петак, 18.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Грађани Српске изабрали: Девети јануар остаје Дан РС

На референдумско питање да ли подржавате да се 9. јануар обележава као Дан РС, потврдно је одговорило 99,81 одсто гласача
Девети јануар ће се и даље у Српској славити као Дан Републике (Фото РТРС)

БАЊАЛУКА - Према незваничним коначним резултатима на референдумско питање да ли подржавате да се 9. јануар обележава као Дан РС, потврдно је одговорило 99,81 одсто од укупног броја гласача, саопстила је данас Републичка Комисија за спровођење референдума. Одговор „не” заокружио је 1.291 грађанин РС.

Председник Комисије за спровођење реферндума Синиша Каран подсетио је да је право гласа имало 1.219.399 грађана, а да је гласало 680.116, односно 55,77 одсто.

Коначни извештај ће бити достављен Скупштини РС на усвајање, а резултати ће бити објављени у Службеном гласнику. Није било притужби на поступак реферндума и може се рећи да је добио подршку грађана, закључио је Каран.

Танјуг

 

Додик: Ово је био референдум о Дану РС, а не о статусу

БАЊАЛУКА – Председник РС Милорад Додик поручио је вечерас да је одржан референдум о Дану РС, а не о статусу, и да ће његова партија наставити да се бави положајем РС, а да ће, када дође време, одлучити да размотри евентуално питање референдума о осамостаљењу РС.

Пошто је претходно на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће у ситуацијама када неко покушава да јој одузме право, РС одговорити референдумом, постављено је питање да ли треба искључити референдум о осамостаљењу.

„Ово је био референдум о Дану РС, није био референдум о статусу”, рекао је Додик, наводећи да ће његова партија наставити да се бави положајем РС, али да није „врачара” да о томе сада говори.

Поновио је да се у случају да се БИХ врати на оно што јесте и што је написано у Уставу, губе разлози за протесте везане за статус.

„Да ли ћемо одлучити или нећемо, не треба то нико други да нам трпа у обавезу. Ми желимо да се БИХ врати на оно што јесте, што је написано у Уставу и онда се губе разлози за протесте везане за статус”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Одговарајући на питање да ли му данашњи референдум даје сигурност да се такво изјашњавање може спровести, Додик је поновио на који начин се односи према питању БиХ, те да они нису „авантуристи и да воде озбиљну политику”.

Он каже да данас у ЕУ 14 политичких партија у свом програму заговара референдуме о изласку њихових земаља из ЕУ и нико није нашао за сходно да о томе „прави било какву гужву”.

Сарајевског новинара је интересовало да ли ће бити референдума о суду и тужилаштву, на шта се Додик насмејао и одговорио: „Биће”, а на додатно питање када, узвратио: „Шта те брига, чућеш”, преноси Танјуг.

 

Српска на референдуму

Бањалука – Већ у раним јутарњим часовима грађани широм Републике Српске запутили су се на гласачка места, где су се учешћем у првом демократском референдуму, који је протекао у миру и достојанствено, изјашњавали о томе да ли подржавају да се и даље обележава Дан РС, оспорен од Уставног суда БиХ, на захтев Бакира Изетбеговића, председника СДА.

Атмосфера подозрења према референдуму с једне и одричних одговора на такве погледе с друге стране, наставила се и током референдумског дана, а из политичких штабова преселила се и у ходнике и дворишта на гласачким местима: „Све исто као деведесетих.

Непоштовање, понижавање и тврдоглавост. Верујте, инат ме подигао из кревета да у овим годинама гласам, више него опредељеност према празнику за који се боримо”, каже седамдесетогодишњи Бањалучанин.

У колонама оних који су кренули на гласање били су и они који су после одговора на референдумско питање застајали да поразговарају, и сами верујући да је референдумска недеља више одмеравање снага за неке друге политичке битке, него одбрана Деветог јануара.

„Не могу да разумем зашто неком смета неки празник, било који, и шта се то мота по главама људи који о томе воде бригу. Ако ја из пристојности не размишљам о туђим празницима, није ми преокупација шта комшија кува за ручак, зашто то друге занима? Па већ двадесет година нас иритирају, подгревају нетрпељивост и не пуштају нас све скупа да живимо. Убадају где боли, а истовремено грле и причају о суживоту. О чему се ту ради?”, пита се једна Бањалучанка на путу према гласачком месту.

И док су неки у дилеми хоће ли референдум напокон показати да се са Србима мора разговарати и водити дијалог уместо монолога, из Федерације БиХ немали је број оних који, попут бошњачких интелектуалаца из „Круга 99”, сматрају да се треба спровести истрага против оних који су стотине хиљада људи извели на гласачка места да искажу став о једном националном празнику.

Милорад Додик, председник РС, кратко одговара: „Нека хапсе, мој одговор је победа на референдуму. Нека хапсе цели референдум.”

Успешно спроведен референдум за многе је, осим потврде демократских капацитета, и уверење да ће изјашњавање грађана имати сврху – да се после двадесет година ниподаштавања, претњи и одузимања надлежности српски народ уздигао на политичкој сцени. Ипак, Изетбеговић, који је оспоравањем 9. јануара целу ствар и покренуо, шаље поруке како „неће бити рата” и да „нико неће укинути РС”, али и даље сматра да до сукоба неће доћи јер ће се „уразумити они у Бањалуци”.

Генерално, у Федерацији БиХ сматрају да референдум ништа неће променити јер је незаконит, а Изетбеговић изјашњавање народа види као „ескалацију самовоље председника РС Милорада Додика”. „Устрајавањем у инату Додик води РС у изолацију”, сматра Изетбеговић.

Младен Иванић, члан Председништва БиХ из РС, сликовито је појаснио да ће референдум бити лекција онима који с времена на време избаце ракету, а не знају где ће завршити, а и порука да те ракете више не избацују.

„Они који су мислили да ће се моћи укинути и химна и грб и Дан Републике и име, морају схватити да то апсолутно неће проћи и да више те своје ракете испаљивати неће”, поручио је Иванић. Додик и други званичници у РС су уочи референдума појаснили мотиве расписивања, а реч је најпре о незадовољству због прегласавања у Уставном суду БиХ, који је и раније оспоравао националне интересе српског народа. Постоји страховање да би то могло и да се настави, а Додик је тим поводом рекао да ће у сваком наредном случају одговор Бањалуке бити жешћи и појаснио да је огроман капитал Српске њена воља изражена на референдуму о Дану Републике, као и „на другим референдумима, који ће уследити о различитим питањима”. „Ако се сад оспори Дан Републике, онда ће оспорити и први устав који је донесен. Ако оспоре Устав, онда не постоји ни Војска Српске, па ће је прогласити герилом која је овде ратовала и онда обновити цели један процес моделирања Српске”, сматра Додик.

Атмосфера у градовима Српске била је свечана, с улицама окићеним заставама, у многим општинама прослава у кафићима и ресторанима почела је већ током поднева, док је у Бањалуци све пратило око 200 акредитованих новинара из бројних земаља. Светски медији нису благонаклоно гледали на референдум. АФП наводи да је Дан Републике, који је предмет гласања, везан за рат вођен деведесетих година 20. века у подељеној БиХ и да остаје споран за друге етничке заједнице у тој земљи.

Референдум је идеја председника Додика, за кога Француска агенција наводи да је поздравио велику излазност и „свечану атмосферу”, али и да је „игнорисао забрану Уставног суда БиХ, неодобравање од стране САД и ЕУ и резервисаност Србије, свог великог савезника”.

АП наводи да РС одржавањем референдума ризикује да буде подвргнута западним санкцијама и да њени лидери буду кривично гоњени. Америчка агенција сматра да референдум подиже тензије и јача страхове од нових сукоба, јер Бошњаци и Хрвати виде референдум као покушај уздизања српског региона изнад Уставног суда БиХ, а такође је тест за озбиљнији референдум о независности од БиХ, који лидери РС најављују за 2018.

Ројтерс наводи да је референдум први откако је 1992. одржано гласање о отцепљењу од тадашње Југославије, након чега је уследио трогодишњи етнички сукоб у којем је убијено 100.000 људи. Британска агенција наводи да је Русија подржала референдум, док су САД и ЕУ позвали РС да откаже гласање у страху од нестабилности.

Редитељ Емир Кустурица, после гласања у Вишеграду, поручио је да је референдум о Дану Републике Српске судбинско изјашњавање грађана Српске. „Он не представља само одбрану Дана Републике, већ и одбрану наше културе и свега онога чега не можемо да се одрекнемо – Андрића, Његоша, Кочића, Дучића, Бећковића, Попе, Црњанског, Драгослава Михаиловића... и бројних других”, изјавио је Кустурица.

Једно гласачко место у Кули, у општини Гацко, спојено је с другим, што је изазвало забуну, јер се појавила информација да је група Бошњака наводно блокирала то гласачко место. Иако се у данима пре референдума из Сарајева изражавао страх за безбедност Бошњака у РС, Ћамил Дураковић предводио је у Сребреници „референдумску кафу” за Бошњаке који се изјашњавању нису одазвали, којом су желели поручити да нема разлога за страх.

Деветог јануара 1992. тадашња Скупштина српског народа у БиХ, након што су Бошњаци и Хрвати у вези с отцепљењем од Југославије игнорисали вољу Срба, прогласила је у Сарајеву Републику српског народа БиХ, која је исте године преименована у Републику Српску. „Бошњачки политички ставови су да не изађу на референдум. И наш политички став био је да не изађемо на референдум 1. марта 1992. Да ли је то сметало Бошњацима да славе Дан БиХ? Није. У чему је разлика? Ми, као, вређамо Бошњаке 9. јануаром, а они нас не вређају 1. мартом”, закључује Додик. 

Младен Кременовић

 

Масован одзив грађана у Палама

Источно Сарајево – Одговор на референдумско питање да ли желе да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике Српске, дала је јуче, и то одмах након што су отворена места за изјашњавање, и већина грађана Источног Сарајева, организованих у шест локалних заједница у којима после рата живи највише оних који су протерани из федералног Сарајева.

Извештачи са лица места пренели су да је у јутарњим часовима велика излазност забележена, између осталог, и у Палама, месту где је 9. јануара 1992. године проглашена Република српског народа БиХ, данашња Република Српска.

Као главни мотив за масовни одазив позиву на референдум, према извештавању појединих медија, Паљани су, као и сви други грађани РС, наводили две ствари, од којих је прва да је „9. јануар историјска чињеница коју нико не може променити”, а друга да је „то дан који за њих има посебну димензију”. Нагласили су и да су поносни што „живе у месту где се зачело име Република Српска”.

Сличне, па чак и емотивније изјаве, могле су се чути и на референдумским местима на којима су своје опредељење, кад је реч о дану у којем је установљено име Република Српска, исказивали грађани Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Источног Старог Града, Сокоца и Трнова, односно целе Сарајевско-романијске регије.

И док су становници Источног Сарајева, града чији је већи део никао на ледини после рата, мирно и достојанствено, без инцидената, оловком „бранили” Републику Српску и дан њеног рођења, из федералног Сарајева, односно с друге стране међуентитетске линије, поново се могла чути већ добро позната реторика. Осим уобичајене тврдње да је референдум о Дану РС „антидејтонски и антиуставни”, поједини тамошњи медији извештавали су, између осталог, и о томе како је „јуче РС била етнички чиста, јер је већина Бошњака који живе у том ентитету, због властите сигурности, боравила у неком другом месту у Федерацији БиХ”.

С великом дозом ироније навели су и да се „неуставни референдум у организацији Милорада Додика неће одржати у главном граду РС”, а то је, како су назначили, позивајући се на Устав РС – Сарајево. Међутим, нису притом напоменули жалосну и поражавајућу чињеницу да у „том главном граду”, који је 99 одсто бошњачки, данас живи само 2,65 одсто Срба, док их је пре рата било више од 260.000.

Скоро на истом фону биле су и све поруке из сарајевских политичких кругова, из којих су данима упућивани захтеви међународним званичницима да спрече одржавање референдума, који је, како га види председавајући председништва БиХ Бакир Изетбеговић, „ескалација самовоље председника РС Милорада Додика”.

Први код Бошњака, који је и покренуо причу о забрани обележавања 9. јануара – Дана РС, и јуче је, уместо да спушта непотребне тензије, преко једног сарајевског медија поново позвао домаће институције и међународну заједницу да „хитно и одлучно реагују” и заштите Устав и законе.

Лидер Савеза за бољу будућност и Изетбеговићев коалициони партнер Фахрудин Радончић, коментаришући одржавање референдума, који је и за њега „антиуставан и антидејтонски”, изјавио је да је Додик узео шибицу у намери да „изазове велику ватру и експлозију”, истичући да се неће догодити ни једно ни друго.

„Нити ће бити велике ватре, нити ће бити експлозије. Само ће шибица догорети до његових (Додикових) ноката и изгорети му прсте. И само он, на крају крајева, може лично политички страдати и нестати, а БиХ ће сигурно и стабилно опстати”, каже Радончић. 

Д. Станишић

 

Додик: РС је држава чија територија је унета у Дејтон

ПАЛЕ – На предизборном скупу Савеза независних социјалдемократа (СНСД) на Палама, лидер те странке и председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је свима који су гласали на данашњем референдум о Дану РС и поручио да је РС држава.

Грађани Пала су Додика на вечерашњи предизборни скуп дочекали песмом и скандирањем, пренели су медији у БиХ.

„Знам да се некада нисмо разумели, али ја на Пале долазим с образом. Онда када ви нисте веровали у мене, ја сам веровао у вас. Сада ви верујете у нас и у оно што радимо…”, поручио је Додик.

Он је поручио да су Срби имали слободу само онда када су имали државу, а у супротном су завршавали у јамама Јасеновца и на другим стратиштима.

„Слобода је Србима била гарантована онда кад су имали државу. Зато је Република Српска као држава важна. РС је држава. РС је у Дејтонски мировни споразум и БиХ унијела своју територију, ефективну власт и народ који је хтео Републику. То су критеријуми за државу”, рекао је Додик, пренео је Клиx.ба.

О томе је, каже, учио у школи и додао да је грађанима РС довољна Српска.

„Ми смо за Дејтон, али нисмо за то да нам неко каже како треба нешто да учинимо”, казао је Додик.

Председник РС Милорад Додик изјавио је раније данас поводом спекулација медија да би могао да буде ухапшен због одржавања референдума упркос одлуци Уставног суда, да је одговор Тужилаштву - победа на референдуму.

„Ако неко хоће некога да хапси, онда нека хапси читав референдум”, рекао је Додик новинарима након што је гласао у Лакташима. На питање да ли ће Тужилаштво поднети кривичну пријаву протв њега због кршења Устава он је одговорио да је данас „важан, свечарски дан и да ће се вероватно радовати резултатима вечерас, јер је атмосфера таква”.

„Сви наредни дани доносе и ово и оно. Видећемо како ће то ићи”. На питање да ли ће онима који су били против одржавања референдума, укључујући премијера и председника Србије, Александра Вучића и Томислава Николића, рећи да су погрешили што су били против, Додик је одговорио да то ником неће рећи.

„Данас је празник и људи широм Републике Српске га доживљавају управо на тај начин”, рекао је Додик. Он сматра да су приговори део уобичајене демократске атмосфере и да сада нису важни колико је важно то што се референдум одржава.


Милорад Додик са супругом и сином долази на референдумско изјашњавање (Фото Танјуг/Тања Валич)

„Ништа га не може и не треба довести у питање, нити бацити било какву љагу”, рекао је Додик и поручио да је РС мирна и стабилна и да ће таква остати до краја дана. Коментаре да је референдум провера пред следеће изборе у РС, Додик је назвао шпекулацијама у предизборној кампањи, подсетивши да је постојало јединство власти и опозиције за одлуку о гласању.

„То што неко калкуше о томе, то ћемо наредних дана, сада је најважније да се референдум одржи”, рекао је Додик и изразио задовољство што гласање протиче у мирној атмосфери. Како је рекао, информације говоре о томе да су сва гласачка места отворена, да нема никаквих проблема у гласању, као и да је излазност већа него што је уобичајено у ово време за редовна гласања на изборима.

„Могу да изразим потпуно задовољство јер ће народ у РС искористити своје право да се определи. Срео сам људе који изражавају радост због прилике да могу да гласају и позивам их све да изађу до краја дана на референдум”, поручио је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је данас на референдуму у 10 сати у Дому кулутре у Лакташима. Он је на бирачко место дошао са супругом и сином.

Гласање је пратио велики број медија.  У Републици Српској данас се одржава референдум на којем се грађани изјашњавају да ли желе да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС, а велики број грађана већ је изашао на гласачка места која су отворена у 7.00 сати, јавља Танјуг.

 

Срби масовно гласали у Аустрији

БЕЧ - Грађани Републике Српске (РС) у Аустрији су данас масовно изашли на биралишта како би гласали на референдуму о Дану Српске. Референдум о Дану Срске организован је и у дијаспори, а тако и у Аустрији на четири места. Бирачка места отворена су при српским клубовима у Бечу, Грацу, Линцу и Инсбруку.

У главном граду Аустрије бирачко место отворено је у просторијама Заједнице српских клубова у Бечу, где су се до поднева формирали дуги редови. Испред зграде у којој се налази седиште Заједнице већ у 6:30 часова, пола сата пре отварања гласачког места, окупило се десетак грађана који су чекали да гласају.

У прва два сата од отварања гласачког места свој глас предало је више од стотину људи. Интересовање грађана за гласањем било је огромно, те су се стварали велики редови пред улазом на бирачко место. Тај ред се простирао од улазних врата Заједнице па све до првог спрата где се налази Заједница.

Право гласа у диајспори имају сви грађани РС уз приложену личну карту или пасош који су издати од стране МУП-а Републике Српске.  На лицу места ће Изборна комисија врши додатна провера пријаве боравка у Републици Српској, јавља Танјуг.

 

Цвијановић: Референдумски дан успешан

БАЊАЛУКА - Премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је данас, након гласања, да је задовољна чињеницом да је РС успела да ораганизује референдум о дану тог ентитета и покаже да је способна за то чак и онда када је суочена с бројним опструкцијама.


Жељка Цвијановић (Фото Танјуг/Тања Валич)

„Искористила сам своје право и обавезу према Републици Српској”, рекла је она новинарима после гласања, оценивши референдумски дан као успешан. Цвијановић очекује да ће све протећи у најбољем реду и у демократској атмосфери, преноси Танјуг.

 

Иванић: Девети јануар остаје празник РС

БАЊАЛУКА - Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић гласао је на једном од бирачких места у Бањалуци, а потом поручио да ће 9. јануар остати дан који ће РС обележаватии и убудуће. Они који не буду хтели да обележавају тај дан неће га ни обележавати, рекао је Иванић И додао да је ово делом био покушај изборне кампање СНСД-а Милорада Додика, али даје опозиција у РС својом подршком осујетила тај циљ.

„Ово је једино здраво и разумно решење. Надам се да ће вечерас од седам сати ствари отићи у нормалније токове”, казао је Иванић.


Грађани на бирачком месту (Фото Танјуг/Тања Валич)

„Апелација је била покушај понижења српског народа. Не видим зашто ће РС трпети санкције због референдума. Не видим ништа спорно у данашњем референдуму. Свако ко помишља на неке друге референдуме, ја у томе нећу учествовати, то би био политички авантуризам”, рекао је Иванић новинарима. Апелацију за укидање 9. јануара као Дана РС, јер је то и православни празник Свети Стефан Уставном суду је поднео бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, преноси Танјуг.

 

Босић гласао у Доњим Жабарима

ДОЊИ ЖАБАР - Председник Српске демократске странке Младен Босић гласао је јутрос на референдуму у општини Доњи Жабар на гласачком месту предвиђеном за гласаче из Брчко Дистрикта. „Очекујем да ће чланови и симпатизери СДС-а гласати на референдуму зато што га је расписала Народна скупштина РС као највиша демократска институција РС”, рекао је Босић након гласања.

Лошим је оценио то што Срби из Дистрикта Брчко нису могли да гласју као остали грађани РС, јер се тиме, како је рекао, шаље лоша порука. Агенција Фена је јавила да Босић гласао на непотврђеном гласачком листу пошто није нађен на гласачком списку за референдум.(Танјуг)

 

Чавић: Република Српска је историјска чињеница

БАЊАЛУКА - Председник НДП-а Драган Чавић изјавио је данас, након изјашњавања на референдуму о Дану Републике у РС, да је Република Српска историјска чињеница коју нико не може променити. Чавић је гласао на референдумском месту у Бањалуци.(Танјуг)

 

У Кули код Гацка нису тамошњи Бошњаци правили проблем

БАЊА ЛУКА - Председник Комисије за провођење референдума у РС-у Синиша Каран изјавио је данас да су гласачко место у Кули код Гацка „из делимично техничко-сигурносних разлога измјестили”, али да је ситуација под контролом и нема безбедносних проблема.

Измештање гласачког места је урађено како се не би реметио гласачки процес. У Кули већином живи бошњачко становништво, а Каран каже да ти грађани нису правили никакав проблем, већ су у то место јутрос дошли појединци из неких других места.


Синиша Каран (Фото Танјуг)

„Ради се о једном мањем гласачком месту на којем право гласа имају 102 гласача. Тамошњи мештани свих протеклих дана у разговорима с Опшинском комисијом нису направили никакав проблем. Неколико особа које живе ван те територије су дошли и направили сигурносни проблем гласачком одбору, физички блокирали гласачко место, па је и полиција је морала да реагује. С циљем даљег несметаног одвијања гласања смо сугерисали да се то гласачко место припоји следећем”, рекао је Каран новинарима у Бањалуци, преноси Танјуг

Он каже да је сигурносна ситуација на највећем нивоу и данас на дан референдума у РС-у те да МУП РС-а обавља све потребне сигурносне мере.

 

У Федерацији БиХ тврде: Ништа се неће променити

САРАЈЕВО - Док се грађани Републике Српске изјашњавају на референдуму о томе да ли желе да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС, у другом, већем етитету, Федерацији БиХ, медији извештавају да је реч о неуставном изјашњавају, које ништа неће променити у тој држави.

МУП РС: Референдум протекао без инцидената
БАЊАЛУКА – Министарство унутрашњих послова Републике Српске саопштило је вечерас да на гласачким местима у РС, где је одржан референдум о Дану РС, није забележен ниједан инцидент и да је стање безбедности на подручју РС добро.МУП РС наводи да су гласачка места, која су била организована због одржавања референдума, затворена и поручује да њихов штаб „Избори 2016” наставља да прати и предузима мере и радње у циљу одржавања повољне безбедносне ситуације у РС.МУП РС подсећа да је министар унутрашњих послова донео наредбу о забрани превоза експлозивних материја у друмском саобраћају и забрани саобраћаја за теретна возила преко 3,5 тона укупне масе у циљу несметаног и безбедног одвијања свих активности поводом одржавања референдума о Дану РС.У 19.00 сати престала је да важи наредба о забрани саобраћаја за теретна возила преко 3,5 тона укупне масе на свим јавним путевима у РС, наводи се у саопштењу.Забрана о превозу експлозивних материја на подручју РС примјењује се до поноћи.

Председавајући Председништва БиХ и председник СДА Бакир Изетбеговић оценио је да је данашњи референдум у РС „ескалација самовоље председника ентитета РС Милорада Додика”.

Изетбеговић је у контексту актуелне ситуације и подигнутих тензија казао да су политичку авантуру коју је покренуо Додик увукавши цели ентитет, већ јавно осудили сви релевантни представници међународне заједнице.

Истовремено је надлежне у РС подсетио на обавезу заштите права свих грађана те упозорио да се повратници у тај ентитет не смеју застрашивати.

„Устрајавањем у инату Додик води ентитет РС у изолацију. У ономе што ради нема чак ни подршку Србије нити Русије, којој се надао. Зато је врло важно сачувати смиреност и стрпљење. Органи јавног реда и мира у ентитету РС морају имати на уму да им је дужност штитити све грађане. Инцидената усмјерених на застрашивање повратника у оваквој атмосфери не смије бити. Позивам повратнике у РС да не наседају на провокације, да не напуштају своје домове нити мјеста у којима станују”, поручио је Изетбеговић за сарајевски Аваз, преноси Танјуг.

Изетбеговић који је апелацијјом Уставном суду БиХ покренуо целу причу о забрани обележавања 9. јануара као Дана Републике у РС, позвао на хитну и одлучну акцију домаће институције и међународну заједницу на заштити Устава и закона.

 

У Србији референдум о Дану РС тече без проблема

Изјашњавање држављана Републике Српске у Србији на свих пет бирачких места одвија се без проблема. Држављани РС у Србији гласају на пет бирачких места, у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву иСуботици, и за њих је достављено 13 хиљада гласачких листића, а представници бирачких места очекују да ће бирачко право остварити око десет хиљада грађана, рекао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.


Изјашњавање на референдуму у Републици Српској (Фото Танјуг/Тања Валич)

Цицовић је додао да ће сваком грађанину РС-а који дође са личном картом, пасошем или возачком дозволом, бити омогућено гласачко право, а да ће оним грађанима који имају документ Србије, провером у бирачком списку бити омогућено гласање. Иначе, право на изјашњавање има 1.219.399, а гласа се на 1.900 места у РС и иностранству.

 

Кустурица: Референдум је судбинско изјашњавање грађане РС

ВИШЕГРАД - Прослављени редитељ Емир Кустурица поручио је да је референдум о Дану Републике Српске судбинско изјашњавање грађана Српске.

„Он не представља само одбрану Дана Републике, већ и одбрану наше културе и свега онога чега не можемо да се одрекенемо - Андрића, Његоша, Кочића, Дучића, Бећковића, Попе, Црњанског, Драгослава Михаиловића... и бројних други”, изјавио је Кустурица, пренели су бањалучки медији.

Иначе, Кустурица је гласао на бирачком месту у Вишеграду – преноси Танјуг.

 

Дивјак: Потврда да РС не поштује одлуке Уставног суда

САРАЈЕВО - Одржавање референдума је потврда да Република Српска не поштује одлуке Уставног суда иако су у њему и представници РС, сматра пензионисани генерал Армије Републике Босне и Херцеговине Јован Дивјак.

„Ништа се неће десити, ништа посебно'', рекао је Танјугу Дивјак.

Према његовим речима, дан након референдума свако ће славити своје.

''Ми ћемо се ругати да резултати ништа не значе, друга страна ће тријумфовати'', истиче Дивјак и додаје да се наставља суживот онакав какав, нажалост, 20 година не успева да дође до никаквог помирења и разумевања.

Сматра да ће бити полемике у средствима информисања зашто се није испоштовала одлука Уставног суда и додаје да ће ''препуцавање'' трајати још недељу дана, до избора, када ће се окренути према проблемима у локалним заједницама.

Каже и да ће предвиђање да референдум може да буде увод у нешто ново сигурно бити упозорење да Савет безбедности, ЕУ и НАТО воде рачуна о следећим референдумима на било којој страни – преноси Танјуг.

 

Изетбеговић Додику предвиђа судбину Садама, Гадафија...

САРАЈЕВО – Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић оценио је вечерас да је референдум о Дану Републике у РС инат председника Српске Милорада Додика, коме предвиђа, како је рекао, судбину Садама Хусеина, Моамера Гадафија, Слободана Милошевића.

Изетбеговић филозофски констатује да је сутра нови дан, односно 26. септембар, и мисли да реакција међународне заједнице неће изостати.

„Мислим да ће поступно десити реакција међународне заједнице. Гледали смо како Садам Хусеин, Гадафи, Милосевић пркосе и како то изгледа”, рекао је Изетбеговић за регионалну Н1ТВ.

Он сматра да се на овај начин не може односити према САД, ЕУ, Венецијанској комисији, Уставном суду, ОХР, ПИК-у, а да то, како је рекао, нема своје последице.

Браниће се, каже, и уставноправно уређење БиХ, а међународна заједница ће бранити ауторитет.

Изетбеговић, који је покренуо целу причу о забрани 9. јануара као Дана РС, каже да су Додик и они који су га пратили у овоме изашли из једне, како је рекао, законске зоне у једну противзакониту и противуставну позицију.

На питање шта након референдум, Изетбеговић каже:

„Дошли смо у један нови инат који прелази све границе. Виђали смо то у задњих пар деценија од српских и србијанских вођа и видели смо како се то завршава. Ово није први ирационални инат. Ти људи вуку конопац док не пукне, а онда наравно падну на леђа”.

На питање да ли очекује санкције за организаторе референдума, председавајући Председништва БиХ сматра да реакција не може да изостане.

„То је тако еклатантан пример кршења Дејтонског споразума, супротстављања одлукама Уставног суда БиХ, кршења Кривичног закона БиХ. Само је питање када ће она услиједити и каква ће бити”, рекао је Изетбеговић.

Он сматра да Милорад Додик води себе и оне за собом у изолацију.

Изетбеговић је прокоментарисао и данашњу изјаву предсједника РС, који је казао „да они који желе хапсити могу ухапсити цели референдум”.

„Не може се хапсити цели референдум, али могу они који су народ наговорили да иду у том смер”, рекао је Изетбеговић, преноси Танјуг.

 

Додик: Неће Изетбеговић одредити датум настанка РС

СОКОЛАЦ – Председник РС и лидер СНСД Милорад Додик рекао је данас на Сокоцу да Република Српска данас пише историју и да је 25. септембар важан историјски дан за Српску.

„Ми бранимо свој дан, Дан државности Републике Српске и не дирамо никога. Девети јануар је свети дан за Републику Српску све ове године. Ми данас потврдујемо да неће Бакир Изетбеговић и странци одредивати датум настанка и родења наше Републике Српске”, истакао је Додик на предизборној трибини СНСД-а на Сокоцу.

Он је, како су пренеле Независне, рекао да грађани Републике Српске данас имају сјајну прилику да потврдите јединство.

„Наш одговор данас је референдум и ми данас пишемо нашу историју. Нисам изабран да бих се бојао и да бих био препаднут. Увијек сам знао како треба бранити вриједности Републике Српске и српски национални интерес. Док смо били у Савету министара БиХ, ни Бакиру ни осталима из такозване међународне заједнице није падало на памет да покрећу иницијативу за укидање Дана Републике. Кад су дошли ови који себе зову Савез за промене, Бакиров Уставни суд тражи да се уклони дан родења Републике Српске”, нагласио је Додик.

Да је СНСД у Савету министара БиХ и осталим заједницким органима БиХ, каже он, истог тренутка би напустили те институције и БиХ аутоматски не би могла више да постоји.

„Савез за издају се тако не понаша и распродаје српске националне интересе, али им ми то нецемо дозволити”, рекао је Додик, преноси Танјуг.

 

Грађани у Сарајеви различито о референдуму

САРАЈЕВО – Грађани у Сарајеву имају различита мишљења о данас одржаном референдуму о Дану РС.

„Овај референдум није требало никако да се одржи. Ово је против Устава и против Босне и Херцеговине. А шта ће се десити, ја бих желео све најбоље да прође, али...дај боже да буде све како треба”, казао је један старији грађанин Танјугу.

Други времешнији грађанин каже да ништа не очекује од данашњег гласања.

„Немам ја појма, шта ме брига за њих, они ће радити, то ће бити, а резултате ћемо видети...Ништа не очекујем”, каже он.

Један млађи грађанин, међутим, коментаришући референдум помиње и рат.

„Шта да мислим, бога ти. Немам ја шта ту мислити. Да 'оће рат бит, то је већ друга ситуација. Ја сам млад, спреман за рат, то је то”, каже тај младић, преноси Танјуг.

 

Политико: Референдум „најсмелији изазов” дејтонском поретку

БРИСЕЛ – Референдум у Републици Српској, на којем су грађани данас гласали да ли желе да 9. јануар и убудуће обележавају као Дан Републике у РС, могао би да буде „најсмелији изазов” до сада уставном поретку, који је створен Дејтонским споразумом како би се прекинуо рат у БиХ 1995. године.

„Чак је и Србија, која тренутно води преговоре за чланство у ЕУ, направила отклон у напору да максимално умањи ризик од конфронтације”, наводи тај портал.

Време одржавања референдума је повезано и са локалним изборима, који су заказани за 2. октобар, оцењује Политико.

Портал подсећа да се Уставни суд БиХ 17. септембра донео одлуку којом се забрањује спровођење референудума, као и да је референдум наишао на „оштру осуду” међународне заједнице и бошњачке већине.

„Постоји и страх да би националистичка реторка током референдумске кампање могла да поново изазове сукобе”, наводи тај портал.

Међутим, пише Политико, док неки упозоравају да референдум представља „извор за продубљивање тензија” и корак ближе територијалној подели дуж етничцких линија, па чак и оружаним сукобима, улице Бањалуке изгледају као и сваке недеље, а грађани делују више заинтересовани за куповину и дружање у кафићима него за политику, преноси Танјуг.

 

Иванић: Коначно стављена тачка

БАЊАЛУКА – Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је вечерас да је најважније да је референдум у РС прошао мирно и да је коначно „стављена тачка на ту причу”.

„Важно је да ће 9. јануар остати празник и да сада то треба прилагодити”, рекао је Иванић.

Он сматра да „ово у вези са референдумом, вероватно, није требало, али кад се већ десило, због образа српског народа важно је да је изашао довољан број људи и да је референдум оправдан”, пренео је РТРС.

 

Вехабовић: На потезу Тужилаштво

САРАЈЕВО – Судија Европског суда за људска права из Босне и Херцеговине Фарис Вехабовић, рекао је вечерас за БХРТ, након спроведеног референдум у РС, да Тужилаштво БиХ сада мора да спроведе законске мере против оних који су прекршили Устав БиХ.

„У овом случају очигледно је да су неке државне институције заказале. Био сам разочаран саопштењем Тужилаштва, које није реаговало на непоштовање одлуке Уставног суда БиХ”, рекао је Вехабовић.

За њега је Тужилаштво БиХ „најслабила карика” у држави због које, како тврди, она не функционише.

„Тужилаштво БиХ је институција која у сваком моменту, без обзира против кога је усмерена нека одлука, мора покренути поступке против одговорних лица, против оних који нису испоштовали одлуку Уставног суда…Они морају радити на превенцији кривичних дела”, рекао је Вехабовић.

Он сматра да је улога међународне заједнице у овом случају била специфична, али не може се рећи да је била негативна.

То што међународма заједница није предузела кораке, према његовим речима, довело је до тога да Уставни суд реши питање празника, а не високи представник, преноси Танјуг.

 

Претње председнику парламента РС и Независним новинама

БАЊАЛУКА – Анонимни и-мејлови претећег садржаја стигли су на адресу кабинета председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића и редакције „Независних новина”.

„Независне новине” наводе да су и-мејлови, у којима се налазе озбиљне претње, вероватно упућене поводом референдума о Дану РС.

„У име Алаха, милостивог, самилосног! Ваша крв ће тећи улицама јер сте сами тако изабрали. РС више неће бити”, поручује се у порукама упућеним Чубриловићу и „Независним новинама”.

Секретар Народне скупштине Републике Српске је обавестио ЦЈБ Бањалука, који ће предузети даље кораке за откривање идентитета пошаљиаоца спорне поруке.

По добијању поруке, „Независне новине” су претњу званично и пријавиле Полицијској станици у Лазареву.

Начелница Одељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић рекла је за „Независне новине” да је и-мејл с истим садржајем стигао на више адреса у РС.

„Тај исти садржај је стигао на више и-мејл адреса у РС, Ођељење за високотехнолошки криминал од сазнања ради на томе да открије с које и-мејл адресе је порука упућена”, рекла је Миљановић.

Председник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић осудио је претње и позвао МУП РС да заштити новинаре од сваке потенцијалне претње.

„Овакви случајеви се морају истражити. Мора се знати ко стоји иза оваквих све чешћих претњи новинарима, како у БиХ, тако и у региону”, рекао је Вукелић и истакао да овакве ствари не треба узимати олако, поготово зато што је у овом случају претња упућена читавој једној редакцији, преноси Танјуг.

 

Цвијановић: Успешан референдум, РС опредељена за толеранцију

БАЊАЛУКА – Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је вечерас задовољство што је референдум протекао у миру и толеранцији и што није било никаквих инцидената.

Цвијановић је навела да сви они који не могу да се идентификују са 9. јануаром као Даном Републике, неће бити обавезни га да прослављају.

„Очекује нас неколико корака, између осталог законодавна активност где смо рекли да ћемо највероватније ићи у правцу измене самог Закона, који ће подразумевати да се брише она обавезност када је у питању само прослављање Дана Републике”, казала је она.

Цвијановић је оценила да је референдум успешно спроведен.

„Браво Српска, браво грађани Републике Српске, добро смо урадили свој посао”, рекла је Цвијановићева.

Цвијановић је рекла да је Српска опредељена за миран живот, толеранцију, за заједничку будућност, знајући колико је битан мир и стабилност и узајамно поштовање.

„Република Српска је показала демократски капацитет, било је важно одржати излазност и мирно и толерантно спровести референдум”, рекла је премијерка.

Цвијановић је поручила а жели да сви у БиХ „научимо лекцију да, уколико желимо заједно да живимо, морамо да се поштујемо”, преноси Танјуг.

Коментари146
29253
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља