недеља, 09.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 13.12.2016. у 17:31

Србија отворила Поглавља 5 и 25

БРИСЕЛ– Србија је на Међувладиној конференцији у Бриселу отворила два нова поглавља, 5 о јавним набавкама и 25, о науци и истраживању.

Истовремено, одмах је затворено поглавље 25 .

У поглављу које се односи на науку и истраживање не постоје ЕУ критеријуми, него је оно првенствено у националној надлежности.

Међувладиној конференцији није отворено поглавље 26, а премијер Александар Вучић је због тога одустао од учешћа на конференцији.

Србију је представљала министарка Јадранка Јоксимовић.

Министри ЕУ о досадашњем напретку Србије 

БРИСЕЛ – Савет министара ЕУ са задовољством очекује данашње отварање нових поглавља у преговорима са Србијом, као и наставак заједничког рада на путу Србије ка чланству у ЕУ, саопштено је у Бриселу.

Министри општих и европских послова ЕУ, који су се састали мимо и пре Међувладине конференције Србије и ЕУ, процењивали су досадашњи напредак Србије у преговарачком процесу.

Министри су поздравили напредак који је Србија до сада остварила у приступним преговорима, и нагласили да се то посебно односи на отварање поглавља 23 и 24, која обухватају правосуђе, основна права, правду, слободу и безбедност.

Подсећа се да напредак у овим поглављима одређује брзину целокупног процеса преговора, а Србија се позива да настави са даљим реформама.

„Савет охрабрује Србију да настави са оваквим позитивним темпом. Србија би требало да појача своје напоре и да се фокусира на примену усвојеног, што се нарочито односи на владавину права и области као што су реформа правосуђа, борба против корупције и организованог криминала”, наводи се у закључцима Савета министра ЕУ.

Савет министра општих и европских послова земаља чланица ЕУ додаје да се у Србији морају гарантовати несметана слобода изражавања и медијске слободе.

Пажња се скреће и на неопходност пуног поштовања основних људских права, укључујући најрањивије групе, као и недискирминациони третман националних мањина широм Србије.

У својим годишњим закључцима о напретку Србије у процесу проширења ЕУ Савет министра подвлачи важност питања националних мањима и њиховог третмана у области образовања као и приступу медијима и религиозним службама на матерњем језику.

Ове године Србија је позитивне оцене од Савета министра добила посебно за напредак постигнут у области реформе јавне администрације, као за резултате које су донеле економске реформе спроведене у земљи. Србија је и овога пута похваљена за њено конструктивно ангажовање у области регионалне сарадње и позвана да настави напоре у циљу јачања добросуседских односа.

Када је у питању дијалог коме посредује ЕУ, европски министри поздравили су недавне договоре о примени споразума о слободи кретања и телекомуникацијама, оценивших их као важан корак напред у целокупном процесу. Истовремено, европски министри износе очекивања да ће се договорено у области правосуђа, као и отварње моста у Косовској Митровици, обавити током јануара 2017. године.

Савет подсећа да је напредак у оквиру дијалога био успорен у првој половини 2016. године.

Србија се позива да „у доброј вољи” примени све претходно договорено, поготово у области енергетике, али и да се конструктивно ангажује у формулацији и примени будућих договора са Косовом.

Додаје се да ће Савет министра наставити да прати залагање Србије у циљу „видљивог и одрживог напретка нормализације односа са Косовом”, како би и Србија и Косово наставили своје европске путеве, без да се међусобно блокирају на том путу.

Савет поздравља отварање поглавља 35 у преговорима Србије које прати напредак у нормализацији односа са Косовом и подсећа да је напредак у том поглављу важан за темпо напредовања у целокупном приступном процесу Србије.

У светлу пролетос одржаних избора у Србији, Савет министара је данас поздравио потврђену преданост нове српске владе стратешком циљу приступања ЕУ. На крају, Савет подсећа Србију на чињеницу да је пуна сарадња са Трибуналом у Хагу неопходна, као и прогресивно усклађивање Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Стиер: Чекамо појашњења, не драматизовати неотварање 26

БРИСЕЛ– Министар спољних послова Хрватске Давор Стиер каже да Хрватска, кад је реч о поглављу 26 у преговорима Србије и ЕУ, чека појашњења када су у питању обавезе Србије око уџбеника за средње и основне школе, чији садржај мора бити прилагођен хрватској националној мањини.

Стиер је после састанка Савета министара у Бриселу рекао да не би требало драматизовати ситуацију кад је реч о неотварању поглавља 26 и да је нормално да се у раду радних група траже додатне информације.

„Овде није било изненађења. Наш представник је био у Београду, имао добре разговоре и све је било на време искомуницирано”, поручио је хрватски министар из Брисела.

„Као што знате, Хрватска је била међу државама које нису могле дићи резерву када је у питању поглавље 26. Тражимо додатна појашњења, која ће нам пружити Европска комисија”, изјавио је Стиер излазећи са састанка Савета министра ЕУ.

Он каже да Европска комисија у име ЕУ преговара са Србијом као земљом кандидатом и да очекује напредак који би омогућио Хрватској да врло брзо, „већ почетком следеће године”, буде у ситуацији да подигне своју резерву када је у питању поглавље 26 о култури и образовању. „Образовање националних мањина је важно питање, које јесте у оквиру приступних преговора. У питању су обавезе Србије око уџбеника за средњу и основну школу са прилагођеним садржајем за националне мањине, па тако и за хрватску националну мањину”, поручио је хрватски министар спољних послова.

(Танјуг)

 

ЕУ о очекивањима од Србије за поглавља 5 и 25

БРИСЕЛ - Савет министара ЕУ саопштио је да ће, после данашњег отварања поглавља 5 и 25 са Србијом, нове приступне конференције бити планиране како би се напредак наставио у првој половини следеће године.

Када је реч о поглављу 5 о јавним набавкама, Европски савет наводи да се од Србије очекује усклађивање и примена европских критеријума у тој области.

Као прелазна мерила неопходна за привремено затварање овог поглавља, ЕУ наводи пуну усклађеност националног законодавства Србије са европским тековина у погледу јавних набавки, укључујући и законодавство о концесијама и међународним договорима који изузимају неке послове из оквира закона о јавним набавкама.

„Србија треба да успостави одговарајуће административне и институционалне капацитете на свим нивоима и спроведе адекватне мере како би се осигурала адекватна примена националног законодавства у области јавних набавки и то пре уласка Србије у чланство”, наводи се у документу Европског савета издатом после Међувладине конференције са Србијом.

Истиче се да се од Србије очекују докази о фер и транспарентном систему јавних набавки, како на државном тако и на локалном нивоу.

Када је у питању поглавље 25, Европски савет напомиње да за поглавље које се односи на науку и истраживања нису потребна прелазна мерила за његово привремено затварање, узимајући у обзир генерално добар ниво припремљености Србије у овим областима и ограничен број европских тековина у односу на које се национално законодавство усклађује.

Европски савет закључује да ће се током преговора о приступању наставити надгледање усклађивања и примене европских тековина у оба ова поглавља и по потреби вратити фокус ЕУ на ова поглавља – преноси Танјуг.

 

Савет СП охрабрује Србију у реформама

БРИСЕЛ - Савет за стабилизацију и придруживање(Савет СП) између ЕУ и Србије охрабрује Србију да ојача напоре у реформама и да се фокусира на ефективну имплементацију реформи у областима владавине закона, основних права, демократских институција, јавној администрацији, као и развоју функционалне тржишне економије и побољшању бизнис окружења, наведено је вечерас у заједничком саопштењу после седнице Савета за СП.

Састанак Савета СП пружио је, како је наведено, прилику да се размотри напредак Србије у њеним припремама за пријем у ЕУ као и да се размотре приоритети за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању.

У саопштењу је наглашено да је Савет СП поздравио значајне кораке које је Србија предузела од последњег састанка, усвајањем акционих планова у вези поглавља 23 и 24 о владавини закона, као и напредак у дијалогу између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, укључујући посвећеност регионалној сарадњи, што је омогућило отварање првих преговарачких поглавља.

У том смислу, Савет је поздравио отварање поглавља 32 (о финансијској контроли) и 35 (везано за дијалог) што је учињено 14. децембра прошле године, затим поглавља 23 и 24 од 18. јула ове године, као и отварање поглавља 5 и отварање и привремено затварање поглавља 25 (о науци и истраживању) од 13. децембра, наводи се у саопштењу.

Савет СП је, како је наведено, такође нагласио да је значајно да Србија благовремено испуни обавезе преузете акционим плановима за поглавља 23 и 24.

На састанку је Савет констатовао да су у Србији одржани избори 24. априла ове године и изразио задовољство поводом наставка рада ка постизању стратешког циља Србије у смислу чланства у ЕУ под новом владом.

Констатовано је такође да је, према Канцеларији ОЕБС за демократске институције и људска права (ОЕБС/ОДИХР), изборни процес понудио бирачима разноликост избора и да је у потпуности спроведен уз пуно поштовање основних слобода.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Савет СП је поздравио недавне споразуме о примени слободе кретања и телекомуникацијама.

Савет је констатовао да је напредак у дијалогу са Приштином, посебно у примени споразума из августа 2015., био успорен у првој половини ове године.

„Савет позива Србију да убрзано примени свој део свих раније постигнутих споразума, посебно када је реч о енергетици, као и да се конструктивно ангажује са Косовом у формулисању и имплементацији будућих споразума”, наводи се у саопштењу.

Савет СП је нагласио да Србија треба да се, у складу са договореним оквиром, усклади прогресивно са Заједничком спољно и безбедносном политиком ЕУ у периоду пред евроинтегрисање.

Такође је поздрављен допринос Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици и констатовани су први кораци предузети у процесу обнављања стратешких докумената у области безбедности и одбране.

Савет СП је, како је наглашено, похвалио Србију и због напора и конструктивне сарадње у решавању мигрантске кризе, истовремено нагласивши значај сарадње у борби против тероризма.

Констатовано је и да су регионална сарадња и добросуседски односи суштински елементи процеса проширења и процеса стабилизације и придруживања, наведено је у саопштењу.

Савет је са задовољством приметио све конструктивније ангажовање Србије у иницијативама регионалне сарадње и охрабрио Србију да настави јачање добросуседских односа, истичући да спорове и питања треба решавати у складу међународним законима и утврђеним принципима.

Савет са задовољством очекује наредне кораке у приступним преговорима и истиче да напредовање Србије у вези поглавља 23 и 24 о владавини закона и поглавља 35 о процесу нормализације односа са Косовом остају кључни за укупни темпо преговарачког процеса, а у складу са договореним оквирима, наводи се у саопштењу.

Савет за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије (Савет СП) одржао је данас свој трећи састанак у Бриселу, а председавали су министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак који је предводио делегацију ЕУ у име високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан испред Европске комисије, наводи се у заједничком саопштењу након одржаног Савета – преноси Танјуг.

Коментари18
7eb85
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

hoću objašnjenje
Šta znači otvaranje poglavlja? Jel to neka knjiga, pa otvoriš i čitaš, ili su to diplomatski pregovori, ili šta je? Ovo je strašno koliko su svi nepismeni.
Lege artis
A ovako to vidi Predsjedništvo EU ( jedan beogradski elektronski medij, ujedno novine, 14.12.2016. u 7:31): " SRBIJA posebnu pažnju treba da posveti punom poštovanju osnovnih prava, uključujući zaštitu najugroženijih grupa, kao i nediskriminatorski tretman nacionalnih manjina širom Srbije, uključujući oblasti obrazovanja, upotrebe jezika manjina, pristup medijima i verskoj službi na manjinskim jezicima - ovo se, između ostalog, ističe u zaključicima Predsedništva EU donetim na kraju godine." Andrej Plenković nije Zoran Milanović i ne pravi korake izhitreno, bez priprema i dogovora bar sa nekoliko saveznika u EU. Zbog visoke kompatibilnosti premijera Plenkovića sa predsjednicom Grabar-Kitarović, desila se još veća učinkovitost zbog sinergije.
Dejan
Mi smo pokazali da hocemo u Eu ali neka Eu pokaze da nas i on tamo hoce!Dosta smo uradili po tom pitanju i ne treba da nas maltretira jedna Hrvatska!
Bled Pogled
Zbog cega nas u svim sredstvima javnog informisanja maltretiraju vestima o raznim poglavljima?To je prica koja se godinama ponavlja.Zar je to jos nekom bitno?Svi znamo sustinu price koja stoji iza tih poglavlja.Zasto se ne okrenemo privrednim pitanjima i pitanjima od zivotne vaznosti?
Zoran
Bez obzira na sve teskoce,Srbija je uspela da se priblizi EU.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља