среда, 19.06.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:47

Нови сервери

Аутор: Иван Цветковићпонедељак, 28.11.2016. у 22:00

Да је Не­над Го­ли­ја­нин у Бу­е­нос Ај­ре­су, кад се гла­са­ло о при­је­му Ко­со­ва* у Свет­ску од­бој­ка­шку фе­де­ра­ци­ју (ФИВБ), ди­гао ру­ку у скла­ду с др­жав­ним ин­те­ре­сом, Од­бој­ка­шки са­вез Ср­би­је би и да­ље ва­жио за ор­га­ни­за­ци­ју у ко­јој све те­че по пла­ну. Ме­ђу­тим, он се из­ја­снио ка­ко је ми­слио. 

Од пре­кју­че фо­те­ља пред­сед­ни­ка ОСС ви­ше ни­је пра­зна. При­ли­ке су дру­га­чи­је не­го ка­да је Го­ли­ја­нин у ма­ју до­шао на ту ду­жност због то­га што је Алек­сан­дар Бо­ри­чић по­стао пред­сед­ник Европ­ске од­бој­ка­шке кон­фе­де­ра­ци­је (ЦЕВ).

Го­ли­ја­нин је го­во­рио да је за кон­ти­ну­и­тет. Ни­је ни мо­гао дру­га­чи­је, јер је пу­них че­тврт ве­ка с Бо­ри­чи­ћем и ге­не­рал­ним се­кре­та­ром Сло­бо­да­ном Ми­ло­ше­ви­ћем, од на­ше од­бој­ке ства­рао ор­га­ни­за­ци­ју за при­мер. 

Вла­ди­мир Гр­бић се, као кан­ди­дат за пред­сед­ни­ка, та­ко­ђе за­ла­гао за кон­ти­ну­и­тет. Али, у не­де­љу је од 48 де­ле­га­та са­мо 16 би­ло за ње­га. Обе­ћа­ва­ју­ћи рас­кид са ста­ром по­ли­ти­ком Зо­ран Га­јић је до­био де­сет гла­со­ва ви­ше. 

У но­вој од­бој­ка­шкој вла­ди Иван Миљ­ко­вић је пр­ви пот­пред­сед­ник, оно што је био Го­ли­ја­нин у Бо­ри­чи­ће­во вре­ме, а по­том Вла­ди­мир Гр­бић. Ге­не­рал­ни се­кре­тар, што је и кључ­на уло­га у ор­га­ни­за­ци­ји, по­стао је Иван Кне­же­вић. Га­јић и Гр­бић су у су­шти­ни има­ли сли­чан про­грам – одр­жа­ти ре­пре­зен­та­ци­је у свет­ском вр­ху, по­мо­ћи клу­бо­ви­ма, на­ро­чи­то у уну­тра­шњо­сти. За­што је он­да ве­ћи­на би­ла за пре­кид кон­ти­ну­и­те­та? 

Иако ни је­дан ни дру­ги ни­су из Бе­о­гра­да, а ни­су ро­ђе­ни ни да­ле­ко од ње­га (обо­ји­ца су из Ба­на­та), иако ни је­дан ни дру­ги ни­су би­ли чла­но­ви ни­јед­ног клу­ба из на­шег глав­ног гра­да, за Гр­би­ћа је био Од­бој­ка­шки са­вез Бе­о­гра­да, а за Га­ји­ћа, услов­но ре­че­но, оста­так Ср­би­је.

И Миљ­ко­вић сма­тра да су ци­ље­ви и јед­ног и дру­гог исти, али да је на­чин на ко­ји ће се они по­сти­ћи дру­га­чи­ји, и да раз­ли­чи­ти љу­ди сто­је иза то­га. Пре­су­ди­ло је то што се с Гр­би­ћем ка­дров­ска си­ту­а­ци­ја не би про­ме­ни­ла, а с Га­ји­ћем при­ли­ку до­би­ја­ју и но­ви љу­ди, ко­ји сма­тра­ју да до­не­се све­жи­ну, нов по­лет. 

Што се ти­че ре­пре­зен­та­ци­ја ту не тре­ба оче­ки­ва­ти, бар у ско­ри­је вре­ме, за­о­кре­те. Га­јић као успе­шан тре­нер и Миљ­ко­вић као ве­ли­ки играч си­гур­но не­ће да екс­пе­ри­мен­ти­шу на том пла­ну. 

Га­јић је до­био из­бо­ре кри­ти­ку­ју­ћи „ста­ру по­ли­ти­ку”, а њен тво­рац је Бо­ри­чић, ко­ји је и јав­но пру­жио по­др­шку Гр­би­ћу. Пи­та­ње је ко­ли­ко пред­сед­ник од­бој­ка­шке Евро­пе сада мо­же да за­лег­не за „но­ву по­ли­ти­ку” ОСС, ко­ја је су­прот­на ње­го­вој. Ни­је спор­но да он же­ли срп­ској од­бој­ци ме­да­ље, као што је то же­лео и Га­јић док ни­је био пред­сед­ник, али јед­но је кад се спро­во­де сопствене за­ми­сли, а дру­го ту­ђе... 

Да је Го­ли­ја­нин у Ар­ген­ти­ни гла­сао ка­ко тре­ба Га­јић би и да­ље био са­мо тре­нер у Азер­беј­џа­ну, а Миљ­ко­вић играч у Тур­ској. Али, рас­пи­са­ни су из­бо­ри и сва­ко је имао пра­во да по­ну­ди свој план. Њи­хов је до­био ве­ћи­ну а они без ве­ће при­пре­ме до­шли на сер­вис.


Коментари7
79b46
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Да је, да је, али није !
миле
голијанин није био дорастао тој функцији коју је имао, то је најблажа могућа осуда која може да му се изрекне
Nebojsa
Nijedan državni funkcioner nema pravo da glasa u medjunarodnim krugovima po svom mišljenju ako je suprotno od interesa zemlje. I ne vidim ni jedan razlog da se opravdavaju takvi postupci. Svaki ponaosob treba momentalno da leti sa funkcije ako postupa po svojoj volji. "Pravda je pravda, a interes je interes". To moramo da shvatimo.
саВа
Го­ли­ја­нин-а због недизања руке треба ставити на стуб срама и никада Више не би требало да буде на некој функцији у нашем спорту. Срамота која се не пере...
Masa talasa
@Miroslav Narod Srbije vec evo vise od 4 godine bira vodju i njegovu ekipu da nas vode u bolje sutra. Vodja nam daje ono sto hocemo te ga ne treba prozivati. Na sledecim izborima pametni sroski narod ce opet izabrati one koji su najbolji za njih. E sada, na nizim funkcijama, boraniji glava leti po dnevno-politickim ciljevima i potrebama. Tako mora, treba masu zadovoljiti. Pozdrav!
Препоручујем 3
саВа
Наравно да није, али свако од нас носи одговорност за оно што ради, било то мало или много. За конкретну причу, човек је МОРАО да дигне руку.. Нисам причао ни о чему другом него за тај конкретан догађај.. Грешим ли?
Препоручујем 11
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Погледи /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља