недеља, 20.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 08.12.2016. у 18:56 Ивана Албуновић

Избор за најбољу „српску кобасицу”

Овај производ није регистрован ни заштићена у Заводу за интелектуалну својину иако је у понуди имају готово сви произвођачи и то углавном по најнижој цени
Српска кобасица није заштићена у Заводу за интелектуалну својину (Фото Д. Јевремовић)

Привредна комора Србије позвала је представнике месне индустрије да учествују у првом такмичењу за најбољу „српску кобасицу” од меса са домаћих фарми. Циљ конкурса је унапређење конкурентности домаћих произвођача и изградња бренда.

– Учешћем у такмичењу допринећете формирању бренда „српска кобасица” и унапређењу конкурентности и препознатљивости домаћег производа од меса са потврђеном додатом вредношћу – наводи се у јавном позиву.

„Српска кобасица“ до сада није регистрована ни заштићена у Заводу за интелектуалну својину иако је у понуди имају готово сви произвођачи и то углавном по најнижој цени.

Због тога се и међу потрошачима котира као производ лошијег квалитета.

Иницијатива за побољшање имиџа „српске кобасице” која би, ако ништа друго оно због назива, морала да буде репрезентативнији представник државе, долази истовремено са покушајима да се уведе и национални жиг за производе вишег квалитета у сектору месне индустрије, што је недавно иницирало Министарство пољопривреде.

Анализе квалитета месних прерађевина показују да произвођачи поштују тек минимум који се од њих захтева, како би успели да одрже ниску цену.

– Циљ ове акције није само да неко освоји прву награду. Наша кланична индустрија је на некој црној листи, а „српска кобасица” треба да буде, попут словеначке крањске или „прашке” шунке најбољи бренд, препознатљив за нашу земљу – каже Ненад Будимовић, из Привредне коморе Србије, један од чланова комисије. Истиче да постоји заинтересованост и мањих произвођача и великих система да учествују на конкурсу.

Пријављивање се данас завршава, а компанијама које потврде учешће дат је рок до 23. децембра да доставе производе на процену комисије у Институт за хигијену и технологију меса.

Чланови стручне комисије су представници овог института, ФИНС-а из Новог Сада, Факултета ветеринарске медицине у Београду, Пољопривредног факултета у Земуну, Технолошког факултета у Новом Саду, Војске Србије као и технолози из компанија које ће учествовати на конкурсу.

Комисију ће предводити др Милан Балтић, професор Ветеринарског факултета у пензији и један од највећих домаћих стручњака у овој области.

Коментари3
5c381
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Божидар Продановић
Срамота је да кобасица именом "СРПСКА" буде најгора на свету. Оно што се види на слици је толико лоше да је највећа глупост правити нека такмичења. Прво треба усвојити систем квалитета, који ће бити такав да се "Српска кобасица"може такмичити на европским најелитнијим сајмовима прехране. Сада такве врсте кобасице не заслужују да их ико једе. Знам да смо сиромашни па је назовите "Кобасица за сиромашне" ако имате храбрости.
Milic M. Ilic
Sadasnja "Srpska kobasica" ako se pojavi pod tim imenom u inostranstvu, srozace I ovo malo ugleda Srba sto je ostalo. Ili proizvesti stvarnu kobasicu ili ovoj postojecoj promeniti ime u " sirotinjska".
Gorcin
Najbolja Srpska kobasice, salame i suvo muso je postojalo, dok su ih nasi pradedovi pravili i susili po tavanima. Ov mesne preradjevine, koje se prave sada, sa raznim hemijskim aditivima, i zasladjivacina nisu im ni za prineti. Ko ih jede stalno, rizikuje zbog toga da navuce sebi veliku bedu na vrat.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља