Бундева, јабуке, крушке, кестен, шипак, дуње… све краси пијачне тезге ових дана. Зато треба искористити благодети воћа и поврћа плодне јесени и повећати виталност организма.
0,5 кг кестена
100 г шећера
пола шипке ваниле
пола шоље млека
три жуманцета
цело јаје
кашика маслаца
презле
уље
Припрема: Кестење засећи ножем, па пећи 45 минута на 200 степени. Ољуштене печене плодове потом помешати са шећером, шипком ваниле и млеком. Када кестен скроз смекша, процедити, пропасирати, а кашу која се добије измешати са жуманцима и маслацем. Од смесе правити уштипке, уваљати у размућено јаје и презле и пржити у врелом уљу.
Наранџасто месо бундеве садржи низ драгоцених и лековитих састојака. Осим мањих количина беланчевина, угљених хидрата и масти, ту су витамини А, Це, Бе, фолна киселина, калијум, фосфор, калцијум, гвожђа. Енергетска вредност није висока – у 100 грама плода има само 30 калорија. Бундева је добар избор за гојазне, дијабетичаре и за особе са обољењима желуца и танког црева. У народној медицини препоручује се као диуретик, за избацивање сувишне воде из организма. Одлична је и код псоријазе.
Плодови кестена одлични су извор калцијума, гвожђа и калијума. Свеж плод кестена има 170 калорија у 100 грама и три пута мање калорија од лешника, бадема или ораха. Не садржи холестерол, глутен и идеална је намирница за оболеле од целијаклије. Богат је шећерима, минералима фосфором и витамина Бе комплекса. Познат је по слатком укусу и благој текстури. У народној медицини препоручује се анемичнима и онима који имају лошу пробаву. Кестен је добар и за лечење респираторних проблема, попут кашља.
Шипак је плод дивље руже и садржи 100 пута више витамина Це од јабуке. Осим овог витамина, садржи и знатну количину витамина Бе комплекса и каротена, а од минерала садржи доста фосфора, калијума, калцијума и гвожђа, док у семенкама има витамина Е. Сок од шипка је три пута богатији антиоксидантима од зеленог чаја. Од дробљених плодова могу да се припремају џемови, мармеладе, слатко, разне врсте пиреа.
Дуња је плод сличан јабуци или крушки. Ретко се једе у свежем стању, знатно чешће у прерађеном. Плод садржи витамин Це у изобиљу, а од минерала су заступљени калијум, натријум, гвожђе, цинк, бакар. У семену дуње има доста слузи, али и отровних цијановодоничних једињења па се због тога семе не једе, већ се користи у фармацеутској индустрији. Ово слатко воће брзо отклања глад, а истовремено даје снагу и потребну дневну енергију. У себи садржи сорбитол, користан за јачање зуба.
Крушке су одличан извор дијететских влакана која лековито делују најпре на пробавни систем, а затим и на кардиоваскуларни тако што снижавају крвни притисак и регулишу ниво холестерола у крви. Антиоксиданти у крушкама чувају организам од деловања слободних радикала и тако јачају имунолошки систем. Крушка садржи минерал бор, који има способност да задржи калцијум и тако смањи ризик од појаве остеопорозе.