недеља, 18.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:35
ИСХРАНА

Орахом против стреса

Познато језграсто воће садржи многе минерале, витамине, беланчевине и есенцијалне аминокиселине
Аутор: Јасна Вујичић, нутриционистачетвртак, 15.12.2016. у 13:20
Орах је уз лешник, бадем и пистаће најпознатије језграсто воће (Фото Пиксабеј)

Орах је уз лешник, бадем и пистаће најпознатије језграсто воће и незамењива намирница у многим посластицама. Плод ораха има и много здравију улогу од оне коју су му наменили посластичари.

Ако се појави плесан, треба бацити целу количину
Најбоља температура за дуготрајно чување ораха је од минус три степена до нула степени Целзијуса, при малој влажности. Овако се наравно ораси чувају у индустријским условима, док се у кућним препоручује температура нижа од 25 степена Целзијуса и обавезно на сувом. Баш као и друго језграсто воће, ако се не обезбеде овакви услови, могу брзо да пропадну; било због инсеката, гљивица, плесни, које производе афлатоксин, чиме орах постаје нејестив. О афлатоксину сте, верујем у последње време доста чули, а сигурно знате и да је он канцероген. Ако се плесан појави у ољуштеним орасима, целу количину би требало бацити.

Нутритивне карактеристике сврставају га у веома вредно језграсто воће, нарочито због садржаја беланчевина и есенцијалних масних киселина. Калоријска вредност ораха је 654 калорија у 100 грама, што значи да је орах веома калорично воће. Разлог томе требало би тражити у саставу – у 100 грама садржи: угљених хидрата 13,71 грам (шећера 2,61 грам, влакана 6,7 грама), масти 65,21 грам (засићене 6,13 грама, мононезасићене 8,93 грама, полинезасићене 47,18 грама), беланчевина 15,23 грама, воде 4,07 грама.

Ораси садрже многе минерале: манган, магнезијум, фосфор, гвожђе, цинк, калијум, калцијум. А од витамина: А, витамине Бе1, Бе2, Бе3, Бе5, Бе6, Бе9, витамин Це, Е, Ка. Ораси садрже многе есенцијалне аминокиселине.

Пуни су здравих, полинезасићених масноћа, а нарочито алфа-линолеинске киселине и линолеинске киселине. Истраживања показују да употреба ораха и ораховог уља смањује стрес. Такође, нека истраживања показују везу између конзумирања ораха и утицаја на мршављење. Наравно ово није директна веза, јер су ораси изразито калорични и особе са прекомерном тежином требало би да их конзумирају веома рекстриктивно. Помажу код поправљања интелектуалних и моторичких способности. У поређењу са бадемима, кикирикијем и лешницима, ораси садрже највише антиоксиданаса. Могу да се једу свежи или сувопечени, али било би добро да се приликом печења не претерује.

Величина им зависи од врсте, па их има од величине кликера до пингпонг лоптице. Браонкаста љуска може да буде тврђа (дебља) или мекша (тања), а највише су цењене ове друге, јер се таквим орасима лакше скида љуска.

Највећи светски произвођач ораха је Кина са више од 40 одсто светске производње. Следе САД, Иран, Турска, Украјина, Мексико, Румунија, Индија и Француска.


Коментари0
a6a46
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља