недеља, 24.09.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:38

Ко ће моћи да добије жиг „српски квалитет”

Националнa ознака само за производе од домаће сировине и квалитетније од конкуренције
Аутор: Ивана Албуновићсреда, 09.11.2016. у 08:40
(Фото Драган Јевремовић)

У радњама би ускоро могле да се нађу месне прерађевине са ознаком „српски квалитет” којa би морала да гарантује да су такви производи направљени искључиво од домаће сировине. Исти жиг предвиђен је и за друге категорије хране – млеко и млечне производе, воће, поврће, житарице, уљарице, грожђе, мед…

Влада Србије усвојила је пре неколико дана Уредбу Министарства пољопривреде по којој ће трговци моћи да поставе у трговинама посебне рафове с ознаком „српски квалитет”. Националну ознаку вишег квалитета моћи ће да имају само они производи за које произвођач може да докаже да основна сировине потиче из Србије, али и који су по питању квалитета изнад конкуренције.

Као и код сваког „означавања” поставља се питање објективности као и да ли ћемо моћи да будемо сигурни да таква храна завређује посебно место у маркетима, а вероватно и више цене у односу на конкуренцију?

У образложењу Уредбе наводи се да ће захтеве за могућност коришћења жига произвођачи хране подносити Министарству пољопривреде. Министарство ће оформити комисију за стручну процену посебних својстава пољопривредних и прехрамбених производа и издавати решења о праву коришћења те ознаке. Они ће, по најавама, бити уписани у посебан регистар одакле могу да буду и избрисани ако се утврди да производ који је означен жигом „српски квалитет” престане да испуњава услове у складу са овом уредбом.

– Произвођачи ће морати да доставе спецификацију производа, податке о пореклу и квалитету основне сировине од које је произведен и опис три посебна својства у односу на прописане захтеве квалитета за сваку врсту производа – наводи се у тексту Уредбе.

 Потрошачке организације траже јасна правила игре и да буду укључене у оцењивање квалитета хране

Списак са првим корисницима ове ознаке биће објављен на сајту Министарства пољопривреде, а већ сада су почела нагађања ко би први из сектора месне индустрије могао да се похвали овим жигом иако је познато да се произвођачи месних прерађевина у великој мери ослањају на увозне сировине.

Од 2014. године у Србиjи сe спроводи пројекaт „Унапређење безбедности и квалитета производа у сектору прераде меса“, које финансирају Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и ФАО. У oквиру тог прojeктa ради се и на развоју нaциoнaлнe шeмe квaлитeтa, кoja би сe у пoчeтку oднoсилa нa прoизвoдe oд мeсa, a кaсниje постала примeнљивa и на остале прoизвoдe.

Према ранијим информацијама, овим поводом већ је било дијалогa са представницима неколико месних индустрија – „Карнексом”, „Јухором”, Индустријом меса Бачка Топола, „Златиборцем” и произвођачем под називом „Суват”.

– Неке од чланица ЕУ развиле су сопствене, националне шеме квалитета за пољопривредне и прехрамбене производе. Jедна од најпрепознатљивијих je ознака квалитета Label Rouge из Француске. Део тог искуства желимо да пренесемо у Србију – рекли су нам у Министарству пољопривреде.

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије каже да је ова врста означавања прихватљива али да се морају поставити јасни критеријуми и правила игре, како се пројекат не би свео на популизам.

– Мислим да држава не треба да стоји иза означавања хране. Да, али кроз финансијску подршку али не да буде директно укључена. Потрошачка удружења морала би да буду укључена у такве пројекте како би се обезбедила непристрастнос кроз упоредну контролу квалитета тих производа – сматра наш саговорник.


Коментари5
6d9c5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

opozicija
Svako ko sponzorise vladajucu stranku...Nas samo Bog moze da zastiti od hohstaplera...
srpski zig
"„српски квалитет” којa би морала да гарантује да су такви производи направљени искључиво од домаће сировине..." Za dlaku u siru, zemlju u suvoj sljivi i slicne sastojke, ne treba garancija da su srpskog porekla...
Jana
Svako ko plati.
Dane
Odgovor: svako ko plati ili poznaje one koji odlucuju.
Само ћирилицом
Ја сам први за овако нешто,да се поспеши домаће сточарство и производња,али да европска банка за развој финансира пројекат за развој прераде меса од домаћих сировина? На та начин срозавају свој извоз меса и прерађевина у нашу земљу,зар не?Нешто ми ту смрди...Ја тим из европе ништа не верујем

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља