среда, 21.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 28.11.2016. у 14:05 Ана Јовановић
БОЖИЋНИ ПОСТ

​Хипермаркети повољнији од рибарница

(Фото Д. Ћирков)

Понуда рибе у маркетима, рибарницама и на пијацама је богата, а цене шаролике. Како се приближавају Божићни пост и Свети Никола, потражња за посним намирницама је све већа. Због предстојећих слава, промет рибе је нарочито повећан. У рибарници на Вождовцу кажу да су купци масовно заинтересовани за набавку већ припремљене рибе, спремне за јело.

– Да ли због времена које захтева припремање посних јела или оних који просто не желе више да се муче око чишћења рибе, све мање људи купује свежу рибу коју сами прже или пеку код куће. Наруче овде, ми све урадимо, они само покупе у заказаном термину, а госте чека вруће главно јело. Нема мириса и масних судова – објашњавају у рибарници и додају да цена за спремљену рибу није много виша у односу на куповину и труд уложен при чишћењу код куће.

Ценовници се разликују од рибарнице до рибарнице. Уз то да ли се муштерија одлучи да пазари свежу или замрзнуту рибу, цена је у данашње време кључна за одабир. За главну посну намирницу у већини рибарница приметно је мање интересовање купаца него претходних година.

– Лоше економско стање у земљи одражава се и на промет. Беспарица не наводи муштерије у овај део пијаце. Само ако је нужно. Највише се продају ослић, скуша и гирице, а када дође време за посне славе, пастрмка и шаран – каже Милена Рајковић са тржнице у Земуну.

Хипермаркети у периоду поста нуде посне намирнице по акцијским ценама. Тако се у „Роди” може наћи свежа пастрмка по цени од 439, а шаран за 399 динара по килограму. Морска риба је нешто скупља, али је и понуда веома разноврсна. Скуша кошта 749 динара, орада и бранцин 799, а ципал 529 динара. За оне који воле мало егзотичније укусе, ту су и козице од 1.499 динара, хоботница за 1.599 или дагње по цени од 499 динара за килограм. У „Идеи” је слична ситуација, а код њих се могу купити и ослић од 299 до 1.039 динара, скуша за 289 и пангасијус од 279 динара по килограму.

Има и оних који воле да се почасте свежом, тек уловљеном рибом. За свачији укус, али и за сваки џеп. Бранцин и орада коштају од 1.000 до 1.150 динара, толстолобик се на снижењу може пазарити за 240 до 280, а шаран по цени од 380 до 400 динара. Љубитељи скуше мораће да издвоје од 275 до 400 динара, а за сомовину и пастрмку 550, односно 495 динара. Смуђ и сардела бележе цену од 600 и 359 динара по килограму.

Ко не воли много да се мучи у кухињи, ту су рибљи штапићи и пљескавице по цени од 270 динара, односно 285 динара за месо дагњи. За гирице је потребно издвојити од 130 до 160 динара, а за шкарпину од 550 до 690. Цене умногоме зависе од тога да ли је производ очишћен, исечен или спакован. Тако, на пример, смрзнут ослић кошта око 300 динара, очишћен око 450, а филети ове рибе око 700 динара.

Истањен потрошачки џеп довео је до тога да се риба купује само за најужи круг гостију на славама или за бадњу трпезу, а за укућане – ако остане.

Коментари1
9171d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Баша Мркаљ
Немогуће је наћи рибље штапиће који не садрже јаја. Само што нико не чита декларацију.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља