четвртак, 02.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 24.10.2016. у 20:34

Функционер УКП-а одавао тајне страним службама

Повећано дејство обавештајних агенција и "са Истока и са Запада", каже премије Александар Вучић
Александар Вучић (Фото Танјуг)

Високи функционер Управе криминалистичке полиције одавао је оперативне податке страним службама и против њега се води поступак, изјавио је премијер Александар Вучић.

„Управо се води поступак, што значи да имамо сву истину, питање је само да ли ће тужилац да процени да је предмет притворски или не. Али, не мислим да је притвор важан, већ окончање поступка”, рекао је Вучић на ванредној седници Бироа за координацију служби безбедности, на којој је размотрен и појачан рад страних обавештајних служби у Србији.

 

Имамо доказе о праћењу Ђукановића

Српски безбедносни органи дошли су до непобитних доказа, укључујући и материјалне, да су, између осталог и на територији Србије, припремане различите илегалне активности на територији Црне Горе, рекао је вечерас премијер Александар Вучић после седнице Бироа за координацију служби безбедности.

Вучић је навео да наше службе имају непобитне доказе да су одређена лица, а то нису "ови који су ухапшени доле", пратила путању кретања председника владе Црне Горе из дана у дан, из минута у минут, и обавештавала друга лица о томе".

Међу доказима су и униформе и новац и директна признања - све то поседују наше службе у вези са планираним активностима у Црној Гори, рекао је.

У тим активностима има учешћа "елемената иностраности", рекао је и прецизирао да није рекао "страних служби".

"Нека су лица приведена у Београду и налазе се под нашом контролом" рекао је он и додао да су радила са људима због којих се може рећи да постоји елемент иностраности.

"Добра је вест да у свему нисмо наишли на умешаност било ког политичара из Србије, а ни из Црне Горе", рекао је премијер.

Упознали смо о свему специјалног тужиоца Црне Горе и њихове безбедносне структуре, рекао је Вучић.

Вучић је додао да група људи ухапшена на дан избора у Црној Гори нема везе са тим.

"Сећате се да сам одмах чим су ухапшени рекао да тај башибозук није могао то да уради, али има ко је могао", рекао је Вучић и додао "знате о коме говорим".

Одговарајући на питања, Вучић је рекао неће да буде неко ко ће да учествује у новом "случају Багзи".

"Тај филм нећете да гледате" подвукао је Вучић.

„Успели смо да отворимо одређене ствари за које знамо да Црна Гора није успела да их отвори. Знам да вечерас 90 одсто пљује у свој телевизор, али је мој посао да кажем истину и прогутам што је најгоре", објаснио је он.

Према његовим речима Црна Гора је закаснила око одређених ствари, а наше службе се тиме нису ни бавиле у то време, већ накнадно и успеле су нешто сасвим друго да открију, а то је да нису успеле да пронађу везе политичара из Црне Горе и Србије.

Реч је, како је истакао, о криминалним организацијама, а у самој организацији било је "елемената иностраности".

 

Установљена повећана активност обавештајних служби

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да су српски безбедносни органи установили појачано дејство, са већим бројем припадника, страних обавештајних служби и са запада и са истока, а против интереса Србије.

Вучић: ЈУЛ-овац, седи!
 „ЈУЛ-овац седи! Нађи банку, а пре тога обасни одакле теби паре и како”, рекао је премијер Александар Вучић у одговору на питање да коментарише текст Зорана Чичка, у којем се наводи да има рачуне у Швајцарској од неколико стотина милиона евра.„Је ли то онај што се поноси да ради за британску службу, а ЈУЛ-овац. Кажите ми у којој банци имам те рачуне, не бежим од теме, динар ми покажите”, рекао је Вучић.„Прекините да лажете и да измишљате. Доста више с тим. Проблем је што не могу ништа да ми нађу, јер ја не крадем, већ се против лопова борим. Многи ће главу на тацну да ставе некима да би се изборили за поштовање закона у земљи, а лопови би дали 14 пута оперативне обраде УКП, јер то се ради за паре”, додао је.„Немам ни дукат више него 2012. године, од кад сам ушао у владу”, рекао је Вучић.„Нађу ли ми 50 евра, а не пола милијарде, а ја не знам шта је, то сем када говоримо о будзету, у било којој банци у свету, сем оне мале уштеђевине коју сам редовно пријавио, не само да ћу да одем, већ могу да урадим шта год хоће”, поручио је он.Вучић је навео да људи који то пишу полазе од себе, јер знају колико би крали и пљачкали кад би имали поверење народа које он има.Он је навео да је њихов проблем тај што све што ради чини да би оставио траг у држави, за народ, а не за себе.„Немам ни дукат више од 2012. године када сам ушао у владу”, поновио је Вучић и додао да поједини не раде ништа, а возе се у луксузним аутомобилима – преноси Танјуг.

Процесуираћемо све оне који дају оперативне обраде криминалистичке полиције службеницима страних амбасада, рекао је Вучић после седнице Бироа за координацију рада безбедносних служби.

Премијер Србије Александар Вучић истакао на ванредној прес конференцији да су на територији Републике Србије установљена повећана дејства страних обавештајних служби.

Он је истакао да ће Влада Србије, док је он на њеном челу, водити политику независне и суверене Србије.

„Србија није земља никога са стране, већ земља грађана Србије, Срба и припадника свих других нација, и тако ћемо своју земљу да чувамо“, нагласио је Вучић на конференцији за штампу.

Он је пренео да су надлежни органи у складу са посебним законом о БИА успешно евидентирали низ активности страних обавештајних служби уперених против интереса Србије, као што су евиндетирали и прекршиоце тих дела.

Вучић је рекао да су нека од тих лица нашом активношћу успешно неутралисана и тај посао неће моћи да обављају на овај начин.

Најавио је да ће у наредном периоду моћи да се види да ће Србија, без обзира за цену коју ће лично платити он и вероватно други часни људи из службе безбедности, процесуирати друге који мисле да је дозвољено да дајете оперативне податке службеницима страних амбасада.

„Ако знате нешто страшније од тога кажите ми“, упитао је он додајући да они не заслужују да раде за државу Србију и државне органе.

Према његовим речима, мораће да иду и пријаве се у друге земље и причају шта год хоће против своје државе.

 

Задовољни резултатима борбе против криминала

Вучић је поручио вечерас да је држава задовољна резултатима борбе против криминала и корупције у последња три месеца и додао да ће држава до краја године неколико пута жестоко ударити по криминалцима.

"Задовољни смо резултатима, то можете да видите на улици. Кад вам цена дроге на улици расте, то значи да су криминалци под притиском, кад вам цена опада значи да могу неометано да делују или да имају своје различите видове договора са нашим безбедносним структурама", рекао је Вучић.

Он је истакао да они који су до сада обавештавали криминалце, а постоје сумње, али недовољна сазнања за то, то више неће чинити.

"Неколико пута ћемо жестоко ударити ту банду по губици до краја године, у данима кад то буду најмање очекивали и ти резултати ће бити још бољи", рекао је Вучић и додао да ће они који користе дрогу морати да је плаћају знатно скупље него до сад.

Он је рекао да је држава задовољна борбом против шверца цигарета, која стижу са територије Македоније, Косова и Метохије и Црне Горе, чиме су у добром делу су задовољни и легални произвођачи дувана.

Распитују се са стране о помоћи Сирији

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас, упитан да ли је Србија имала проблеме и притиске због слања хуманитарне помоћи Сирији, да се поједини "распитују са стране" у вези са тим, али, да њега не смеју ништа да питају, те да не трпи притиске.

"Распитују се нешто, немам појма шта хоће. Страшан смо злочин починили што смо послали ћебад, лекове, брашно и шећер, а дивно је што нам узимате оперативне обраде УКП и не умете да кажете извини. Прекините, бре, са лицемерјем, ма колико да сте велики", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после седнице Бироа за координацију служби безбедности.

Он је рекао да њега нико не сме ништа да пита.

"Распитују се са стране, мене не смеју ни да питају, не знам ни шта бих им одговорио... Смејао бих им се у лице, вероватно бих питао шта су урадили са фасциклама са подацима УКП", навео је Вучић.

Он је рекао да те службе покушавају да наместе да је Жандармерија учествовала у рушењу у Савамали.

"До тих детаља... срам их било све заједно. И то раде службе њихове, обавештајна агенција... Све најјачи на свету", рекао је Вучић.

Он је рекао да је Србија мала земља која би да буде независна, недовољно покварена, јер још има оних који би да дигну глас и штите слободу и законе у својој земљи.

 

Вучић: Није Мустафа био у нашем делу Трепче

Премијер Александар Вучић изјавио је да нису тачне информације да је косовски премијер Иса Мустафа посетио Трепчу, јер је Мустафа, како је рекао, био у јужном делу Митровице, где тај део Трепче Албанци контролишу још од деведесетих.

Он је на прес конференцији рекао да ће српска страна разговарати о Трепчи и о свему сто је спорно између Београда и Приштине, те да верује да ће и друга страна схватити да не може све на силу, како су замислили.

Он је на питање како коментаришете што је косовски премијер Иса Мустафа данас био у Трепчи и тамо рекао да ће се разговор о том комбинату водити искључиво у институцијама Приштине, одговорио питањем:

„Хајдемо поново, где је Мустафа био?”.

У Трепчи, рекао је новинар АП.

Вучић је питао поново - где је био.

Одговор је био најпре - у фабрици, а након поновљеног питања, одговор је био - у руднику.

„Значи, у Трепчи у јужном делу Митровице. Да људи знају да није био у насем делу”, приметио је Вучић.

„Био је у делу који још од деведесетих контролишу Албанци, да појаснимо да се није шетао у нашем делу”, додао је премијер.

Упитан како коментарише то сто је Мустафа рекао да ће се разговарати искључиво у Приштини одговорио је:

„Па, добро, ја им верујем, него питао бих Мустафу када ће посетити онај северни део Трепче”.

„Ми ћемо, поручио је, пробати да разговарамо о свему, а верујем да ће они разумети да не може баш све тако на силу како су планирали”, закључио је – преноси Танјуг.

Коментари168
c5200
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

milosrdni andjeo
Ako smo vec kod "ELEMENATA inostranosti",termina koji je GDIN VUCIC upotrebio,on ocigledno DELI "inostranost" na ISTOCNU nepozeljnu i pozeljnu,ZAPADNU!Moze li covek koji je pustio AMERICKU federalnu policiju,FBI da otvori biro u Beogradu i pustio NATO da slobodno seta po Srbiji da iskreno brine o prisustvu "inostranosti"?A zar je i moguce da stiti rezim u Crnoj Gori u kojem su Srbi gradjani drugog reda?Ako se i radi o domacem zadatku,preterao je!
Švajcarski sir
Eeee bilo bi dobro, da je samo po jedan špijun u svakom Ministarstvu :( Za sve su krivi tzv internacionalisti koji su osvojili vlast posle 2000. godine, a nisu ništa znali o državi i dražvnim tajnama koje su u interesu svih građana Srbije.
gargamel
Botovskih komentara koliko hoces, ali sve su prilike da su to dve ili najvise tri osobe, nijedan nema vise od dva 'lijka', znaci jedan da sam sebi i jedan od kolege.
Milivoje Lazarević
Zadovoljan rezultatima borbe protiv kriminala i korupcije:"...... oni koji su do sada obaveštavali kriminalce, a postoje sumnje, ali nedovoljna saznanja za to", ističe premijer A. Vučić, " to više neće činiti". Na koga se to odnosi? Svakako na na saučesnike-osobe u našim bezbednosnim strukturama. Šta to sada treba da znači: Jesu li Vam obećali, dali časnu reč, da više neće činiti to tj. neće obaveštavati kriminalce ili Vi pledirate da se obustavi dalja istraga i eventualni sudski proces protiv takvih službenika u UKP? Možda iz razloga vremenske distance, da je to davno bilo, i da je sada kasno, zastarelo i treba sve zaboraviti, oprostiti? Svako dobro Vama i narodu Srbije! M. Lazarević
Natalija
Poslovne tajne se ne smeju otkrivati tako da je potpuno normalno pokrenuti postupak protiv njega.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља