петак, 18.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:58

Вучић: Најздравији буџет за излазак из кризе

Иако се увећавају плате и пензије, дефицит је упола мањи и први пут се у буџету види и расход за РТБ „Бор”, а приказан је и новац за коридоре, јер нећемо ништа да кријемо, поручио је премијер
Аутор: Мирјана Чекеревацпонедељак, 05.12.2016. у 17:04
Премијер и министри на заседању Скупштине (Фото Танјуг/Д.К.)

Ово је најздравији, на реалним основама скројен буџет за излазак Србије из кризе, рекао је премијер Александар Вучић посланицима у Скупштини Србије, говорећи о републичкој каси у наредној години. Он је истакао да је направљено чврсто и стабилно финансирање, да су планиране и веће инвестиције, што показује развојну страну, и додао да је посебно поносан што је смањен јавни дуг.

Премијер је истакао да, иако се увећавају плате и пензије, дефицит је упола мањи. Он је подсетио на буџете из 2005. и 2006. године, који су представљани као најбољи буџети и рекао да су њихови приходи били базирани на новцу од приватизације, „а онда смо”, како је додао, „ушли у катастрофу, јер није имало шта да се приватизује”. Вучић је казао да приватизационих прихода нема од 2008. године: „Ми нисмо заснивали буџет на приватизационим приходима, имамо стабилно и чврсто финансирање, које се не ослања на то хоћемо ли неко предузеће продати или не.”  Он је казао да постоје нешто веће обавезе, али то је зато што ћемо набавити нешто наоружања и опреме.

Вучић је поновио да постоје проблеми са неколико јавних предузећа, РТБ „Бор”, МКС, „Азотара”... Према његовим речима, први пут је у буџету приказан и расход за РТБ „Бор”, а приказан је и новац за коридоре: „Уврстили смо све што можемо, јер нећемо ништа да кријемо и људи могу да виде на шта иде њихов новац.”

Одговарајући Золтану Пеку (СВМ), који је похвалио буџет и најавио подршку, али имао и неке примедбе око финансирања Војводине, Вучић је рекао да се све време говори о седам одсто средстава за покрајину и додао: „Ми ове године издвајамо 7,3 одсто средстава од прихода за Војводину. Дајемо покрајини да ојача оно што република већ плаћа. Нема никаквих суштинских обавеза на нивоу покрајине, јер ми плаћамо и пензије и плате и путеве и све. Ми дајемо паре да би покрајина исплатила покрајинским институцијама.”

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, добио је аплауз од посланика владајуће коалиције, зато што је рекао да је буџет добар, мада ЛДП неће гласати за њега. Према Јовановићевим речима, дефицит од 1,7 одсто је „мера жртве пензионера који су остали без десет одсто пензија, не зато што је то био ваш хир, него што је морало тако”. Јовановић је додао: „Треба бити поштен, што се буџета тиче – свака част, урадили сте добар посао. Али, спровођење буџета зависи од политичке ситуације.”

Вучић се, како је рекао, са добрим делом онога што је Јовановић рекао сложио, захвалио му на коректности и, одговарајући на питање о приватном сектору, рекао да су ту некада плате биле за 15 одсто мање од оних у јавном сектору, али „успели смо да ситуација буде боља, сада је та разлика пет одсто”. Он је казао да је од кључног значаја да се сачува стабилност у земљи и да због тога не одговара на „бесмислице које се сваког дана појављују – од тога колико изборних циклуса имамо, до тога да хоћу ћерку да продам шеику, што је окачено на опозиционом сајту и није их срамота”.

Ненад Чанак (ЛСВ) имао је примедбе на буџет који се односи на Војводину, а Вучић му је одговорио да преко ових 7,3 одсто – пара нема. Чанак је казао да се види „златна лудачка кошуља ММФ-а на буџету”, а Вучић му је одговорио да тај термин не разуме, али „економска ситуација је била толико тешка да је био потребан најтежи лек”.

 

Звали ме и странци да подржим „досовског кандидата“, али сам одбио

Одговарајући Чедомиру Јовановићу на питање хоће ли бити и парламентарних избора заједно са председничким и која влада ће спроводити буџет који се доноси, Вучић је рекао: „Не брините, водићемо рачуна да сачувамо стабилност, а народ има реч. Шта год да буде, а у овом тренутку ’досовски кандидат’ има велику предност у свему, како се види, али ми ћемо да се боримо.”

Јовановић му је казао да није за Србију проблем заједнички кандидат опозиције, нити су проблем избори, већ сукоб који их прати. Вучић му је одговорио: „Не идемо ни према каквим сукобима. А зашто бисмо ишли у сукобе? Зато што псеудодосовска елита не може да истрпи што је неко направио бољи буџет, што је био марљивији, одговорнији од њих и зато морају да шире мржњу. У сукоб не идемо, зато што ми никада не идемо на то да не признамо резултате избора, не идемо у амбасаде да нам помогну, не ударамо жене у РИК-у, ми се уздамо у вољу народа и бићемо ту док има воље народа. А што се кандидата тиче, Ана (Брнабић), јеси ли ме ти звала да подржим једног кандидата, онога кога ви подржавате по кафанама. Могао сам да бирам, ти председнички кандидати, које ћете да подржите, могли су бити и моји. И мени су се нудили, звали су ме и странци да га подржим. Нећу да га подржим, јер мислим о Србији. Сачуваћемо ми стабилност, ако досовски кандидати буду у позицији позваћете нас да разговарамо о будућности, а ако ми случајно не изгубимо изборе, позваћу многе на разговор о Србији, али не оне који седе по кафанама, него оне који мисле својом главом.

 

Вујовић: Наставак фискалне консолидације

Образлажући предложена решења, Душан Вујовић, министар финансија, рекао је да нови буџет представља наставак фискалне консолидације и економских реформи. Он је посебно нагласио да ће укупан дефицит износити 69,1 милијарду динара, што је 1,7 одсто. Вујовић је истакао да је озбиљно побољшан кредитни рејтинг Србије, „која се данас налази само на једну или једну и по степеницу до инвестиционог рејтинга који омогућава нашој земљи да без важећег аранжмана са ММФ-ом сама приступа изворима средстава на светском тржишту, који су много јефтинији што се тиче каматне стопе и бољи у погледу рокова”. Он је подсетио да се Србија налази на завршном кораку шесте ревизије трогодишњег аранжмана са ММФ-ом и да је циљ реформи да се земља извуче из тешке фискалне ситуације.

 

Министрова молба и казна Живковићу

Министар Душан Вујовић замолио је неколико пута да му се створе услови да образложи буџет, пошто су прво Војислав Шешељ (СРС) а потом и Зоран Живковић из клупе тражили реч због повреде пословника док је он говорио. Вујовић је питао Шешеља има ли право да га прекида, а Маја Гојковић га је посаветовала да говори, „немојте да вас нешто омета, биће добацивања свакако”. Шешељ је наставио, а Вујовић је замолио за мало парламентаризма – „саслушајте ви мене сада, да бих ја слушао вас после”.

Гојковићева је упозорила министра да не полемише с посланицима, „они су ту мало да добацују, да ометају”, а министар је казао да му нарушавају концентрацију, док је Зоран Живковић(НС) добацио: „Не добацујемо, тражимо повреду пословника.” Гојковићева је министру објаснила да је намера да се не расправља о буџету и да он настави, а Вујовић је опет замолио да му се омогући да изложи, „ако не можемо да одржимо минимум дисциплине, можда нема потребе да излажем”. Гојковићева му је објаснила да 245 посланика жели да га чује, а он одвратио: „Мени ово стварно смета.” Гојковићева га је разумела, али му је и даље саветовала да он говори, тек када је Живковић још једном затражио повреду пословника Гојковићева му је изрекла опомену, а после тога министар Вујовић је завршио образложење буџета без прекидања. Живковић је новинарима рекао да је желео да укаже на то да је буџет требало да уђе у парламент 1. новембра. Чедомир Јовановић (ЛДП) је у поподневној дебати рекао министру Вујовићу да му је жао због неспоразума, „разговарали смо са господином Шешељом и стварно мислим да господин Живковић није заслужио ту опомену”.

 

Шешељ ми је купио први мобилни, али сам га изгубио

У једном тренутку Александар Вучић је, после дискусије Дубравке Филиповски (НС), рекао да, према његовом телефону који је из 1997. године, може да види да су неки „направили неку мрежу – Вучићу диктатору”.  Војислав Шешељ (СРС) му је добацио: „Где ти је онај модел из 1993?” Вучић је казао: „Тај сам, Војиславе, изгубио.” Шешељ је одвратио да је тај коштао 12.000 марака”, а Вучић је казао: „Да. Војислав ми је купио први телефон, али сам га изгубио.”

Шешељ је добацио: „Нисам купио, него сам га добио на поклон, па сам га теби дао”, а Вучић одговорио: „Неко ми је узео, свеједно. Не би он то купио никада. Али хоћу да кажем да и вас госпођо Филиповски исмевају на овој мрежи, али то су мушкарчине, то је слика и прилика кукавица које увек говоре како ће некоме нешто да ураде, а кад се тај појави, онда нога ногу сустиже. Нисам фасциниран њиховим страшним појавама.”

 

О Фројду... или о изборима?

Премијер Александар Вучић поручио је вечерас, у Народној скупштини, да је неким посланицима очигледно потребан Фројд, али да ће „за неколико месеци морати да га потраже на неком другом месту”.

Током излагања премијера, наиме, посланици Доста је било на челу са лидером Сашом Радуловићем су ћутке „полемисали” са њим показујући папире на којима је био цртеж Пинокија и натписи „Говорник вређа”, „Говорник замењује тезе”...

Премијер је реаговао „признањем” да им он не може помоћи и да је неким посланицима „очигледно потребан Фројд”.

Вучић је запитао „где су они са слајдовима” и позвао камермане у сали да сниме те посланике, како би, рекао је, грађани могли да виде о каквим људима је реч, док је председница парламента Маја Гојковић прокоментарисала да не разуме њихов перформанс.

„То што је вама смешно и то што показујете непристојност, то што добацујете, то што вичете, што показујете ваше цртеже, који не могу да дочарају колико сте тога покрали кроз стечајне поступке... Ја не могу да вам помогнем, али овде ни Сугмунд Фројд не би могао да помогне. Тешко је вама наћи помоћ, али, наду никада не треба губити”, прокоментарисао је Вучић док су посланици из ДЈБ стајали и држали транспаренте.

Премијер је затим приметио:

„За неколико месеци Фројд неће ни бити потребан у Народној скупштини и мораћете да га потраже на неком другом месту”.

Вучић је потом додао да постоје озбиљни људи који могу нешто да ураде у политици, као и они који не знају шта ће са собом, а камоли шта би са неким другим или са чињеницама, које им се не свиђају.

„Је л” ви себе видите људи? Је л” вас није срамота да се тако понашате? Па тако се у скупштини нико никада није понашао. То су они људи који су до јуче водили кампању преко својих медија, долазили у посланичке клупе већине, желећи вероватно да се физички обрачунају са неким...”, коментарисао је Вучић – преноси Танјуг.

 

Вучић: Јача привреда за значајније повећање пензија

За повећање пензија које би било веће од један и по одсто, колико је сада одобрено, потребна је јача привреда и уверен сам да пензионери то разумеју, рекао је вечерас премијер Александар Вучић, образлажући буџет за наредну годину.

ПИО фонд данас, додао је, боље функционише, а држава сада обезбеђује 40 одсто за пензије, до краја године ће то бити 37 одсто, док остало исплаћује Фонд.

Пре две године је из порез и доприноса на плате у Фонд одлазило 42 одсто, а данас је то 63 одсто, рекао је Вучић, што је резултат чињенице да је запосленост значајно повећана.

„Економски морамо да будемо веома успешни да бисмо пензију успели да исплатимо

и ми покушавамо да направимо такав однос у којем повећање од 2, три, четири или шест одсто неће бити проблем, а за то је потребна јача привреда и сигуран сам да ти људи то разумеју”, поручио је премијер.

Данима, како је приметио, траје кампања у којој се потенцира као да је неко некоме нешто узео, важно је, додао је, да се иде против некога и нечијег труда, да се каже нешто против нечијег рада.

Али, „подсмевачи” су, констатовао је, ретко када или никада у праву – преноси Танјуг.


Коментари73
8f39d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Jelica
"Jel' vi sebe vidite ljudi?" Zakon setve i zetve je neminovan,neumoljiv! Pazite ljudi da zbog novca i koristi ne izgubite DUSU! A NAROD polako puca,jer bol necinjenja postaje veci od bola cinjenja! P.S.Njega nije trebalo ni lomiti,on se savija prije dodira.Slican je vodi,nema svoga oblika,prilagodjava se sudu u koji ga naspu..nista mu nije gadno ako mu je korisno.. M.Selimovic
djordje petrovic
Da je MMF nekom dobra doneo, sve bi ovo bilo ohrabrujuce, al nije se MMF pokazao pouzdanim. Nista ni ne cudi, jer se finansira od zemalja koje imaju monopole u svetskoj moci. Prema tome i Vuciceva politika je promasena. Nema danas prostora za sredinu. Sad je doslo vreme ilili. Cipras je najbolji pokazatelj, popularnost mu je spala na 20 posto. Vucic je `slevestrane`.
Daleko je sunce!
Овај се, вјероватно, обраћа Марсовцима!
milos
Ostavite se vase price da ste sigurni da penzioneri to razumeju! Pljackate i dalje onih15 do 17% penzionera, i to za ozbiljan iznos tj.deo penzije! Taj deo nema nikakve subvencije ni kod racuna za infostan, struju, ni za poreze! Sveli ste nas na sirotinju i sad vise nemate problema! Jeste li to hteli? Samo je trebalo reci, a ne da pravite budale od svojih starih profesora i lekara koji su vas ucili i lecili!
geras
'ajde da probam mekšu varijantu komentaramožda će proći. lako je napraviti ovakav, najboljiuistorijiuistoriji budžet, kada se nemilice i bez ikakvog osećaja za meru uzima po "milion" osnova. eto, juče poštar uruči čestitku iz poreske uprave, neko odvodnjavanje za 2016. , a cena prava sitnica, nekoliko din preko 2000. samo, pitam se, ako ovako i ovoliko deru, ako se toliko zadužuju, kako onda imaju deficit ?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља