уторак, 04.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 11.10.2016. у 12:35

Влада Србије поништила косовски закон о Трепчи

Александар Вучић поручио да Србија ником не прети, али да неће дозволити никоме да уђе у посед „Трепче север“, а из Приштине поручили да је одлука Београда неразумна и без ефекта
Поглед на погон "Трепче" у Звечану (Фото Зоран Влашковић)

Влада Србије одлучила је да поништи све правне последице аката и радњи које су у вези са комбинатом „Трепча“ донеле привремене институције у Приштини. Одлука је донета на ванредној седници Вучићевог кабинета, сазваној услед усвајања закона о „Трепчи“ у косовском парламенту минулог петка, којим Приштина конфискује имовину овог комбината. У делу рудника који послује на северу Косова охрабрени су одлуком српске владе, док из Приштине поручују да је „одлука Београда неразумна и без ефекта”, те да „неће имати правног и практичног ефекта”. 

О ситуацију на КиМ, према најави председнице парламента Маје Гојковић, расправљаће и посланици уз присуство премијера и чланова владе, и то највероватније до краја месеца. Потез Владе Србије наишао је на разумевање дела посланика у Скупштини Србије, али и на оштре критике из редова опозиције.

За Српску радикалну странку одлука Вучићевог кабинета је добар корак, али не и довољан јер ће, верују, уследити нове уцене. Потез Владе Србије, сматрају у Либерално-демократској партији, практично не значи ништа, али ипак оцењују да Вучићеве јучерашње поруке релаксирају ситуацију и спуштају тензије када је реч о односима са Косовом. 

У Демократској странци поздрављају што је влада одустала од идеје да иде пред Савет безбедности УН и међународну арбитражу. Најоштрији у осуди су били посланици Демократске странке Србије, Двери и Покрета „Доста је било”. Тако је за ДСС реч о још једном „каскадерском потезу” владе Александра Вучића, док у Дверима оцењују да је овим Влада Србије показала „немоћ и глупост”. Вучић је, сматрају у Покрету ДЈБ, „очигледно трампио имовинска права Србије за подршку коју добија са Запада” и оцењују да заштита имовине Србије на Косову може да се оствари само уз подршку ЕУ и САД.

Ј. Ц. 

Вучић: "Трепча" од виталног значаја за север Косова и Метохије

Влада Србије донела је данас одлуку о поништавању свих правних последица аката и радњи привремених институција самоурпаве у Приштини који се односе на правни и фактички положај Трепче АД, саопштио је премијер Александар Вучић.

„Овакву одлуку смо били принуђени да донесемо јер желимо да Трепча настави да ради”, рекао је премијер на прес конференцији.

Трепча је од виталног значаја за опстанак севера КиМ, истакао је Вучић.

Он је додао да је Влада Србије прихватила предлог Канцеларије за Косово и Метохију у највећем делу.

„У Трепчи тренутно ради 600 до 1.200 људи, а 3.000 је на буџету. У Трепчи имамо два рудника, два на северу која су отворена, Бело Брдо и Црнац, оба се већим делом налазе на територији централне Србије”, рекао је премијер.

Нећемо на арбитражу, компромис би донео успех Трепчи

Нећемо ићи на арбитражу, не може Србија да иде на арбитражу с Косовом, јер би тиме признала Косово, рекао је данас премијер Александар Вучић и додао да је Трепча „наша, у нашем, поседу и „државини”, те да нећемо дозволити да нам је отму.

Премијер је на конференцији за новинаре, а упитан о конкретним корацима које ће држава предузети да заштити Трепчу, раднике, и имовину, рекао да то неће бити арбитража, али да постоје „неке друге врсте арбитраже”.

А на питање шта тачно може да значи одлука о поништавању правних последица аката Приштине о Трепчи и како ће влада да спроведе кораке које је припремила, одговорио је:

„Овако, како смо наумили, ми смо у поседу, у државини ствари, ми то имамо, само је неко хтео да нам одузуме”.

„А ми кажемо - не дамо”, рекао је премијер и додао да ће то „бранити у свим разговорима са страним саговорницима и партнерима.

„Буду ли покушали силом, нећемо им дозволити. Ми никоме не претимо, ако мислите да показујете силом нешто српском народу, плашим, се да ћете своје зубе поломити. Ми ћемо мир и стабилност сачувати”, поручио је премијер.

Упитан зашто нико из ЕУ није реаговао на случај Трепче, Вучић је одговорио да претпоставља да и неће реаговати, те да то није ни очекивао.

„Реаговали би да сам ја рекао да нећу да одговарам неком новинару јер је из неке куће коју неко финансира. То јесу двоструки стандарди, али шта да радим, нећу бна уништим будућност Србије. Нисам идиот да мислим да су Албанци то сами смислили, онај ко мисли да сам много глуп греши”, рекао је Вучић оценивши да је интерес Србије изнад свега.

„Пустите државу да ради свој посао, а не знам одакле вам то да је наш одговор маркетиншки”, рекао је новинару чије питање је схватио као инсинуацију да је данашња одлука владе маркетиншки потез.

„Није маркетиншки. Њихова је одлука можда маркетиншка, а у сваком случају неразумна”, додао је.

Упитан шта се сада дешава, након одлуке косовских власти, Вучић је рекао: „Ништа”.

„Ништа се не дешава, осим што нам праве проблеме при увозу одређених сировина. А ако хоће да промене морају нешто да ураде‚ а како ће да уђу у Лепосавић, у нашу зграду Трепче, како мисле да протерају Србе”, упитао је Вучић.

Упитан шта очекује од Брисела и да ли се питање Трепче може користити као проблем којим ће Србија бити притиснута да одустане од Телекома, Вучић је одговорио да Србија хоће да спроводи споразум о телекомуникацијама, али да не може да пристане на то да све унапред прогласи као имовину косовске државе.

„Када вас доведу у ситуацију да је немогуће било шта да урадите, браните се с четири ноге. Доведени смо у позицију која је за нас немогућа. Нема излаза и тунела направљеног да се провучемо”, рекао је Вучић.

Он је додао да је позиција немогућа, али да ће се Влада Србије борити за свој народ и земљу.

„Немогућа је позиција и борићемо се за свој народ и земљу, али не да показујемо мишиће, већ знањем, одговорношћу и памећу”, рекао је Вучић.

Премијер је додао да је одлука Приштине политички и правно ништавна и да неће производити последице, осим што може да нанесе штету Трепчи.

„Шта ћемо ако кажу да више не дозволе увоз експлозива за Трепчу, без којег не можемо да радимо у Трепчи? И на то можемо да пружимо одговор, да спасавамо Трепчу на другачији начин, али тиме би само показали да желе да нам направе штету”, рекао је премијер.

На питање како би изгледао компромис у вези с Трепчом, Вучих је рекао да би то предузеће имало огроман успех ако би се фузионисало.

„Ако бисмо успели суштински да функционишемо заједно не би било краај успеху Трепче. Могли бисмо да остваримо велики извоз. То је једино економски оправдано решење”, рекао је премијер. 

Вучић:Нећемо пред СБ УН, још није угрожен мир

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је он одлучио да се о питању Трепче не тражи ванредна седница Савета безбедности УН, јер још није угрожен мир.

Он је, на конференцији за штампу, рекао да је то једина тачка предлога Канцеларије за Косово и Метохију коју није прихватио.

„На Савет безбедности УН се иде ако је угрожен мир. Ја мислим да то још није случај. Одлука Приштине јесте опасан потез, али још није угрожен мир”, подвукао је он.

Вучић је нагласио да ће Влада покушати да искористи све могућности разговора и дијалога за решавање проблема.

„Пустите да пробамо да разговарамо и вратимо ствари у нормалу, да пробамо да неки људи размеју да је 21. век и да морамо да развијамо добре односе и мислимо на наше економије, будућност, бебе”, рекао је он додајући да прихвата сву одговорност за своју одлуку.

„Нисам прихватио тај предлог, јер нисам циркуски премијер, и зато што мени не треба да урличем на телевизији носећи српску заставу и објашњавајући свима како сам велики Србин, а да резултат на семафору буде 0:1”, казао је Вучић.

Он је упитао шта бисмо добили седницом Савета безбендости УН, додајући да ионако постоји расправа о Косову и Метохији у новембру, за коју је шефу дипломатије дат налог да говори о Трепчи.

Вучић је истакао да би ванредна седница Савета безбедности УН само изискивала трошење пара за одлазак у Њујорк, где би били суочени са прегласавањем.

„Нећу да идем тамо само да би Србима показао ко су пријатељи и ко непријатељи”, казао је премијер. (Танјуг)

Последња опомена здравству због смрти дечака

Неко мора да сноси последице и ово је последња опомена и министру здравља и свима другима, изјавио је данас председник Владе Србије Алекандар Вучић, поводом смрти дечака који је у болници примљен због прелома руке.

(Фото Фонет)

Ужасан случај смрти малог Раденка у Лозници је застрашујући. Наравно да се тешке грешке дешавају и лично сам тражио од министра Лончара посебан ангажман, рекао је Вучић на конференцији за новинаре, којој је присуствовао и министар Златибор Лончар.

Он је навео да у Србији не сме да се догоди да дете умре након прелома руке. (ФоНет)

Вучић: Ми смо за компромис

У изборној кампањи никога нисам лагао, говорио сам истину народу и рекао сам да ћу држати земљу на европском путу и да нећу уводити санкције Русији, изјавио је данас председник Владе Србије Александар Вучић и истакао да другачију владу неће да води.

Србија мора да настави свој европски пут и да разговара са Европом, рекао је Вучић и истакао да очекује инвестиције и запошљавање људи у Крушевцу, Јагодини и Кикинди, а не да се Србија „бије са целим светом”.

То није политика коју ћемо да водимо. Нећу да идем у сукобе нити да користим тешке речи. Биће компромиса уколико буде могуће. Ми смо на компромисе спремни, а треба и неко други да каже да ли је спреман, рекао је Вучић. (ФоНет)

Никада нећемо оставити на цедилу свој народ на КиМ

„Срби на Косову и Метохији могу да се осећају безбедно и сигурно”, рекао је премијер одговарајући на питања новинара у вези с Трепчом,

„Срби треба да се осећају сигурно и безбедно, за то имам гаранције НАТО, а ускоро треба да се састанем и са Столтенбергом”, рекао је Вучић новинарима у Влади Србије додајући да држава Србија сигурно неће оставити свој народ на цедилу.

(Фото Танјуг/Д.Г.)

Поштујем патријарха, а моје је да обезбедим мир

Поштујем патријарха и сваку његову реч саслушам, сигуран сам да он жели најбоље свом народу, али мој је посао да обзебедим мир и стабилност, поручио је данас премијер Александар Вучић.

Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије, упитан да прокоментарише изјаву патријарха Иринеја који је рекао - што се силом отме силом се враћа - поручио да о сили Србије не воли да говори, али да она није данас мања него што је била јуче.

„Волео бих, међутим, сваку силу и туђу и нашу да избегнемо, и ако можемо да разговарамо, то би било најбоље”, рекао је премијер.

Патријарха поштујем, нисам неки верник, али сваку његову реч саслушам, и знам да жели народу добро и да нас увек добро разуме”, додао је.

„Сигуран сам да патријарх жели најбоље земљи, али мој је посао да обезбедим мир и стабилност”, закључио је Вучић. 

Вучић: Разговараћемо са српским политичарима на Косову

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је добра одлука српских политичара у косовској влади и парламенту да замрзну своје функције и истакао да ће с њима тек разговарати.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да, су српски политичари у косовској влади и парламенту, без обзира што су често критиковани у медијима, највећи део својих одлука увек желели да усаглашавају са одлукама Владе Србије.

„С њима ћемо тек да разговарамо. Они ће бити ти који ће да нас обавесте о својим будућим потезима. Не кажем да ћемо директно да утичемо, али они увек желе да чују наше мишљење”, рекао је Вучић. 

Вучић:Никоме нећемо „преписати” нешто што је српско

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да Влада Србије никоме неће „преписати” нешто што је српско, јер на то просто нема права.

Вучић је изразио уверење да у Влади Србије постоји мудрост и снага да се разговори са Приштином наставе, без обзира на то шта о томе мисли косовска министарка за дијалог Едита Тахири.

То није питање за ову владу само, рекао је премијер Вучић, то је питање и за све министре у влади.

„Наш посао је да разговарамо и ми ћемо да разговарамо, али не можемо да прихватимо да без разговора и без било чега за Србију некоме препишемо оно што је наше. То није питање онога ко води владу данас, питање за мене или за било којег министра. Не постоји тај који то може да уради”, рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре.

Указао је и да се у најтежим сукобима и ратовима ствари решавају разговорима.

„Ми се не хвалимо мшићима, ми се хвалимо миротворном политиком, да са вама имамо најбоље могуће односе, да имамо присуство у Србији и бизнисмена из Албаније и КиМ”, рекао је Вучић.

Каже да је инсистирао код Марка Ђурића да се нађе решење да кроз Србију пролази што више аутомобила са КиМ, да се поштује проток људи, роба, капитала. Јер то је, каже, живот.

„Прихватам да је Тахири 'најјача'. Само се молим да ту силу не показује на делу, јер то нећемо дозволити”, поручио је премијер Вучић.

Вучић:Очекујем епилог у Сребреници у складу са законом

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће, када је реч о признавању резултата локалних избора у Сребреници, бити завршено све у складу са законом.

„Просто не знам шта да вам одговорим. Све друго би било уплитање у унутрашње ствари БиХ и Републике Српске, а то хоћу по сваку цену да избегнем”, одговорио је Вучић на питање Танјуга како коментарише изјаву бошњачког члана Председништва БиХ да ће тражити понављање избора у Сребреници.

Желим, рекао је премијер, да гледам у небо и да се надам да ће ово да прође једног дана.

(Танјуг)

Коментари70
842cf
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mandatar Pokemon
Partizanski patrijarh je se obratio vernima , apostoli Politike sire jevandjelje
срки с
kolege komentatori,sve što se dešava je logički sled proglašenja nezavisne države Kosovo i njenog faktičkog postojanja uz podršku i garancije svih drzava koje su priznale Kosovo, od kojih najvažnije imaju svoju vojsku u Kosovu.Srbija može samo da razgovara o garancijama života srpskog naroda u Kosovu na osnovu činjenice realnog stanja kako jeste.Može i vojnom silom da pokuša da vrati suverenitet na Kosovu pobedom nad vojskom Kosova i vojskom NATO.TOo je to.a usput mora i ekonomski da preživi.predlažite šta da se radi
Nostradamus
Ovaj "genijalni" potez niko ama bas biko, nije ocekivao i svi u Pristini su zabezeknuti i "bez teksta", he, he, he. Strasno mi nedostaje Branislav Nusic a i Radoje Domanovic.
Vlada
Ko nas pita za bilo sta?
voya montoya
Tako treba.A ovde u Beogradu,Siniša Mali i Gradska Vlada ne mogu da ponište ugovor sa privatnom firmom Apex,koja muze naše najveće bogatstvo srpskog čoveka u velegradu...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља