четвртак, 03.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 12.12.2016. у 18:23

Хрватска блокирала поглавље 26, Вучић се вратио из Брисела

Премијер Александар Вучић је напустио Брисел и сутра неће присуствовати Међувладиној конференцији
Премијер Александар Вучић састао се у Бриселу са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини (Фото Фонет/АП)

Премијер Александар Вучић је одлучио, после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, да отпутује из Брисела, тако да сутра неће присуствовати Међувладиној конференцији ЕУ и Србије.

То је његов одговор на чињеницу да ЕУ није отклонила препреке за отварање поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ, односно да постигне договор са Хрватском да повуче своју блокаду на то отварање.

Премијер је раније данас изјавио, како је пренела Прва ТВ, да му је „доста хрватског иживљавања”.

Ово није први пут да Загреб блокира отварање поглавља, исто се догодило са 23 и 24, иако су европски званичници, Европска комисија, а данас изричито и канцеларка Ангела Меркел, указали да се билатерална питања решавају билатерално, а не у оквиру преговарачког процеса о приступању.

Вучић је новинарима у пролазу рекао да је састанак с Могерини био веома тежак, и да је он изнео своје мишљење о понашању појединих земаља у региону, пре свега Хрватске.

На Међувладиној конференцији, на којој је планирано отварање поглавља 5 и 25, остаје министарка Јадранка Јоксимовић – преноси Танјуг.

Премијер Александар Вучић састао се у Бриселу са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Хина: Неколико чланица ЕУ против отварања поглавља 26
БРИСЕЛ - Србија ће сутра на међувладиној конференцији о приступању ЕУ отворити поглавља 5 и 25, али за отварање поглавља 26 Образовање и култура нема сагласности међу земљама чланицама, преноси вечерас хрватска агенција Хина.Како та агенција сазнаје у европским изворима у Бриселу, неколико земаља- чланица, међу којима је и Хрватска, имало је неколико примедби у вези са образовањем на језицима националних мањина, које је у оквиру поглавља 26.Хина наводи да је Хрватска имала примедбе око уџбеника на хрватском језику и да је Србија на том плану започела да преводи на хрватски постојеће уџбенике за основне школе, али није почела да ради на посебним уџбеницима намењеним припадницима хрватске заједнице.Међувладина конференција о приступању са Србијом биће одржаће на маргинама састанка Већа за опште послове, који чине министри за европске или спољне послове земаља чланица.Министри ће на том састанку усвојити закључке о проширењу у којима ће, између осталог, позвати Србију да поштује права националних мањина, сазнаје Хина – преноси Танјуг.

Састанку је претходила информација да је Хрватска блокирала отварање поглавља 26 у преговорима Србије са ЕУ, а премијер Вучић је поручио да ће, уколико не постигне договор са Могерини и Хрватска повуче блокаду, напустити Брисел, где је сутра требало да присуствује Међувладиној конференцији.

Раније данас потврђено је да је свих 28 чланица дало сагласност на отварање поглавља 5 и 25, али се очекивало да током дана, на радним групама ЕУ, и поглавље 26 добије зелено светло.

Поподне је стигла вест из Берлина која је сигнализирала развој догађаја: хрватски премијер Андреј Пленковић је на заједничкој прес конференцији са немачком канцеларком Ангелом Меркел рекао да Београд треба да испуни све критеријуме за отварање поглавља.

Канцеларка је, међутим, реаговала оценом да, што се Србије тиче, отворена билатерална питања треба билатерално решавати.

„А ако Немачка може да помогне, она ће то и да учини. Снажно подржавам спремност Хрватске на разговор са Србијом”, рекла је Меркелова, пренели су хрватски медији.

Раније данас и аустријски министар спољних послова Себастијан Курц изјавио је за Танјуг да се нада договору око отварања поглавља 26, јер је то подршка хабром реформском курсу српске владе.

„Србија је постала сидро стабилности у региону и важан партнер у савладавању мигрантске кризе, која још увек погађа наше две земље. Захваљујући храбрим реформским напорима премијера Александра Вучића и даљем напретку у дијалогу са Приштином постало је могуће отварање нових поглавља у приступним преговорима”, истакао је Курц у интервјуу Танјугу.

Шеф аустријске дипломатије рекао је и да је, заједно са другим партнерима у ЕУ и комесаром Јоханесом Ханом, у редовном контакту са хрватском страном како би се евентуалне препреке на путу Србије у Унију уклониле.

„Генерално важи правило да билатерална питања не смеју да блокирају приступни процес западнобалканских земаља. То је и важан елемент Берлинског процеса”, подсетио је Курц.

Хрватска је и раније блокирала отварање поглавља са Србијом – преноси Танјуг.

 

Михајловић: Србија била стрпљива, Хрватска нема добре намере

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић оценила је вечерас да то што је Хрватска остала при ставу да блокира отварање поглавља 26 у приступним преговорима Србије са ЕУ, показује да та земља нема добре намере.

„Србија је све време била врло стрпљива, све што је требало да се ради, да се ускладимо са европским стандардима и са поглављима, ми заиста вредно радимо. То кажу све институције Европе. Мислим да ово заиста није начин”, рекла је Михајловић за Н1.

Говорећи о томе што је већи део делегације Србије, на челу са премијером Александром Вучићем, напустио Брисел јер је Хрватска остала при ставу да блокира отварање преговарачког поглавља 26, које се бави културом и образовањем, Михајловић је рекла да се надала да ће ипак све решити.

„Тако да ово није добра намера”, закључила је Михајловић – преноси Танјуг.

Илустрација (Фото Р.К.)

Вучић: Доста хрватског иживљавања

Хрватска је блокирала отварање поглавља 26, а премијер Александар Вучић најављује да ће напустити Брисел и да сутра неће присуствовати Међувладиној конференцији, уколико Хрватска не повуче блокаду, пренела је Прва телевизија.

Јоксимовић: Политичка одлука Хрватске да блокира поглавље
БРИСЕЛ - Министарка без портфеља задужена за европске интергације Јадранка Јоксимовић изјавила је да, по свему судећи, поглавље 26 неће бити отворено због блокаде Хрватске.„То је политичка одлука Хрватске”, рекла је Јоксимовићева за РТС и додала да премијер Александар Вучић неће присуствовати међувладиној конференцији ако тако буду остале ствари.„Мислим да је то исправна одлука премијера”, рекла је Јоксимовић.На питање који су захтеви Хрватске, Јоксимовић је рекла да су они потпуно неуобичајени, да немају везе са преговарачком праксом и да су тражили додатне гаранције за образовање на језику националних мањина.Како је рекла, нема ту много „европских стандарда”, ради се о политичкој намери.Такав сигнал из Хрватске није обећавајући, рекла је она.Србија остаје привржена реформама, стабилности у региону и европском путу, истакла је – преноси Танјуг.

Премијер Вучић отпутовао је вечерас у Брисел, и уколико са високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини не буде постигнут договор о деблокади, он ће још вечерас напустити Брисел и неће присуствовати сутрашњој међувладиној конференцији, на којој ће се разматрати отварање поглавља, јавила је та телевизија.

Вучић је, како наводи Прва, рекао да му је доста хрватског иживљавања:

„Србија је све време била стрпљива, и трудила се да не реагује, али ће од сада другачије разговарати”, рекао је Вучић за Прву тв.

Он је рекао да ће се, уколико Хрватска не повуче блокаду он напусти Брисел, и обратити јавности.

Премијер Вучић отпутовао је данас поподне у Брисел где је за вечерас био предвиђен његов састанак са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Радни састанак српског премијера и Могерини претходи Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, сутра у Бриселу, на којој се очекивало отварање сва три поглавља у преговорима - 5 и 25, на који су све земље раније дале сагласност, али и 26, за које се очекивало да ће до Међувладине конференције такође добити зелено светло свих 28 чланица ЕУ.

До сада, све земље чланице ЕУ дале су сагласност за отварање поглавља 5 које се односи на усклађивање српских прописа са европским стандардима у области јавних набавки и поглавља 25 које се тиче науке и истраживања.

Радна тела ЕУ састају се и данас и сутра, а циљ је, између осталог, постизање консензуса свих 28 држава чланица за отварање поглавља 26 које покрива питања образовања и културе. 

Дачић: Хрватска блокада поглавља 26 је ситна ствар

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић прокоментарисао је данас одлуку Хрватске да блокира отварање погљава 26 у преговорима Србије са ЕУ, рекавши да то показује непринциијелност позиције када се блокира оно поглавље које нема никакве везе са захтевима које има званични Загреб.

„Да ли ћемо отворити ово поглавље данас или за пет месеци, па не мислите ваљда да ће се Србија уплашити или угрозити националне интересе због тога. Ситна је то ствар”, рекао је Дачић новинарима.

Он је рекао да би ЕУ требало много више пажње да посвети оном што се дешава у Хрватској, преноси Танјуг.

„Ако је Хрватска та која ће да одлучује о томе да ли ће Србија у ЕУ, онда ми је одмах некако пало интересовање”, рекао је Дачић.

Коментари166
931a2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Organizovanje ekonomije za izvoz
Za Srbiju je sledećih 50 godina važnija ekonomija od globalne politike.. Zato je najbolje da se primeni Trampov MENADžERSKI SISTEM, koji će da vodi SAD kao veliku KORPORACIJU, sa saradnicima koji su pravi menadžeri iz privrede.. Zato bi A.Vučić tako trebalo da postupi, pogotovo u ministarstvima za : energetiku, građevinarstvo, privredu, poljorivredu, trgovinu, turizam,... kako bi se povećao izvoz i devizni priliv.
smb
gradjani srpskog porekla koji vise decenija zive svuda po svetu imaju decu, unucice, drzavljanstva zemalja u kojima zive i ostarili su znaju jedno: kada ti nova zemlja da drzavljanstvo, ti si ravnopravan. sta ti inace jos govoris, u kog i kakvog boga verujes, to nikoga ne interesuje, to je privatna stvar. deca su isla ili idu u skolu na zvanicnom jeziku zemlje u kojoj se zivi. srbija vec decenijama ima problema sa ovim ili onim u zemlji, stampa knjige na ko zna koliko jezika, sve u cilju nekog postovanja a to joj se stalno obija o glavu, ima gradjane koji ne mogu da komuniciraju jer im fali zajednicki jezik, ukratko, razara samu sebe, a o troskovima stampanja knjiga i nastave da i ne govorimo. cinjenica je i da svi oni "nezadovoljni" u srbiji kukaju kako su ovo ili ono ali iz srbije ne mrdaju. nije u srpskom duhu i mentalitetu ali kad se pretera i srbija mora stalno da se pravda na ovoj osnovi a ni kriva ni duzna, mozda treba preseci i uvesti sistem kao i u drugim zemljama. pozdrav.
Mile Krstić
Nećete u Čavoglave, niste ni prije.
MARKO MARKOVIĆ
"Problemi sa pregovorima" nemaju nikakve veze sa Hrvatskom. Hrvatska i Srbija moraju to bilateralno riješiti za pregovaračkim stolom (nije jasno zašto Srbija jednostavne zahtjeve HR još nije ispunila, kako li će tek ispuniti zahtjev za priznavanjem Kosova, a smiješno je uvijek pozivati se na "tetku Merkel" koja će "udobrovoljiti Hrvate". Srbija se mora odlučiti između EU/SAD i RUSIJE, to je ključno pitanje i problem (a ne Hrvatska). SAD/EU neće tolerirati Srbiju na dvije stolice, a kamo li Ruske baze (Niš) na teritoriju buduće EU Srbije. Sve ostalo je zavaravanje javnosti, a sa obje strane HR i SR trebala bi prestati međusobna huškanja, u čemu su SR mediji nenadmašivi. Na žalost svijet je takav, i HR i SR neće to promjeniti, šteta hrvatsko-srpskih interesa što (još uvijek) ne možemo živjeti kao dobri susjedi, a od "naše svađe" koristi imaju samo Amerikanci/EU i Rusi, a mi Srbi i Hrvati samo štetu. Neka Vučić konačno svome narodu otvoreno kaže neke stvari, bez PR dimnih zavjesa.
Olja
Nepismena Evropo i nasi! Srbija je Evropskoj uniji ,na tacni dala visokoobrazovni kadar,koji je ta ista Evropska unija prihvatila ,dajuci im stalno zaposlenje ,specijalizacije i subspecijalizacije! Pisati i komentarisati poglavlje ,koje se upravo tice obrazovanja,je suvisno.Evropska unija ima nakaradno misljenje o Srbima i Srbiji,pa tako i istupa u javnosti.EU ,nije ugrozena migrantima ,sa 7/1 ili 8/1 strucne spreme,iz Srbije,ali nas jednostavno ne voli,a i nema nekog interesa.To sto nije otvorila poglavlje 26,je zbog Rusije i posete njihovog zvanicnika ,gospodina Lavrova Srbiji.Totalna nezrelost njihovih politicara ,a ne pragmatika.Samo me cudi,kako ta ista,Evropska unija,nije gadljiva na Ruski gas?Sta ce da rade ,kad im 2019. Rusi zavrnu taj isti gas? Da li ce im ponovo uvoditi sankcije?EU je stvorena ,ne iz ljubavi ,vec iz interesa.Cudi me samo ,adolescentsko razmisljanje vodecih clanica EU,jer u ocima zemalja,koje nisu clanice EU,budi samo nesigurnost i pitanje dana raspada EU.
M
Draga Olja, nije Evropska unija blokirala poglavlje 26, nego HRVATSKA. Merkelova im je savetovala da nam nestaju na put ali su oni uprkos tome "zveknuli" blokadu. Jeste li vi uopste procitali tekst? Manite se Rusa i anti-Ruske retorike.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља