним одговорностима”, рекла је Меркел, преноси АФП.

Она је нагласила да је неопходно да се постигну договори са трећим земљама, нарочито Африком, али и Пакистаном и Авганистаном, „тако да буде јасно да они који немају права да остану у Европи могу да се врате у своје матичне земље”.

„Наш циљ мора бити потпуно заустављање илегалне миграције”, рекла је Меркел.

Немачка канцеларка је нагласила да треба ојачати Фронтекс ради боље контроле спољних граница ЕУ и обећала подршку Грчкој и Италији, земљама које су на првој мигрантској линији, преноси Хина.

„Немачка је спремна месечно прихватити неколико стотина избеглица из Грчке и Италије које имају изгледе за дугорочни останак у Европи. Управо тим људима треба дати перспективу”, сматра Меркел.

Нама најважнији циљ, како је рекла, мора бити јачање легалне и спречавање илегалне миграције – преноси Танјуг.

 

Керн: Проблем избегличке кризе није решен, али има разумевања

БЕЧ - Аустријски канцелар Кристијан Керн истакао је, после Самита са премијерима земаља дуж балканске руте, Немачке и Грчке, да проблеми у вези избегличке кризе нису решени, али да је оптимиста јер постоји разумевање да морају бити решени.

Он је навео и да разуме критику немачке колегинице Ангеле Меркел због 50.000 избеглица које су дошле преко балканске руте.

Стефановић: Србија не може бити задовољна бечким самитом
БЕЧ - Србија не може бити веома задовољна Самитом о избегличкој кризи који је одржан у Бечу, јер није чула конкретна решења, оценио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.Он је, у изјави новинарима, казао да се премијер Александар Вучић обратио учесницима скупа на којем је разговарано врло отворено о потешкоћама које имају све земље у мигрантској кризи.„Не могу рећи да Србија може бти веома задовољна Самитом, јер нисмо чули конкретна решења”, казао је Стефановић који је био члан српске делегације на скупу који је иницирао аустријски канцелар Кристијан Керн.„Истакли смо да је Србија добила најмање новца од свих држава које се налазе у овом делу Европе. Нисмо кукали, нити је премијер молио, али смо указали колико је то мало и колико Србија чини и улаже да мигрантска криза буде што мања”, објаснио је он.Стефановић каже да је тражено да се новац, који се додељује не даје само невладином сектору, зато што он не учествује у управљању мигрантском кризом.„Не тражимо новац за неке којима је то постао бизнис. За нас мигрантска криза није постала бизнис, тражимо новац за војску и полицију, државне органе који учетсвују у управљању мигрантским центрима, заштити границе и слично”, нагласио је министар.Према његовим речима, све земље су се сложиле да је потребна чвршћа контрола спољне границе ЕУ, заштита од илегалних прелазака, али и размишљају како да се инвестира у земље порекла миграната – преноси Танјуг.

Керн је, на конференцији за штампу, по завршетку Самита на којем је учествовао и премијер Србије Александар Вучић, као и њихове колеге из Немачке, Грчке, Албаније, Словеније, Хрватске, Мађарске, Бугарске, Македоније, те и министар унутрашњих послова Румуније, као и европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос и председник Савета ЕУ Доналд Туск, рекао да би се, ако ЕУ буде неуспешна по питању избегличке кризе, и ако колабира споразум са Турском, препрека европског уједињења нашао под великим притиском.

Керн је казао да је Меркелова критиковала што је од затварања балканске руте у Немачку преко те руте дошло 50.000 избеглица.

Аустријски канцелар је истакао да је илузија да је могуће границе дуж балканске руте потпуно затворити.

„Нико не може да гарантује да би границе биле потпуно затворене и да нико не може проћи. 50.000 људи који долазе преко балканске руте је пробелм који се не може игнорисати. Превише је 50.000 који су дошли у Немачку и зато разумем критику коју је изнела Меркелова”, објаснио је Керн.

Канцелар је пренео да су на Самиту сви учесници јасно говорили о проблему, и да тако увек мора бити, те да нема разлога за бригу ако је нека реч прејасно речена.

Он је, на питање застоја избеглица који се створио на граници Србије ка Мађарској, рекао да нема заборављених избеглица, јер ће оне свакако доћи на запад.

Керн је подсетио да се на српској територији према Мађарској стварају избеглички кампови, и да, ако се узме у обзир да сваке недеље пристиже између 500 и 800 људи, може израчунати колико ће бити потребно да ти људи покушају да крену даље на пут, или док ситуација постане потпуно неприхватљива у складу са хуманитарном ситуацијом.

Он је казао да Аустрија подржава мађарске мере, али и да је упутила 125 војника који имају хуманитарни задатак на мађарско-српској граници.

Керн је у више наврата поновио да најпре, ако се жели решити проблем и уопште напредовати по питању расподеле терета избеглица у ЕУ, морају да се обезбеде спољне границе Уније, те потом реализовати помоћ на лицу места у земљама порекла.

„Морамо обезбедити наше спољне границе, јер морамо бити ми ти који одлучујемо ко долази у Европу, а не кријумчарске организације“; подвукао је Керн.

Он је истакао да је неопходно да се полицијска мисија Фронтекс допуни војском, јер свака земља има проблем да шаље полицајце, који су јој потребни за задатке очувања унутрашње безбедности, али да војска може да одвоји више људи за ове мисије.

Орбан за „џиновски град избеглица” на обалама Либије
БЕЧ - Премијер Мађарске Виктор Орбан је након самита о избегличкој кризи у асутријској престоници Бечу, на којем су учествовали шефови држава и влада који су њоме погођени, изјавио да Европска унија мора да постигне с Египтом споразум сличан оном који је већ постигла са Турском.МТИ преноси да је Орбан на конференцији за медије одржаној у мађарској амбасади у Бечу казао да у овом тренутку 5,5 милиона миграната чека у Египту и да, уколико не буде споразума с Египтом, „можда нам уследи изненађење одатле”.Орбан се заложио и за стабилност у Либији, рекавши да без стабилности нема ни шансе за стварање „џиновског града избеглица” на обалама те афричке земље у који би били враћани илегални мигранти који долазе у Европу.„Либија и Египт биће кјључни играчи у Европи у наредних неколико година”, тврди мађарски премијер – преноси Танјуг.

Такође је подвукао да је неопходно склапати споразуме о реадмисији по моделу са Турском са другим земљама, посебно Авганистаном.

Он је, на питање новинара у вези учешћа мађарског премијера на скупу, рекао је шеф мађарске владе био кооперативан исто колико и други учесници скупа.

„Имамо различито виђење од Мађара што се тиче враћања избеглица, али то ће бити могуће решити када будемо заштитили спољне границе ЕУ, осигурали помоћ у земљама порекла, и алокацију. Треба се најпре сконцентрисати на оно што се може решити”, објаснио је Керн.

Аустријски канцелар нагласио да је неопходно подржати земље на периферији Европе, примени споразум са Турском, затим пружи помоћ земљама порекла, те онда и уложити у њихову инфраструктуру, указујући на предлог неке врсте Маршаловог плана.

Керн је указао да немачка канцеларка није присталица идеје да Аустрија затвори своје границе, те додао да је чињеница да је аустријска влада усвојила горњу границу за пријем захтева за азил која ове године износи 37.500.

„Ако би све државе примениле нашу рачуницу прихвата захтева за азил по броју становника, онда би у ЕУ могли примити 2,3 милиона избеглица. То показује јасно који допринос Аустрија даје”, поручио је он.

Истовремено је казао да, ако се не буде успело у заштити спољне границе ЕУ, свака земља чланица могла посегнути за националним мерама, а међу њима би

била и Аустрија, што би имало негативне последице по привреду, радну снагу и туризам.

Такође је поручио да се мора решити проблем између Грчке и Турске у вези враћања избеглица, додајући да не сме бити да је Грчка једина земља која не може враћати избеглице у ту државу – преноси Танјуг.

 

Дачић: Вучић није нарочито задовољан самитом у Бечу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да српски премијер Александар Вучић није нарочито задовољан оним што је чуо на самиту о избегличкој кризи који је завршен у Бечу, јер се потврдило да свака земља Европске уније има свој однос према мигрантској кризи.

Дачић је новинарима рекао да се малопре чуо телефоном са Вучићем и навео да ће Србија, ако дође до поновног активирања Балканске мигрантске руте, морати да предузима одређене мере.

На конференцији за новинаре Дачић је рекао да је Вучичх у Бечу поновио да Србија неће градити зидове, али је нагласио да Србија постаје жртва због нејединствене политике ЕУ о мигрантској кризи.

Он је објаснио да је Србија у незгодној ситуацији, јер су земље ка северу Европе спречиле проходност мигрантима и избеглицама – преноси Танјуг.

 

Орешковић: Одлична сарадња са Србијом у избегличкој кризи

БЕЧ - Хрватски премијер техничке владе Тихомир Орешковић истакао је да Хрватска, у избегличкој кризи, одлично сарађује са Србијом.

„Могу рећи да је Хрватска доста сарађивала са суседима, и да је свој део балканске руте затворила. Одлично сарађујемо са Србијом. И поред тензија о којима се прича на терену надлежна министарства одлично сарађују”, рекао је он на конференцији за штампу после Самита о избегличкој кризи у Бечу.

Орешковић је казао да дневно има око 10 до 20 избеглица које Хрватска враћа у Србију и да нема никаквих проблема с тим.

Орешковић је подвукао да су Србија и Македонија имале важну улогу у стабилизацији балканске руте.

Самит у Бечу, према његовим речима, био је врло конструктиван састанак, на којем је разговарано о више тема и донето више закључака.

Он је пренео да је дата подршска да треба јачати спољне границе ЕУ, те подићи капацитет Фронтекса.

Друга главна тема је био споразум ЕУ и Турске, који је, према његовом мишљењу, кључан у решавању избегличке кризе.

Орешковић је оценио да је кључно питање у вези овог споразума визна либерализација коју очекује Турска.

Орешковић је изразио уверење да ће ЕУ донети заједничку одлуку и позитивно мишљењен о визној либерализацији.

Такође је донета одлука да се Грчкој помогне, јер има проблем са процесуирањем молби за азил.

Немачка, како је указао, дневно процесуира 2.000 молби, а Грчка свега 20 недељно.

Донета је одлука, пренео је Орешковић, да Немачка и Аустрија помогну Грчкој да убрза те процесе.

Свима је јасно да се избегличка криза може само заједнички решити, закључио је Орешковић – преноси Танјуг.


Коментари127
497da
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Vukašin Jelenić
Rešilo bi se sve u Švedskoj ili u Švajcarskoj,u beču se ne rešava ništa neutralno.
Nikola
Migrantska kriza postaje veoma bitno pitanje za sve zemlje EU. Mažalost, svee dok se donese neka konkretnija politika, program, biće problema. Nama je jako bitno da se donesu odluke koje su obavezujuće za sve.
Zoran
Ocekuje se konferencija za novinare ne kojoj ce se Vucic zaliti geadjanima!Sada ce da postavlja pitanja u kameru nn licima!On hoce da bude poslusnik i da se promovise,ali bez pisledica.Za svu njegovu laznu pricu i demagogiju,ovi iz zapadne Evrope sada daju racun gradjanima Srbije!Svima je jasno, da hvaljenje Vucica, je iskljucivo zato sto On radi stvari od njihovih interesa,a ne od interesa Srbije!Koji je nas interes da nam Hrvatska vraca ljude sa svoje teritorije!?Koliko ljudi mi dnevno vratimo u Bugarsku!?Mi smo usli u vrzino kolo!Vuciceve evrofanatizam je sredstvo za ucenu Srbije po svim pitanjima!Tako i sa migrantima,kojih ce do kraja god biti 15-20 hiljada na nasoj teriroriji!Mi svojim gradjanima ne mozemo da pomogne ,a kamo li njima.Sta bi sa Vucicevim planom i obecanjem da ne cemo postati sabirni centar!?Zasto to niko ne pita!?Nasa drzava je postali zrtva lazne politike i pristupa ad hok na probleme!Bez plana u vezi sa bilo cim!Rijaliti prica ne prolazi kod ovih surovih iz EU!!
Miloš Kosorić
Lena: Ne snosi Srbija nikakvu odgovornost u izazivanju migrantske krize. Mi smo sve uradili da se tim ljudima pomogne koliko su nam mogućnosti dozvolile. Kriza se može rešiti samo ako se uključi cela EU.
Zoran
Srbija jeste humana, ali ne moze ona snositi najveci teret migrantske krize.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља