понедељак, 27.05.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:52

Дечја храна – јувитана

Аутор: Ивана Албуновићуторак, 15.11.2016. у 22:00

Не памтим да нас је Министарство здравља о неком небезбедном производу обавештавало само штурим саопштењем на свом званичном сајту. То је једна од дужности министарства. Објавити вест о небезбедној храни за најмлађе као узгредну (и без најмање три узвичника) у најмању руку је непримерено и неодговорно. Крајње је необична и хронологија догађаја везана за аферу „Јувитана”, која је одјекнула широм региона и најозбиљније прети да уруши репутацију „Свислајона”, у власништву Родољуба Драшковића, а помало и Србије – са њим у пакету.

Информација о производима у којима су пронађени остаци пестицида објављена је 8. новембра на сајту Министарства здравља. Штури извештај из којег се могло извући тек десетак реченица медији су успели да „открију” и објаве тек четири дана касније. Нико од надлежних се није огласио, а по важности информације могао је лично министар да нам је саопшти. Сазнали смо у међувремену да је Београдски завод за јавно здравље располагао резултатима анализа још 28. октобра.

На сто инспектора извештај је стигао 3. новембра, а тек пет дана касније ова информација коначно је завршила у „топ” вестима. Шта се чекало? Због чега истог дана није алармирана јавност и извршен „медијски” притисак на трговце да са рафова повуку ризичне сокове и кашице, што је ваљда и поента оваквих акција државе. Ко је произвођачу испоручио затровано воће, каква је казнена политика и да ли су контролисани и други произвођачи?

Опет смо пали на истом испиту правовременог информисана јавности и пре свега купаца који су данима били изложени ризику да купе ове производе. На многа питања и даље чекамо одговор, али најважније је оно које „Свислајон” упорно покушава да избегне – како је могуће да фабрика таквог ранга није приликом контроле сировине пронашла недозвољену концентрацију пестицида који воћари користе како би сачували плодове од труљења!? И то не само једном, већ у производњи 15 врста кашица и сокова од различитог воћа – јабука, шљива, кајсија, бруснице, крушке, банане...

Од када је, према европским стандардима, Законом о безбедности хране сва одговорност пребачена на произвођаче инспекције су практично изопштене из послова контроле хране. Буџети за службене контроле су минимални. Домаће компаније, у међувремену, нису схватиле да је у кризним ситуацијама, попут ове, опозив (као средство прихватања грешке и повлачења робе на захтев произвођача) ефикаснији чин од ћутања.

Овако, чак и да затворе фабрику у Инђији, како најављују, и погоне преселе хиљадама километара далеко од Србије (што је многима зазвучало као претња) у неку обећану земљу где је „могуће пронаћи безбедну сировину са производњу дечје хране” „Свислајон” ће тешко повратити нарушено поверење купаца. А конкуренција сигурно неће губити време.


Коментари20
a0b26
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

arsen je OK
Ovo deluje kao ciljana osveta Swiss Lion-u. Jer ako je nekome zaista stalo do zdravlja dece, i svih nas gradjana, zasto se ne rade analaze i ostale hrane na pesticide, kao i na druge stetne agense?? Recimo na prisustvo arsena u hrani. Posto ga, kao sto znamo, ima u vodi u mnogim gradovima Vojvodine, a recimo samo u Zrenjaninu postoji nekoliko prozvodjaca hrane koji koriste tu vodu u produkciji.
Natasa
Taj Drasković je jos ranih 2000-ih muljao sa sirovinama i za konditorsku industriju, u svojoj fabrici Swisslion, tako da nista novo za mene.
Petar
More, hrana je 100% ispravna, nego treba fabriku ugasiti da bi se otvorila neka strana fabričica /pogon/ koji ne žele konkurenciju. Na šta smo spali?
miroslav
U domaće proizvođače apsolutno nemam poverenje, niti u inspekciju. Setite se samo tih proizvođača koji su i Rusiju hteli prevariti, uvozom voća iz EU, samim tim prevariti i vlastitu državu. Sumnjam i u kvalitet konditorskih proizvoda, posebno ovog proizvođača. Mesni proizvodi nekih poznatih proizvođača su bez ukusa, mirisa, javljaju se mučnine...Ugostiteljstvo i turizam su na najnižim granama. Brza hrana npr. u Beogradu je nekvalitetna, (prepuno aditiva, meso sumnjivog kvaliteta, nehigijena...) Turistima se izdaju lažni računi po restoranima, taksisti i stanodavci pljačkaju... Dokle?
Хаџи Никола
Пре 3 године Немци су то открили у Хип кашама,између осталог од којег се поврћа праве,а искрено говорећи ово ми све личи на ону народну повика на вука док лисице месо једу.Вероватно је неки моћник одлучио да швалерки или жени отвори фирму за увоз беби опреме па да мало размакне конкуренцију.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Погледи /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља