уторак, 23.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

Козја моцарела и кобасице без холестерола на Сајму

На смотри етнохране и пића која траје до суботе 400 произвођача изложило 2.000 специјалитета
Аутор: И. Декањсреда, 23.11.2016. у 20:15
(Фото: И. Декањ)

Једанаести Сајам етнохране и пића отворен је у халама крај Саве и трајаће до суботе 26. новембра. Више од 400 учесника понудило је 2.000 специјалитета од органски гајених сировина, произведених по посебној рецептури и у ограниченој количини. Најзначајнија пословна идеја ове сајамске приредбе јесте да се утемељи домаћа робна марка и етнопроизвод са ових простора.

На смотри најбоље хране и пића из Србије Саво Граорац, из Ковиља, изложио је производе од мангулице који су двоструко скупљи од оних произведених од обичних товљеника. Кобасица од мангулице, „без холестерола”, како тврди домаћин, кошта 1.400 динара по килограму, кулен 3.000, сланина 1.200, а чварци 1.400 динара. Сличне укусне залогаје произвођач из Руме нуди и до 50 одсто јефтиније. Тодоровић Милош из Вршца, студент ветерине, производи козје сиреве са сремушом, мирођијом, зеленим бибером… на својој фарми у селу Велики Гај. Тврди да једини у Србији прави козју моцарелу. Започео је са стадом од 50 коза, сада их има 200 и жели да сиреве и остале производе под брендом „Срећна коза” продаје широм Европе.

Кад се посетиоци засите сирева могу да се засладе бројним посластицама. Суве шљиве, са и без ораха, преливене чоколадом продаје Душан Ђурић из Пожеге. За 200 грама треба 150 динара. Миливоје Прица може да се похвали да израђује више од 30 врста ратлука, са 95 одсто домаћих сировина, уз мајсторство турских стручњака. Новосађанин каже да само у једној радњи здраве хране прода више од пола тоне месечно. Дакле, имамо шта да понудимо свету. Али то подразумева повећање броја производа са заштићеним географским пореклом, којима је потребан системски стимуланс како би постали бренд – робна марка и профитабилан извозни артикал

 

Радно време и цене улазница

Цена улазница је 250 динара, а за групне посете 150. За паркинг по сату треба издвојити 100 динара. Радно време је од 10 до 19 часова, осим суботе када се врата Сајма затварају у 17 часова.


Коментари1
f0bdd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ivan
Kobasice bez holesterola ? Cemo to sluzi , kao i bezalkoholno pivo .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља