уторак, 22.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:19

Вучић: Најнижи дефицит у историји , боримо се за четири одсто раста

четвртак, 01.12.2016. у 14:11
Премијер Александар Вучић у Горењу (ФотоТанјуг/Т.В.)

ВАЉЕВО – Влада Србије усвојила је данас Предлог закона о буџету за 2017. годину, са најнижим предвиђеним дефицитом у историји државе Србије у износу од 1,7 одсто БДП-а, рекао је данас премијер Александар Вучић у Ваљеву приликом обележавања десет година рада Горења у том граду.

„Усвојили смо буџет и први пут смо предвидели да нам у целој држави буџетски дефицит заједно са свим пројектним зајмовима буде свега 1,7 одсто. Ово ће вероватно бити прва година од 1945. да имамо такву пројекцију, без обзира што ћемо и Русима да исплатимо 100 милиона евра и што смо за пензије дали 100 милиона евра једнократне помоћи”, рекао је Вучиић.

Вучић: Дозволите да не одговорим на питање о изборима
Премијер Александар Вучић данас у Ваљеву није желео да говори на тему председничких избора, јер, како је приметио, и овако чим нешто каже сутрадан у медијима изађе да је причао о изборима а нико га није ни питао.„Зато дозволите да сада када ме питате ја одлучим да не кажем ништа. И иначе већ имамо победника, и на председничким, а можда и на оним општим изборима. Пустите то, ја бих да говорим о озбиљним темама и о томе како ћемо да живимо боље”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Новембар смо, додао је, завршили са суфицитом од 3,1 милијарде динара, што је око 25 милиона евра, укупно 37 милијарди од почетка године, значи више од 300 милиона евра имамо суфицит, и то иако смо платили највеће могуће камате у историји од милијарду и по евра.

Србија, констатовао је, има доста инвестиција, али, како је приметио, никад није довољно „јер су нас оставили голе и гладне после пљачкашких приватизација”.

Али, додао је, планирамо да се у идућој години боримо за четири одсто раста, што у односу на просек у Европи који је око један одсто, значи да ћемо четири пута брже да их пристижемо него што смо се надали. 

Вучић: Полако стижемо оне који су били много испред нас

Премијер Србије Александар Вучић је изјавио данас у Ваљеву да се у Србији пуно ради захваљујући великом броју инвеститора и да ћемо зато као земља полако, али сигурно, стићи и престићи оне који су били много испред нас.

„Зато ћемо догодине да се боримо за стопу раста од четири одсто, а када сви остали у Европи имају просечну стопу раста од један одсто, ми ћемо четири пута брже да их пристижемо. То је оно што треба да радимо у годинама пред нама”, реклао је Вучић током посете Горењу.

Он је рекао да ће у Горењу бити отворено још 300 нових радних места, а да је нова инвестиција вредна 12 милиона евра.

Влада Србије и Горење група су потписали данас меморандум којим су предвиђене нове инвестиције и проширење капацитета фабрике.

Како је рекао, укупно у Србији у Горењу ради 2.540 људи, од цега 1.780 у Ваљеву, а остали у Зајечару и Старој Пазови.

„Брзо ћемо потписати уговоре за нових 300 људи. Далио смо више пара Министарству привред и Развојној агенцији Србије за 2017. годину, тако да ће бити још фабрика и више запослених”, рекао је Вучић.

Он је поводом 10 година успешног пословања фабрике Горења у Ваљеву пожело им још много погона у Србји, а радницима још вехц плате.

Вучић је рекао да се сваке године повећава извоз Србије у Словенију и да томе доста доприноси Горење и други који су направили фабрике у Србји.

Он је рекао да треба доста да научимо од Словенаца јер су они били вреднији и научили српски језик и запитао колико нас у Србији зна словеначки, што показује колико су били вреднији и мислили на буидућност.

Вучић је рекао да је Горење издржало у претходном периоду удар руске рубље и опстало на том тржишту, као и тржиштима у Азији, пошто имају квалитетне производе.

Он је изразио наду да ће Горење у Ваљеву достићи милион фирждера и честитао им на сјајним резултатима.

Вучић каже да је 2013. за 400 радних места се пријавило чак 7.000 људи, што показује колико је било тешо у Ваљеву.

Премијер је казао да му се једна жена пожалила да се ту пуно ради истичући да је добро што се пуно ради

„Када поставите ствари на стабилне финансијске ноге онда је ниво инвестиција већи, али никада нам није довољно инвестиција. Срби воле да кукају, али и ви Словенци волите да кукате и све више кукате, и Аустрјацни воле да кукају, сви кукају и неће да раде недељом, док код нас Срба може да се ради и суботом и недељом и срећан када могу то да каже”, нагласио је Вучић додајући да ћемо зато престићи многе у Европи.

Вучић: ЕПС нема везе с лоповским приватизацијама

ЕПС није пример пљачкашке или лоповске приватизације, рекао је данас премијер Александар Вучић одговарајући на питања новинара у Вршцу где је обележено десе година успешног рада Горења у том граду.

Средили смо јавне финансије и сада идемо само на боље, не говоримо више о кризи, али исто тако не можемо дозволити да нас враћају у самоуправљање, рекао је Вучић.

„Не можемо да живимо у том времену, то нас је убило и уништило, зато Србија сада јесте угледна, јер економија нам расте. А то да нас враћате у социјализам и самоуправљање и пљачкашке приватизације, то је као да је некоме стало да нас врати у шездесете”, поручио је.

Упитан да ли су и малверзације у случају ЕПС-а последица пљачкашких приватизација, рекао је да се то не може тако рећи јер ЕПС није ни приватизован.

„Лоповске приватизације су обављане после 2000, а ЕПС није приватизован и нема везе са тим нити ће да буде”.

(Танјуг)

 

Прва деценија „Горења“ у Ваљеву

Ваљево – Србија и Словенија имају одличне односе, трговинска размена расте, посебно је добро то што је српски извоз све већи, чему доприносе „Горење” и други словеначки произвођачи који су овде направили своје српске компаније, изјавио је у Ваљеву премијер Србије Александар Вучић.

Он је у граду на Колубари присуствовао свечаности поводом десетогодишњице постојања и рада „Горења Ваљево”, прве иностране гринфилд инвестиције словеначког гиганта у производњи апарата за домаћинство.

На овом скупу потписан је Меморандум о сарадњи Владе Србије и „Групе Горење” којим је предвиђена нова инвестиција те компаније у Ваљеву вредна 12 милиона евра, уз запошљавање нових 300 радника. Током протекле деценије „Горење” је у Ваљеву у своје две фабрике произвело више од пет милиона расхладних уређаја, тренутно ту запошљава скоро 1.500 радника и има годишњу продукцију око 800.000 фрижидера и замрзивача од којих се преко 80 одсто извози.

– За нас је веома важно да „Горење” има добар, стабилан посао, да су издржали удар пада руске валуте у претходне две године, да су опстали на руском и далеким азијским тржиштима, да имају врхунске производе – истакао је премијер Вучић, додавши да словеначка компанија у Србији запошљава укупно 2.540 радника, од којих је 1.470 у Ваљеву, а остали у фабрикама у Зајечару и Старој Пазови. Он је рекао да је био срећан кад је током обиласка погона чуо да је у ваљевском „Горењу” ове године било 15-20 радних субота.

– То значи да фирми иде добро, да има тржиште и може да зарађује и да се све плаћа. Ми себе по том питању морамо да променимо, не да се љутимо због тога што треба да радимо више, већ да се радујемо што више радимо, јер ћемо више да направимо, Ваљево ће бити богатије – поручио је Вучић.

„Горење” никад није напуштало српско тржиште, а у последњих десет година још више се приближило српском потрошачу, успостављањем производње у Ваљеву добило је статус домаћег произвођача, подсетио је Фрањо Бобинац, председник „Групе Горење”.

– Десет година у Србији не само да продајемо, него и купујемо, успоставили смо широку добављачку мрежу. У Ваљеву смо били добродошао инвеститор и радо виђен гост, десет година смо овде расли, 2013. отворили још једну фабрику, ове године купили простор фирме „Нови Елинд” у стечају како бисмо могли и даље да се ширимо. Ваљево је за „Горење” центар програма замрзивача и фрижидера – навео је Бобинац, уз подсећање да је словеначки гигант у протеклој деценији у Србији инвестирао укупно 136 милиона евра.

Свечаности у Ваљеву присуствовао је и Владимир Гаспарич, амбасадор Републике Словеније у Србији, који је подсетио да је Србија за Словенију изузетно значајан политички и економски партнер, да у овој години по обиму економске сарадње постаје шеста у рангу. Словеначке инвестиције у Србију вредне су 1,2 милијарде евра, а „Горење” је пети српски извозник, нагласио је амбасадор Гаспарич.

Данас је „Горење” један од стубова привреде овог града и градска влада жели добру сарадњу са том компанијом, изјавио је градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић.

– Да „Горење” заради, а 1.470 радника да има сигуран и плаћен посао. Ова градска влада свој мандат види као озбиљну шансу да наш систем производи више робе, а мање јефтиних политичких парола, више будућности, а мање прошлости... – поручио је Гвозденовић.

На свечаности поводом десетогодишњице „Горења” у Ваљеву уручене су награде за 11 најбољих радника који су се истакли у процесу такозване „лин производње” чијим увођењем 2012. године у ваљевском колективу је побољшан квалитет производа, смањене су залихе, повећана ефикасност, смањени губици и остварене уштеде од 280.000 евра годишње. С. Ћирић


Коментари83
4c925
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Драгица
Како да верујем Вучићу кад је у Смедеревскоеј железари изјавио да ,,Срби то не знају да раде и да никад нису знали па им требају сручна агенција...''(која је направила још већи мањак) и стално прича како смо незналице и велики нерадници а сад окренуо ћурак на супротну страну.И,баш ме интересује ко је у Србији луд а ко паметан:власт или народ?
Доријан
Нико и никада није Србију понизио као Ви. Ако вам је циљ да уђете у уџбенике, будите без бриге, поколења ће вас памтити.
Max
Srbija je danas kolonija i to se teško da sakriti. Gotovo da su svi najvažniji atributi kolonije tu. Svi ključni ekonomski resursi se daju ili prodaju strancima, i to se proglašava vrhuncem mudrosti i fantastičnom ekonomskom strategijom. Ne morate biti marksista pa zaključiti da ako ne upravljate ekonomijom, tada se i osnovna podloga vaše državnosti gubi.
Ivanka Perić
Zamisli koja bi,tek ušteda bila da nema uopšte plata i penzija kako to Veliki Braon Vođa priželjkuje? To mora da ga je Klinton naučio na kanabetu?
Danica KŽ
Bila bih radosna da se oglasi Gospodin Slobodan Ratkovic i da strucno misljenje na temu " deficita i rasta", jer je jedina osoba koja je kompetentna da oceni ovo izlupavanje! Ovo se vise ne moze izdrzti, da se dozvoli Ponosnom da nas ubedjuje kako su 3+2=11. Hvala!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља