недеља, 23.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:54
ИСХРАНА

Витаминска бомба за хладне дане

Нар је богат витамином Це, дијетним влакнима и препоручује се оболелима од високог притиска
Аутор: Јасна Вујичић, нутриционистачетвртак, 24.11.2016. у 13:13
Нар смањује лош холестерол (Фото Танјуг)

Плод нара је крцат витамином Це – 100 грама овог воћа садржи 15 одсто дневних потреба за овим витамином код одраслих особа. Уједно је одличан извор и пантотенске киселине (витамин Бе 5), калијума, али и полифенола (антиоксиданаса). Конзумирањем нара или сока (цеђени сок од плода нара, дакле, не индустријски) смањује се учесталост настанка кардиоваскуларних болести.

Љуштење уз помоћ воде
Када се љушти, нар треба почети тако што ћете одсећи „круну”. Треба направити резове по кори, баш као што се сече поморанџа, али да кора и даље буде цела. Затим се нар потопи у чинију са водом и у њој треба да одстоји десетак минута. Док је нар у чинији, треба одломити кору по зарезима и зрнца истрести у чинију, а она ће затим потонути на дно. На крају кашиком покупити кору из чиније, процедити зрнца уз помоћ ђевђира и истрести их на папирни убрус. Сок од нара је као и сок од цвекле – ноћна мора за флеке, па треба водити рачуна јер нар може да обоји руке а не само радну површину.

Ако се дневно једе или пије сок у количини од 50 грама нара, током једне године значајно се доприноси нормализовању високог крвног притиска јер нар утиче на смањење притиска чак и до 20 одсто.

Калоријска вредност нара је 83 калорије у 100 грама, а чак 16 одсто су дијетна влакна. Осим калијума, којим обилује (236 милиграма у 100 грама), у нару има и других минерала: фосфора, магнезијума, калцијума, гвожђа, цинка, бакра и мангана.

У народној медицини широм света користио се за различита стања: од дијареје, крварења у деснима, против хемороида, акни и катаракте. Иако се у многим културама света нар везује за плодност, интересантно је да су Индијци делове плода нара користили и као контрацептивно средство. Данас се нар користи за снижавање ризика за болести срца и крвних судова (артеросклерозе), хипертензије, а његов сок има и извесна антибактеријска својства. Смањује ризик од рака, посебно простате и дојке, помаже код дијареје, смањује лош холестерол и бори се против слободних радикала, што значи да чува ћелије. Нар је пожељно да конзумирају особе са хипертензијом, али само ако нису под терапијом.

Нар је веома цењено воће у Средоземљу, али и у континенталним крајевима. Сезона нара на Медитерану траје од септембра до фебруара, када га највише има и у нашим радњама. Ово воће потиче из предела данашњег Ирана и Ирака, некадашње Персије и одатле се проширило на подручје Кавказа још у стара времена као и на Азију, а касније и на Европу и Америку.


Коментари3
d7f0a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

citalac
Ja ga otvaram u u lateks rukavicama, da mi ne bi bili prsti zuti kao kod pusaca. To poskupljuje ionako skupi nar. Najbolji je crnogorski. Valjda nisu ni prskani. Turski su kiseli.
Dr. Jovan i Kompanija
Dali je bas vitaminska bomba, to jos niko tacno ne zna? Jeste da Nar sadrzi vitamin C, ali dali ce ga nas sistem varenja koristiti, zavisi od mnogih uslova koje mi ne znamo. Zato nije dobro reklamirati samo jedno voce koje prodajete, jer ima mnogo voca i povrca koje ima Vitamine a koje mi koristimo u nasoj ishrani, ali to ne reklamirate.
Dusan
Најздравије је јести оно што је са наших простора јер нам је то у генима!
Препоручујем 4

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља